Trebuie spus din start că tableta Samsung Galaxy Note Pro 12.2 nu e pentru omul de rând, pentru mine și pentru tine și nici măcar pentru pasionatul de tehnologie. Acesta e un device pentru persoana care are NEVOIE de el, pentru medici și avocați, pentru graficieni și designeri și lista poate continua cu alți profesioniști. Acest produs este cea mai mare tabletă testată de mine, cu o diagonală de 12.2 inch.
Anunțată în ianuarie, tableta a fost lansată în primăvară și vine cu stylus la pachet, ca un Note care se respectă. Prețul sau este de 2599 lei, iar terminalul măsoară 8 mm în grosime și cântărește 750 grame, ambele numere fiind OK având în vedere dimensiunea diagonalei. Gadgetul e disponibil pe alb sau negru și nu este cu mult mai greu de ținut în mână decât Galaxy Note 10.1, cu care mă jucam acum 2 veri. în spatele sau avem o textură ce imita pielea, dar e tot plastic evident.
Avem chiar și acele imitații de cusături pe margini, că la Galaxy Note 3. Designul aduce foarte mult cu cel al lui Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition, iar corpul său oferă o aderentă bună. Designul include și o margine aparent metalică, dar care este fabricată din plastic, după obiceiul Samsung. Marginile mari vă oferă loc unde să țineți mâinile și trebuie menționat că utilizatorului îi va obosi mana cam după 15 minute de utilizat acest gadget.
în zona frontală se află camera frontală, senzori, butonul fizic Home și cele capacitive de Multitasking și Back. în stânga regăsim jackul audio și un difuzor, iar în dreapta celălalt difuzor, slotul de stylus, portul microUSB 3.0 și slotul microSD. Sus se afla butonul On/Off, butoanele de volum, emițătorul infraroșu și microfon. în cele din urmă în spate se află o cameră cu blitz, iar per total designul este tipic pentru Samsung și nu pot spune că e neplăcut.
Pe partea de hardware primim un display TFT LCD de 12.2 inch cu rezoluție de 2560 x 1600 pixeli, un procesor Exynos 5 Octa (8 core), cu un setup dual quad core (un quad core Cortex A15 de 1.9 GHz și un quad core Cortex A7 de 1.3 GHz). Specificațiile includ și un GPU Mali T628 MP6, 32/64 GB stocare, 3 GB RAM și slot microSD cu suport pentru până la 64 GB. în spate se afla o cameră de 8 MP cu blitz LED, iar în fată avem o cameră frontală de 2 MP. Versiunea LTE a tabletei va opta pentru un procesor Snapdragon 800 în loc de Exynos, apropo.
în ce privește conectivitatea, suntem acoperiți cu toate opțiunile posibile: WiFi dual band, WiFi Direct, Bluetooth 4.0, infraroșu, microUSB 3.0 cu MHL și GPS. Tableta include și accelerometru, giroscop, busolă digitală, dar și o baterie de 9500 mAh, care pe hârtie asigura cam 131 de ore de muzică. La testul nostru de playback video HD cu WiFi pornit și luminozitate la 50% am atins 7 ore și 35 de minute de playback, sau 5-6 ore de gaming. La utilizarea moderată am prins cam o zi, o zi și jumătate de funcționare.
încărcarea durează cam mult, aproximativ 5 ore și 10 minute, ceea ce e uriaș. Bateria nu e prea impresionantă, mai ales că un iPad Air atinge 11 ore de playback, dar Sony Xperia Tablet Z2 atinge 7-8 ore, deci bătălia Android se desfășoară la egal. Avem și opțiuni Power Saving care limitează utilizarea procesorului, a ecranului și dezactivează feedbackul haptic. Pe partea acustică Galaxy Note Pro 12.2 oferă difuzoare stereo, un player tipic Samsung, cu Music Square, care organizează melodiile după stare de spirit. în zona de setări avem SoundAlive, un egalizator complex, care include și genuri muzicale, opțiuni că Tube Amp Effect, surround virtual 8.1, reverb și multe altele.
