Cum evoluează gaming-ul de la casual la Social Gamer şi ce a adus Samsung la IFA 2023

1.241 ori
<b>Cum evoluează gaming-ul de la casual la Social Gamer şi ce a adus Samsung la IFA 2023</b>Probabil aţi remarcat din postările de pe TikTok şi Facebook sau Instagram că am fost plecat la Berlin. Motivul? IFA 2023, târgul de tehnologie anual din Germania, ajuns la ediţia 99. Cel mai mare stand a fost cel Samsung, de fapt un mic oraş

Probabil aţi remarcat din postările de pe TikTok şi Facebook sau Instagram că am fost plecat la Berlin. Motivul? IFA 2023, târgul de tehnologie anual din Germania, ajuns la ediţia 99. Cel mai mare stand a fost cel Samsung, de fapt un mic oraş, găzduit de City Cube-ul berlinez. Chiar dacă Samsung Food a fost vedeta lansărilor IFA, gaming-ul a avut de asemenea un spaţiu foarte generos, cu două standuri dedicate în cubul Samsung. Ce am văzut acolo aflaţi mai jos, dar şi o redefinire a ceea ce înseamnă gamer în ziua de azi, de la Social Gamer la Casual Gamer.

Categorii de gameri

Nu ştiu dacă ştiaţi, dar gamerii se împart în mai multe categorii: Heavy Gamer, Casual Gamer, Social Gamer şi Observer Gamer. Samsung a avut câte ceva pentru fiecare, iar după ce am pus mâna pe toate produsele lor de gaming am şi ponturi pentru a scoate maximul din experienţă. 

Heavy Gamer

E vorba despre gamerul care nu stă la discuţii, care vrea performanță înainte de toate, care eventual participă şi la fenomenul eSports. Caută rezoluţii 4K şi 8K, dar şi refresh rate ridicat, de 144 Hz sau 165 Hz. Aici vine în minte un monitor Odyssey Ark 2023, care propune acel refresh rate competitiv de 165 Hz şi timp de răspuns de 1 ms. E diferenţa între înfrângere şi victorie în shootere acest refresh rate. Are şi mod Cockpit monitorul, putând fi rotit la 90 de grade, pe verticală, oferind o experienţă în stilul celei din cockpit-ul de avion. 

Samsung

Aş zice că heavy gamer-ul se va bucura şi de alt produs văzut de mine la IFA 2023, un televizor de 43 inch, Samsung 4390, la care se conecta o tabletă Galaxy Tab S9, folosită ca second screen, ecran secundar folosit pentru a afişa harta din Fortnite, cu zoom pe minimap pentru a te orienta mai uşor. 

Samsung

Nu aş neglija nici Odyssey Neo G9, monitor de 57 inch cu refresh de 240 Hz şi o curbură 1000R, aşa mare că te "înconjoară" imaginea. Prezenţa lui AMD FreeSync Premium Pro îl scapă de lag, stutter, delay. Are şi suport DisplayPort 2.1, HDMI 2.1 şi un USB hub generos. Evident are şi Picture in Picture, pentru a putea afişa imagini de la multiple dispozitive conectate. 

Şi pentru că vorbim de bugete mari, de profesionişti ai gaming-ului, ei se pot orienta şi spre un OLED ca S95, de 65+ inch. Au cea mai bine calibrată culoare de pe piaţă, muchii înguste, contrast perfect. 

Alte produse recomandate: TV Samsung Neo QLED 8K de 65 inch, dar şi OLED-ul S95 de 65+ inch. 

Casual Gamer

Aici avem gamerul care adoră toate tipurile de jocuri şi nu e chitit pe un anumit gen competitiv. El vrea imersiune, nu victorie neapărat de fiecare dată. Ce contează pentru el? Aş zice că mărimea ecranului, iar aici un panou de peste 65 inch e vital pe un TV Samsung.

El se bucură de experienţă de socializare alături de prieteni şi familie, online şi offline, ca activitate de recreere. E un hobby, îi plac arcade-urile şi simulatoarele. Are nevoie de diagonale mari, cum oferă Samsung pe televizoarele sale Neo QLED 4K de 65 inch sau un OLED S90 de 77 inch dacă e mai generos bugetul. Imersiunea e clar asigurată de Philips Hue, de light bar-uri şi sisteme de iluminare sincronizate la monitoare şi TV-uri.

Samsung

Nu uităm de telefoane, care fac experienţa de gaming portabilă, mobilă şi disponibilă oriunde. Am remarcat că şi la Summer Well şi la IFA 2023, Galaxy Z Fold 5 a fost împins în faţă ca telefon de gaming.

Samsung

L-am văzut rulând Genshin Impact la Berlin, dar şi având conectat un controller fabulos, care ar face Nintendo Switch gelos. Dispunerea butoanelor era în stil controller de Xbox şi lăţimea era perfectă. L-au conectat şi la mici "arcade cabinets" pentru a rula joculeţe din anii '80 sau '90, plus un rig de curse. 

