Motorola moto g14 este un telefon de buget, unul entry-level iar când privești asupra prețului de doar 549.99 lei te aștepți ca experiența livrată să fie pe măsura sumei plătite. Îți setezi așteptările și te alegi cu un telefon cu ecran mare, baterie generoasă, multă stocare, difuzoare stereo și o cameră duală bunicică. Cum s-a descurcat la teste aflăm din rândurile de mai jos.
Video-review Motorola Moto G14, secțiunea Cameră
Pentru început trecem în revistă setup-ul, unul dual de 50 mpx wide (f/1.8, 0.64µm, PDAF) + 2 mpx (macro), plus HDR, panoramă, bliț LED și filmare FHD la 30fps. I se alătură o cameră selfie de 8 mpx (f/2.0, wide) care filmează la rândul său în Full HD.
Aplicația de cameră are multe opțiuni iar jos găsești Slow Motion, Video, Photo, Portrait, Pro și More unde ai Night Vision, Panorama, Dual Capture și Timelapse. Există și Google Lens aici, HDR auto, iar ceva care mi-a plăcut a fost opțiunea Keep Last Mode în zona de setări, astfel că la deschiderea aplicației camera vei avea ultimul mod folosit default.
Fotografii
Trecem la fotografii și începem cu cele selfie unde sfatul numărul 1 ar fi să eviți să ai soarele în spate pentru că întreg cadrul va fi supraexpus. Caută zone mai umbrite și o să te alegi cu imagini bunicele, expresive, cu o redare chiar bună a texturilor hainelor și îmi place să văd și tenul surprins corect alături de părul facial. În fundal se mai pierd din detalii dar nu ai prea multe de reproșat la acest preț. Selfie-urile de noapte nu-s tocmai rele și recomandat să folosești bliț-ul ecran.
Camera din spate îți livrează cadre reușite, dar încă o dată trebuie să îți setezi așteptările în raport cu suma pe care ai plătit-o aici. Nu vei fi dat pe spate de detalii, culori sau calitate, dar fotografiile se pot folosi în online, mai ales că publicul țintă aici îl văd a fi un bunic, sau un mic școlar care are nevoie de un telefon simplu pe care să consume multimedia și ocazional să mai facă o poză.
Pentru a prinde imagini bune sfatul este să rămâi pe loc, să nu te miști și să aștepți pentru a realiza fotografia. Am realizat o sesiune foto prin parc și printre străduțele dintre blocuri, iar la fel ca și la selfie-uri și aici problema o constituie soarele, pe care nu îl vrei în cadrul tău pentru că duce la supraexpunere, iar în unele scenarii HDR-ul nu face față. Totuși văd imaginile din galerie a descrie perfect un cadru urban, cu blocuri gri, zone întunecate de parcă ai avea un efect special folosit.
Îmi place să văd culori reale, fără a se exagera cu suprasaturarea și dacă ar fi un capitol la care consider că Moto G14 se descurcă cel mai bine atunci ar fi cadrele close-up, precum acele fotografii cu gardul care au un aer cinematic de toamnă. Și roșul este redat corect dacă stai departe de soare, iar o fotografie care îmi place foarte mult este cea cu trandafirul cu stropi de apă.
Trebuie să realizezi câteva fotografii pentru a obține un cadru bun iar imaginea de mai sus este confirmarea că poți face asta cu moto g14. Și imaginile macro sunt arătoase, chiar dacă rezoluția nu este mare și le poți încărca fără probleme pe Insta pentru a le arăta și prietenilor cum arată o frunză de aproape sau poate o pânză de paianjen. Despre zoom nu sunt multe de spus și aș zice că mai bine eviți folosirea sa.
Pe timp de noapte dacă ai ceva surse de lumină Night Mode-ul oferit în camera nu te va dezamăgi și îmi place să văd că halourile sunt mici. Tonurile de galben sunt prezente aici mai în toate imaginile. Ca să recapitulăm, camera lui moto g14 se descurcă bine la culori, closeup-uri iar sfatul ar fi să eviți soarele pe cât posibil și să muncești puțin pentru a obține fotografia dorită.
Video
Captura video se face așa cum spuneam și mai sus la 1080p@30 fps și este singurul mod pe care îl ai disponibil în aplicația de Cameră. Practic ce am zis mai sus la partea foto legată de culori și detalii se aplică și aici, cu mențiunea că filmarea ar trebui făcută mai degrabă de pe loc, pentru că stabilizarea lipsește cu desăvârșire
Trebuie să te ferești de soare pentru a evita supraexpunerea, iar legat de autofocalizare, la început are ceva probleme dar apoi sistemul se descurcă bine, după cum se poate remarca în clipul cu acel trandafir din parc.
Există și o mostră de zoom, iar pe timp de noapte apar tonurile generale de galben, același trepidat de la lipsa stabilizării și dacă ar fi ceva de lăudat atunci halourile mici și subtile ale corpurilor de iluminat. La zone luminoase ai și detalii.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 IT Arenaaflă prețul
- 🛒 Badabumaflă prețul
- 🛒 Flancoaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul