Google Pixel 9a: Camera peste iPhone 16e, culori vii şi savuroase, Night Sight perfect

811 ori
<b>Google Pixel 9a: Camera peste iPhone 16e, culori vii şi savuroase, Night Sight perfect</b>Telefonul are în mare aceeaşi cameră de 13 MP selfie de pe Pixel 8a, cu filmare 4K la 30 FPS. De remarcat că este o cameră ultrawide, cu deschidere F/2.2. În spate găsim un senzor de 48 MP, cu deschidere F/1.7 şi OIS, dar şi Dual Pixel PDAF

Telefonul are în mare aceeaşi cameră de 13 MP selfie de pe Pixel 8a, cu filmare 4K la 30 FPS. De remarcat că este o cameră ultrawide, cu deschidere F/2.2. În spate găsim un senzor de 48 MP, cu deschidere F/1.7 şi OIS, dar şi Dual Pixel PDAF. Ar fi superior celui de 64 MP de pe Pixel 8a... şi chiar e. Apoi vine o cameră de 13 MP ultrawide, cu deschidere F/2.2 şi unghi de 120 de grade, care ajută la captura Macro.

Video-review Google Pixel 9a, secțiunea Cameră

Avem şi Macro video apropo.Plus blitz dual LED şi filmare 4K la 60 FPS pe camera din spate. Tehnologiile oferite de Google aici includ Pixel Shift, Ultra HDR şi Best Take. Interfaţa camerei aduce opţiuni ca Panorama, Night Sight, care poate fi setat pe auto sau activat manual, dar şi Portrait, cu reglaje Beauty. Poţi ajunge cu zoom-ul până la 8X, iar cel default ca prim prag e 2X.

Avem şi funcţii ca Add Me, Long Exposure, reglaje de luminozitate, umbre, balans de alb. Poţi regla stabilizarea de la filmare pe Standard, Active sau Locked. În plus poţi amplifica vorbirea umană capturată la filmare. Există şi Astrofotografie, dar şi Top Shot, adică un soi de Live Photo. 

Funcţia Add Me îţi permite să te adaugi în poze de grup în care nu erai, folosind primul cadru cu subiecţi ca şablon şi stând unde au stat amicii tăi.Avem şi Audio Magic Eraser, care şterge din sursele audio sau dintre vorbitorii capturaţi. Best Take îţi permite să încerci diferite expresii faciale ale unor persoane dintr-un grup. 

Magic Editor foloseşte AI-ul pentru a face editări cu comenzi text şi avem şi Auto Frame pentru încadrare perfectă.

Selfie şi Bokeh

Selfie-urile arată excelent, poate cu o doză extra de Beauty, chit că nu am această funcţie activată. Ochii au luciu, părul are textura, vezi ce fire sunt mai subţiri şi uzate de vreme. Îmi place că se vede fiecare semn de bună purtare pe faţă, fiecare geană de la ochi. Selfie-uri detaliate. Soarele pică pe jumătate de chip şi umbra pe jumătate şi asta răzbate perfect în bătaia camerei. Parcă totuşi la soare am tenul prea alb.

Şi apreciez mai mult la umbra cum se vede irisul ochilor, mai... uman. Tot la umbra o să vezi mai bine şi imperfecţiunile porilor. Apropo, fundal foarte larg în cadru şi destul de clar şi OK expus. 

Bokeh e cât se poate de corect aplicat, poate în afara unor fire rebele. Mă amuză că AI-ul a identificat ca vegetaţie blana de la geaca mea în unele cadre şi a blurat-o puţin. 

Macro

Focalizarea de foarte aproape se produce excelent aici, fie că vorbim despre flori sau jucării din parc. Se văd perfect pistiluri cu polen din lalea, forme geometrice create de natură, o margaretă care îşi revine după zăpada. O magnolie crestată de explozia puterii cu care a înflorit când s-a făcut brusc cald. Trandafiri obosiţi ce par din hârtie, în „ograda” iunei florarii de lângă o facultate. Toate cadre de aproape şi foarte aproape reuşite, detaliate, perfect focalizate. 

Culori

Culorile de aici mă duc cu gândul spre Huawei şi OnePlus-urile mai noi. Coloritul e mai spre viu, cald, aprins, dar nu la modul exagerat. Poate doar roşul jucăriilor din parc să aibă puţin prea multă personalitate, dar nu aş merge spre supra saturare. Cert e că avem culori mai convingătoare la umbră. Parcul Drumul Taberei dezvăluie în acelaşi cadru de la Sere mai multe nuanţe de verde, clar şi plăcut reprezentate la cameră. 

