Dacă ați citit despre mașini autonome, este posibil să știți că senzorii LiDAR (Light Detection and Ranging) joacă un rol imens pe partea de autopilot a mașinii. Sarcina unui senzor LiDAR este să “cartografieze” o zonă care îl înconjoară prin măsurarea distanțelor dintre obiecte prin raze de lumină reflectate.
Apple a inclus senzorul pe modelele sale de top, iPhone 12 Pro și iPhone 12 Pro Max, pentru a îmbunătăți fotografiile. Aceasta nu este însă prima dată când compania include senzorul LiDAR. În martie 2020, compania din Cupertino a inclus senzorul și pe noul iPad. Cu toate acestea, scopul principal al tehnologiei pe acel dispozitiv a fost de a ajuta realitatea augmentată.
Senzorul de pe noul iPhone va aduce trei noi caracteristici:
- Efecte foto și video;
- Plasarea precisă a obiectelor în realitatea augmentată;
- Scanarea obiectelor 3D, cât și cartografierea încăperilor;
Ultimele două aplicații ar putea fi în mare parte utile dezvoltatorilor de aplicații și companiilor din domeniul construcțiilor, care ar putea, de exemplu, să cartografieze încăperi. Pentru un utilizator obișnuit, efectele foto și video ar putea fi partea cea mai interesantă. Deoarece tehnologia LiDAR poate funcționa în întuneric, folosind lasere pentru a calcula distanțele, Apple îl folosește pentru a îmbunătăți focalizarea automată pe noile modele high-end.
Compania susține că, datorită senzorului, telefoanele iPhone 12 Pro pot focaliza automat de 6 ori mai rapid în condiții de lumină slabă, comparativ cu o cameră normală. În plus, senzorul LiDAR permite dispozitivului să facă fotografii mai bune în mod portret, în condiții de lumină slabă. Conceptul de utilizare a unui senzor de adâncime dedicat nu este nou. O mulțime de telefoane, precum OnePlus Nord, folosesc o cameră cu senzor de adâncime pentru a îmbunătăți fotografiile în mod portret.
Totuși, acești senzori funcționează mai bine la lumina zilei decât la lumină slabă. Unele dispozitive precum Huawei P30 Pro și Samsung Galaxy S20 Ultra au un senzor tip time-of-flight (ToF). Acestă tehnologie folosește raze infraroșii pentru a cartografia împrejurimile. Pe telefoane, acești senzori pot scana zona până la o distanță de doar câțiva metri. Cu toate acestea, senzorii ce sunt utilizați pe mașini pot scana distanțe mai mari de 100 de metri.
Avantajul unui senzor LiDAR este că trimite raze puls mai mici dintr-un colț în altul pentru a “scana” zona. Pe de altă parte, senzorul ToF trimite un singur impuls luminos pentru a face asta. Senzorul ToF se poate dovedi mai precis atunci când sunt calculate distanțe. Apariția senzorului LiDAR pe telefoanele Apple, încurajează dezvoltatorii de aplicații să găsească noi modalități de utilizare al acestuia.
Snapchat a confirmat deja că vor folosi tehnologia LiDAR în aplicația lor de iOS. Compania nu se așteaptă ca toată lumea să cumpere modelele sale Pro doar pentru acest senzor, însă, îl pune la dispoziție pentru dezvoltatorii de aplicații și persoanele interesate de fotografia în lumină slabă.