Review iPad Mini: micul iPad care putea... mai mult (video)

4.431 ori
<b>Review iPad Mini: micul iPad care putea... mai mult (video)</b>iPad Mini a fost unul dintre gadgeturile cele mai așteptate ale acestui an și toate predicțiile în legătură cu acest model s-au adeverit și nici design-urile ajunse pe web nu au fost departe. Anunțat în octombrie și pus în vânzare pe 2...

iPad Mini a fost unul dintre gadgeturile cele mai așteptate ale acestui an și toate predicțiile în legătură cu acest model s-au adeverit și nici design-urile ajunse pe web nu au fost departe. Anunțat în octombrie și pus în vânzare pe 2 noiembrie iPad Mini a fost și la Mobilissimo.ro în teste, fiind achiziționat de la Domo de către redactorul Alex Stănescu. Prețul produsului este de 1649 lei, în versiunea WiFi de 16 GB.

Tableta vine pe alb sau negru și are o diagonală atipică de 7.9 inch. Aceasta este prima tabletă Apple care nu adopta obișnuită diagonală de 9.7 inch și iPad Mini vine cu dotările lui iPad 2, dar despre asta puțin mai încolo. Designul acestui device amintește de un iPhone mai mare, mai degrabă decât de un iPad mai mic, iar comparațiile cu un Galaxy Note mai mic nu sunt nici ele prea departe de adevăr. Tableta este foarte ușoară și subțire la primul contact și stă bine în mâna utilizatorului, deși de abia o cuprinzi cu o singură palma.

iPad mini - Tableta este foarte ușoară și subțire la primul contact și stă bine În mâna utilizatorului...

iPad Mini cântărește 308 grame, fiind cu aproape 100 de grame mai ușoară decât rivalul Kindle Fire HD 7 și măsoară 7.2 mm, deci cu 0.4 mm mai subțire decât iPhone 5, de exemplu. Observați că în partea inferioară avem un design similar cu cel de pe iPhone 5, cu același model de difuzoare stereo + port Lightning. Carcasa metalică a acestei tablete oferă un feeling de eleganță și rezistență, că la orice iPad de altfel. în partea din spate avem o cameră de 5 megapixeli fără bliț, în vreme ce în partea frontală se afla camera Facetime de 1.2 megapixeli cu suport HD.

iPad Mini cântărește 308 grame

Tableta este mai lată decât ne așteptam înainte să punem mâna pe ea și este un mare magnet de amprente. Butonul Home se simte ușor rigid și parcă prea mic față de cele cu care suntem obișnuiți pe un iDevice. Trecând la hardware, un iPad Mini pune la dispoziție 16, 32 sau 64 GB memorie internă, WiFi, Bluetooth 4.0 și un display IPS LCD cu iluminare LED, diagonală de 7.9 inch și rezoluție de 1024 x 768 pixeli, cu densitate a pixelilor de 163 ppi. Procesorul este un dual core Apple A5 de la iPad 2, în vreme ce camera este o unitate iSight de 5 MP, cu autofocus, detectare facială, BSI și lentila cu 5 elemente.

Camera e capabilă de captură video 1080p și are parte și de stabilizare a imaginii. Că baterie avem la dispoziție o unitate Li-Polymer de 16.3 Wh, care ne-a impresionat într-un mod fantastic. Tableta a prins 2 zile lejer la o utilizare normală, ba chiar și 3 zile și asta fără mari eforturi. Dacă forjați terminalul el atinge foarte ușor 10-12 ore, atuul său principal, dacă mă întrebați pe mine. Alte dotări includ un jack audio, giroscop cu 3 axe, accelerometru, senzor de luminozitate, busola digitală și în cele din urma 512 MB RAM. De asemenea, în cazul în care vă întrebați, procesorul dual core are frecvența de 1 GHz.

Recenzie iPad mini

în ciuda dotărilor de iPad 2, nu vă așteptați să simțiți vreun pic de lag sau vreo funcționare lentă. Tableta se descurcă excelent cu iOs 6.0 și nu am avut probleme nici măcar cu aplicațiile consumatoare de resurse că iMovie. în ce privește playback-ul video, tableta oferă unghiuri de vizualizare foarte bune, culori vii, luminozitate OK, chiar și în bătaia soarelui. Trecând la zona audio, aici suntem la fel de dezamăgiți că și la iPhone 5 și din același motiv: la volum maxim partea din spate vibrează și sunetul e distorsionat și devine deranjant. în plus, difuzoarele stereo fiind prea apropiate, plasate pe aceeasi parte a tabletei, efectul de stereo e inexistent în timpul ascultării unei melodii sau vizionării unui film, fără a atașa căștile din dotare.

Camera lui iPad mini

în ce privește camera, iPad Mini face niște poze rezonabile având în vedere așteptările de la o tabletă și se descurcă admirabil la lumina zilei.Captură video este ușor sub așteptări, dacă mă întrebați pe mine, mai ales pentru o filmare 1080p. Regret și lipsa funcției HDR și a celei Panorama, dar acestea sunt sacrificiile făcute pe o tabletă mai mică. Per total camera e decentă, dar în mod clar sub o cameră de pe o tabletă ASUS Transformer, de exemplu.

