Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review: tabletă multimedia cu proiector perfectă pentru consumul proaspăt localizatului Netflix (Video)

2.421 ori
<b>Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review: tabletă multimedia cu proiector perfectă pentru consumul proaspăt localizatului Netflix (Video)</b>Cumva de-a lungul mulţilor ani de teste şi recenzii nu ne-am &icirc;nt&acirc;lnit cu prea multe device-uri Lenovo, dar &icirc;ncercăm să remediem acest lucru cu o tabletă foarte interesantă, pe care am avut-o &icirc;n teste &icirc;n această iarnă....

Cumva de-a lungul mulţilor ani de teste şi recenzii nu ne-am întâlnit cu prea multe device-uri Lenovo, dar încercăm să remediem acest lucru cu o tabletă foarte interesantă, pe care am avut-o în teste în această iarnă. E vorba despre Lenovo Yoga Tab 3 Pro, prima tabletă cu proiector pe care o testăm la Mobilissimo.ro.

Terminalul a fost lansat la IFA 2015, la începutul lunii septembrie a anului 2015 şi costă 2699 lei la eMAG.ro. Avem de-a face cu un model cu o construcţie solidă şi destul de masiv pentru o tabletă de 10 inch la prima vedere cel puţin. Şasiul său e o combinaţie între metal, sticlă şi plastic, iar aderența este bună.

Caracteristicile lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Tableta e comodă la utilizare, chiar şi îndelungată, mulţumită acelui cilindri metalic, ce poate fi folosit ca mâner, când ţinem tableta în mod portrait şi ne vom putea odihni şi degetele în zona aceluiaşi cilindru în mod landscape. Yoga Tab 3 Pro măsoară 4.5 mm în grosime în cel mai subţire punct al său, evident fiind mai gros în zona bateriei. Greutatea sa este de 667 grame, deci cu 230 de grame mai mult decât un iPad Air 2, dar diferenţa e justificată de proiector şi celelalte dotări, mai ales bateria generoasă.

Difuzoare JBL Lenovo Yoga Tab 3 Pro

În spate se află o zonă ce imită pielea ca textură, dar e de fapt material plastic, iar în rest şasiul e fabricat din aluminiu. Lenovo oferă protecţie IP21 aici, contra stropirii, deci tableta poate fi folosită şi în bucătărie, când gătiţi. Trecem acum la o analiză mai atentă a designului, descoperind în zona frontală 4 difuzoare JBL sub ecran, dar şi o cameră frontală. Ecranul are muchii nici foarte late, nici foarte înguste, numai bune pentru a ţine degetele pe ele la sesiuni lungi de gaming.

Standul lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

În spate avem acces la camera principală, proiectorul DLP rotativ integrat pe stand-ul rotativ din metal, ce se deschide cu un buton dedicat. Sub acea zonă metalică se află slotul microSD şi cel SIM, acoperite de un mic capac. Pe zona exterioară a stand-ului se află un orificiu, ce permite atârnarea tabletei de un suport, o agăţătoare sau cuier spre exemplu.

Designul lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Designul este arătos şi liniile acestui model curg elegant dinspre baterie spre zona subţire. Nu avem elemente de design semnificative în zona superioară şi inferioară, iar în stânga găsim butonul pentru proiector şi jackul audio. În dreapta veți găsi butonul Power cel mare şi comod, înconjurat de un LED pentru încărcare şi notificări, plus butoanele de volum şi portul microUSB, dar şi un microfon.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Tableta se poate utiliza în 4 moduri: tilt (cu stand-ul deschis şi sprijinind tableta), hang (atârnat folosind acel orificiu), vertical (pe stand) şi portret (ţinut de baterie). Lenovo Yoga Tab 3 Pro e o tabletă elegantă, comodă şi arătoasă, ce primeşte nota de 9.7 din 10 pentru design. Trecem acum la hardware, unde ne întâmpină un display IPS LCD Quad HD de 10.1 inch, însoţit de un procesor Intel Atom x5-Z8500, un CPU quad core tactat la 2.24 GHz.

