Samsung Galaxy Tab A 9.7 Review: tableta studentului urban, tentantă mai degrabă la un abonament (Video)

Autor:  | Publicat în:  Samsung 6.756 ori
<b>Samsung Galaxy Tab A 9.7 Review: tableta studentului urban, tentantă mai degrabă la un abonament (Video)</b>Samsung Galaxy Tab A 9.7 este versiunea de 9.7 inch a tabletei Galaxy Tab A, care a fost anunţată &icirc;n martie, exact &icirc;n ziua &icirc;n care se lansă &icirc;n Rom&acirc;nia Galaxy S6. Noi am testat versiunea SM-T555, iar aceasta e şi o...

Samsung Galaxy Tab A 9.7 este versiunea de 9.7 inch a tabletei Galaxy Tab A, care a fost anunţată în martie, exact în ziua în care se lansă în România Galaxy S6. Noi am testat versiunea SM-T555, iar aceasta e şi o premieră, fiind prima tabletă Samsung cu ecran 4:3. Produsul costă 1559 lei la eMAG (la reducere în acest moment) şi noi am testat versiunea cu LTE la bord.

Avem de-a face aici cu un terminal midrange, cu grosime de 7.5 mm şi greutate de 456 de grame. El are aceeaşi grosime ca şi iPad Air 1, dar este cu 22 de grame mai uşor. Tableta are marginile ecranului destul de groase şi oferă o aderentă bună şi un design destul de comod. Formatul e atractiv atât pentru jocuri, cât şi pentru vizionarea de filme, iar zonele superioară şi inferioară (în portrait) devin excelente pentru a vă odihni degetele la gaming, cu tableta întoarsă în landscape.

Am remarcat aici o zonă frontală glossy, care e magnet de amprente de asemenea. Carcasa lui Tab A e fabricată din plastic, dar e vorba de un plastic solid aici, cu un feeling nu neapărat soft touch, dar unul ce aduce cu un laptop midrange dacă vreţi. Am remarcat şi marginile rotunjite ale acestui produs. Aflaţi că el vine pe alb sau negru şi în zona frontală include o cameră, senzori, butonul Home fizic, cel capacitiv Recents şi cel Back.

Samsung Galaxy Tab A 9.7

În spate se află camera, mecanismele de ataşare pentru accesorii, iar în zona superioară nu avem nimic. Jos găsim difuzoarele duale, portul microUSB şi jackul audio, iar în stânga nu avem din nou nimic. În dreapta se afla microfonul, butonul ON/OFF şi butoanele de volum, toate comode la utilizare. Per total designul acestui device este comod şi bine proporţionat pentru un midrange.

Displayul lui Samsung Galaxy Tab A 9.7

Tableta nu se simte grea şi incomodă nici după minute bune de gaming, în ciuda diagonalei destul de mari. Trecând la hardware, aici Tab A se afişează cu un ecran LCD de 9.7 inch, cel puţin aşa stă scris pe cutia sa. Pe site-ul Samsung.com acelaşi model figurează cu display PLS TFT, dar rezoluţia e aceeaşi: 1024 x 768 pixeli. În ce priveşte procesorul, avem la dispoziţie un quad core Snapdragon 410, tactat la 1.2 GHz. El vine cu core-uri Cortex A53 şi este un chipset 64 bit.

Specificatii Samsung Galaxy Tab A 9.7

Că GPU primim un Adreno 306 de 400 MHz, iar alte dotări includ 16 GB stocare, din care 11 GB sunt liberi, slot microSD (maxim 128 GB) şi 2 GB RAM LPDDR3. Samsung Galaxy Tab A 9.7 vine cu o cameră principală de 5 MP, una frontală de 2 MP, iar pe partea de conectivitate dispune de GPS, Glonass, WiFi, Bluetooth 4.1, GSM, LTE Categoria 4 (150 Mbps viteză maximă download) şi HSPA+ (viteză maximă de download de 42 Mbps).

Samsung Galaxy Tab A 9.7 - Bateria

Avem la dispoziţie şi WiFi Direct, microUSB 2.0, accelerometru, senzor RGB şi Hall Sensor. Bateria este o unitate Li-Ion de 6000 mAh, care pe hârtie asigura 178 de ore de playback muzical, 14 ore de video sau 15 ore de navigare pe web. La testul nostru, cel obişnuit de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX am atins 13 ore şi 9 minute de playback.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 PCMark

Astfel, suntem puţin sub Galaxy Tab S 8.4, care atinge 13 ore şi 32 minute şi peste iPad Air 2, care atinge 11 ore şi 13 minute. Se poate spune că stăm bine la acest capitol, putând viziona 6 filme şi jumătate de lung metraj. În testul de baterie PCMark, care simulează utilizarea continuă a bateriei am atins 10 ore şi 13 minute, ceea ce e foarte bine, mai ales că Galaxy Tab S 10.1 atinge doar 5 ore şi 21 de minute.

Per total bateria este excelentă, poate în afară de încărcare, deşi ne aşteptăm ca aceasta să dureze mult. La Galaxy Tab A ea durează 4 ore, destul de aproape de durata încărcării unui iPad Air 1 sau iPad Air 2 (între 3 şi 4 ore). Există şi funcţie Power Save aici, care limitează utilizarea procesorului, dar şi faimoasă Ultra Power Save, care trece la o interfaţă alb negru, limitează conectivitatea, vibraţiile şi oferă acces doar la aplicaţii de bază. Cu acest mod activat, putem prinde şi 2.4 zile de funcţionare cu 50% nivel baterie.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 pe partea audio

În privinţa acusticii, cele două difuzoare de jos bifează acest aspect, iar playerul audio este cel standard Samsung, din TouchWiz. Interfaţa este de culoare verde şi e minimalista, iar experienţa acustică aduce un sunet clar, volum ridicat şi bas bun. Totuşi lipseşte parcă amplitudinea şi naturaleţea sunetului de terminal high end, acel sunet cristalin. Opţiunile oferite de player sunt SoundAlive, adică egalizatorul, care e organizat după genuri muzicale, are 7 slidere pentru frecvente şi funcţii că 3D, Bass şi Clarity, plus Concert Hall.

Putere volum Samsung Galaxy Tab A 9.7

Avem şi două butoane virtuale rotunde, care permit reglaje pentru extra bas, treble, instrumente şi voce. Opţiunea Adapt Sound se afla şi ea aici, dar şi Sound Alive+, pentru un sunet mai "bogat". În cele din urmă avem la dispoziţie şi Tube Amp şi Play Speed că opţiuni, dar şi Smart Volume. Am realizat şi testul cu decibelmetrul, unde am atins rezultate bune, de 87.6 dBA.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 - Test cu decibelmetru

Suntem astfel peste Galaxy Tab S 8.3, care atinge 84.5 dBa şi peste iPad Air 2, care atinge 86.3 dBA. Volumul este ridicat deci pe această tabletă, dar calitatea sunetului putea fi un pic mai bună. Pe partea de display avem la dispoziţie un panou PLS TFT/LCD de 9.7 inch, cu rezoluţie de 1024 x 768 pixeli. Acesta afişează 16 milioane de culori, are un aspect 4:3 şi este glossy, dar se descurcă OK cu sursele de lumină, nefiind exagerat de reflectiv.

Luminozitate ecran Samsung Galaxy Tab A 9.7

Playerul video e cel standard Samsung, cu opţiuni că Pop Up Play, crop, pinch to zoom. Imaginea este clară, luminoasă, culorile sunt puţin prea vii şi nerealiste, iar unghiurile de vizualizare sunt largi. Pixelii acestui ecran sunt de tip RGB Stripe, iar rezoluţia pare mai ridicată decât este de fapt, la drept vorbind. La testul cu luxmetrul am atins 402 LUX, situându-ne aproape de Galaxy Tab S 8.4, cu ai ai săi 432 LUX, dar depășind iPad Air 2, cu 354 LUX, sau Xiaomi Mi Pad, cu 310 LUX.

Luminozitatea este bună, iar în zona de setări avem opţiuni pentru mărimea şi stilul fontului, Timeout, Smart Stay (ecranul rămâne pornit când vă uitaţi la el) şi există şi funcţia Screen Mode. Ea oferă sub opţiunile Adaptive Display şi Reading Mode, primul adaptând ecranul în funcţie de aplicaţie, iar al doilea scăzând albul intens pentru o citire mai plăcută a cărţilor digitale.

Camera lui Samsung Galaxy Tab A 9.7

În concluzie avem un ecran de calitate aici, în ciuda rezoluţiei scăzute. În ce priveşte camera, aceasta este o unitate de 5 megapixeli, cu zoom digital de 4x şi suport pentru captura video 720p. Camera oferă suport pentru geotagging şi autofocalizare, iar ea aduce şi efecte, timer, o interfaţă minimalista şi transparentă. Funcţiile incluse aici sunt şi panoramă, captura continuă, Beauty Face şi Sound + Shot, dar şi Sports.

Focalizarea camerei este lentă, ca şi captura foto, dar dacă aveţi mâini stabile veţi realiza capturi destul de reuşite. Fotografiile rezultate din captura cu această cameră sunt destul de neclare şi nu foarte detaliate, dar pentru o tabletă midrange, camera îşi face treaba OK. Reţineţi că această cameră de 5 megapixeli este sub camerele de 5 MP de pe telefoane, chiar şi cele low end precum Karbonn Sparkle V.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 atinge 37.1 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2

Dacă vreţi să editaţi fotografiile, aveţi la dispoziţie opţiuni precum rotate, crop, collage, puteţi desena peste ele şi adăugă şi efecte. Trecem acum la performanţă, unde aflăm că acest model atinge 37.1 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci nu se supraîncălzeşte. Browserul sau este rapid, iar tastatura este comodă şi că de obicei apreciem prezenţa unui rând numeric.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 - Apelare vocala

Este suportat aici şi scrisul de mână şi inputul vocal. Pe partea de telefonie, căci da, acest model suporta şi apelare telefonică avem la dispoziţie funcţia Speed Dial, dar şi apelare video. Calitatea convorbirilor este OK şi evident că e recomandat să folosiţi headsetul şi nu să vorbiţi cu tableta la ureche. Trecem acum la benchmark-uri, unde am comparat Galaxy Tab A 9.7 cu LG G Pad 8.3 şi cu ASUS MeMO Pad FHD 10.

Bătălia se da între un Snapdragon 410 plus 2 GB RAM, cu un Snapdragon 600 cu 2 GB RAM şi un Intel Atom dual core Z2560 cu 2 GB RAM. Iată rezultatele:

Samsung Galaxy Tab A 9.7 benchmarks

Aceste benchmark-uri nu sunt prea impresionante, nici măcar în comparaţie cu modele din 2013, care obţin scoruri mai bune decât acest nou venit. Cu toate acestea, terminalul de faţă nu suferă de lag şi rulează Riptide GP2 fără probleme. Pe partea de OS şi UI, avem Android 5.0.2 la dispoziţie cu TouchWiz aplicat peste. Interfaţa include numeroase elemente de Material Design şi avem la dispoziţie şi multitasking-ul pe bază de carusel.

Jocuri pe Samsung Galaxy Tab A 9.7

Widgeturile sunt cele unice şi asociate lui TouchWiz, iar iconurile sunt plate şi fără prea mult gloss. Zona Quick Settings şi cea de notificări sunt unificate şi nu sunt foarte diferite de cum le-am lăsat pe tabletele Galaxy Tab S. Porţiunea de Setări e împărţită în două coloane, cu categorii de setări şi opţiunile în sine. Revenind la zona dropdown, aici găsim S Finder şi Quick Connect, funcţii deja familiare de la alte terminale Samsung.

Dacă ţinem butonul Recents apăsat vom activa modul Multi Window, în care putem folosi două aplicaţii simultan, împărţind ecranul în două porţiuni. Există şi posibilitatea de a copia conţinut dintr-o jumătate de ecran în alta. Interfaţa este fluidă, iar în zona de Setări găsim gesturi precum "palma pe ecran pentru a trece pe mut", captură de ecran cu swipe al palmei pe ecran, iar alte opţiuni incluse aici sunt Private Mode şi Accessories.

Aplicatii preinstalate pe Samsung Galaxy Tab A 9.7

Lista de aplicaţii preinstalate include My Files, Memo, Smart Manager (curăţă memoria, cache-ul, are grijă de utilizarea bateriei şi performanţă), S Planner, Side Sync 3.0 (face mirroring cu terminalul vostru pe altul), Galaxy Apps (magazin de aplicaţii), Chrome, Maps, YouTube, suita Google şi aplicaţii Microsoft. Printre acestea se număra Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Skype şi OneDrive.

Review Samsung Galaxy Tab A 9.7

În cadrul recenziei video v-am prezentat şi cât de comod e să foloseşti o aplicaţie Office pe această tabletă şi am remarcat că e destul de plăcută experienţa de utilizare. Vestea bună legată de acest model e că el nu aduce prea mult bloatware. În cele din urmă, amintim şi de homescreen-ul cel mai din stânga, cel dedicat lui Flipboard. Şi acum a venit momentul verdictului, deci hai să vedem ce concluzii tragem despre Tab A!

Iată aspectele Pro:

 • design comod şi greutate relativ scăzută
 • fără bloatware
 • baterie bună
 • ecran luminos
 • volum ridicat
 • apelare telefonică plus LTE
 • fără lag
 • rulează orice joc
 • aplicaţii Microsoft la pachet

Şi aspectele Contra:

 • preţ cam piperat faţă de valoarea reală pe piaţă
 • magnet de amprente
 • încărcare lungă
 • în ciuda procesorului destul de bun acum, îi dau tabletei un an până va începe să aibă lag
 • formatul 4:3 ar putea să nu fie tentant pentru unii utilizatori
 • camera destul de slabă, faţă de ce oferă Samsung chiar şi pe modele midrange

Îi acordăm acestui produs nota 8.3 pentru design, un 9 pentru hardware şi un 9.8 pentru OS şi UI. Nota finală este de 9.03, iar principala problemă a acestei tablete e ca la acelaşi preţ găsiţi un iPad Air de prima generaţie. Totuşi, Galaxy Tab A rămâne o tabletă midrange solidă, comodă şi oferă atât divertisment, prin multe ore de playback video, cât şi productivitate prin aplicaţiile Microsoft. Acesta e tableta ideală pentru un student, dar având in vedere veniturile limitate, ar fi mai tentanta la un abonament. 

Prețul actualizat al tabletei Galaxy Tab A 9.7, îl puteți afla de pe eMAG.ro.

Samsung Galaxy Tab A 9.7 Review

Samsung Galaxy Tab A 9.7
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×