Primul contact cu Samsung Galaxy Z Fold 3 și Galaxy Z Flip 3 + impresii despre Galaxy Watch 4, căști Galaxy Buds 2

3.324 ori
<b>Primul contact cu Samsung Galaxy Z Fold 3 și Galaxy Z Flip 3 + impresii despre Galaxy Watch 4, căști Galaxy Buds 2</b>Cu două zile înainte de marele eveniment Galaxy Unpacked am avut ocazia să particip la o sesiune preview de presă în offline asociată noilor produse Samsung din vara anului 2021. Pe listă s-au aflat noile pliabile Galaxy Z Flip 3

Cu două zile înainte de marele eveniment Galaxy Unpacked am avut ocazia să particip la o sesiune preview de presă în offline asociată noilor produse Samsung din vara anului 2021. Pe listă s-au aflat noile pliabile Galaxy Z Flip 3 și Galaxy Z Fold 3, ceasurile inteligente Galaxy Watch 4 și Watch 4 Classic, dar și noile căști wireless intitulate Galaxy Buds 2. Pe toate le-am văzut expuse în cadrul unui spațiu tematic și am avut aproape o oră la dispoziție pentru a le întoarce pe toate părțile, compara și desigur afla ce rezervă fiecare în parte.

Un oficial al Samsung ne-a fost alături pentru a oferi detalii despre noile dispozitive și am aflat astfel care sunt principalele noutăți, upgrade-uri și cum se prezintă la capitolul prețuri. Mai jos am trasat impresii după primul contact cu noile pliabile și aflați și cum mi s-au părut noile ceasuri de la Samsung.

Samsung Galaxy Z Flip 3

Primul smartphone pe care am pus mâna imediat ce am intrat în spațiul dedicat sesiunilor hands-on a fost Samsung Galaxy Z Flip 3, fiind mai atras de acest format de pliabil cu clapetă datorită dimensiunilor compacte pe care le adoptă. Încă din start am descoperit un design familiar cu predecesorul, schimbările vizuale principale fiind reprezentate de către extinderea ecranului extern și abordarea dual-tone. 

Samsung Galaxy Z Flip 3 5G

Am văzut la fața locului varianta pe negru (cu finisaj mat) și pe cea verde, respectiv violet care aduc finisaj glossy. Există și un model auriu/bej, iar pe site-ul samsung.com vor fi comercializate exclusiv modele pe gri, alb și roz. Din câte am înțeles sunt șanse ca aceste variante să ajungă și la dispoziția publicului român, dar lucrurile nu sunt bătute în cuie. Abordarea dual-tone e tare arătoasă și cel mai mult mi-a plăcut modelul pe violet unde cele două nuanțe folosite (violet-negru) dau un efect plăcut vizual. Verdele este mai cuminte decât în randări, fără a ieși în evidență. Varianta pe negru mi-a plăcut prin prisma finisajului mat.

Telefonul se simte la fel ca predecesorul în mână chiar dacă au mai scăzut dimensiunile, fiind un pic mai subțire deschis (la 6.9 mm vs. 7.2mm). Greutatea de 183 grame rămâne neschimbată și ca look mi-a plăcut calitatea materialelor folosite aici, telefonul optând și pentru Gorilla Glass Victus pentru protejarea sticlei de la exterior. Se folosește și un nou material numit “Armor Aluminum” care oferă o durabilitate sporită față de pliabilele de anul trecut.

Cât despre noutățile hardware, pe lângă procesorul Snapdragon 888 aș zice că cea mai mare noutate este creșterea ecranului extern, de la 1.1 inch la 1.9 inch. Era clar nevoie de un ecran mai mare pentru acele momente în care vrei să tragi cu ochiul la notificări sau să controlezi playback-ul audio, ceva ce se poate face acum. Acest panou este un Super AMOLED colorat și destul de luminos, dar nu știu cum se va prezenta în exterior, ceva ce trebuie testat. 

Galaxy Z Flip 3 mai pulsează față de predecesor și cu difuzoare stereo și cu certificare IPX8, fiind rezistent doar la apă, nu și la praf. Odată deschis telefonul dai de ecranul pliabil Dynamic AMOLED 2x de 6.7 inch cu rezoluție FHD+ și acum rată de refresh de 120Hz pentru conținut smooth. Se folosește în continuare acea protecție din plastic, dar o variantă îmbunătățită care ar fi cu 80% mai rezistentă decât ce aveam anterior. Nu am aflat nimic despre soluția UTG dar probabil este prezentă și aici.

Știu că vreți cu toții să aflați dacă se mai vede acea cută la mijlocul ecranului, iar din păcate, răspunsul este da. Parcă totuși nu atât de mult ca pe modelul anterior, dar pentru moment nu scăpăm de cute și nici de reflexiile date de protecția din policarbonat. Camerele nu s-au schimbat și nici bateria care se încarcă în continuare la 15W pe fir sau 10W wireless, având capacitate de 3300 mAh. Apropo, Samsung aduce și o mulțime de huse, care mai de care mai captivante pentru privire și pe care le vedeți în galeria de mai jos.

Dacă ai deja un Galaxy Z Flip aș zice că upgrade-urile nu sunt atât de mari încât să faci trecerea la noul model, dar dacă vrei să intrii în lumea pliabilelor și apreciezi formatul, atunci Z Flip 3 merită, fiind și mai ieftin decât prima generație. În Europa vine la suma de 1.049 euro, în timp ce Z Flip costa 1.499 euro la debut. În perioada de precomandă se oferă 500 lei extra reducere. 

Samsung Galaxy Z Fold 3

Următorul terminal pe care am pus mâna a fost Samsung Galaxy Z Fold 3 unde de asemenea lucrurile rămân în mare la fel ca la predecesor în materie de design. Au mai scăzut cu puțin dimensiunile, telefonul fiind cu 10 grame mai ușor decât Z Fold2 și folosind un nou material numit Armor Aluminum care oferă extra durabilitate. Eu unul consider acest format mai degrabă unul de tabletă pliabilă, asta ținând cont de dimensiunile la care se ajunge odată deschis precum o carte.

Se simte la fel de masiv și greu precum predecesorul la prima vedere, iar grosimea telefonului deschis scade de la 6.9 la 6.4 mm. Sunt oferite variante de culoare precum negru, verde sau argintiu cu finisaj mat plăcut la atingere. Ecranul extern a rămas la aceeași diagonală ca la predecesor, doar că acum urcă la 120Hz. O idee bună pe care am văzut-o aplicată aici are de-a face cu butonul power/unlock care integrează și scanner-ul de amprente, buton acum mai proeminent și mai ușor de apăsat.

Samsung Galaxy Z Fold 3

Z Fold 3 este clar un terminal pentru multitasking, pentru cei care vor productivitate și care acum au ca bonus avantajul interacțiunii cu S Pen. Samsung a folosit un nou material de protecție pentru ecranul pliabil, aparent cu 80% mai rezistent decât la predecesor și care trebuie să suporte mii de gesturi realizate cu stylus-ul. Acel finisaj glossy ca de plastic lucios rămâne asociat ecranului interior și nu dispare nici cuta de la mijloc, fiind vizibilă din diferite unghiuri dar care nu afectează utilizarea de zi cu zi.

Pentru că tot am vorbit despre ecran, la interior este integrat un panou flexibil Dynamic AMOLED 2x de 6.7 inch cu rezoluție FHD+, rată de refresh de 120Hz și parcă muchii o idee mai înguste decât pe Z Fold 2. Calitatea AMOLED este bifată aici, iar o altă mare noutate este faptul că Z Fold 3 este primul telefon Samsung ce integrează camera selfie sub display. Recunosc că mă așteptam să descopăr o cameră "invizibilă", dar în realitate aceasta este mai vizibilă decât credeam.

Pixelii din jurul acelei porțiuni de ecran transparent din display-ul pliabil se observă foarte ușor pe fundal deschis, iar în multe aplicații se utilizează fundal negru pentru a se mai ascunde din vizibilitate. Camera de aici este o unitate de 4 mpx iar la prima vedere fotografiile erau destul de reușite, dar nu pot să mă pronunț pentru că toate telefoanele rulau un software pre-release cu loc de îmbunătățiri. Ca orice tehnologie nouă și aici există puncte slabe să le spunem precum vizibilitatea camerei din ecran, ceva ce totuși nu va distrage la fel de mult atenția precum o cameră direct decupată în panou sau bretonul pe care îl aveam pe primul Fold.

Revenind la noutatea S Pen, aici dacă ai mai folosit un Galaxy Note sau o tabletă Galaxy ești deja familiarizat cu interacțiunea. Răspunsul este la fel de rapid, poți desena, schița, lua notițe sau naviga prin aplicații și meniuri cu pixul de la purtător. Există un S Pen Fold Edition special creat pentru acest telefon, accesoriu cu funcționalitate Air Command și greutate de doar 6.7 grame. Se poate achiziționa separat și varianta S Pen Pro cu Bluetooth și extra funcționalități, încărcare prin USB.

Samsung Galaxy Z Fold 3

Am văzut la fața locului și diferite huse printre care și cea cu S Pen, o carcasa ce face telefonul și mai "butucănos" dar care reprezintă singura variantă pentru cei care vor neapărat și stylus și o soluție de găzduire asociată. Galaxy Z Fold 3 nu are încărcător în cutie, dar îl primești în bundle-ul cu husa și stylus-ul S Pen, contra-cost desigur. Dotările au primit de asemenea un boost și performanța este bifată pentru mulți ani de acum înainte. Camera din spate rămâne aceeași de pe Z Fold 2, iar bateria scade cu 100 mAh la 4400 mAh și păstrând alimentarea la 25W pe fir.

Per total Samsung Galaxy Z Fold 3 e un monstru, un monstru al productivității pe care care îl vor lua cei care au nevoie de multitasking avansat și care acum pot naviga mai precis pe ecranul de 7.6 inch folosind stylus-ul. Apropo, telefonul are și certificare IPX8 fiind rezistent la apă. E un smartphone pentru business și mai puțin pentru entertainment, iar Samsung a mers aici pe rețeta îmbunătățirilor, păstrând design-ul și formatul caracteristic.

În perioada de precomandă se oferă 500 lei extra reducere la retailerii parteneri. Prețurile sunt următoarele:

  • 12/256 GB: 8.899 lei
  • 12/512 GB: 9.399 lei

Galaxy Watch 4/4 Classic

Puțin timp din intervalul de o oră pe care l-am avut la dispoziție, l-am rezervat și pentru a vedea noile ceasuri Galaxy Watch 4 și Galaxy Watch 4 Classic, acestea sosind în variante cu display-uri de 1.19 inch și 1.36 inch. Modelul de bază cu ecran de 1.19 inch se potrivește mai bine la încheietura mâinii unei domnișoare prin formatul mai compact și design-ul mai elegant, iar dacă se dorește ceva masculin atunci există Watch 4 Classic care pune la bătaie acel inel fizic rotativ din jurul ecranului pentru interacțiunea printre elementele UI-ului și aplicații.

Ambele ceasuri oferă un feeling premium, având carcase din oțel inoxidabil și curelele, deși din silicon, fiind la fel de calitative grație finisajului plăcut la atingere. Sunt ceasuri ușoare, arătoase și cu noul procesor Exynos W920 de 5nm la interior care le face să “zboare” prin aplicații și meniuri. Software-ul încă nu era cel final astfel că nu mă pot pronunța la acest capitol, dar odată cu trecerea la Wear OS se deschide acces la o suită mai mare de funcționalități, aplicații și servicii. 

Există și de această dată modele WiFi și variante LTE, iar prețurile din România sunt următoarele:

  • Watch 4 40mm WiFi: 1.299 lei
  • Watch 4 40mm LTE: 1.599 lei
  • Watch 4 44mm WiFi: 1.499 lei
  • Watch 4 44mm LTE: 1.699 lei
  • Watch 4 Classic 42mm WiFi: 1.799 lei
  • Watch 4 Classic 42mm LTE: 2.099 lei
  • Watch 4 Classic 46mm WiFi: 1.999 lei
  • Watch 4 Classic 46mm LTE: 2.199 lei

Samsung Galaxy Buds 2

Pe final am reușit să prind câteva minute și în compania noilor căști wireless Samsung Galaxy Buds 2, purtabil similar ca design variantei Buds Pro. Am pus ochii din prima pe varianta verde-pal, care venea cu o cutiuță de transport vopsită în alb și cu un interior verde care se asorta cu cele 2 căști. Nu am folosit o generație anterioară încât să mă pronunț cu privire la schimbările petrecute la nivel acustic, dar cât am folosit noile Buds 2 câteva minute, m-a impresionat basul și volumul. Căștile au și ANC iar prețul din România va fi următoarul:

  • 749 lei

La mod general pot spune că am fost încântat de ce livrează noile dispozitive Samsung, cel mai important aspect fiind tăierea de preț practicată pentru noile modele pliabile. Deși acum sumele par greu de accesat, eventualele promoții vor face telefoanele mult mai atractive, iar odată cu trecerea timpului vin și alte reduceri.

Îmi amintesc că în cazul lui Z Flip abia după câteva luni bune de la debut se ajungea la un prag mai accesibil pe la 4000 lei. Acum cu Z Flip 3 la 5.199 lei minus cei 100 euro primiți în programul Buy-Back deja lucrurile sună mult mai bine. Mi-au plăcut și noile ceasuri și sunt curios ce livrează pe partea software și noul procesor, iar legat de căști, acestea sunt o opțiune interesantă de luat în calcul pentru cei care preferă formatul și vor neapărat și ANC.

Așteptăm noile produse pe masa de teste și revenim cu recenzii detaliate așa cum v-am obișnuit! 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×