Pe plan local tocmai ce a sosit realme C53, un smartphone cu design foarte interesant și un preț accesibil. E un model de buget ce costă în jur de 799 lei în acest moment, iar configurația implică 6 GB RAM și 128 GB de stocare. Are jack de 3.5 mm pentru căști, slot pentru carduri microSD, baterie de 5000 mAh ce se încarcă rapid.
Pare un telefon atractiv pentru tineri în principal pentru că vine cu un display generos, numai bun de văzut filme și seriale oriunde te-ai afla. L-am testat în ultimele zile, iar acum a venit momentul să vedem cum se descurcă acesta în viața de zi cu zi. Toate detaliile sunt mai jos.
Unboxing
Avem aici parte de o cutie de culoare galbenă, culoarea caracteristică realme. Numele modelului este scris în partea de sus, iar cutia se deschide prin glisarea. Ce găsim aici? Ei bine, în timp ce alți producători au renunțat să pună încărcătoare în pachetele smartphone-urilor, realme pune DE TOATE în cutia lui realme C53.
Ai o husă de protecție transparentă, încărcător rapid, de 33W, cablu de încărcare, cheiță SIM și manuale de utilizare. Experiența de unboxing e simplă și rapidă, nimic complicat în acest caz.
Design
Telefonul a sosit la mine pe nuanța Mightly Black, dar îl vei găsi în magazine și pe auriu, mai precis nuanța Champion Gold. Primele impresii? Privit de la depărtare (sau în poze), pare un telefon mult mai scump decât este de fapt. În realitate avem un corp fabricat din policarbonat mat, plăcut la atingere. E un telefon mare, dar nu greu, cântărind 182 de grame.
În partea de jos găsim un port USB-C pentru alimentare, dar și un jack de 3.5 mm pentru căști + speaker și un microfon. Lateral, în partea dreaptă, se află butonul power cu scanner pentru amprente integrat, dar și butoanele de volum. În partea stângă găsim și tăvița pentru SIM.
Trebuie să recunosc că designul e familiar, telefonul aducând cu un smartphone Pro din portofoliul Apple, în special datorită poziționării camerelor din partea din spate. Nu știu dacă e un lucru rău pentru noi, drept consumatori. Cred chiar că acest aspect ar putea face smartphone-ul mai atractiv în ochii tinerilor care caută un model frumos.
Colțurile rotunjite îl fac ergonomic în utilizare portrait, dar e mai confortabil când îl folosești în mod landscape, pentru jocuri și urmărire de conținut media.
Display
realme C53 pune la bătaie un display generos, de 6.74 inch în diagonală. Lateral avem margini înguste, jos o bărbie ceva mai proeminentă, iar sus un notch subtil în formă de picătură, în interiorul căruia se ascunde camera selfie. Este un ecran IPS LCD, cu rezoluție Full HD+ (1080 x 2400 pixeli) și refresh rate de 90Hz. Luminozitatea atinsă de mine cu luxmetrul din dotare este de 363 LUX, ceea ce nu e tocmai rău pentru un panou IPS.
Este un panou responsiv, cu unghiuri de vizualizare suficient de largi, dar e posibil să cauți umbră în zilele cu soare puternic, când îl folosești la exterior. În zona de setări putem seta refresh rate-ul dorit: 60Hz sau automat, cu 90Hz în aplicațiile ce necesită scrolling, reglăm temperatura culorii, activăm Night Light sau tema întunecată. Always On Display nu avem, fiind vorba aici despre un ecran IPS.
Hardware și performanță
Telefonul se vinde într-o singură configurație, după cum spuneam mai sus. Primim 6 GB de memorie RAM + funcție RAM expansion ce mai adaugă 4 GB, pentru un total de 10 GB. Avem 128 GB de stocare + slot pentru carduri microSD dacă avem nevoie de mai multă memorie. Procesorul este un Unisoc Tiger T612, cipset familiar, întâlnit pe multe smartphone-uri în trecut. E fabricat pe un proces de 12nm și vine cu 2 nuclee Cortex-A75 și 6 nuclee Cortex-A55 + GPU Mali-G57.
Am realizat și un test în aplicația GeekBench 6 pentru cei curioși de benchmark-uri, iar astfel am obținut 417 puncte în testul single-core și 1488 puncte în cel multi-core. Avem o performanță similară cu cea obținută de realme C55 și suntem peste Nokia G22 și Motorola Moto G23.
Merită menționat că nu am întâmpinat lag sau blocări în timpul utilizării, telefonul funcționând chiar bine, peste așteptările pe care le aveam vazând prețul. Ajută și sistemul de operare stock probabil, realme alegând să adauge puține opțiuni extra în cazul acestui model.
Poți juca chiar jocuri precum Asphalt 9, PUBG Mobile sau Pokemon Unite, dar va trebui să limitezi nivelul de detalii.
Autonomie baterie
Bănuiesc că realme a sărit peste cifra „4” din motive deja cunoscute de mulți. Această cifră aduce ghinion în China, motiv pentru care au sosit modele precum realme C53 și C55, succesori direcți pentru variantele C33 și C35 lansate anul trecut.
Vorbim deci despre succesorul lui realme C33 în acest caz și mă declar mulțumit de faptul că am găsit un port USB-C în partea de jos. Predecesorul venea cu un port microUSB și se încărca lent. Acum primim o baterie de 5000 mAh + încărcare la 33W pe fir.
În cazul testului playback video am obținut 18 ore și 34 de minute. E un rezultat bun, care îți permite să vizionezi ore în șir de filme și seriale. În plus, telefonul ajunge de la 0 la 100% într-o o oră și 12 minute. În setări vei găsi opțiuni Power Saving și de reducere a uzurii bateriei (încărcare adaptivă). De asemenea, sunt și opțiuni de optimizare care suprimă anumite aplicatii ce consumă multă energie în background.
Cameră
Ajungem și la cameră. Recunosc că nu aveam multe așteptări la acest capitol, motiv pentru care sunt chiar impresionat de capturi. realme C53 e unul dintre cele mai accesibile smartphone-uri de pe piață cu senzor principal de 50 MP în partea din spate. Nu are OIS, dar are PDAF și deschidere F/1.8.
În interfața camerei vom găsi Night Mode, mod Portrait, Pro, Slow Motion, Panorama și time-lapse. Filmăm la calitate Full HD, 30 FPS, iar fotografiile au 12.5 MP, existând aici tehnologie care combină 4 pixeli într-unul singur. Avem totuși posibilitatea de a realiza și capturi la 50 MP. Camera selfie are 8 MP.
Atât mostrele de zi, cât și cele de seară, au fost realizate în Ploiești. Începem cu captura foto de zi, însă. Am obținut nuanțe plăcute și realiste pentru cer și clădirile din centrul orașului și am un close-up bun cu flori, în parc.
La statuia lui I.L Caragiale m-am chinuit puțin întrucât umbrele nu erau tocmai vizibile de la depărtare. Am reușit totuși să imortalizez statuia mai bine atunci când m-am apropiat. Avem culori realiste și vegetația chiar arată bine, rare fiind momentele când verdele radioactiv își face prezența.
Selfie-urile au ieșit doar OK. Camera selfie de 8 MP reușește să recunoască subiectul și să blureze fundalul, dar ici-colo există și imperfecțiuni (mă uit în special la păr).
Ajungem la captura nocturnă, cu mostre realizate tot în centrul orașului. Avem un Night Mode eficient, care adaugă profunzime, detalii și reduce din zgomot. Mă uit la statuia lui Nicolae Iorga și la Monumentul Eroilor Prahoveni. Dacă dăm zoom, textul e destul de lizibil în fotografii. Capturile din parc nu sunt tocmai reușite, dar cele cu statui și clădiri arată bine. Per total, sunt mulțumit de rezultate, în raport cu prețul plătit.
Filmările nu sunt tocmai detaliate și aici observăm lipsa OIS. În cazul filmării selfie suntem limitați la 720p. Iată și galeria video:
OS, UI & aplicații
realme C53 se bucură de o interfață aproape Stock, ca cea oferită de către Google pe telefoanele Pixel. Probabil din acest motiv smartphone-ul se mișcă neașteptat de bine și e foșneț atunci când intrăm și / sau ieșim din aplicații. Sunt păstrate și în memorie destul de bine, semn că RAM managementul își face treaba bine.
Rulăm Android 13 și avem aici interfața realme UI T Edition. E prima dată când interacționez cu aceasta și pot spune că îmi place. Sunt aduse aici doar câteva opțiuni adiționale pentru customizare fața de Android-ul stock, clasic, pe care îl cunoaștem.
Galerie capturi de ecran realme C53:
Pe lângă aplicațiile Google deja cunoscute (Gmail, Chrome, Photos, Calendar etc.), telefonul vine cu câteva aplicații third-party preinstalate, probabil parteneri realme, care plătesc compania pentru integrarea acestora pe telefoanele sale. Vestea bună e că se dezinstalează ușor. Printre acestea se află Amazon Music, Bolt, Joom și câteva jocuri simple.
Apropo, integrarea acestor aplicații permite companiei să ofere un terminal accesibil, chiar dacă hardware-ul acestuia depășește competitori ce oferă telefoane la sume similare. Telefonul are un sistem de teme dinamice, interfața preluând nuanțe prezente în wallpaper-ul setat de tine.
Avem și o opțiune pentru hibernarea aplicațiilor neutilizate, salvând astfel atât autonomie, cât și stocare. Există Privacy Dashboard care îți arată ce aplicații au folosit camera, microfonul sau locația în ultimele 24 de ore. Poți personaliza mărimea fontului, ceasul de pe ecranul de blocare are dimensiuni mari, iar zona Quick Setting arată fix ca în cazul telefoanelor Pixel de la Google.
Navigăm prin butoane sau gesturi și deblocăm smartphone-ul prin intermediul senzorului pentru amprente lateral, PIN sau chiar față.
Concluzii
E clar că raportul calitate-preț domină aici. Primești hardware decent + o experiență software bună la un preț mic. Telefonul e orientat mai mult spre tineri ce își doresc display generos, baterie mare, autonomie de lungă durată + încărcare rapidă și un design catchy, evident.
Se mișcă neașteptat de bine în aplicații uzuale, deci nu vor fi probleme în cazul celor de socializare (Facebook, Instagram, WhatsApp) și îți permite să joci chiar și câteva jocuri în tren, în drum spre mare. Deși nu poți compara fotografiile cu cele realizate cu un smartphone mai scump, livrează rezultate OK în condiții de iluminare bune. Primești și NFC pentru realizarea plăților contactless, apropo.
Un astfel de smartphone accesibil e o investiție bună și dacă ești curier și faci livrări constant în aplicații. Îl setezi și îl folosești ca telefon de servici, pentru GPS și acceptarea comenzilor rapid, fără a-ți compromite display-ul sau bateria smartphone-ului principal.
Poate fi o alegere bună și dacă cauți un smartphone mai accesibil pentru cel mic. E suficient de rapid cât cel mic să nu se streseze cu privire la blocări și suficient de ieftin cât tu, ca părinte, să nu te enervezi în caz că are loc vreun eveniment neprevăzut.
Preț și disponibilitate
Smartphone-ul a debutat pe piața din România recent și îl găsești la următorii retaileri din online, la prețuri începând cu 799 lei: