Xiaomi 11T Pro: Camera are senzor de 108 MP cu pedigree, se plasează între flagshipuri din 2020 şi 2021

4.730 ori
<b>Xiaomi 11T Pro: Camera are senzor de 108 MP cu pedigree, se plasează între flagshipuri din 2020 şi 2021</b>Xiaomi 11T Pro este un flagship de toamnă, care pe hârtie pare să facă şi păşi în faţă, dar şi în spate faţă de predecesorul direct, Xiaomi Mi 10T Pro. Pe acest din urmă model aveam o cameră de 13 MP ultrawide, iar acum avem una de 8 MP ultrawide

Xiaomi 11T Pro este un flagship de toamnă, care pe hârtie pare să facă şi păşi în faţă, dar şi în spate faţă de predecesorul direct, Xiaomi Mi 10T Pro. Pe acest din urmă model aveam o cameră de 13 MP ultrawide, iar acum avem una de 8 MP ultrawide. 

Video-review Xiaomi 11T Pro, secțiunea Cameră

Camera principală are 108 megapixeli, dar deschiderea e acum F/1.8 în loc de F/1.7 cât avea flagshipul de toamnă din 2020. Camera de 5 MP Macro devine acum telephoto Macro. Primim şi filmare 8K la 30 FPS, filmare HDR10+ şi captura Slow Mo la 960 FPS. Camera selfie are 16 MP, acolo unde Mi 10T Pro avea 20 MP şi deschiderea e F/2.5 în loc de F/2.2. Revin puţin la camera principală, pentru a spune că foloseşte un senzor Samsung ISOCELL HM2 cu PDAF şi care combina 9 pixeli în 1. Din păcate nu are stabilizare optică. 

Camera ultrawide şi cea selfie au focalizare fixă, iar cea Macro oferă autofocalizare între 3 cm şi 7 cm. Interfaţa camerei include opţiuni precum Pro, AI, Night, captura la rezoluţie maximă de 108 MP, VLOG, Slow Mo, Movie Effects, RAW, Long Exposure, Dual Video, Clone şi multe altele. 

Şi acum să trecem la galeria foto. Începem cu o serie de fotografii realizate pe balcon, cu o serie de prim planuri ale unor flori, ghivece şi ornamente. Camera stă bine la focalizare, dar şi la culori şi detalii. Am mers cu closeup-urile foarte aproape şi detaliile şi textura au fost excelente, mai ales la acea floare mov artificială. La exterior avem un Bokeh de statuie cu nişte supraexpunere în spate, dar decupaj corect de subiect.

Selfie-urile îmi plac, cu un Bokeh corect decupat, fiecare râd de expresie facială clar conturat şi fiecare por clar redat. Tenul e cam alb, asta ar fi singura mea plângere. Ochii sunt expresivi şi focalizarea precisă. 

Xiaomi 11T Pro

Trandafirii arată spectaculos pe capturile noastre, iar acel fundal estompat a fost creat automat de cameră. Chiar şi cu soarele în față fotografiile sunt plăcute privirii şi remarc faptul că şi cea ultrawide este corect colorată şi iluminată. Atenţie totuşi la captura cu acel om în albastru, în dreapta. Acolo se vede că persoană e deformată de lentilă ultrawide.

Xiaomi 11T Pro

Zoom-ul nu impresionează, încep să văd zgomote la coroanele copacilor chiar şi la nivel 2X-3X. Textura apei e fabuloasă de aproape totuși şi detaliile au o bogăţie pe care o vezi la flagshipuri. Mă refer la picături, spume, învolburare pentru apa din fântână. Am şi câteva cadre cu trandafiri demne de walpaper, cele roz şi galbene. Apreciez şi că în ciuda zilei foarte însorite această cameră nu are supraexpunere, decât foarte rar, când avem gazon în fundal.

Xiaomi 11T Pro

Nuanţele de roşu şi albastru au mulţumit retina mea şi doar din anumite unghiuri apare puţină supra saturare. Bifăm şi un Macro fabulos cu acel cui de pe becul jucăriei pentru copii, cu detalii impresionante pentru o captură de 5 MP. Atunci când mi s-a părut că avem un cer cu nuanţe ciudate, am folosit HDR şi am rezolvat problema. Spre final de galerie am mai găsit un neajuns camerei de 8 MP ultrawide: atunci când lumina e filtrată de copaci în fundalul unei capturi apare un "voal" de alb şi un soi de ceaţă luminoasă, semn că nu e reglat corect balansul de alb şi expunerea.

Xiaomi 11T Pro

Mi se pare şi că în acelaşi luminiş, sau mai bine zis la umbra selfie-urile îşi pierd din atributele de flagship, sunt ceva mai şterse şi pierdem detalii. Concluzia mea? Fotografiile realizate ziua sunt la nivel calitativ între Galaxy S20/S20+ şi Galaxy S21/S21+. 