Mostre foto iPad mini

în ce privește sistemul de operare, rulăm iOS 6.0.1, după un update realizat la doar o zi după cumpărarea tabletei. Tastatura virtuală de pe iPad Mini e foarte comodă, atât în mod normal, cât și split, ideal pentru thumb typing. Am scris OK pe tastatură, atât în portrait, cât și în landscape, ba chiar am fost surprinși de cât de bine se scrie în portrait pe tableta. Twitter și Facebook sunt integrate profund în experiența iOS, iar zona de notificări își face simțită prezența cu un singur swipe de sus în jos.

iPad mini - Twitter și Facebook sunt integrate profund În experiența iOS, iar zona de notificări Își face simțită prezența..

Avem la dispoziție și Siri în varianta nouă, care suportă postări pe Facebook prin dictare, dictarea unui email, deschiderea de aplicații și informații sportive în plus. în mod bizar lipsește aplicația Passbook din iOS 6.0... Trecând la benchmark-uri, aflați că iPad Mini obține 751 de puncte în GeekBench, față de 1386 cât scoate Nexus 7, 750 cât scoate iPad 2 și 633 cât obține iPhone 4S, deci rezultate previzibile pentru tableta dual core. în Browsermark am obținut 122.000 de puncte, foarte aproape de Nexus 7, care a obținut 123.000.

iPad mini - Avem la dispoziție și Siri În varianta nouă, care suportă postări pe Facebook prin dictare

Trecând la Sunspider, în acest test de browser am atins 1552 ms, față de 1700 pe Nexus 7, iar mai puțin înseamnă mai bine, în acest caz. în cele din urmă în Linpack am atins 112 puncte cu iPad Mini, în vreme ce Nexus 7 obține 174. Pentru cei nefamiliarizați cu Linpack, acesta este un benchmark bazat pe viteza de rezolvare a unor ecuații. Un aspect important de menționat este faptul că iPad Mini vine fără GPS, cel puțin în varianta WiFi, în vreme ce cea cu 3G/4G dispune și de GPS. și asta în condițiile în care Nexus 7 dispune de GPS...

în rest va mai pot spune că iPad Mini include și funcția Do Not Disturb în iOS 6.0, oferă multitasking-ul deja obișnuit, pe bază de dublă apăsare pe buton Home și apăsarea prelungă a iconului de aplicație pentru a putea avea opțiunea de a închide apps-urile dorite. Safari a fost și el actualizat, suportând acum salvarea offline a paginilor și sincronizarea tab-urilor în iCloud, pentru a continua browsing-ul pe aceeași pagină pe alt terminal iOS. Aplicația Email își păstrează lookul special de pe iPad, cu o coloană în dreapta pentru lista de mailuri și una în stânga pentru conținuturile mail-urilor.

Safari a fost și el actualizat, suportând acum salvarea offline a paginilor și sincronizarea tab-urilor În iCloud

Am testat și Garage Band și Dropbox pe acest device și ambele se descurcă OK. Nu pot să zic că Garage Band s-ar mișca mai lent pe iPad Mini decât pe iPad 3, de exemplu. iBooks începe să pară puțin învechit, sincer și dacă experiența de e-reading e excelentă pe iPad Mini și paginile se încadrează perfect pe ecran, interfața raftului virtual de cărți nu prea mai atrage utilizatorul. Ne-am jucat și cu iPhoto și cu iMovie, încântați fiind de faptul că ele nu suferă deloc de lag.

Apple App Store are și el parte de căutare vocală acum și aici am din nou o obiecție, deoarece și interfața sa ar avea nevoie de o schimbare de look. Vă reamintesc și de faptul că iPad-urile au nu mai puțin de 200.000 de aplicații dedicate în App Store, acesta fiind și motivul pentru care Alex Stănescu a ales să cumpere un terminal iOS și nu un Nexus 7. iPad Mini se remarcă printr-o viteză bună de conectare WiFi și oferă suport dual bând WiFI în 2.5 GHz și 5 GHz.

Apple Maps

Am apreciat și că în ciuda lipsei de GPS, în Apple Maps ne putem juca cu Flyover și ne putem localiza poziția aproximativ prin intermediul triangularii WiFi (asta dacă e folosită această tehnologie și nu alta). în concluzia iPad Mini este o achiziție bună pentru persoana care vrea un terminal iOS portabil dar nu vrea un iPad complet și foarte scump. Să vedem acum și aspecte pro și contra pentru acest iPad de 7.9 inch.

La aspecte pozitive amintim de:

 • design atractiv, materiale de calitate
 • fără lag, viteză bună
 • baterie fantastică, 12 ore cel puțin de utilizare, prindeți 2 zile lejer
 • luminozitate bună
 • număr mare de aplicații
 • viteză bună WiFi
 • comod de utilizat și o tastatură prietenoasă

și la aspectele negative găsim:

 • fără GPS
 • rezoluția putea fi mai mare
 • difuzoarele dezamăgesc
 • video cu aspect 4:3
 • fără aplicație YouTube pentru iPad
 • preț destul de mare față de Nexus 7
 • parcă puțin prea lat față de așteptări

în concluzie iPad Mini este tableta indecișilor, a celor care nu vor să facă saltul la Android și a celor care sigur nu mai vor Windows, dar nici un iPad Retina scump. Astfel rămâne doar iPad Mini ca opțiune pornind de la 1649 lei. Sunt sigur că vom avea oferte speciale și prețul va mai scădea în perioada următoare. în ce privește nota lui iPad Mini îi acordăm 9 din 10 pentru design, 8.5 pentru hardware și 9 pentru sistem de operare și interfața, pentru un total de 8.83 din 10. Sunt și gata de un mic pariu și anume că în 2013 vedem în un iPad Mini Retina!

Review iPad mini
 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×