Există și un EQ avansat, cu slidere personalizabile. Smart Volume, Adapt Sound sau Play Speed sunt alte opțiuni audio, iar difuzoarele acestui device oferă un volum ridicat, sunet clar, bas bun și claritate OK. Am atins 84.9 decibeli cu tableta, ceea ce e excelent pentru acest produs, iar dacă scoatem semnal HDMI avem parte și de sunet cu surround. Ecranul de 12.2 inch își etalează culorile vii folosind un player cu opțiunea Pop Up Play, cu zoom în, iar setările includ luminozitate, viteza de playback și Sound Alive. La experiența de vizualizare am beneficiat de unghiuri de vizualizare largi, culori vii și luminozitate și contrast OK.
Ecranul e de tip RGBW, cu doi subpixeli per pixel și pixeli albi speciali pe care îi vedeți la captura noastră de la microscop. Acest display oferă lizibilitate bună în bătaia soarelui și atinge 370 de unități lux. Nivelul de negru e sub AMOLED evident, dar per total avem un ecran de calitate aici. în zona de Setări găsim Screen Mode, cu Adapt Display pentru adaptare automată la situație/aplicații, sau modul Movie, care are culori mai calde și contrast mai bun.
Există și modul Dynamic, care oferă imagini mai săturate, iar modul Standard e cel mai precis. Există și un Reading Mode, special optimizat pentru anumite aplicații precum Kindle. Per total acest display își face treaba bine și nu avem obiecții. Camera e un aspect inutil aici după părerea mea, deoarece utilizatorul de abia face poze cu tablete de 7 sau 8 inch, dar cu modele de 10 sau 12 inch... în fine, avem parte de o cameră de 8 MP, care face fotografii cu rezoluție maximă de 3264 x 2448 pixeli în 4:3 sau 3264 x 1836 pixeli în 16:9. Opțiunile oferite de cameră sunt captură în rafală, detectare facială, ISO, stabilizare smart și captura video Full HD.
Samsung pune la dispoziție și stabilizare video, balans de alb, expunere și Modurile tipice pentru device-urile Galaxy (Auto, Beauty Face, Best Photo, Best Face, Sound and Shot, Dramă, HDR, Eraser, Panorama sau Sports). Camera suporta zoom 4X, iar în partea inferioară a ecranului se afla un shortcut pentru efecte, inclusiv sepia, fisheye sau vintage. Camera face fotografii cu culori realiste, calitate bună și e peste medie pentru o tabletă.
Tableta atinge temperatura de 42.1 grade Celsius, deci e acceptabil legat de supraîncălzire. însă ar putea fi mai bună la acest capitol. Am realizat și benchmark-uri pe acest model, pe care l-am comparat cu iPad Air și Sony Xperia Z2 Tablet. Cu Galaxy Note Pro 12.2 am atins 15.299 puncte în Quadrant, sub Xperia Z2 Tablet, care atinge 17980 puncte. în AnTuTu am avut un scor de 34074 pe Galaxy Note Pro 12.2, cu 1000 peste tableta Xperia. în NenaMark 2.0 am atins scorul de 59.9 FPS, iar în Vellamo 1794, cu 300 de puncte mai mult decât scorul de pe Xperia Z2 Tablet. în 3DMark am avut parte 12784 puncte, sub iPad Air, cu ale sale 14k și sub uriașul 18k al tabletei Xperia Z2.
GeekBench a adus un scor de 940/2741 (single/multi core), depășit de iPad Air doar la single core cu 1481, în vreme ce la mulți core iPad Air a atins 2697, iar Xperia Z2 Tablet 2614 puncte. în GFX am atins 22.9 FPS, sub ceilalți rivali cu câteva FPS. Un scor bun am avut în SpeedTest, cu 24 Mbps la download și 25 Mbps la upload. în cele din urmă, BrowserMark 2.1 a adus un scor de 786, iar SunSpider 531 puncte. Observați că acest model nu își întrece rivalii în benchmark-uri, dar funcționează fără probleme.