Din cauza lipsei de timp am făcut de această dată pozele nocturne în Bucureşti, în curtea hipermarketului Auchan Titan. Am eu acolo câteva repere relevante, culmea toate legate de dulciuri. Am remarcat şi că există un dublu Night Mode. Întâi e cel pe care îl selectezi tu, dar şi unul ce apare automat, fără să apuci să apeşi pe ceva şi fără să ai funcţia AI pornită. 

Fără Night Mode-ul principal obiectele par să aibă un control mai clar, folosind acel Night Mode automat. Capturile ultrawide sunt soft soft şi zgomotoase şi măresc sursele de lumină, aşa cum ne aşteptam. Night Mode le micşorează şi iluminează foarte mult cerul parcă. Am mai observat şi că fotografiile ultrawide low light sunt un pic mai gălbui şi şterse.

Night Mode face minuni, mai ales dacă ai prilej să compari succesiunea de capturi, cum avem noi la acea cafenea Coming Soon din Auchan. Selfie-urile sunt foarte zgomotoase şi cam neclare, cel puţin în zonele mai întunecate. Dacă găseşti iluminare mai bună, albă de preferat poţi scoate ceva rezonabil, dar nu la nivel de flagship. Am apreciat albastrul acelei macarale şi în general culorile pubelelor, semnelor de circulaţie, ale food truck-urilor, culori realiste.

Xiaomi 11T Pro

Gofra cu fructe şi îngheţată a arătat cel mai bine, e reprezentativă pentru potenţialul maxim al telefonului pe timp de noapte. A fost bine încadrată inclusiv la Bokeh, ca şi acel cornet uriaş de îngheţată.

Spre final am făcut şi câteva poze într-un parc de joacă mai colorat, în întuneric absolut. Aici vedeţi discrepanța între:

1. poză cu Night Mode automat.
2. poza standard
3. poză cu Night Mode dedicat
4. poză cu Night Mode dedicat cu expunere mai scăzută
5. poză cu bliţ

Varianta 4 câştigă. În condiţii low light suntem mai aproape de nivelul telefoanelor high midrange decât flagship. 

Să vedem cum stăm şi la captura video. Imaginea este "crisp", clară şi plăcută, detaliile abundă, dar copacii sunt un pic cam expuşi şi puţin suprasaturaţi. E multă lumină în cadru e drept. Filmarea selfie e bine focalizată şi stabilizată, dar are un contrast intens ce îmi aminteşte de Galaxy A-urile cele mai bune din 2020 şi 2021. Îmi plac ochii şi tenul aici. 

Filmarea 8K tremură excesiv, orice microtremur de mână e perceput ca o mişcare tectonică, trebuie să nu fi băut sau chiar mirosit cafea pentru a obţine ceva stabil. Evident că detaliile sunt fantastice şi poţi cropui la greu. Nuanţele de roşu şi albastru sunt intense la acel carusel cu Donald şi camionul. Acolo am testat zoom-ul şi e destul de slab pentru un wannabe flagship, în vreme ce gazonul din spate e de un verde "ars".

Avem şi o filmare la umbră, unde au mai dispărut din problemele cu supraexpunerea sau suprasaturarea. Văd şi multe nuanţe de verde, fiecare pentru o altă specie de arbore, o  paletă generoasă de culori. Am testat stabilizarea filmând din mers o coborâre a scărilor şi am văzut că e trepidaţie serioasă aici şi o vibraţie a imaginii, deci nu e loc de blogging decât pe Terra Fermă. 

Alternarea focalizării între plan apropiat şi îndepărtat se face ultra rapid şi precis, trademark pentru senzorul Samsung. Microfoanele au capturat cu succes trubadurul din fundal, dar şi un cer cam alb pentru gusturile... oricui. Avem şi filmare duala, cu camera frontală şi cea din spate simultan, dar şi acel mod stil Inception cu două realităţi care se contopesc. 

Simt că avem o filmare comparabilă cu un Galaxy A52 5G cel mult, nu ne apropiem de seria Galaxy S20 sau S21. Eventual filmăm ca un Vivo X60 Pro sau Motorola Edge 20 Pro, dar mai slab pe stabilizare. 

La filmarea nocturnă am găsit o particularitate: filmarea 4K la 60 FPS e foarte întunecată, dar da, detaliile sunt excelente. Vântul a încurcat microfoanele. Acelaşi cadru şi acelaşi loc, dar la filmare 4K la 30 FPS se lasa cu luminozitate mult crescută, dar şi reflexii şi ghosting în zonele luminoase de la distanţă. Panoramarea nu a fost rea ca stabilitate şi nici culorile nu arată rău la food truck-ul Nedelya (la claritate) şi parcarea Auchan Titan. 

Filmarea din mers e foarte tremurată, chiar şi cu opţiunea Steady pornită, dar aici parcă obiectele sunt mai clare. Lumini cam mari parcă la aceste filmări. Rămânem la percepţia unui high midrange. 

Disponibilitate

Prețuri actualizate

 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×