Românul s-a născut grataragiu, cu micul în sânge, aproape pus pe drapel de sutele de reclame la bere. Cumva totuşi am pivotat de la grătare pe lemn şi cărbuni, aprins ziare şi lichide inflamabile de calitate slabă spre grătar electric. Pentru a afla cum alegem aşa ceva, avem nişte ponturi mai jos şi criterii de selecţie.
1. Materialul din care e realizată suprafaţa
Vrei un grătar performant? Atunci alege materiale bune conductoare de căldură, plus un strat antiaderent. Orice vei găti nu se va lipi şi aici Tefal e rege, cu suprafeţele sale. Carnea nu se va lipi pe o suprafaţă antiaderentă şi nu îşi va modifica forma, iar spălarea grătarului e mai facilă după.
Este o idee şi să optezi pentru grătare electric cu suprafaţă din fonta, bun conductor de căldură. Contra aderenței ajută stratul ceramic antiaderent. Atenţie şi la textură, sunt modele striate şi netede. Aici contează mult ce găteşti mai des, carne, frigărui, pește, legume.
2. Control precis al temperaturii
Faţă de un grătar clasic, cel electric îţi permite un control mai precis al temperaturii. Temperatura e vitală pentru a găti corect carnea de vită de exemplu. Contează mult şi grosimea bucăţilor de carne şi cât de well done vrei să fie carnea. Dacă ai grătar electric cu termostat totul devine mai simplu. Astfel nu arzi vita, puiul, legumele sau peştele.
Unele grătare permit reglaje între 65 şi 300 de grade Celsius. Dacă folosiţi dispozitivul mai mult pentru carne la grătar, atunci alegeţi modele cu temperaturi mari de preparare. Pentru legume ajung şi cele mici.
3. Protecţie la supraîncălzire şi alte protecţii
Multe grătare au protecţie la supraîncălzire, lucru util dacă foloseşti pe o perioadă lungă aceste produse. Există lămpi de avertizare (sisteme de atenţionare luminoasă) care anunţa utilizatorul când se atinge temperatura optimă şi poţi începe pregătirea cărnii. Sunt şi panouri anti stropire, picioare anti derapante şi tăvi de colectare pentru grăsime. Multe vin şi cu perii pentru curăţare. Nu uităm şi de funcţia de protecţie, care blochează grătarul, încât să nu fie pornit din greşeală de cei mici.
4. Alte lucruri de luat în calcul:
- a. să fie uşor de curăţat
- b. să aibă capac de sticlă pentru a vedea mâncarea mai bine când e gătită
- c. să fie uşor de spălat
- d. cablu de alimentare lung
- e. mânere reci la atingere
- f. suprafaţă mare de gătire
- g. compatibilitate cu maşina de spălat vase
- h: plăci pentru gofre
- i: garanţie extinsă
La final de zi oferta e foarte bogată şi poţi şi modele multifuncționale de doar 200-300 lei. Cu un Tefal OptiGrill de 600+ lei nu prea dai greş totuşi.