Printre dotări se numără şi 2 GB RAM LPDDR3, 32 GB stocare eMMC, slot microSD cu suport pentru până la 128 GB, o cameră principală de 13 MP şi frontală de 5 MP. Pe partea de conectivitate avem portul microUSB, 4G LTE, Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, WiFi dual bând A/B/G/N, iar senzorii includ G Sensor, cel de lumină ambientala şi busola digitală.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review

La capitolul "altele" avem cele 4 difuzoare JBL şi proiectorul DLP de 50 lumen. Nota pentru hardware este de 9.3 din 10. Trecem acum la baterie, care combina 2 celule Li-Ion cu o celulă Li-Po, pentru o capacitate totală de 10.200 mAh. Primim şi un încărcător de 2A, ce suportă încărcare rapidă. Pe hârtie, tableta asigura 49 de zile de funcţionare în standby şi până la 18 ore de utilizare continuă.

Test baterie Lenovo Yoga Tab 3 Pro

La testul nostru, cel clasic de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX am atins 11 ore, ceea ce e excelent. Suntem sub iPad Air 2 (11 ore şi 13 minute), Samsung Galaxy Tab S 8.4 (13 ore şi 33 de minute) sau iPad Mini (12 ore). Depăşim totuşi Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (10 ore şi 45 de minute), Samsung Galaxy Tab A 9.7 (10 ore şi 13 minute) şi Xiaomi Mi Pad 7.9 (1o ore).

Lenovo Yoga Tab 3 Pro - Test baterie PCMark

Testul PCMark, cel care simulează utilizarea continua ne-a oferit o valoare de 8 ore şi 50 de minute, care e destul de bună. Suntem totuşi sub cea a lui Galaxy Tab A 9.7 (13 ore şi 9 minute), dar depăşim Nokia N1 (7 ore), ASUS ZenPad S 8.0 (4 ore şi 59 de minute) sau Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (7 ore  şi 15 minute).

Cat dureaza incarcarea lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Încărcarea durează 2 ore şi 42 de minute, ceea ce e excelent pentru o tabletă de 10 inch. Sunt şi modele care se încarcă mai rapid, dar ele au diagonală mult mai mică şi sunt mai compacte: ASUS ZenPad 7.0 (2 ore şi 30 de minute), Xiaomi Mi Pad (2 ore şi 30 de minute). Lenovo Yoga Tab 3 Pro se încarcă mai rapid decât iPad Air 2 (3 ore şi 40 de minute), Samsung Galaxy Tab A 9.7 (4 ore) şi Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (4 ore şi 20 de minute).

Durata proiectie continua Lenovo Yoga Tab 3 Pro

În zona Settings găsim funcţia Battery Saver, care reduce performanta device-ului, vibraţiile şi sincronizarea pentru extra viaţa a bateriei. Tot aici avem şi un app manager. Am testat şi durata de playback cu proiectorul pornit şi am atins 5 ore şi 35 de minute de playback continuu la proiector, cu ecranul oprit şi proiecţie la luminozitate maximă. Rezultatul e excelent, însemnând că putem consuma lejer jumătate de sezon de serial pe Netflix.

Nota pentru baterie este de 9.4 din 10 şi din câte am înţeles, tableta poate avea şi rol de powerbank, încărcând alte device-uri. Trecem la acustică, aflând ce ne rezervă cele 4 difuzoare JBL. Primim şi tehnologie Dolby Atmos şi folosim Play Music că player muzical, dar egalizatorul său e de această dată o aplicaţie dedicată Dolby Atmos.

Experienta acustica a tabletei Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Experienţa acustică e pur şi simplu perfectă, cu un surround fantastic, volum foarte ridicat, bas perfect şi voce fantastică. Puteţi lejer porni o petrecere doar cu această tabletă şi atât. Aplicaţia Dolby Atmos duce distracţia la un nou nivel, datorită opţiunilor sale. Avem acces la modurile principale acustice Movie, Music, Game, Voice şi moduri custom, în care noi facem reglajele. Visualizer-ul are şi rol de egalizare manuală, cu 20 de frecvenţe disponibile că slidere.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro, test cu decibelmetrul

Există şi egalizare inteligentă, dar şi reglaje că Open/Rich/Focusat şi Manual. Alte opţiuni pe care le putem activa sau dezactiva sunt Surround Virtualizer, Dialogue Enhancer şi Volume Leveller. La testul cu decibelmetrul am atins 84.4 dBA, deşi la utilizarea de zi cu zi, tableta e mult mai "zgomotoasă". Am depăşit deci Xiaomi Mi Pad (83.3 dBA), Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (83.8 dBA) şi ASUS Transformer Book T100 Chi (83.2 dBA).

Lenovo Yoga Tab 3 Pro, putere volum comparativ

Ne-am clasat totuşi sub Nokia N1 (89.8 dBA), Galaxy Tab A 9.7 (87.6 dBA) şi iPad Air 2 (86.3 dBA). Nota pentru multimedia e pur şi simplu un perfect 10 din 10. Să trecem acum la display şi să vedem dacă ne putem clăti ochi la fel de bine ca şi urechile.

Ecranul oferit de Lenovo este un IPS LCD de 10.1 inch, cu rezoluţie de 2560 x 1600 pixeli şi aspect 16:10. Acest panou oferă multitouch în 10 puncte şi vom consuma filmele via aplicaţia Video, care are o interfaţă minimalistă, funcţie de screenshot şi Pop Up Play. Ecranul este luminos, are unghiuri largi de vizualizare, dar culorile sunt puţin suprasaturate.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro, test cu luxmetrul

Contrastul e OK şi comportamentul în bătaia soarelui e în regulă de asemenea. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul de luminozitate am observat un lucru ciudat. Partea stângă a ecranului este mai luminoasă (429 LUX), faţă de cea dreaptă (368 LUX) şi asta în mod vizibil. Luând în calcul luminozitatea cea mai mare depăşim Samsung Galaxy Tab A 9.7 (402 LUX), Nokia N1 (355 LUX) şi iPad Mini 2 (412 LUX).

Lenovo Yoga Tab 3 Pro, luminozitate ecran comparata

Suntem totuşi sub Nexus 7 2013 (500 LUX), Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (460 LUX) şi Galaxy Tab S 8.4 (432 LUX). Ecranul e totuşi luminos, dar nu e constant. Zona de Setări legate de ecran ne aduce opţiunile Adaptive Brightness, Light Effect (iluminarea pentru notificări) şi font. Nota pentru display este de 8.7 din 10. Şi acum iată-ne ajunşi la punctul central al recenziei şi anume proiectorul.

Proiectii cu Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Lenovo Yoga Tab 3 Pro integrează un proiector rotativ cu output de 50 lumeni şi capacitatea de a proiecta imagini cu rezoluţie 480p la diagonale de până la 70 inch. Puteţi face proiecţii pe tavan sau pereţi cu uşurinţă pe timp de noapte sau cu perdelele trase, în vreme ce o zi însorită vă va pune mari probleme, deoarece imagini nu va fi prea clară.

Proiectorul lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Avem la dispoziţie un buton dedicat pentru proiector şi încă un buton (uşor de găsit pe întuneric), care detaşează standul şi permite rotirea mecanismului de proiecţie. Fasciculul creat e foarte luminos, astfel că luxmetrul nostru a dat eroare la măsurarea luminozităţii, în condiţiile în care el poate măsura până la 20.000 de LUX.

Odată pornită proiecţia din butonul dedicat, avem un mecanism de reglaj pentru focalizare şi încadrare. Proiecţia continuă şi cu ecranul oprit, iar această funcţie are şi o aplicaţie dedicată numită Projector. Ea include modurile Cinema, Pictures, Documents şi Story. În primul putem viziona filme, cu al doilea vedem fotografii, apoi documente şi în cele din urmă putem crea colaje, folosind fotografii, muzica text şi fişiere video.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review Proiector

Se poate şi desena peste interfaţă cu un shortcut către aplicaţia Sketchpad şi există şi funcţia Split Screen, cu care putem proiecta doar o anumită fereastra din UI, în vreme ce ne continuăm lucrul cu restul interfatei tabletei. Avem la dispoziţie şi setări/opţiuni speciale pentru proiector, care includ luminozitate, îmbunătăţire în timp real a imaginii, orientare în landscape, auto screen off şi mai ales Keystone Correction.

Această funcţie corectează aspectul trapezoidal al imaginii (pentru că modulul de proiecţie e în formă de trapez) şi îl face dreptunghiular, fie manual, fie automat. Există şi opţiuni de mărire a fontului şi modificare a focalizării. Pico proiectorul DLP integrat pe tableă face o echipă excelentă cu difuzoarele şi primeşte nota de 8.7 din 10.

Camera lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Nu putem uita de camere, cu un senzor de 13 MP în spate, cu autofocus şi unul frontal de 5 megapixeli, cu focalizare fixă. Aplicaţia Camera porneşte destul de lent şi include următoarele moduri de captură: Photo, Video, Panorama, Smart Capture (recunoaştere automată a textului, chiar şi din unghiuri laterale) şi Action Shot (capturarea mişcării în frame-uri).

În zona foto avem acces la un slider pentru luminozitate/expunere şi opţiuni de captură precum Auto, Action, Barcode, Fireworks, Landscape, Night, Portrait şi Sports. Putem regla şi rezoluţia la 13 MP în 4:3 sau 9.6 MP în 16:9 şi avem şi un timer, grilă şi opţiunea denoise. Captura video se realizează în Full HD, HD sau 480p, iar experienţa de captură implica o viteză OK de focalizare, zoom fluid şi am remarcat că durează multişor să realizăm captura şi să se proceseze, operaţiunea nefiind instanţă.

Camera lui Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Cele câteva fotografii realizate cu camera de 13 MP au fost capturate la începutul lunii ianuarie din 2016, într-o zi înnorata şi cu vânt. Avem şi 2 capturi la interior, una cam neclară, iar trecând la exterior regăsim culori OK, dar şi o imagine cam "over sharpened" şi arătând artificial. Detaliile arată OK şi iluminarea este bună, iar focalizarea e la rândul său bună.

Mostra foto Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Există puţin blur în fundal, dar la prim planuri textura acelui obiect din cauciuc a fost bine surprinsă. Selfie-urile arată rezonabil, iar calitatea e bună pentru o tabletă cu diagonală mare. Aş spune că stăm mai bine la claritate decât camera lui Galaxy Tab S2 9.7, în vreme ce suntem sub iPad Air 2.

Captura video a fost realizată în format 3GPP, la rezoluţie Full HD, cu bitrate de 15 Mbps şi frame rate de 30 FPS. Primul clip are o calitate bună, culori realiste, dar e puţin cam albastru şi imaginea e refocalizata des. Al doilea clip are probleme cu vântul, are luminozitate OK şi e destul de clar pentru o tabletă de 10 inch.

Jocuri pe Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Pentru cameră nota este de 9 din 10 şi am remarcat că e foarte uşor să ţii mâna în fata ambelor camere, amplasarea lor nefiind chiar fericită. Editarea foto se face cu filtre, rame, funcţia crop şi rotate. Am testat şi temperatura, atingând 33.1 de grade Celsius, după ce am jucat titlul Riptide GP2 timp de 15 minute, deci nu există supraîncălzire aici.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro nu se supraincalzeste

Notă pentru temperatură este de 10 din 10. Browserul web standard de pe device e Chrome, care nu e chiar rapid. Tastatura virtuală e comodă şi e cea stock din Lollipop. Pe partea de conectivitate avem Bluetooth 4.0, GPS, Glonass, LTE, WiFi a/b/g/n, iar nota pentru conectivitate este de 9.5 din 10. Să trecem la benchmark-uri!

Am comparat Lenovo Yoga Tab 3 Pro cu iPad Air 2 şi cu Samsung Galaxy Tab S2 9.7. Bătălia se da între un Intel Atom x5 + 2 GB RAM versus un Apple A8X + 2 GB RAM vs un Exynos 5433 + 3 GB RAM. Iată rezultatele:

Lenovo Yoga Tab 3 Pro benchmarks

Lenovo Yoga Tab 3 Pro câştiga 6 din 11 dueluri şi obţine scoruri foarte mari în anumite teste, mai ales Quadrant. Terminalul nu suferă de lag, are o interfaţă fluidă şi rulează Riptide GP2 şi alte jocuri fără probleme. Nota pentru benchmark este de 9.3 din 10.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review

În ce priveşte experienţa software, acest model rulează Android 5.1 Lollipop, într-o variantă apropiată de cea stock, cu câteva mici modificări. Pentru multitasking folosim în continuare acel carusel şi este inclusă şi o opţiune ce permite curăţarea memoriei şi închiderea tuturor aplicaţiilor ce rulează în fundal.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro, zona settings