Cerul azuriu e corect redat coloristic şi pufosenia norilor e hipnotizanta. Parcă îmi plac mai mult culorile de la umbră, decât cele ale obiectelor, clădirilor, florilor expuse direct la soare. Îmi place şi expresivitatea intersecţiei aglomerate de la Politehnica/Apaca şi privirile oaamenilor în diferite ipostaze ale traversării, consumului de covrigi sau pur şi simplu oameni pe gânduri. 

Ultrawide

Cadrele ultra largi... chiar sunt ultra largi şi parcă o idee mai reci la culori decât camera principală. Şi mai întunecate, tot o idee. Deformează automobilele pe latral, dar nu pierd detalii. Şi mă uit aici la coroanele copacilor... şi sunt impresionat. E drept pe lateral culorile vii de pe camera wide devine aici mai spălăcite, parcă. 

Copacii par uşor mai curbaţi, dar văd şi luciu şi detalii bogate şi umbre plăcute ce pică pe obiecte, lucruri la care ultrawide-ul suferă des. Cerul parcă nu mai e aşa impresionant la detaliile norilor. Am văzut şi situaţii în care la umbra camera principală a întunecat natural cadrul, dar cea ultrawide a ţinut să îl albească puţin. Parcă sunt şi culorile mai reci la cadrul ultrawide cu Cotroceni Business Center, cu tentă albăstrie chiar, imprimată de la cer poate. 

Zoom

Zoom-ul l-am testat pe Cotroceni Business Center, cu detalii OK pe la 2-3X, dar cam atât. Nu e foarte mult zgomot la maximul de 8X, aş zice că e mai puţin decât mă aşteptam, dar nu ştiu neapărat dacă aş posta acel logo de pe clădire în social media. Poţi scoate 2X şi 3X-uri foarte plăcute totuşi, cu tendinţe spre a părea făcute cu telephoto cu zoom optic real. 

Mostre foto (seara)

În poate cele mai potrivnice condiţii suferite de un telefon în ultima vreme, l-am dus pe Pixel 9a la poze pe vreo 3 anotimpuri. Am avut ploaie, zăpada şi un soi de bucăţi de gheaţă ce cădeau din cer, ca nişte mazăre albă. Am făcut întâi această galerie, înaintea celei de pe timp de zi şi am fost şocat de rezultate... în sensul bun. Pornisem cu aşteptări modeste, cu ideea a ce oferiseră un iPhone 16e şi Motorola Edge 60 Fusion în ultima vreme şi m-am dus în alta ligă.

Camera principală se descurcă perfect cu sursele de iluminare, fie ele logo-uri de Brutarie sau halouri de felinare stradale. Pe ultrawide văd pixelare în dreptul cerului, dar şi lateral. Uitati-a şi la fotografia cu shaormeria Mamut. Fără Night Mode avem un cadru spălăcit. Cu Night Mode parcă îi revine culoarea în obraji. Tentele de galben, portoacaliu, verde devin mai variate.

Zoom-ul pe Magazinul Titan nu a impresionat, nu am distins toate firmele luminoase. Fotografia cu fântână cu peşti a fost exagerat de iluminată de Night Mode, după ce i-am setat eu la mai multe secunde expunerea, e drept. Nu sunt adeptul pozelor "ca ziua" şi cerul a ieşit vineţiu, e drept e vineţiul furtunii mai degrabă decât aberaţie cromatică. 

Poza mea preferată e cea cu jucăriile din parc acoperite de granule de zăpadă. Le şi vezi dacă te uiţi cu atenţie. E ca un crispy strips sau şniţel dat prin crusta de fulgi de porumb sau panko. Îmi place foarte mulc um pica lumina albă din dreapta acolo şi cum sunt lăsaţi în umbra copacii din fundal. E şi foarte multă procesare aici şi vă zic sincer că niciuna dintre cele mai reuşite sau mai slabe capturi de aici nu a arătat deloc bine pe ecranul mic al telefonului când le-am realizat. 

Abia după nişte procesare în vreo 2-3 secunde a apărut rezultatul finit, cel văzut de voi, deci Google trece pozele prin nişte procese. Selfie-urile nu sunt rele deloc, dacă ai lumina care bate din faţă. ochii rămân lucioşi, nasul e roşu de la frig, fularul e roşu... că aşa e el. Cam aprins totuşi spre final de galerie. Îmi place totuşi senzaţia de adâncime de câmp a unora dintre selfie-uri.

