După ce v-am prezentat recenzia lui Samsung Galaxy S21+, o să avem zero surprize pentru voi la capitolul camera pe S21, pentru că are fix acelaşi setup optic. La o adică nu e departe nici de S20, dacă e să fim oneşti. În fată avem o cameră de 10 megapixeli, integrată într-un orificiu în ecran. Ştie să filmeze 4K la 60 FPS şi acesta e marele său merit. Are şi Dual Pixel PDAF.
Video-review Samsung Galaxy S21 5G, secțiunea Cameră
În spate se afla o cameră triplă cu designul acela nou de modul, care îl face să pară "înfăşurat" în jurul coltului stânga sus. Include un senzor principal de 12 megapixeli, cu deschidere F/1.8 şi stabilizare optică, dar şi cu Dual Pixel PDAF. I se alătură o cameră telephoto de 64 MP, fix ca pe predecesor, cu stabilizare optică şi PDAF. După ceva săpături, vă spun şi că zoom-ul optic este doar 1.1X, iar el completează până la 3X din crop. De aceea a şi fost folosită rezoluţia mare.
Apoi avem o cameră de 12 megapixeli ultrawide, cu deschidere F/2.2 şi unghi generos de 120 de grade. Ea ajuta şi la filmarea Super Steady Video, iar în rest avem parte de bliţ LED şi filmare 8K la 24 FPS şi 4K la 60 FPS. Personal consider că nu avem mari upgrade-uri de hardware optic de la S20, dar avem unele de software/funcţii.
Iată-le:
- Single Take 2.0: durata extinsă de captură, funcţii noi, că Sloato dinamic şi dat timpul înapoi, extra ajutor de la AI
- Director's Review: trecere lina între unghiurile celor 3 camere, cu preview în timp real, inclusiv în vreme ce filmezi
- Vlogger's View: filmează cu camera din faţă şi spate simultan
- Zoom Lock: stabilizează imaginea după zoom 20x şi scapă de tremurături
- Opţiuni noi Portrait/Studio Light: o sumedenie de fundaluri abstracte, reglaje pentru luminozitate feței şi fundalului
Primim şi Pro Video, Pro, Food, AR Doodle, Super Slo-mo, Hyperlapse şi recunoaşterea scenelor cu AI. Avem şi Portrait Video cel arătos de la Note 10+ încoace, iar Gallery are un Object Erase care scapă de obiecte şi persoane din cadru.
Şi acum trecem la galerie!
Fotografiile culinare arata apetisant, dar ne-am obişnuit, Samsung e as la asta de la S10 încoace. Vedem perfect pătrunjelul de pe chiftele şi sosul de iaurt de pe chiftelele cu specific indian. Pita proaspăt dospită plesneşte de prospeţime prin ecran, iar carnea şi legumele sunt savurase înainte se ajungă în tigaie. Bogăţia coloristică poate fi apreciată şi de cineva care nu s-ar intitula un estet. Orice food blogger ar fi mândru de aceste poze.
Trecem la fotografierea la exterior şi avem culori mai bine calibrate decât la S20 şi o bogăţie a detaliilor la faţada clădirilor din Timişoara. Combinaţia de hulubi, statuia acelei fete umane şi pereţi scorojiţi este excelentă. Albastrul cerului e redat corect, fără a plusa din AI sau din burta cumva. Toate culorile din părculeţul pentru copii sunt în acelaşi vii, dar şi corect calibrate, fără înflorituri. Fotografiile arată bine chiar şi cu soarele în faţă şi nu există diferenţe cromatice mari între captura wide şi cea ultrawide.
Stăm bine şi la focalizare closeup pe acele jucării în parc, dar încă nu ne putem lăuda şi cu Macro sau apropierea sub 10 cm. Verdele vegetaţiei de lângă Bega nu este afectat de cantitatea de lumină captată, din fericire, iar textura râului e satisfăcătoare pentru privitor. Zoom-ul e bunicel, dar sincer cred că un Huawei P40 cel de bază nu Pro-ul cred că poate să facă aceleaşi lucruri, iar Galaxy S20 FE 5G şi OnePlus 7 Pro cred că livrează detalii similare.
De abia la valorile mari de zoom începi să observi mici plusuri, o spumă de apă convingătoare la baraj să zicem. Puncte bonus pentru poză cu ţurţuri, excelent focalizată şi expresiva, perfect iluminată şi încadrată.
Îmi place şi textura blănii acelui câine ce urca pe pod cu joggerul, textura stratului subţire de omăt pe jos şi a jucăriilor de plastic din parc.
Sunt mulţumit şi de capturile de aproape cu acel con de brad, cu detalii foarte bogate, atât pe con, cât şi pe ridurile palmei, excelent reliefate în lumină.
Selfie-urile colegului Krisztián arata şi ele în aceeaşi notă pozitivă remarcată de la Note 10 încoace, poate chiar de la S10. Faţa şi mai ales ochii sunt expresivi, la barba şi păr se vede fiecare fir aproape, fundalul e puţin estompat, dar încă distingi elementele sale. Focalizarea pe chip e perfectă, nuanţele buzelor şi obrajilor sunt ce trebuie. Porii se văd perfect, ţesătura hanoracului e suficient de "3D" pentru mine, iar efectele Studio Portrait sunt binevenite şi se duc şi peste Huawei şi Apple parcă.
E foarte uşor să faci o poză de profil cu acest telefon, fie una business, fie una... de agăţat.
Nu arată rău nici captura la interior, cu plante decorative şi cantitate mare de lumină.
