Am testat cred sute de telefoane până acum. Astăzi, am zis să vedem care sunt asemănările și diferențele dintre ecranele AMOLED și cele LCD.
Ce este AMOLED
AMOLED înseamnă Active Matrix Organic Light Emitting Diode, un tip de ecran folosit în special pe telefoane. Tehnologia Active Matrix reprezintă un upgrade de la Passive Matrix, care folosea componente pasive precum mini cabluri, aranjate vertical şi orizontal pentru a controla fiecare pixel. Culoarea pixelilor putea fi schimbată prin variaţiuni ale încărcăturii electrice. Active Matrix foloseşte tranzistori şi capacitori pentru acest scop. Asta implică o grilă, o matrice de tranzistori pe bază de peliculă subţire (Thin Film Transistors).
Ce este IPS LCD
Un LCD se explică astfel: atunci când aplici curent unor cristale ele pot permite sau să nu permită ca lumina de la o sursă din spate să treacă prin ele, pentru a reda o imagine. Există şi filtre de polarizare şi culoare integrate în LCD-uri care generează culorile primare: Roşu, Albastru şi Verde. IPS vine de la In Plane Switching şi este un upgrade de la TFT (Thin Film Transistor) LCD. IPS-urile au ca avantaj față de TFT modul în care anodul şi catodul sunt aranjate. Avem fâşii de electrozi pe unul sau două substraturi de sticlă.
Avantaje LCD
Aşa cum aţi constatat şi din recenziile noastre, ecranele IPS LCD oferă culori mai bine calibrate şi unghiuri mai largi de vizualizare. În plus LCD-urile vin cu rezoluţii mai ridicate şi nu pot suferi de burn in, așa cum se întâmplă pe AMOLED-uri. Nivelul de luminozitate poate fi mai ridicat decât la AMOLED-uri, ceea ce reprezintă un plus la utilizarea la exterior, în bătaia soarelui. Încă un plus e faptul că un LCD este mai uşor de reparat şi înlocuit decât un AMOLED, dar şi mai ieftin.
(Motorola Moto G5) LCD - AMOLED (Huawei P9 Plus)
Aranjamentul pixelilor pe LCD este RGB Standard, ceea ce aduce mai mulţi pixeli per inch, decât la AMOLED-uri. Noi facem mereu teste cu microscopul în recenzii şi se vede clar diferenţa legată de care pixeli acoperă mai bine spaţiul acelui panou, aici LCD fiind în avantaj. Dacă avem două panouri alăturate AMOLED şi LCD cu rezoluţii Full HD, cel LCD are o imagine mai clară. Există şi o adaptabilitate a ratei de refresh, precum cea dată de tehnologia Adaptive-Sync de la Xiaomi, care oferă 7 niveluri diferite de adaptare a ratei de refresh pentru un LCD.
Între timp AMOLED-urile au în general doar 2-3 niveluri ale ratei de reîmprospătare. Mai multe niveluri înseamnă şi posibilitatea de a avea un consum redus de baterie. Aş menţiona şi albul mai curat al LCD-urilor, faptul că tehnologia LCD există de mulţi ani şi a fost mult rafinată. De asemenea, ecranele LCD oferă o protecție mai bună a ochilor, datorită ratelor de refresh mai mari.
Avantaje AMOLED
E clar faptul că AMOLED-urile au cele mai vii culori de pe piaţă şi cel mai adânc negru. Ele consumă mai puţină energie decât LCD-urile şi au reflectivitate mai scăzută la soare. Şi unghiurile de vizualizare sunt largi, ce e drept nu chiar la 178 de grade ca la LCD-uri. Contrast ratio este mai bun decât la LCD, ceea ce înseamnă diferenţa dintre cea mai întunecată setare a ecranului şi cea mai luminoasă. Pot avea implementări curbate şi flexibile mai uşoare decât la LCD-uri şi le veţi vedea pe pliabile des.
Dezavantajele AMOLED și LCD
Ambele tipuri de display au și dezavantajele lor. Dacă la LCD, putem vorbi despre absența negrului intens, la AMOLED avem de-a face cu un alb care nu este la fel de pur și curat. La LCD, culorile nu sunt atât de vii și aprinse, în schimb, la AMOLED culorile nu sunt la fel de realiste. De asemenea, la display-urile AMOLED poate apărea efectul de burnin, ceea ce la LCD nu se întâmplă. AMOLED-ul este mai vulnerabil la apă, se degradează mai repede și este mai scump de reparat și înlocuit, în timp ce în cazul LCD-ului se poate vorbi despre un consum mai mare al bateriei.
Aţi crede că ecranele AMOLED aduc revoluţia pentru că apar pe pliabile, dar cealaltă revoluţie, la nivel de refresh rate, se face pe IPS LCD. Ratele mai mari și adaptabile de refresh le fac mult mai atractive pentru gaming, consum media şi editare foto/video, prin culori realiste şi unghiuri largi.
Ambele tipuri de ecrane încă sunt viabile, fiecare cu avantajele şi dezavantajele lor. Depinde foarte mult şi ce faci cu acel ecran: îţi trebuie culori calibrate realist dacă lucrezi în domeniul de editare foto/video, vlogging, divertisment (alegi LCD) sau eşti doar un consumator de Netflix şi jocuri care vrea culori vii (alegi AMOLED).