În zona dropdown găsim notificările şi Quick Settings, printre acestea din urmă aflându-se şi opţiunea GPS, Auto Rotate, Projector şi Mulţi Windows. Dacă ţinem apăsat pe ecran putem vedea lista de widgeturi, wallpaper-uri şi setări. Widgeturile sunt în mare cele stock. Setările includ opţiuni legate de Notification Center, localizare, securitate şi Multi Window. Acest mod de funcţionare permite deschiderea a multiple ferestre minimizate cu aplicaţiile preinstalate şi utilizarea lor în acelaşi timp, pentru multitasking.

Aplicatii preinstalalte pe Lenovo Yoga Tab 3 Pro

Apoi avem Smart Sidebar, un soi de widget lateral care ne oferă acces la modurile de funcţionare ale tabletei (tilt, stând, hang), plus moduri ale ecranului (vibrant, standard, reading) şi moduri audio (movie, music, game), apoi opţiuni ale proiectorului şi 4 shortcut-uri către aplicaţii. Şi dacă tot am vorbit de aplicaţii, iată cum arată lista de softuri preinstalate, cu menţiunea că nu avem prea mult bloatware la bord:

 1. Calculator
 2. Calendar
 3. Cameră
 4. Chrome
 5. Clock
 6. Contacts
 7. Dolby
 8. Drive
 9. Email
 10. Evernote
 11. File Browser
 12. Gallery
 13. Gmail
 14. Google
 15. Google Settings
 16. Hangouts
 17. Lenovo eFrame (rama foto)
 18. Lenovo Sketchpad (aplicaţie de desenat şi schiţat)
 19. Maps
 20. Mcafee
 21. Messaging
 22. Netflix
 23. Photos
 24. Play Games
 25. Play Music
 26. Play Store
 27. Projector
 28. Settings
 29. Share It (partajare de conţinuturi cu utilizatori în aceeaşi reţea WiFi)
 30. Sound Recorder
 31. Sync It HD
 32. User Guide
 33. Video
 34. Voice Search
 35. WPS Office
 36. Yoga Tab 3 Pad
 37. YouTube

Lenovo Yoga Tab 3 Pro primeşte nota de 9.5 din 10 pentru OS, UI şi aplicaţii. Simt totuşi că am fi putut primi mai multe aplicaţii şi funcţii de productivitate, care să crească valoarea acestui model pentru mediul business/enterprise.  Şi acum să purcedem spre verdict!

Iată aspectele Pro:

 • construcţie solidă
 • design elegant şi comod
 • baterie excelentă şi încărcare rapidă
 • 4 moduri de utilizare
 • acustica perfectă şi opţiuni Dolby Atmos
 • proiector atractiv
 • camera OK
 • performanţa bună

Şi cele Contra:

 1. ecranul putea fi mai luminos, sau măcar constant în luminozitate
 2. ziua imaginea proiectată nu e prea clară
 3. camerele sunt amplasate neinspirat, vei avea mereu mana în faţa lor
 4. nu sunt destule funcţii/aplicaţii de productivitate la bord

Iată cum arată şi lista cu note:

 • Design: 9.7
 • Hardware: 9.3
 • Baterie: 9.4
 • Multimedia: 10
 • Display: 8.7
 • Proiector: 8.7
 • Camera: 9
 • Temperatura: 10
 • Conectivitate: 9.5
 • Benchmark: 9.3
 • OS, UI, aplicaţii: 9.5
 • Preţ: 8.8

Nota finală este de 9.32 din 10, iar tableta de faţă este perfectă pentru consumul în masă (binge watching) al unui serial pe Netflix, cum e cazul lui House of Cards. Şi asta mai ales cu proiectorul pornit. Încărcarea rapidă e un mare avantaj, ca şi performanţă, excelentă şi difuzoarele perfecte. Păcat de ecranul neconstant ca luminozitate, pentru că în rest avem un device de consum multimedia şi poate şi productivitate ideal.

Lenovo Yoga Tab 3 Pro Review

Lenovo Yoga Tab 3 Pro, prețuri actualizate:

Lenovo Yoga Tab 3 Pro Video Review

Lenovo Yoga Tab 3 Pro
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×