Oppo Reno4 Lite: Camera străluceşte prin Bokeh, culori, closeup

440 ori

Oppo Reno 4 Lite se remarcă printre toate telefoanele midrange de pe piaţă pentru că adopta un total de 6 camere. Ce e drept am mai văzut aşa ceva, dar în acest caz jumătate dintre ele sunt senzori Bokeh. În fată avem un decupaj dual pentru o cameră de..

Oppo Reno4 Lite se remarcă printre toate telefoanele midrange de pe piaţă pentru că adopta un total de 6 camere. Ce e drept am mai văzut aşa ceva, dar în acest caz jumătate dintre ele sunt senzori Bokeh. În fată avem un decupaj dual pentru o cameră de 16 MP şi una Bokeh de 2 MP, iar în spate găsim următorul setup:

  • 48 MP, camera principală, F/1.7, PDAF
  • 8 MP, camera ultrawide
  • 2 MP, camera Bokeh
  • 2 MP, camera Bokeh

Tentaţia ar fi fost că Oppo să pună o cameră Macro aici, dar a evitat aşa ceva. Printre funcţiile camerei avem AI, captura la rezoluţie maximă de 48 MP, mod Pro, Portrait, Night şi stabilizarea Ultra Steady. Lucrurile devin interesante când aflăm că acest telefon suporta şi filmare Bokeh, până mai ieri apanajul telefoanelor scumpe că Galaxy Note 10 sau Note 20 Ultra. Să trecem acum la galerie!

Video-review OPPO Reno4 Lite, secțiunea Camera

Fotografiile au fost realizate într-o zi superbă de toamnă târzie, pe 26 noiembrie, în Parcul IOR din Bucureşti. Genul de ruginiu al frunzelor pe care îl vedeţi aici apare de obicei prin septembrie sau octombrie, dar în nici un caz la intrarea în decembrie. Încălzire globală, deh... Camera ultrawide e slabă la detalii şi copacii de la distanţă nu au crengi clar delimitate. Culorile sunt vii, aprinse, mai ales galbenul şi roşiaticul frunzelor. Zoom-ul digital nu prea face faţă, în lipsa de cameră telephoto.

Aş remarca şi că unghiul camerei ultrawide e destul de largă faţă de multe telefoane midrange, dar zonele albicioase şi lipsa de detalii trag în jos calitatea capturii. Câteva dintre pozele cu camera principală sunt bune de wallpaper şi mă refer la cele cu copacii ruginii, care tronează lângă lac. Şi nuanţele de verde şi galben au fost plăcute, dar şi roşul jucăriilor din parc. Bokeh a funcţionat excelent, chiar dacă a fost pus la treabă grea, delimitând obiecte mari ca o motocicletă de jucărie sau un tonomat de fructe, nu doar un cap uman.

Am făcut şi nişte prim planuri reuşite, chiar că nu avem camera Macro. Iar dacă vi se parc culorile şterse, am activat o opţiune specială de Culorii Vii pe bază de AI, care "aprinde totul". Selfie-urile sunt mulţumitoare, că textura, iluminare, claritate. Un pic cam albe aş zice, dar separarea planurilor la Portrait e reuşită. Îmi place expresivitatea ochilor.

Revenind la camera principală, dacă faci fotografii la peisaje, cadre largi e clar că detaliile nu sunt suficiente. Poate doar dacă alegi opţiunea de a folosi toţi cei 48 de megapixeli. E clar o cameră bună mai degrabă de aproape, decât de departe. Atenţie şi la captura Bokeh de la final unde s-au mai strecurat nişte exactităţi la decuparea chipului meu peste fundalul cu arbori. Aş zice că nu e rău ce avem aici şi că suntem undeva peste Huawei P40 Lite şi puţin sub Xiaomi Mi 10T Lite.

Ne pute bate cu Moto G 5G Plus şi uneori cu Xiaomi Mi 10 Lite.

Captură nocturnă ne duce la Timişoara şi avem destul de multe cadre întunecate. Halourile becurilor stradale sunt mari, dar nu avem reflexii ciudate sau artefacte. Modul Night rezolva orice problemă şi scoate bine în relief, în "3D" să zic aşa fiecare dală din pavaj. Altminteri sunt şi multe cadre rozalii şi portocalii... Captură ultrawide e fantomatică, întunecată, slabă în detalii, de evitat. Zoom-ul a părut a fi un pic mai OK noaptea decât ziua, oricât de ciudat sună asta.

Aş zice să rămâneţi la Night Mode, unde ne putem duela cu Xiaomi Mi 10T Lite.

Filmarea mi se pare cam tremurată, cerul e alb, dar culorile plac ochiului meu pretenţios. Când zic filmare tremurată mă refer la cea clasică, de panoramare. Iar apreciez ruginiul şi galbenul frunzelor de toamnă. Am făcut şi testul de stabilizare, cu nişte filmare din mers şi lucrurile nu prea arată bine: flicker, tremurat, pierdere de focalizare, clar nu e camera pentru cei cu viaţă activă. Totuşi dacă mergi pe teren plat arata cât de cât OK filmarea.

Aş menţiona şi că filmarea 4K nu e aşa sharp precum ne oferă un POCO X3 sau Galaxy A71, îi lipseşte bitrate, dar şi detalii. La distanţă, pe celălalt mal vezi mult zgomot. Îmi place egalarea iluminării între zonele întunecate şi cele iluminate de la primul parc de joacă, cel cu jucăriile roşii şi tranziţia între nivelurile de zoom, fără efort mare şi eficient. Filmarea Bokeh e doar OK cu camera selfie, cam albicioasă şi dând rateuri în jurul urechilor.

E păcat că avem unele filmări chiar bune cu camera principală, dar tremuratul imaginii le strică, mai ales pe cele cu lacul şi raţele. Focalizarea e rapidă şi precisă şi am fost uimit de nivelul de detalii la filmarea closeup, precum acea furnică ce mişună pe bila din metal. Filmarea Bokeh cu camera principală e next level, delimitând excelent chipul meu de fundal, aproape la fel de bine ca un flagship. Mai greu cu ţinutul telefonului corect în mână...

Nu e un Galaxy A71 sau POCO X3, dar în afară de tremurat nu prea am ce să îi obiectez. Filmează mai bine decât Huawei P40 Lite şi e comparabil sau peste Moto G 5G Plus.

Filmarea nocturnă continua să rămână o provocare, fiind întunecată, tremurată, dar având culori destul de bine surprinse. Ce e galben e galben, ce e bej sau mov îşi păstrează nuanţa şi zoom-ul e acceptabil. Mult zgomot în zonele periferice... Bokeh şi captură de aproape sunt vedetele, plus culorile per total.

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×