Cât de des își schimbă românii telefonul mobil? Obiceiurile s-au schimbat, smartphone-urile „trăiesc” mai mult și sunt înlocuite mai rar (Sondaj Mobilissimo)

6.950 ori
<b>Cât de des își schimbă românii telefonul mobil? Obiceiurile s-au schimbat, smartphone-urile „trăiesc” mai mult și sunt înlocuite mai rar (Sondaj Mobilissimo)</b>Un subiect dezbătut aproape anual de ceva timp e legat de schimbarea device-urilor. La cât timp le schimbăm, respectiv cu ce le schimbăm? Sunt întrebări pe care ni le punem când vine vorba de o achiziție nouă. Parcă telefoanele se schimbă mai des

Un subiect dezbătut aproape anual de ceva timp e legat de schimbarea device-urilor. La cât timp le schimbăm, respectiv cu ce le schimbăm? Sunt întrebări pe care ni le punem când vine vorba de o achiziție nouă. Parcă telefoanele se schimbă mai des față de alte device-uri, iar astfel vine întrebarea de azi. Cât de des își schimbă românii telefonul mobil? Pe grupul nostru de Facebook a apărut un sondaj nou săptămâna trecută. Alex este autorul, deci îi putem mulțumi pe această cale pentru subiectul de azi. Voturile cititorilor au dezvăluit rezultate cel puțin interesante. Mai jos am toate detaliile.

E evident că mulți sunt interesați de fiabilitatea dispozitivelor folosite. Nu putem spune că mai e „ca pe vremuri”, o loterie în ceea ce privește suportul software și fiabilitatea în timp a telefoanelor. Producătorii de smartphone-uri se străduiesc tot mai mult să ofere garanție asupra durabilității software, cât și hardware. Există pe piață modele rezistente la apă, la praf sau chiar la impact și companii ce oferă până la 7 ani de actualizări software + piese de schimb la discreție. 

Noul sondaj a adunat peste 640 de respondenți în aproximativ 4 zile de la postare. Întrebarea este simplă: Cât de des schimbați telefonul?

Iată cum arată sondajul după exprimarea voturilor:

  • 2 ani - 27%
  • 3 ani - 27%
  • 4 ani - 25%
  • 1 an - 11%
  • 5 ani - 7%
  • Mai mult de 5 ani - 2%
  • Mai puțin de un an - 1%

Sondajul dezvăluie faptul că obiceiurile s-au schimbat treptat, iar românii nu mai sunt interesați de schimbarea smartphone-ului anual. În postarea originală nu au fost postate foarte multe comentarii, însă se discută intens despre fiabilitatea modelelor lansate în ultimii ani.

Iată ce spune Dan:

„Patru sau cinci ani. Cand iau un telefon, vreau sa țină, nu le schimb ca pe șosete. De aceea cumpăr flagship-uri. Pe lângă că sunt rapide, sunt mai durabile. Am Avut un P30 Pro de nou, l-am ținut până acum vreo doua luni. Am trecut la S24 Ultra pe care tot atat il voi tine, cel putin. As fi mers tot pe Huawei, dar nu ma inteleg cu lipsa GMS.”

Mi se pare tare interesant reply-ul lui Bogdan, însă:

„Din păcate nici flagship-urile nu țin 4 ani. Nici ca performanță, nici ca baterie, nici ca și construcție (cade portul de încărcare, difuzoarele distorsionează ,ecranul începe și dezvolta burn-in. E mult mai convenabil un mid-range schimbat tot la 1 an jumate, 2 decât un flagship schimbat la 4+ ani.”

Chiar dacă sunt și utilizatori ce își schimbă mai des telefonul, 79% din respondenți spun că preferă să îl înlocuiască la mai mult de 2 ani de la achiziție. De remarcat că nu prea a fost votată opțiunea „Mai puțin de un an”, semn că sub 2 ani nu își schimbă prea mulți actualul telefon.

Sunt și utilizatori care nu se gândesc la acest aspect și decid pe loc. Practic fac o schimbare doar în cazul în care apare un telefon de interes, care aduce funcții utile sau interesante pentru ei. 

De ce ți-ai schimba telefonul actual?

Chiar dacă este un sondaj simplist în esență, acesta dezvăluie o mulțime de informații. Pare că oamenii sunt mulțumiți în mare proporție de smartphone-urile din ziua de azi, însă pot apărea motive ce duc la schimbarea device-ului actual.

Reparații hardware / cost reparație prea mare

Despre telefoanele Apple știm de ani buni că ele sunt fiabile din punct de vedere software, însă apar și acolo probleme când vine vorba de schimbat / modificat piese, întrucât compania nu prea agreează componentele third-party și service-urile de cartier. 

Practic, dacă ai un iPhone care a suferit daune serioase, șansele să îl repari într-un service de cartier și să fie ca nou sunt destul de mici. De multe ori apar mesaje de eroare care îți spun că piesele folosite nu sunt originale sau dispar funcționalităti importante precum Face ID sau True Tone. Un astfel de caz ar putea face un utilizator să își schimbe mai rapid telefonul, după părerea mea. Dacă ai asigurare care acoperă daunele fizice sau chiar furtul, poți scăpa mai lejer de astfel de probleme. 

Smartphone-urile cu Android au avansat treptat. Producătorii au început să includă feature-uri disponibile pe flagship-uri chiar și pe modele midrange. Nu sunt totuși de acord cu cele spuse de Bogdan mai sus, întrucât telefoanele lansate în ultimii ani chiar rezistă la trecerea timpului, comparativ cu modelele de acum 10-12 ani.