Puncte bonus pentru cadrele de foarte aproape cu fulgi de zăpadă pe un butonaş de jucărie din parc. Nu pot să mai zic mare lucru de ultrawide, decât că uneori e OK, dar deseori pierde detalii pe lateral şi are mult zgomot. Am şi câteva cadre cu halouri cam mari, cam alungite, cam neplăcute. 

Balanţa înclină mai mult spre surprize plăcute la Night Mode, prim plan, culori, gestionarea iluminării. În cele mai rele situaţii crezi că ai un Galaxy Z Fold de acum 2-3 ani aici. În cele mai bune... un flagship de categorie secundară, din acela de toamnă, până în 5000 lei. Un Xiaomi T, un Moto Edge Ultra, OnePlus cu T sau R în nume, ştiţi la ce mă refer. Clar peste iPhone 16e. 

Video ziua

Filmarea cu obiecte în mişcare nu prezintă ghosting şi imaginea este foarte clară şi detaliată. Cerul arata puţin prea procesat şi avem o estimare bună a distanţelor când intră brusc un livrator în cadru.

Parcă puţin prea luminoasă o captură sau două cu soarele deasupra noastră. În special unele frunze din vegetaţie par să fie prea aprinse.

Şi culorile din parc sunt extra vii, mai ales galbenul şi roşul. Îmi aminteşte de Galaxy S-urile de acum vreo 3 ani, mai precis de Galaxy S21 parcă şi S21+, care aveau tendinţa de a satura culorile.

Testul de focalizare mi-a depăşit aşteptările. Eu am vrut să focalizez pe o trompă de elefant de jucărie şi am sfârşit prin a focaliza pe o musculiţă. Alternând cu viteza medie să zicem pe fundalul cu câinele nervos. 

Filmarea ultrawide e prea albicioasă, iar de la 3.2X încolo zoom-ul aduce o tonă de zgomot şi tremur. Şi saltul de zoom la maximul 5X se face prea rapid. Comutarea între niveluri de zoom se face prea "violent" şi abrupt, chiar cu întrerupere de imagine o milisecundă.

Testul de stabilizare la coborâre scări, greşit etichetat de mine drept focalizare a ieşit OK şi nu prea. Văd "vibraţii" ale imaginii şi destul de mult zgomot.

Testul 2 de stabilizare, în bătaia soarelui a fost mai reuşit, fără tremur de data asta, fără trepidaţii, fără pierdere a detaliilor. E parcă o accelerare a paşilor, adică e ca şi cum aş alerga, dar doar mergeam. Mă refer la inevitabilul "sus-jos" al imaginii, care se întâmplă prea des pentru un banal mers. 

Filmarea selfie e foarte reuşită ca redare naturală a vocii, tenul e puţin cam expus, dar cadrul e foarte larg şi amplu în detalii pentru vlogging. Chiar se simte că ai funcţia Speech Enhancement, amplificând plăcut vocea şi accentuând redarea sa în detrimentul gălăgiei din fundal.

Nu mi se pare focaliarea chiar perfectă pe faţă, e prea bine focusul pe fundal şi... geacă.

Video noaptea

Prima filmare nocturnă e cât se poate de slabă, plină de zgomot, cu halouri mari şi contururi ciudate ale obiectelor. E drept că afară era apocalipsa meteo, cu ploaie combinată cu bucăţi de zăpadă căzute din cer. Sub umbrelă, la captura cu jucăriile am prins culori destul de corecte, claritate OK, dar mai degrabă la plan apropiat decât îndepărtat.

Filmarea selfie e foarte noisy, dar vocea se aduce plăcut. Sunt şi reflexii şi reglaje ciudate de expunere şi culoare, ghosting la mişcările prea bruşte de cameră. Testul de stabilizare nu e aşa rău, mai degrabă e enervantă reflexia albastră din centru. Eram sub umbrelă şi se auzeau bucăţile de gheaţă căzând, mulţumită unor microfoane capabile.

Stabilizarea Locked pare inutilă, nu ajută prea mult, se simte fiecare pas ca generator de vibraţii. Porneşte de la 2X şi are ca opţiune 5X. Nu prea îi înţeleg rostul. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×