Ca OS avem la dispoziție Android 4.4.2 cu Magazine UX aplicat peste. Experiența software include și noi fonturi, iconuri și o interfață plată, dar și noi culori. Magazine UX aduce cu o publicație printată, iar aceasta customizare se manifestă sub formă de homescreen-uri separate cu tile-uri personalizabile ca dimensiune. Flipboard este la baza lui Magazine UX, iar funcțiile integrate în această zonă Magazine sunt foarte numeroase și includ Calendar, business, Mail, Office, Schedule și chiar aplicații precum playerul muzical.
Putem atașa și widgeturi, inclusiv YouTube, News și unele funcții de social networking. Personal am apreciat Magazine UX, deși știu că nu se bucură de prea mult succes printre Androideri. în această nouă interfața bara de căutare se află în partea stângă jos, iar shortcut-ul către aplicații în dreapta jos. în video review v-am prezentat modul de funcționare multi window, care implică împărțirea ecranului în maxim 4 secțiuni, cu 4 aplicații care pot rula simultan și pot chiar schimba conținuturi între ele.
Trecând la web browser, acesta e destul de rapid, iar cu această ocazie v-am prezentat și tastatura virtuală destul de comodă, care include și butoane de tip săgeată și e foarte bine spațiata. Recunoașterea scrisului de mână este inclusă aici și este suportat și inputul vocal. Trecând la stylus, el oferă acea paletă Air Command pe care am văzut-o și pe Galaxy Note 3. Aceasta paletă include 5 opțiuni, pe care le știm deja, prima fiind Action Memo, care va permite să scrieți ceva pe ecran și să transformați acel text în obiect interacționabil, cu mailul, harta sau apelarea telefonică.
Apoi avem Scrap Booker, care va permite să decupați text și imagine de pe ecran și include și recunoaștere a textului. Următoarea funcție din Air Command este Screen Write, care e practic un screenshot editabil. S finder e următoarea funcție, o modalitate de căutare complexă, care include imagini, ideo, text și filtrează conținuturile după tag, spre exemplu. în cele din urmă ultimă funcție este Pen Window, care va permite să desenați o fereastră pe ecran, în care să deschideți una dintre aplicațiile dorite.
S Pen suporta Air View, care permite vizualizarea unor conținuturi sub formă de preview, iar acest stylus include și un buton fizic, pe care dacă îl țineți apăsat puteți decupa și partaja un conținut de pe ecran. Ca și cele mai recente terminale Samsung și acest produs vine cu funcții că Tilt to zoom, Smart Stay, Smart Rotation și Smart Pause, dar și captura cu palma pe ecran. și acum să vedem lista de aplicații preinstalate pe device!
Ea include următoarele: My Files, S Planner, Email, S Note (cu noi opțiuni și clipart-uri), E Meeting, Remote PC, care va permite să controlați desktopul de pe tableta, dar doar dacă instalați un soft pe PC. Apoi avem Webex cu tehnologie Cisco, Hancom Office Viewer, Evernote, Sketchbook pentru cei care doresc să deseneze, Knox, Scrapbook, Smart Remote (telecomanda TV infraroșu). în mod bizar tableta are lag în jocul Asphalt 8, așa cum se vede în video review. Am menționat foarte multe aplicații mai devreme, dar trebuie să aflați că Samsung oferă conținuturi și aplicații în valoare de 700 de dolari pe acest device, inclusiv abonamente premium la New York Times, Linkedin, Evernote și multe altele.
și acum.... verdictul!
Iată aspectele Pro:
- ecran de calitate
- calitate audio bună
- camera peste medie
- aplicații business
- stylus la pachet
- multi window
- remote PC
- magazine UX arată bine
- hardware puternic
și aspectele Contra:
- preț ridicat
- greu în mâna utilizatorului
- viața bateriei ar putea fi mai bună
- nu e pentru utilizatorul de rând
- ușor lag în multitasking/pop up play și alte activități plus Asphalt 8
îi acordăm lui Galaxy Note Pro 12.2 o notă de 9 din 10 pentru design, un 9 pentru hardware și un 9 pentru OS și UI. Media finală este de 9 din 10, iar acest produs este unul business/professional, pe care îl vedem că un rival pentru Surface și pentru laptopuri. [FORUM]
Samsung Galaxy Note Pro 12.2 prețuri actualizate: