În ce priveşte camera lui Samsung Galaxy Z Flip5, pe scurt povestea e aşa: avem aceiaşi senzori că pe Z Flip 4, dar ISP-ul noului procesor face diferenţa. Începem cu o cameră selfie de 16 megapixeli decupată în ecranul pliabil. Are filmare 4K şi deschidere F/2.2.
Video-review Samsung Galaxy Z Flip5, secțiunea Cameră
În spate găsim o cameră duală, dar care poate la fel de bine să devină camera selfie, dacă folosim ecranul extern pentru a ne vedea captură. Camera duala include un senzor principal de 12 MP, cu deschidere F/1.8 şi stabilizare optică, dar şi Dual Pixel PDAF, plus o cameră de 12 MP ultrawide, cu deschidere F/2.2 şi unghi de captură de 123 de grade.
Avem parte şi de blitz LED şi de filmare 4K la 60 FPS, iar grosul opţiunilor camerei foto sunt cele întâlnite şi pe un Galaxy S23. Ele includ Motion Photo, mod Pro, Pro Video, Single Take, Night, Food, Panorama, Super Slow Mo, Hyperlapse, Portrait Video, Director's View, Portrait Studio.
Fotografii ziua
Trecem la galeria de fotografii făcute ziua, undeva prin zona Facultăţii de Arhitectură, dar şi Bulevardul 1 Decembrie 1918, Ozana şi Piaţa Romană. Am remarcat un verde al vegetaţiei cam săturat la florile capturate inițial. Pe de altă parte camera ultrawide nu aduce prea multe modificări de culoare faţă de cea principală.
Prim planurile cu flori sunt reuşite şi focalizarea e de nota 10. Rata de fail e destul de mică. La selfie-uri îmi place textura bărbii şi expresivitatea ochilor. Tenul are o tentă naturală, fără exagerări şi detaliile sunt satisfăcătoare. Fotografiile sunt foarte "crisp" în general, nu prea am obiecţii cu privire la claritate şi calitate.
Nuanţele de la locurile de joacă sunt unele naturale şi reale, nu sunt exagerări, decât în anumite segmente ale vegetaţiei. Zoom-ul e rezonabil până pe la 5X, dincolo începi să vezi zgomotul. Mă refer evident la capturile cu posterul promoţional The Witcher X Old Spice. Galbenul e cam aprins parcă totuşi la locul de joacă. Apreciez uzura clădirii Arhitecturii, perfect redată de cameră, inclusiv pe ultrawide.
E drept că încape greu în cadru şi e afectată de soare, dar nu aşa grav. Era multă lumină în acea zi, condiţii grele, dar chiar şi cu soarele în faţă, camera livrează. Apogeul capturii din această serie este limonada mov, alături de preparatul asiatic la wok, cu orez şi pui. Food Photo amplifica prea mult culorile, aşa că prefer varianta fără.
Testul cu adevărat greu al camerei a fost cel de la festivalul Summer Well 2023. E vorba despre pădure, multă umbră, după ora 18:00 şi cu luminişuri ici şi colo, oameni în mişcare şi lumini artificiale din loc în loc. Nuanţele de albastru precum cele de la standul Ford ies în evidenţă, dar şi galbenul de la Karcher. Selfie-urile sunt numai bune de postat în social media, luciul ochilor fiind accentuat de fundalul estompat.
Camera se descurcă bine cu subiecţi în mişcare, nu îi blureaza prea rău, iar oamenii din poze au fete expresive. Detaliile sunt mai soft pe alocuri, în zonele foarte umbroase şi văd asta la pozele cu trandafiri. Nu mi-a plăcut că la pozele Selfie Studio cu fundal negru mi s-a tăiat din urechi destul de des.
E clar că orice poză de aici luată aleatoriu are şanse de 90% să fie postată în social media strângând o sumă de like-uri. De altfel am realizat un material detaliat despre experienţa de la Summer Well cu acest telefon ca daily driver. E perfect capabil să fie "telefon de festival".
