Zilele trecute am fost la un concert punk, la care videograful de bază folosea un GoPro montat pe un trepied special foarte lung şi capabil de captură la 360 de grade. Duse sunt vremurile când filmam la pogo cu un Sony Cyber-Shot şi mă temeam pentru el la final de concert. E drept că poţi filma şi cu telefonul acum, dar stabilizarea nu se compară cu cea a unei camere de acţiune. Astfel, am făcut o selecţie de produse GoPro mai jos, ideale pentru vacanţă de vară, pentru plimbările prin munţi, parapantă şi caiac, surfing şi alte aventuri văratice.
Cameră video sport GoPro HERO10 Black
Până să vină GoPro 11, flagshipul actual este GoPro HERO10 Black. Îţi oferă un design compact, filmare la rezoluţie 5.3K şi 60 FPS. Are şi un sistem pentru upload în cloud atunci când se alimentează, util pentru cei mereu pe fugă şi care nu apucă să se mai conecteze la PC. Formatul este similar cu al predecesorului, dar la interior se produc schimbări. Avem un procesor GP2, care permite o filmare la rezoluţie 5.3K şi 60 FPS. Puteţi opta şi pentru o filmare la o rezoluţie ceva mai clasică, precum 4K la 120 FPS şi 2.7K la 240 FPS.
Camera poate face şi poze la 23 MP, dar şi captură foto simultan cu video la rezoluţie de 19.6 MP. Pentru stabilizare avem tehnologia HyperSmooth 4.0, iar ea te ajută inclusiv în condiţii low light. Poţi urca pozele şi filmările direct pe telefon via cablu, dar există şi opţiunea cloud. Şi pentru că toate filmările vor fi realizate în mijlocul acţiunii avem şi o funcţie Horizon Leveling, prin care camera recunoaşte orizontul şi păstrează o linie dreaptă în timpul filmării, chiar dacă ai înclinat jucăria până la 45 de grade.
Poţi face şi livestreaming Full HD cu camera şi poţi crea Time lapse-uri fabuloase cu Night Lapse şi TimeWarp 3.0. Există şi Super 8X Slow Mo şi o redare clară a conţinutului pe ecranul LCD frontal, plus un ecran tactil în spate mai rapid şi responsiv. Vă puteţi scufunda cu camera până la 10 metri adâncime fără probleme. Produsul costă 2899 lei.
Cameră video sport GoPro MAX 360
Pentru cine vrea o cameră cu captură la 360 de grade, poate fi o idee bună acest model GoPro Max 360. Are o stabilizare excelentă, rezistenta la apă şi mount-uri variate. Permite crearea de clipuri dinamice şi foarte arătoase, cu câmp vizual foarte larg. Mulţumită aplicaţiei îmbunătăţite GoPro, puteţi edita şi scene capturate la 360 de grade, direct de pe smartphone, cu zoom in şi out şi keyframing. Are un corp mat cu finisaj cauciucat şi vine cu un obiectiv pe fiecare parte.
Integrează nu mai puţin de 6 microfoane, pentru o acustică excelentă, deci este perfect pentru concerte şi festivaluri. Ecranul său tactile un LCD de 1.7 inch, foarte luminos şi responsiv, ideal pentru exterior şi interior. În zona de sus se află un buton Record, care poate porni o captură deja personalizată. Are şi slot microSD şi prot USB-C, moduri de cameră între care treceţi cu butonul Power, plus picioruşe pop up la bază pentru un montaj mai uşor.
Rezistă la apă până la 5 metri, iar captura 5.6K suportă cropping generos. Culorile sunt ceva mai vii şi bogate decât cele prinse cu un Insta 360 One X. Are şi control vocal şi rezistă şi la praf, iar preţul porneşte de la 2599 lei.
Dronă GoPro 7S
Da, avem şi dronă pe listă şi una la preţ bun, de 999 lei. Avem de-a face cu o dronă pe 4 canale, cu giroscop pe 6 axe, mod Headless şi "inversare 3D". GoPro 7s aduce şi conexiune Wi-Fi 2.4 GHz, cameră 720p şi timp de zbor de 10 minute. Distanţă maximă de funcţionare este de 50 de metri.
Partea bună e că primiţi şi ochelari VR la pachet pentru a experimenta ce vede dronă. Are 3 viteze de zbor şi se poate conecta la terminale iOS şi Android. E o dronă basic, o dronă entry level aş spune. Se găseşte aici.
Cameră video sport GoPro Hero8 Black
Hero8 a debutat în octombrie 2019, alături de GoPro Max. Aduce practic funcţiile lui HERO7 Black, doar că primind upgrade-uri. Spre exemplu funcţia HyperSmooth de pe HERO7 Black devine HyperSmooth 2.0 şi aduce o stabilizare mai eficientă a imaginii. Apare şi modul de stabilizare Boost, care face faţă inclusiv la salturi cu biciclete şi skateboarding. TimeWarp primeşte şi o îmbunătăţire a calităţii. Există şi un upgrade de calitate a capturii HDR, reapare funcţionalitatea Field of View şi "Digital Lenses". Poate cel mai mare salt e că poți face live stream în Full HD, faţă de HD-ul lui HERO7 Black. Avem şi şi captura RAW pentru toate modurile foto.
Un upgrade important este şi faptul că puteţi monta extra-uri, existând conectori speciali direct pe cameră. Până atunci foloseam huse sau frame-uri speciale pentru ataşamente. Apar şi extra microfoane, iar captura merge până la 4K la 60 FPS. Există şi un mount pentru microfoane externe, ecran LED sau LCD, dar şi un Media Mod, cu port USB-C, micro HDMI şi jack audio. Ai şi time lapse nocturn, adică Night Lapse Video, dar şi 3 microfoane care redus masiv zgomotul capturat.
Rezistă la praf şi la apă până la adâncime de 10 metri. Recunoaşte şi 14 comenzi vocale, dacă eşti într-o zonă prea periculoasă pentru a îţi desprinde mâinile de pe sculele de căţărare montană să zicem. Vine cu GPS şi cântăreşte doar 117 grame. Costă 1899 lei.
Am găsit şi câteva accesorii şi kit-uri care v-ar putea tenta:
- Set cameră video sport GoPro Hero 8 Negru și pachet accesorii - geantă, trepied, monturi: 2715 lei
- Baterie reîncărcabilă pentru GoPro Hero9, Hero10: 119 lei
- Mâner telescopic + mini-trepied GoPro Shorty: 159 lei
- Sistem prindere pe piept GoPro Chest Mount: 169 lei
- Sistem prindere pe cap GoPro pentru camere video sport: 124 lei
- Montură flotabilă GoPro Floaty pentru GoPro Hero9: 149 lei
- Dispozitiv prindere GoPro Grip + Trepied pentru MAX: 239 lei