OnePlus 11 5G: Camera revine la forma apreciată la OnePlus 9 Pro, culorile Hasselblad se văd... bine

3.052 ori
<b>OnePlus 11 5G: Camera revine la forma apreciată la OnePlus 9 Pro, culorile Hasselblad se văd... bine</b>Modulul foto vrea să fie tare original ca design, se inspiră din OnePlus 10 Pro, doar că acum e rotund nu pătrat. Trebuie spus că seamănă cu cel de la Lumia-uri mai vechi şi Huawei Mate-uri. În el găsim o cameră principală de 50 MP cu senzor Sony IMX890

Modulul foto vrea să fie tare original ca design, se inspiră din OnePlus 10 Pro, doar că acum e rotund nu pătrat. Trebuie spus că seamănă cu cel de la Lumia-uri mai vechi şi Huawei Mate-uri. În el găsim o cameră principală de 50 MP cu senzor Sony IMX890, cu stabilizare optică şi electronică şi deschidere F/1.8. Există şi camera ultrawide de 48 MP, cu captură la 115 grade, plus o cameră Tele Portrait de 32 MP cu zoom optic 2X. Această cameră Portrait Tele are autofocalizare şi promite tracking de adâncime a cadrului la nivel de DSLR, Bokeh Natural şi efecte Light flare. 

Video-review OnePlus 11 5G, secțiunea Cameră

Avem și blitz LED aici, autofocalizare continuă şi PDAF, filmare 8K la 24 FPS, Macro prin camera ultrawide şi HDR pe ultrawide. Camera selfie de 16 MP cu senzor Sony are focalizare fixă şi stabilizare electronică. 

Suedezii de la Hasselblad contribuie cu un Portrait Mode special, cu un look trademark pentru lentilele sale şi cu o calibrare a culorilor din cale afară de precisă. Avem parte de imagistica 10 bit, un senzor de culoare mulţi spectral pe 13 canale şi stiluri Hasselblad Serenity, Radiance şi Emerald. Funcţiile AI Foto şi AI Highlight Video sunt luate direct de la OPPO.Acesta din urmă capturează video-uri HDR în low light sau medii iluminate în mod inegal. Foloseşte şi tehnologie DOL-HDR asociată senzorului Sony IMX890. 

Modurile camerei includ Nightscape, Portrait, Pro, Panorama, Tlt Shift, Long Exposure, Dual View Video, Retouch, XPan, RAW, Video Nightscape, Video Portrait, Focus Lock, Timelapse, Super Stable.

Şi acum hai să analizăm mostrele foto făcute în Bucureşti, în Centrul Vechi, dar şi la Timişoara. 

Selfie

Am rămas impresionat în prima fază de selfie-urile făcute cu acest telefon, segment în care pot să spun cu mâna pe inimă că este unul dintre cele mai bune telefoane. Scoate fotografii cu detalii uimitoare și în același timp acestea rămân și plăcute la vedere. Am observat raze jucăușe de soare pe obraji, dar și striațiile căprui ale irisului ochilor, detaliu care la majoritatea telefoanelor rămâne o pată colorată și atât. 

Pe la finalul galeriei avem și câteva selfie-uri făcute în mod portret, acolo unde putem observa şi o decupare corectă a fundalului pentru efectul de estompare. Creatorii de conţinut și persoanele extrovertite nu vor fi dezamăgite de acest telefon.

Culori şi ultrawide

Mai departe observ că nu avem diferenţe cromatice între diferitele module ale camerei, fie vorba de cea wide, ultra wide sau cea telefoto. Nuanțele sunt aceleași, indiferent cu care cameră am face fotografia. Hasselblad Color Calibration își face bine treaba deci.

Zoomul e bun până pe la 10X și asta se datorează în mare măsură nu senzorului de 32MP, ci aş pune asta pe seama procesării, AI-ului, chipsetului. Nu am văzut performanţe de gen nici la camere cu zoom optic 3X poate nici 5X. Peste valoare de 5X e doar acceptabil. Putem observa asta la cadrele cu morișca de vânt roz, steagul, sau pisica.

Când vine vorba de clădiri, revin privind aprecierea legată de păstrarea nuanţei culorilor dintre camera wide şi cea ultra wide, dar văd în plus şi detalii ale faţadei. Cerul e de un albastru natural şi nu văd supraexpunere în niciun cadru. 

Culorile sunt plăcute şi am fost surprins să văd un copac încă împodobit cu frunzele sale ruginii. Baloanele acelea rămase de la un party ne dovedesc și ele că OnePlus 11 e capabil pe parte de culori, aici fiind vorba de galben și roșu. Ce nu mi-a plăcut însă e focalizarea defectuoasă la close up-uri. Am remarcat că a stricat mai multe cadre de aproape. Mă refer la cele cu trandafiri vestejiţi în special. 

Nu trebuie lăudat doar Bokeh-ul selfie, ci şi capturile Portrait cu obiecte, cu o estompare la nivel de DSLR sau mai nou la nivel de Huawei Mate 50 Pro şi deschiderea să variabilă. E o cameră cât se poate de onestă şi mă duce cu gândul la iPhone 14 Pro, poate chiar peste. Spre Pixel 7 Pro chiar. O să îţi dai seama cât de bună e camera când vezi culori reper la cer, taxiuri galbene şi trandafirii roşii. 

Avem şi o cameră care stă bine la textură, de la penaj de porumbel, la cărămizile unei biserici şi metalul unor automobile. Sau poate inscripţii în piaţă şi metal pe acele clopote din curtea bisericii. Am prins şi câteva pisici bine hrănite şi cu blana excelent redată de cameră.

Am remarcat şi o adaptabilitate a camerei, cu nuanţe mai calde la capturile batute direct de soare şi nuanţe mai reci (albaştrii) în umbra unei clădiri uriaşe, care fură soarele. 

Chiar dacă am zis că nu sunt mari diferenţe de culoare între camera principală şi cea ultrawide, dacă vă uitaţi cu atenţie, cea principală ştie să redea mai bine culorile calde, mai ales galbenul injectat de lumina soarelui ce pică pe clădiri. Şi apropo de capturi la umbra de clădiri, cele de pe Valea Regilor se duelează cu cele scoase de mine cu iPhone 13 Pro, nu le găsesc superioare decât eventual la detalii. 

Se descurca OK şi la food photo şi apropo pizzeria e Tudi's din Crangasi, dacă eraţi curioşi.

Low Light

Când vine vorba de low light, cel mai mare regret al meu e că sigla cu LED-uri de la farmacia Catena din Timişoara, locul nostru de pelerinaj pentru mostre nocturne şi un  reper pentru stabilirea calităţilor foto, e stinsă. Cu toate acestea, tot acolo am găsit o reclamă cu leduri mai mică, care ne-a dovedit totuşi potenţialul camerei pe timp de noapte.  Am prins o seară cu ploaie şi m-a cam luat frigul la mâini, telefonul fiind destul de rece fără husă, dar am făcut totuşi o galerie cu fotografii low light destul de vastă. 

Ce am remarcat e că are tendinţe de a supra-lumina fotografiile din noapte, cerul fiind mai închis la culoare în realitate. Nu cu mult, dar clar nu a fost atât de luminos. Ce e remarcabil însă e faptul că se văd norii! Se vede şi coloritul clădirilor destul de bine, dar nu la fel de bine ca în cazul lui Vivo X80 Pro spre exemplu. Selfie-urile în schimb n-au putere de convingere în low light, deşi ecranul se luminează la realizarea fotografiei, ca înlocuitor de blitz. 

Aş zice că galbenul e prea pregnant aici, duce spre muştar puţin, e un verde amestecat în "vopseaua" galbenă care nu îmi place. Lucrurile devin movulii pe captura ultrawide. Sunt şocat să văd ce bine a ieşit closeup-ul cu capul de dragon ud de picături, fața de rateurile date cu trandafiri ziua. Oricât am cârcoti despre mostre nocturne două lucruri sunt sigure: nu amplifica sursele de lumină, felinarele şi claritatea e ireproșabilă, nu exagerează deloc cu zgomotul. 

Nu impresionează la zoom pe balconul lui The Rat Pub

Video:

Filmările mi se par mai degrabă reci la colorit, albăstrui chiar, iar microfonul a suferit ceva de la vânt. Fluiditatea obiectelor în mişcare e de apreciat totuşi. Pe de altă parte, albastrul în sine, e redat corect. Se vede acest lucru la acel autobuz şi ferestrele clădirii de sticlă. Imaginea e crisp şi sunt tentat să acuz o "revenire în formă". 

OnePlus 9 Pro a filmat fabulos, OnePlus 10 Pro mi s-a părut că e sub, acum s-a ridicat ștacheta iar. Sunt foarte mulţumit şi de focalizare, ba chiar aş pune-o într-un top 3 mental all time pentru cât de bine reacţionează. Alternează perfect între acea piatră sculptată şi fundalul cu Hanul lui Manuc. Se reglează bine şi expunerea din mers, iar revenind puţin la culori am remarcat un roşu cam prea intens la maşinile de pe Calea Victoriei.

Nu putea lipsi testul de stabilizare şi zic că şi fără vreun mod Steady activ, veți fi super mulţumiţi. Mi se pare peste iPhone 13 şi 14, are ceva din telefoanele cu gimbal precum cele Vivo. Nici măcar pe ultrawide nu arată rău, în FHD la 60 FPS, deşi am remarcat mici trepidaţii la coborât de scări. 

Captură video selfie e cam tremurată, dar foarte clară şi detaliată. Filmare selfie cu stabilizare e altceva, se duce spre liga iPhone şi Samsung, dar se ţine cu 15% sub. Măcar e bine centrat subiectul uman. 

Detaliile sunt bogate, panoramarea şi zoom-ul sunt line, galbenul e cam intens pe alocuri . 

Chiar și filmarea nocturnă e bună. În sfârşit o stabilizare excelentă la filmarea din mers şi ce unghi foarte larg. Nu văd nuanţe ciudate mov, focalizarea e în point, iar uşoara ceaţă ce pluteşte nu este "defectul" camerei, ci redarea ceții unei zile de iarnă cu temperaturi fluctuante. Zoom lin apropo. Din ce văd ploua sau ningea când s-au făcut aceste teste şi era şi o ceată iernatică să ne strice... ploile, dar telefonul s-a descurcat admirabil. E mai mult noise pe lateral decât la S22 Ultra şi S23 Ultra. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×