Fotografii seara
Noaptea a strălucit cu adevărat Z Flip 5 la Summer Well. De la mititeii de la Cocosaru şi sandvişul cu parizer la nuferii electronici de pe lacul Domeniului Stirbey, procesarea Samsung a făcut minuni. Night Mode ajuta acolo unde lumina e prea puternică sau prea slabă. Echilibrează totul într-un mod plăcut privirii.
Se descurcă bine cu lumini stroboscopice, cu reflectoare care se mişcă rapid, cum am prins la concertul Royksopp. Dimensiunea firmelor luminoase de la standurile de la Summer Well a fost OK, nu am văzut surse de lumină exagerate. Multe cadre sunt bune de Instagram şi le-am şi postat de altfel. Textura preparatelor culinare este fabuloasă, chit că am făcut păcatul absolut al pozării de mâncare: am folosit blitzul. Era beznă în zona de mese de la Tazz, e drept.
La artiştii de pe scena nu am sărit de zoom 3X, pentru că dincolo de asta zoom-ul e cât se poate de vizibil. Aş zice că suntem la nivel de iPhone 13 Pro aici. Mi se pare că noapte Z Flip 5 e mai evoluat decât Z Flip 4, dar ziua sunt cam la fel. Atenţie totuşi, pe ultrawide avem mult zgomot lateral noaptea, iar în zonele de beznă, Night Mode e vital.
Un lucru care o să vă mulţumească mereu e modul în care camera surprinde culorile noaptea. Poate mai bine decât ziua.
Video
În ce priveşte captura video, cumva parcă o plac mai mult decât pe cea foto. Mă refer la clariatea sa deosebită, la faptul că e mai puţin supraexpusa decât mă aşteptam, gândindu-mă la pliabile în general şi la Flip-uri în special. Se descurcă bine cu obiectele în mişcare, fie că vorbim despre automobile sau persoane la un festival că Summer Well.
Stabilizarea Super Steady a fost excelentă, atât la un periplu pe lângă fântâna din Piaţa Universităţii, cât şi la periplul prin tunelul Asia/America Express de la Summer Well. Şi filmare selfie este numai bună de vlogging, cât se poate de expresivă, detaliată, bine focalizată şi stabilizată. Zoom-ul m-a mulţumit până pe la 3X la concerte şi partea şi mai bună e că Audio Zoom funcţionează şi amplifica vocea unui rapper şi sintetizatoarele Royksopp.
Microfoanele se descurcă OK cu basul, vocile, înaltele şi prind şi ambianţa. Panoramarea e lână, focalizarea e rapidă şi aş zice că Samsung Galaxy Z Flip 5 e peste OPPO Find N2 Flip şi Motorola RAZR 40 Ultra la captura video. Nu m-aş arunca la o paralelă cu seria S23, dar cu S22... de ce nu? Atenţie totuşi la claritatea filmării Super Steady şi detaliile de pe lateral, care şubrezesc puţin.,
Cel mai mare salt faţă de Z Flip 4 se produce noaptea, când telefonul livrează la claritate, microfoane, zoom, focalizare. Rapperul Oceam Wisdom şi ineditul Saint Levant au fost artişti bine puşi în evidenţă de telefon la Summer Well. Atât prin mişcări scenice, cât şi prin captura vocii lor. Să nu treceţi de zoom 3X totuşi.
La trapperii romani de la scena Red Bull vocile au fost acoperite de bas, dar ambianţă şi atmosfera au fost bine prinse într-un Story vertical, bun de postat pe Insta.
E memorabilă şi captura cu holograma de la lacul unde se plimba lumea la Domeniul Stirbey. Ştiu, nişte zgomot ici şi colo, dar între uralele publicului şi culorile nufărului hologramă, e ceva memorabil aici. Am văzut şi câteva reflexii-puncte în stil iPhone în zona de sus. Cred că microfonul şi stabilizare au rămas vedetele aici.
Disponibilitate
Prețuri actualizate
- 🛒 eMAGaflă prețul
- 🛒 Samsungaflă prețul
- 🛒 CELaflă prețul
- 🛒 Badabumaflă prețul
- 🛒 IT Galaxyaflă prețul
- 🛒 VEXIOaflă prețul
- 🛒 evoMAGaflă prețul
- 🛒 PC Garageaflă prețul
- ⚖️ COMPARIaflă prețul