Top 10 telefoane mid-range pe anul 2023 în viziunea lui Mihai Arsene: design rafinat, hardware potent, modele pentru gamerii cu buget redus

3.324 ori
<b>Top 10 telefoane mid-range pe anul 2023 în viziunea lui Mihai Arsene: design rafinat, hardware potent, modele pentru gamerii cu buget redus</b>Topul smartphone-urilor flagship din 2023, în viziunea mea, a fost prezentat recent. Iată că a venit momentul să discutăm și despre modelele midrange / high-midrange care mi-au atras atenția pe parcursul anului. Aș zice că această categorie de terminale

Topul smartphone-urilor flagship din 2023, în viziunea mea, a fost prezentat recent. Iată că a venit momentul să discutăm și despre modelele midrange / high-midrange care mi-au atras atenția pe parcursul anului. Aș zice că această categorie de terminale e cu adevărat interesantă întrucât include atât modele cu CPU-uri midrange de nouă generație, cât și variante ce aduc cipseturi de top lansate în urmă cu unul sau doi ani.

Dacă ești gamer cu buget redus, pasionat de selfie-uri sau vrei un telefon arătos și „bun la toate”,  spre acest segment ar trebui să te uiți. Aș zice că un telefon midrange / high-midrange nu ar trebui să depășească 3000 lei, însă 2023 ne-a arătat că sunt și excepții care merită chiar puțin mai mult. Iată care ar fi preferințele mele în materie de modele „de mijloc” pentru 2023:

10. Sony Xperia 10 V

Sony Xperia 10 V

Parcă nu folosi un flagship Sony drept daily driver, dar un model midrange precum Sony Xperia 10 V nu sună rău deloc. Adoptă un design plăcut, are display de doar 6.1 inch OLED, astfel că e manevrabil și vine chiar cu certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf. Se remarcă chiar și în zona de modele midrange întrucât oferă slot pentru carduri microSD, difuzoare stereo, jack de 3.5 mm pentru căști. În ciuda dimensiunilor reduse el aduce o baterie de 5000 mAh, iar alimentarea se realizează rapid.

9. Motorola RAZR 40

Motorola RAZR 40

Dacă îți dorești pliabil accesibil Motorola RAZR 40 este cu siguranță alegerea perfectă. A debutat în mai multe nuanțe atractive, hardware-ul este capabil și oferă funcționalitățile unui pliabil cu clapetă mult mai scump. Mă gândesc că în 2024 are șanse să coboare chiar sub 2000 lei și devine cu adevărat atractiv dacă vrei să încerci un alt form-factor. 

8. Motorola Edge 40

Motorola Edge 40

Un terminal destul de elegant este Edge 40 de la Motorola. Midrange-ul are ecran curbat, muchii înguste, culori plăcute și vii + un preț excelent de 1499 lei. Oferă panou OLED cu refresh rate de 144Hz, procesor MediaTek Dimensity 8020 suficient de puternic chiar și pentru gaming.  Filmează 4K, are încărcare rapidă la 68W, cameră cu stabilizare optică.

Un minus destul de mare în cazul telefoanelor Motorola e faptul că suportul software e de aproximativ 2 ani, iar update-urile sosesc puțin mai greu. E o alegere sigură dacă îți dorești experiență software aproape stock și multe feature-uri „pe bani puțini”. 

7. OPPO Reno10 5G

Am avut ocazia să testez în acest an modelul OPPO Reno10 5G. E un telefon ceva mai accesibil orientat spre tineri. Aș zice chiar că e un camera-phone de buget ce face senzație la captura selfie, dar nici la nivel de performanță nu stă rău deloc. Poți juca Genshin Impact fără griji, bateria se încarcă rapid și în ciuda dimensiunilor compacte aduce un sistem de răcire potent sub capotă. Panoul e curbat și foarte luminos, astfel că nu vei avea probleme nici măcar în bătaia soarelui. 