Produse recomandate: TV Neo QLED 4K, QN95 de 65 inch, OLED S90 de 77 inch. 

Social Gamer

Gamerul social e o specie nouă, iar pentru a avea o experienţă ideală de gaming are nevoie de simplitate, o interfaţă aerisită şi imediat m-am dus cu gândul la Game Mode de pe televizoarele companiei, care oferă acces la extra-uri binevenite, de la o ţintă pusă la îndemână la un refresh rate ridicat, adaptat la jocuri de curse sau altele dinamice. 

Samsung

Îi place mai degrabă experienţa de socializare adusă de gaming, online şi offline. Se joacă în weekend, când se adună cu prietenii şi preferă jocurile de aventură şi mister. Vrea ecrane mari, pentru că "operează" în grupuri de oameni şi fiecare trebuie să se implice.

Samsung

De aceea vedeam oameni buluc la standurile IFA 2023 cu un Neo QLED 4K de 65 inch sau chiar un OLED S90. Fall Guys, Stumble Guys, Knowledge Is Power sau chiar Layers of Fear. Nefiind chiar un Pro Gamer, Social Gamerul are nevoie de funcţii ca Multi View, pe care l-am văzut pe noul monitor Odyssey Ark, iar în acel split screen puteai să şi un ghid YouTube deschis pentru a naviga prin acel univers. Ajută şi aspectul ultrawide la imersiune, dar şi acustica Dolby Atmos.

Produse recomandate: TV Neo QLED 4K, QN90, 65 inch, OLED S90. 

Observer Gamer

Acesta e mai degrabă gamerul spectator, cel care preferă să urmărească competiţiile eSports şi să îi vadă pe alţii cum se joacă. El este fan streamuri şi streameri, prefera ecranul cel mare, urmăreşte competitiile de League of Legends şi DOTA din Coreea de Sud şi nu numai. Îi plac jocurile de aventură şi mister, ecranele mari, interfeţele smart. Gaming-ul e parte a vieţii sale, oriunde, oricând şi se orientează spre jocuri pentru mobil şi ecrane mari. 

Preferă o autonomie sporită a bateriei pe terminalele pe care consumă acele stream-uri de jocuri şi aici pot recomanda un Galaxy Z Fold 5 de exemplu, dar şi un proiector Samsung Freestyle Gen 2, cu care poţi lua distracţia la purtător, pe o diagonală de 2.5 metri sau mai mult. Flex Mode îi de asemenea util pentru a poşta comentarii pe stream pe jumătate de ecran pliat şi a vedea stream-ul pe cealaltă jumătate.

Samsung

Pentru că trăim în epoca vitezei, ADHD-ului şi TikTok-ului există şi varianta de a consuma conţinut de gaming concentrat. În loc să vezi un stream de 8 ore, poţi vedea extrase, best of-uri de pe TikTok sau YouTube Shorts, consumate pe formatul ideal, vertical, pe un TV ca The Sero, cel rotativ la 90 de grade. Galaxy S23 şi Galaxy Tab-urile îţi pot servi pentru a consuma YouTube şi Twitch fără probleme.

Nu mai spun de cloud gaming, prin Gaming Hub, disponibil pe proiectul Freestyle Gen 2, pe monitoare şi televizoare Samsung şi eliminând nevoia de consola fizică. 

Alte produse recomandate: Samsung Galaxy S23, Galaxy Tab-uri şi Samsung The Sero. 

Concluzii

Tipologiile de gameri s-au diversificat în ultimii ani şi asta datorită tehnologiilor noi. Nu ne mai mulţumim să jucăm, vrem uneori doar să privim competiţii sau să avem un ghid la îndemână, dacă preferăm o experienţă casual. Gamerii hardcore pot face cariere eSports cu cele mai noi PC-uri, monitoare, TV-uri de gaming, din toate categoriile de preţ şi mărimile de diagonală. Iar acum nici măcar nu îţi mai trebuie consolă pentru a te încadra în tipologia unui gamer, fie el hardcore, casual, observer. Acum ai totul în cloud, dacă eşti casual, iar dacă nu ai o sumedenie de opţiuni pentru a îţi atinge potenţialul de campion.

Monitoarele sunt next level, competitive, curbate, cu refresh rate mare, dar şi cu preţ pe măsură, pentru cunoscători. E şi mare accent pus pe interconectarea cu tabletele noi din seria Tab S9 şi Galaxy Z Fold 5, plus produse ale rivalilor, de la light bar la o sumă de controllere. Ce a adus Samsung de fapt e... "confort". Relaxarea, confortul de a nu te mai gândi unde pui consola în sufragerie sau dormitor, pentru că ai totul în cloud. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×