Huawei a lansat pe 26 septembrie 2022 telefoanele nova 10 şi nova 10 Pro pe piaţa din România, dar ne-a surprins apariţia lui Huawei Mate 50 Pro la eveniment. L-am văzut în 3 variante de culoare şi v-am explicat care e treaba cu diafragma cu deschidere variabilă şi ce impresii avem despre telefon, asta în rândurile de mai jos.
Nu avem preţ încă, dar e activă o campanie de abonare la newsletter-ul HUAWEI Store care îți aduce un voucher de 500 lei extra reducere pentru achiziția lui Mate 50 Pro. Precomenzile încep pe 13 octombrie, iar livrările din 1 noiembrie. Huawei nu aduce în România Mate 50, Mate 50 Porsche Design sau alte versiuni.
Doar Mate 50 Pro vine la noi şi asta deoarece studiile de piaţă arată că în ultima vreme e cerere de telefoane scumpe. Pe piaţa de telefoane ieftine e prea multă aglomeraţie.
Design
Am văzut telefonul scufundat în apă la standul dedicat, indicând rezistența la apă şi certificarea IP68. Am aflat şi că sunt diferenţe între variantele cu spate din sticlă (pe negru sau argintiu) şi cea portocalie, cu spate din imitaţie de piele. Versiunea cu imitaţie de piele rezistă la scufundare până la 6 metri adâncime, iar cea cu sticlă până la un metru şi jumătate. Telefoanele cântăresc şi 205 sau 209 grame, au 8.5 mm în talie şi certificare IP68.
La 2 ani distanţă de Huawei Mate 40 Pro, acest terminal mi se pare mai manevrabil cu o mână, mai îngust, mai puţin alunecos. E şi mai aderent în varianta portocalie din "piele". Bretonul poate părea depăşit în 2022, dar produsul se află în ciclul de dezvoltare cu mult înainte să se "îngroape" bretoanele. Văd şi că multă lume îl compară cu un Huawei Mate 20 Pro şi înţeleg ideea. Construcţia e solidă, la atingere se simte premium cu siguranţă.
Display şi hardware
Ecranul este un OLED de 6.75 inch, care mi s-a părut luminos în minutele petrecute manevrând terminalul. Are refresh rate de 120 Hz, muchii curbate, rezoluţie de 2616 x 1212 pixeli. Vine cu protecţie din sticlă Kunlun Glass, dar doar în versiunea cu spate portocaliu. Kunlun aparent bate până şi Gorilla Glass ca duritate şi poate sparge nuci, cum am văzut într-un viral pe Internet.
La interior se află un procesor Snapdragon 8+ Gen 1, varianta 4G, din cauza limitărilor primite de Huawei, alături de 8 GB RAM şi 256 sau 512 GB stocare UFS 3.1. Are şi slot Nano Memory, baterie de 4700 mAh, încărcare la 66W pe fir şi 50W wireless, plus încărcare inversă wireless la 5W. A
par şi difuzoarele stereo, suportul Wi-Fi 6, 4G, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, infraroşu şi portul USB-C 3.1. Există şi cititor de amprente optic în ecran, barometru, busola, senzor de spectru de culoare şi sistem de mesagerie prin satelit, asta doar în China totuşi.
Cameră
Camera selfie duală din breton include un senzor de 13 MP şi un senzor ToF 3D, cu filmare 4K şi senzorul ToF ajută şi la deblocarea facială. În spate găsim o cameră principală de 50 MP, cu stabilizare optică, telemetru laser, PDAF, diafragmă cu deschidere variabilă între F/1.4 şi F/4.0, cu 10 paşi în total. Galaxy S9 a avut aşa ceva la bord, dar şi Nokia N86, doar că ele aveau două deschideri, nu 10.
Primim şi o cameră periscopică telephoto, cu zoom optic 3.5X, stabilizare optică şi PDAF. Are şi senzor de 13 MP ultrawide cu unghi de 120 de grade şi PDAF, ajutând la realizarea de Macro-uri. Primim şi blitz LED şi filmare 4K la 60 FPS, dar şi funcţie de stabilizare Steady şi Tracking Focus, că la Mate 40 Pro. Această funcţie urmăreşte persoană care intră în cadru încât să nu fie nevoie să mişti tu telefonul.
Deschiderea variabilă
Deschiderea variabilă implică un obiectiv foto, similar cu cel de la aparatele foto, care are la capăt un fel de lamele/palete, care se strâng şi se deschid în funcţie de comenzile utilizatorului. Gândiţi-vă la un boboc de trandafir care se închide şi deschide. Când se închide trece mai puţină lumină şi iese fotografia mai clară, când se deschide poţi crea o fotografie mai luminoasă, ideală pentru condiţii low light şi pentru a crea un Bokeh cu efect stil DSLR.
Apoi avem acel coeficient, deschiderea. Când vezi F/1.4 este o raţie focală, raportul dintre lungimea focală, indicată în milimetri, spre exemplu 16 mm pentru o cameră wide angle şi 120 mm pentru o cameră cu zoom şi diametrul deschiderii obiectivului. Cu cât e mai mică această raţie focală, cu atât intră mai multă lumină. F/1.4 e mai luminos decât F/2.9.
Huawei Mate 50 Pro are 10 paşi de deschidere: f/1.4-1.6-1.8-2.0-2.2-2.5-2.8-3.2-3.5-4.0. Aşa cum aţi văzut în material 6 sunt virtuali şi 4 sunt fizici. Avantajele aici vor include extra iluminare la captura low light, Bokeh cu efect natural de DSLR şi claritate sporită la deschiderea F/1.4.
Software
Telefonul are EMUI 13 la bord, care aduce câteva widgeturi noi, noutăţi în zona de Privacy, Super Device evoluat şi mai multe funcţii de productivitate din zona Multi Screen Collaboration. Avem şi personalizare cu mai multe opţiuni a interfeţei, iconurilor, fundalurilor. Nu avem Play Store şi servicii Google, dar AppGallery are deja 180.000 de aplicaţii la nivel global şi există şi GSpace ca metodă de a aduce YouTube aici, Gmail, Uber şi altele.
Impresii
Se pare că avem un nou cameraphone pe piaţă, gata să se bată cu Xiaomi 12S Ultra, vivo X80 Pro. Noaptea o să facă furori şi cred că Mate 40 Pro e reper şi acum sau măcar material de top 10, deci aşteptările sunt foarte mari. Îl găsesc mai manevrabil decât Mate 40 Pro, mai elegant, dar mai jucăuş, nu aşa sobru ca Mate 40 Pro. Treaba cu deschiderea obiectivului ar putea revoluţia modul în care arată captura Portrait şi captura nocturnă.
Ştiu, văd comentariile voastre, ştiu că aveţi preconcepţii legate de lipsa de Play Store, servicii Google şi poate chiar şi legate de compania Huawei. Cu toate acestea văd că pentru o cameră bună mulţi îşi vor călca pe inimă şi îi bate gândul să facă trecerea... dacă preţul e corect. Revenim cu review!