Cunosc oameni care folosesc încă terminale precum Galaxy Note 20 Ultra (2020), HUAWEI P30 Pro (2019), iPhone 11 (2019) sau Xiaomi Mi 10 Ultra (2020). Pur și simplu există și utilizatori care nu simt nevoia unui upgrade.

Bateria este într-adevăr un consumabil ce îți poate crea emoții în cazul în care se umflă și / sau observi o degradare serioasă în ceea ce privește autonomia. Totuși, vorbim despre o componentă destul de ușor de înlocuit, mulți producători facilitând acest lucru în service-urile lor. E valabil și în cazul display-urilor AMOLED ce prezintă burn-in. Dacă telefonul e în garanție și nu a suferit șocuri mecanice, ai șanse mari ca acesta să fie reparat gratuit.

Software

În prezent Google și Samsung oferă 7 ani de actualizări software pentru telefoanele din portofoliu. De asemenea, modele midrange precum Galaxy A35 5G și A55 5G au parte de 5 ani de actualizări software. Producători precum OPPO, OnePlus, Xiaomi, Nokia, oferă suport software pentru aproximativ 3 ani, însă. 

Apple oferă actualizări timp îndelungat pentru multe telefoane din portofoliu, e adevărat, însă multe feature-uri sunt disponibile în exclusivitate pe terminale noi. Mă gândesc la opțiunea „Always On Display” care a sosit odată cu iPhone 14 Pro / 14 Pro Max și nu e disponibilă pe iPhone 13 Pro.

La fel se vehiculează că se va întâmpla cu opțiunile de inteligență artificială Apple Intelligence, cele care vor fi disponibile pe iPhone 15 Pro, respectiv 15 Pro Max și noi modele iPhone 16 ce vor debuta în toamnă. Mulți oameni ce folosesc un iPhone mai vechi s-ar putea simți dați la o parte odată cu această schimbare. Astfel, dacă chiar îți dorești feature-uri noi ești cumva obligat să îți cumperi un telefon nou. 

De remarcat că Samsung nu a procedat în acest fel, aducând Galaxy AI și opțiuni ce folosesc inteligența artificială chiar și pe modele midrange din portofoliu + flagship-uri mai vechi. Cumva e de înțeles de ce mulți oameni nu au nevoie de upgrade, având la dispoziție actualizări importante timp de ani buni, ce aduc o bună parte din funcționalitățile noi. 

Oferte / Prelungire abonament sau portare

Chiar dacă smartphone-urile sunt fiabile în ziua de azi, apare și elementul numit „operator de telefonie mobilă”. Sunt mulți utilizatori care își schimbe constant odată la doi ani telefonul întrucât sunt oarecum „forțați de împrejurări”.

Apar oferte la prelungirea abonamentului actual sau la portare de care pot profita. Există și puncte de fidelitate ce pot scădea prețul telefonului ales. În multe cazuri modelele mai vechi ajung la părinți, bunici, frați sau surori, iar luarea unei decizii cu privire la upgrade odată la 2 ani devine cumva mai ușoară, firească. 

Există și o mulțime de opțiuni pentru achiziția unui smartphone în zilele noastre. Mi se pare foarte interesant programul MyWallet de la eMAG, prin care poți achita produse în 4 rate cu dobândă 0%. Am văzut că e specificat acest lucru în comentariile postării originale, drept contra-argument pentru cei ce preferă achiziția telefoanelor la prelungirea unui abonament. 

Concluzii

Simt că m-am întins destul de mult cu acest articol, am încercat să despic firul în 4 și să înțeleg de ce s-au schimbat obiceiurile, de ce smartphone-urile sunt înlocuite odată la 2, 3 sau chiar 4 ani. Cred că răspunsul e ceva mai simplu și sună cam așa: telefoanele lansate în prezent (și chiar în ultimii 2-3 ani) sunt mult mai performante decât erau cele de acum 10-15 ani. Astfel,  românii nu mai simt nevoia unui upgrade, întrucât multe din funcțiile disponibile pe cele mai noi terminale, sosesc prin update-uri și pe terminale mai vechi. 

Aș zice chiar că există și o oarecare stagnare în ceea ce privește funcționalitătile oferite. iOS și Android seamănă din ce în ce mai mult, nu multe telefoane impresionează la nivel estetic, iar hardware-ul ușor îmbunătățit nu face upgrade-ul anual o soluție avantajoasă. De exemplu, Samsung a rămas la un design similar pentru varianta sa de top încă de la debutul lui Galaxy S22 Ultra.

Sunt însă și companii ce încearcă ceva nou, având în portofoliu pliabile, smartphone-uri cu luminițe, axate pe fotografie sau gaming, chiar modele midrange ce beneficiază de tehnologii AI foarte interesante. Nu e încă clar dacă astfel de feature-uri caută oamenii la un telefon în principal, însă. Sunt tehnologii aflate la început, abordări noi în materie de terminale mobile, astfel că va trebui să vedem care ar fi rata de succes în acest caz.

Parcă aș menționa și faptul că ofertele tip „Buy-back” nu sunt tocmai avantajoase în România din câte am observat. Multora nu le convine să primească pe telefonul vechi sub prețul său de vânzare în regim second hand, astfel că ezită să „profite” și să își achiziționeze terminale noi prin această metodă. 

Spre final, dau cuvântul cititorilor declarați Mobilissimo, astfel că în secțiunea de comentarii vă puteți alătura discuției și să ne răspundeți la întrebare: Cât de des vă schimbați telefonul? Care e de obicei motivația din spatele unui upgrade?

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×