6. POCO X5 Pro

Dacă m-ați întreba care e telefonul gamerilor cu buget redus, POCO X5 Pro ar fi răspunsul meu. E un terminal ce vine cu display AMOLED de 6.67 inch cu refresh rate crescut (120Hz) și procesor Snapdragon 778G 5G. Are baterie de 5000 mAh, se încarcă la 67W, aduce difuzoare stereo și jack de 3.5 mm pentru căști. Costă sub 1500 lei, iar dotările nu sună rău deloc pentru această sumă.

5. Honor 90 5G

Undeva în vară a sosit Honor 90 5G, un smartphone cu personalitate artistică după părerea mea. Vine pe nuanțe plăcute privirii, are un display curbat de mari dimensiuni AMOLED, iar sub capotă un procesor Snapdragon 7 Gen 1. Aș zice că excelează la capitolul selfie cu a sa cameră de 50 MP care filmează 4K. În spate are un senzor de 200 MP fără OIS care filmează 4K.

Aduce baterie de 5000 mAh, alimentare la 66W, senzor pentru amprente optic. Îl văd ca o variantă de luat în calcul pentru fanii Huawei care nu se pot obișnui cu lipsa serviciilor GMS. 

4. Redmi Note 13 Pro+ 5G

Deși nu a părăsit încă piața din China, Redmi Note 13 Pro+ 5G merită cu siguranță un loc în topul meu. E un model care împrumută câteva dotări de la flagship-uri. Adoptă un design premium, are certificare IP68 pentru rezistență la apă / praf, vine cu Corning Gorilla Glass Victus și are un procesor pur midrange sub capotă, dar de generație nouă (Dimensity 7200 de la MediaTek).

Interesant e că el aduce o camerăde 200 MP în partea din spate cu OIS, difuzoare stereo, baterie de 5000 mAh, încărcare rapidă pe fir la 120W. Seria Redmi Note 13 ar trebui să sosească la nivel global la începutul anului 2024.

3. Samsung Galaxy A54 5G

Samsung Galaxy A54

Locul 3 în topul meu e ocupat de nimeni altul decât Galaxy A54 5G de la Samsung. Aș putea spune că adoptă design de flagship, având în vedere că strategia Samsung este de a oferi un look similar tuturor terminalelor din portofoliu. Avantajul la acest model, la fel ca în cazul iPhone-urilor, de exemplu, e faptul că vei găsi accesorii pentru el oriunde vei merge.

CPU-ul Exynos aflat sub capotă e suficient de potent pentru sarcini de bază, are un display AMOLED luminos și viu colorat, cameră OK chiar și în condiții de iluminare scăzute. Într-un fel Samsung a încercat să ofere câteva feature-uri de flagship prin lansarea acestui model și pare că i-a ieșit. Telefonul are parte de 5 ani de suport software, iar Android 14 alături de One UI 6.0 a sosit în timp record în acest an.

2. Google Pixel 7a

Pixel 7a

Un cameraphone de buget ar fi Google Pixel 7a. Pe hârtie nu are cele mai bune specificații, multe terminale întrecându-l chiar. Totuși, vorbim despre un telefon Google, astfel că el beneficiază de actualizări rapide și de un software curat, bine optimizat. Designul său este plăcut privirii, a primit o ramă metalică și certificare IP67 pentru rezistență la apă și praf. Are cam tot ce îți poți dori pentru terminal midrange sub 400 de euro.

1. Nothing Phone (2)

Nothing Phone 2

Parcă simt lipsa manierei experimentale pe care o adoptau producătorii în urmă cu 5-10 ani. Parcă nici pliabilele nu reușesc să umple acel gol. După părerea mea Nothing încearcă ceva diferit, reușind să ofere un terminal cu personalitate și în acest an. Phone (2) aduce interfața Glyph, cea care îți oferă informații într-un mod unic. Poți vedea când se încarcă, verifici progresul mașinii Uber care vine spre locația ta sub forma unui slider luminos sau timer-ul cum se scurge într-un mod interactiv.

E un telefon care îți oferă multe opțiuni de customizare, cu personalitate și un model pe care aș avea curajul chiar să îl folosesc zi de zi. Față de prima generație s-a lucrat atât la performanță, cât și la look, noul terminal fiind mai bine finisat. Cu siguranță este un smartphone special care va ieși în evidență într-un mod pozitiv.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×