Cât despre low light, aici avem de fapt 2 galerii, una în zona Magheru Bucureşti şi una la Timişoara. Sediul Cărturăreşti de la Piaţa Romana arată superb, cu acele ghirlande luminoase, perfect surprinse de cameră. Aici am remarcat şi faptul că nu poate ţine pasul camera ultrawide cu cea principală şi telephoto şi sursele de lumină par puţin mai estompate. Detalii avem din abundenţă totuşi la camera principală şi pică foarte frumos umbrele în ungherele clădirilor istorice.
Culorile graffiti-ului nu se degradează faţă de pozele făcute ziua, iar capturile cu Biserica Italiană sunt cuceritoare, ar încăpea într-o broşura despre Bucureşti. Descopăr mai multe detalii în aceste capturi ale faţadei bisericii decât am văzut în toţi ani cât m-am perindat pe lângă ea. Bogăţia arhitectonică e surprinsă foarte bine, inclusiv cu camera telephoto. Sursele de lumină arata şi ele foarte bine în centrul Capitalei.
Nici pozele din Timişoara nu arată rău deloc, chiar şi fără Night Mode la drept vorbind. Camera capturează suficientă lumină şi pentru cei mai pretenţioşi turişti. Night Mode scoate mai bine la lumina totuşi cerul, clarifica conturul stâlpilor de iluminat şi oferă detalii mai bune ale pavajului stradal şi detaliilor arhitectonice. Zoom-ul e bunicel noaptea, dar parcă puţin cam roşiatic în nuanţa după 10X. Îmi plac reflexiile de lumină pe geamurile clădirilor fotografiate şi bogăţia de textura şi detalii resimţită în fiecare cadru.
Pozele ultrawide au zone estompate pe margini, mai ales unde e lumina şi nu impresionează deosebit totuşi. În rest nu prea am obiecţii şi ne putem duela cu campionii P40 Pro şi Mate 40 Pro la câtă lumină reuşim să prindem aici. Repet, şi fără Night Mode arată bine aceste fotografii. Sursele de lumină sunt perfect redate, fără halouri mari sau reflexii aiurea. E şi o paletă de culori destul de bogată dincolo de clasicul galben dat de iluminarea stradală.
În ce priveşte filmarea, vreau să încep cu aprecierea zoom-ul de microfon practicat odată cu zoom-ul de imagine. Nu e o noutate, dar Samsung a perfecţionat acest mecanism. Se simte mai ales când am filmat acel baraj de pe Bega şi cu fiecare zoom amplificam şi vuietul apei. Filmările din Timişoara sunt dramatice, mai ales cea cu mişcarea printre porumbei. Rar mi-a fost dat să văd filmare mai dramatică şi cinematica, cu feeling mult. Porumbeii trec razant pe lângă noi, avem o tonă de subiecţi în mişcare şi cameră îi redă pe toţi perfect.
Suntem încântaţi de claritate, detalii, texturi, iluminare, culori. Clar stăm mai bine la culori decât generaţia S20, iar stabilizarea e mult evoluată faţă de S10. Filmarea 8K e doldora de detalii şi e foarte sharp, dar telefonul da senzaţia că agață când o capturează parcă.
Îmi plac umbrele surprinse pa malul Begăi şi oglindirea apei, dar şi zoom-ul fluid.
Testul de stabilizare la urcarea pe pod a fost trecut cu brio, chiar şi cu soarele în faţă. Avem şi filmare panoramică de la baraj, cu mult soare şi ceva expunere în plus parcă, dar nu aşa mult ca la seria S20. Zoom-ul o fi el bun, dar nu se remarcă aşa mult precum cel foto aş zice. Proba de focalizare a fost extra dură, având subiect mişcător, mâna cu conul ce apărea şi dispărea în cadru, fără vreo obiecţie a camerei, care se adapta imediat. Samsung e numărul 1 la acest capitol.
Filmarea selfie arata şi ea bine şi nu neapărat la expresivitatea fetei, cât şi la detaliile fundalului, care nu e chiar neglijat. Până şi stabilizarea e în grafic. Mi se pare foarte larg unghiul de filmare, binevenit pentru o captură turistică
Revenind la camera din spate, s-au dus grijile de altă dată şi poţi panorama rapid, alerga printre porumbei, să o iei la sănătoasă în mijlocul filmării şi camera nu va obiecta şi nu va greşi cu nimic în captura video.
Avem şi cadre haioase cu Single Take şi masa noastră de test, numai bune de TikTok.
Filmarea nocturnă e de un galben destul de aprins, dar primeşte bilă albă pentru stabilizare şi claritate, chit că are nişte reflexii în plus. Zoom-ul a reuşit să impresioneze şi el noaptea. Îmi păstrez ideea că filmarea 4K la 60 FPS aduce efecte nedorite noaptea şi chiar şi cea 4K la 30 FPS. Eşti safe cu cea Full HD, fără deformări şi tente roşiatice.
Ca o concluzie S21 rezolva problemele cu culorile de la S20, stabilizează şi da zoom şi mai bine, impresionează prin Zoom Lock, zoom de microfon şi o captură ultrawide foarte wide. Samsung e numărul 1 la food photo, viteza focalizare şi efecte Selfie Studio Light mai nou. Utilizatorul de Note 10+ şi S20 va găsi greu totuşi diferenţe uriaşe faţă de propriul dispozitiv, dacă e să fim pragmatici.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 QuickMobile SN888/ cupon -3%: QUICK202)află prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 Flancoaflă prețul
- 🛒 Orangeaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul