Amazon Fire Phone Review: mult ”foc” pentru nimic (Video)

3.931 ori
<b>Amazon Fire Phone Review: mult ”foc” pentru nimic (Video)</b>Amazon Fire Phone este primul telefon al celor de la Amazon, lansat vara trecută, după o serie de e-readere şi tablete. L-am primit &icirc;n teste de la Quickmobile.ro şi aflaţi că acest model iese &icirc;n evidenţă prin camerele sale frontale,...

Amazon Fire Phone este primul telefon al celor de la Amazon, lansat vara trecută, după o serie de e-readere şi tablete. L-am primit în teste de la Quickmobile.ro şi aflaţi că acest model iese în evidenţă prin camerele sale frontale, care generează o perspectivă 3D. Quickmobile.ro vinde(a) acest device la preţul de 999 lei.

Telefonul măsoară 8.9 mm în grosime şi cântăreşte 160 de grame, ceea ce e foarte greu pentru un device cu diagonală de 4.7 inch. Handsetul are un strat de sticlă în spate şi aduce cu un Nexus 4 din cauza acestei abordări de design. Acest model este îngust şi stă comod în buzunarul utilizatorului. El este uşor de folosit cu o singură mână şi are aderență bună.

Amazon Fire Phone are 5 camere frontale

Fire Phone este şi puţin magnet de amprente, având acea suprafaţă din sticlă în spate, dar şi în faţă. Lateral avem o textură ce aminteşte de cauciuc, iar acest model nu are o baterie înlăturabilă şi nici slot microSD, deci nu avem capac în spate. În zona frontală se află 5 camere, una pentru selfie şi 4 în colţuri, cu tehnologie infraroşu pentru generarea perspectivei 3D.

Amazon Fire Phone, partea spate

Terminalul are earpiece în zona frontală, un buton fizic Home şi margini groase ale ecranului. Amazon Fire Phone are un spate plat şi tot în spate găsim camera principală de mici dimensiuni, blitzul şi microfonul. În zona superioară se află butonul On/Off şi unul dintre cele două difuzoare, plus jackul audio. În zona inferioară vom găsi celălalt difuzor, segmentat de un port microUSB.

Amazon Fire Phone din lateral

În stânga avem butoanele de volum, care sunt prea plate şi nu prea comode. Tot în stânga se află un buton extra, care activează camera şi funcţia Firefly, iar tot aici găsim şi slotul SIM. În dreapta acestui device nu se află vreo protuberanță, buton sau slot. Am remarcat şi că acest model are un finisaj cam dur şi brut, cu dungi din plastic rămase în colţuri.

Design Amazon Fire Phone

Fire Phone are şi tendinţa de a aduna praf şi scame între margini şi ecran, deci per total designul nu ne-a impresionat. În ce priveşte hardware-ul, Amazon Fire Phone aduce un display IPS LCD de 4.7 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli, un procesor quad core Snapdragon 800 de 2.2 GHz, GPU Adreno 330 şi 2 GB RAM. La bord se află şi 32 GB stocare, o cameră de 13 MP în spate, cu OIS şi o cameră frontală de 2.1 MP.

Test baterie playback video Amazon Fire Phone

Printre senzorii de pe acest smartphone ii avem pe cel pentru infraroşu, de iluminare, giroscop, accelerometru, barometru, senzor magnetic şi senzor de proximitate, dar şi de lumină ambientală. Pe partea de conectivitate avem GPS, Glonass, HSPA+, LTE în 9 benzi, WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 3.0, NFC şi microUSB 2.0. Telefonul foloseşte un slot nano SIM şi vine cu difuzoare stereo duale, cu tehnologie Dolby Digital Plus. Bateria lui Fire Phone este o unitate de 2400 mAh, Li-Ion, care pe hârtie asigura 22 de ore de convorbiri, iar în standby ajunge până la 285 de ore.

Test Amazon Fire Phone PCMark

Playback-ul video ajunge până la 11 ore pe hârtie. La testul nostru, de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50%, am atins 7 ore şi 10 minute de playback, ceea ce e rezonabil, dar nu mai mult de atât. Suntem peste HTC One M9, care atinge 6 ore şi 9 minute, dar şi peste Huawei P8, care atinge 6 ore şi 55 de minute. Am realizat şi un test PCMark, de utilizare continuă cu luminozitate la 200 LUX, iar în acesta am atins 4 ore şi 38 de minute, ceea ce iar nu impresionează.

Timp de incarcare baterie Amazon Fire Phone

Suntem peste HTC One M7 şi Huawei Honor 6 în acest test, dar sub modelul low end Sony Xperia E4, care atinge 5 ore şi 52 de minute. Încărcarea durează 2 ore şi 43 de minute, ceea ce nu e o performanţă prea impresionantă. Suntem peste Huawei P8, care se încarcă în 2 ore şi 47 de minute, dar şi sub OnePlus One, care se încarcă în doar 1 oră şi 15 minute.

Amazon Fire Phone pe partea audio

Per total bateria nu impresionează şi nu avem nici opţiuni Power Saving aici. În ce priveşte acustica, acest smartphone vine cu un player cu interfaţa ultra minimalistă şi alb/negru. Playerul integrează şi magazinul de muzică, iar atunci când aplicaţia se află în caruselul Recents vedem sub ea şi recomandări de melodii. Cu în swipe în stânga în acelaşi player vom vedea cele mai noi lansări de muzică.

Castile lui Amazon Fire Phone

Putem şi alege să vedem doar melodiile de pe device, sau doar cele din cloud. Experienţa acustică în sine aduce un volum ridicat, sunet clar şi note înalte care se aud bine. Basul este bun, iar acest player nu aduce şi egalizator la pachet şi nici visualizer. Căştile care vin cu Fire Phone au un fir care nu se încurcă, iar fiecare cască are un design arătos şi un magnet la capăt, pentru conectarea la cealaltă cască.

Putere volum Amazon Fire Phone

Din păcate aceste căşti ies uşor din ureche, dar oferă un volum ridicat, sunet clar şi bas foarte bun. Telefonul vine fără funcţie radio FM, iar la testul cu decibelmetrul am atins 75.7 dBA în faţă şi 75.7 dBa în spate, fiind astfel sub 90% dintre telefoanele testate de noi, ce ating peste 80 dBA. Aş spune că per total acustica e bună, dar volumul scăzut e un mare minus.

Ecranul lui Amazon Fire Phone

Ecranul este un IPS LCD de 4.7 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli şi densitate de 315 PPI. Avem la dispoziţie şi un contrast ratio de 1000:1, iar ecranul se comportă OK în bătaia soarelui. Aplicaţia Instant Video are rol de player, dar se axează mai mult pe magazinul de filme, din ce am văzut. Secţiunea Personal Videos vă va duce spre galerie. Experienţa de vizualizare este clară, luminoasă, iar ecranul oferă culori vii, dar realiste, unghiuri largi de vizualizare şi pixeli RGB Stripe.

Luminozitate ecran Amazon Fire Phone

La capitolul luminozitate, am atins 458 LUX, ceea ce e destul de bine, nefiind foarte departe de Galaxy S6 şi ai săi 475 LUX. Suntem peste OnePlus One, care atinge 404 LUX şi peste HTC Desire 820, care atinge 396 LUX. Per total ecranul este destul de bun, dar ne aşteptam la o rezoluţie puţin mai bună aici. În zona de Setări/Display găsim opţiuni pentru luminozitate, Miracast, mărimea textului, dar şi Motions + Gestures.

Recenzie Amazon Fire Phone

Putem astfel să înclinăm telefonul pentru a ajunge în anumite porţiuni ale meniului, dar putem face şi scroll înclinând handsetul sau să vedem iconurile şi elementele din interfaţă cu un look 3D, tot înclinând device-ul. El foloseşte camerele frontale pentru aceste elemente de control şi UI. Evident, le puteţi dezactiva dacă veţi considera că ele consuma bateria, nu vă folosesc, sau vă obosesc ochii.

Camera lui Amazon Fire Phone

Trecând la cameră, avem aici la dispoziţie o unitate de 13 megapixeli, o cameră principală cu OIS şi deschidere F/2.0, dar şi lentila cu 5 elemente şi blitz LED. Camera e destul de uşor de acoperit din greşeală, după cum vedeţi în recenzia video. Interfaţa camerei e foarte simplă, iar aplicaţia Camera nu porneşte chiar rapid. În stânga UI-ului camerei se afla opţiunea pentru blitz, dar şi shortcut-ul către camera frontală. În zona de Setări avem HDR (On/Off/Auto), Image Review, dar şi Best Shot.

Amazon Fire Phone, camera

Printre modalităţile de captură se numără şi Panoramă şi Lenticular, ultima fiind o imagine cu look 3D, generată alipind până la 12 capturi. Vizualizarea 3D se face doar când înclinaţi terminalul în acea perspectivă dinamică 3D. Am remarcat şi că din când în camera lui Fire Phone vă va sugera să faceţi o captură HDR, în anumite condiţii de lumină.

Amazon Fire Phone pe partea foto

În dreapta interfaţei se află butonul de captură foto şi video, shortcut către galerie şi nu avem absolut nici o opţiune dedicată capturii video. Experienţa de captură foto implică o focalizare cam lentă, posibilitate de blocare a expunerii şi focalizării, ţinând apăsat pe ecran, dar şi un zoom fluid de până la 6X. Din fericire captura foto se realizează rapid.

Mostra foto Amazon Fire Phone

Galeria foto capturată cu ajutorul lui Fire Phone a fost realizată într-o după amiază înnorată la munte. Culorile arată bine şi nivelul de detaliu e OK, dar supraexpunerea apare ca o problemă uneori. Culorile sunt realiste, iar macro-urile arata excelent. Chiar şi la zoom nivelul de detalii se prezintă bine şi am apreciat textura imaginilor.

Mostra foto Amazon Fire Phone

Există din păcate şi cadre blurate sau nereuşite, iar HDR-ul îşi face treaba destul de OK. Am remarcat şi situaţii în care camera a focalizat ciudat şi a întunecat sau iluminat în mod inutil "scenă". Revenim la macro, unde remarc faptul că e printre puţinele dăţi când la o captură de genul vedem şi picăturile de apă pe floare, nu doar floarea.

Mostre foto Amazon Fire Phone

Panorama este largă, dar selfie-ul este o dezamăgire, fiind prea neclar, chiar şi pentru o cameră fără rezoluţie prea mare. Am testat şi captura lenticulara, care are mai degrabă rolul de artificiu, decât de mod util de captură. Din păcate există şi un număr destul de mare de fotografii blurate astfel încât să ne declarăm dezamăgiţi de comportamentul camerei principale.

Captură video se realizează în format MP4, la 30 FPS, cu bitrate de 20 Mbps şi rezoluţie Full HD. Stabilizarea este slabă, culorile arată OK, iar acustica este destul de bună. La primul clip ne-am întâlnit cu stabilizare slabă, dar imagine clară şi culori destul de bune. Focalizarea a lăsat puţin de dorit, lucru remarcat şi la clipurile următoare.

Calitatea scade dramatic la zoom în acel clip cu câinele, iar continua focalizare devine enervantă la un moment dat. Clipul numărul 4 aduce şi o schimbare neinspirată a expunerii, dar culorile rămân destul de OK. Ultimul clip are expunerea bună şi culori realiste, dar iar e stabilizat slab. Aş plasa această cameră undeva la nivelul lui iPhone 5s, dacă nu chiar mai jos, per total.

Nu este totuşi nici măcar la înălţimea unor flagship-uri de an 2014, precum LG G3 sau Samsung Galaxy S5, de acesta din urmă fiind foarte departe. Totuşi, fotografiile arată acceptabil dacă îţi reaminteşti că plăteşti doar 999 lei pentru acest device, dar captura video nu e în parametri normali în acest caz. Am văzut şi modele midrange care filmează mai bine, la drept vorbind.

Amazon Fire Phone nu se supraincalzeste

Pierderea deasă de focalizare e problema principală. Opţiunile de editare foto sunt obişnuitele Enhance, Crop, Red Eye, Stickers, dar avem şi Meme, Text şi altele. Trecând la performanţă, Amazon Fire Phone atinge 38.6 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci nu se supraîncălzeşte. Browserul Silk de pe acest device este rapid şi suporta Auto Scroll prin înclinarea handsetului.

Tastatura Amazon Fire Phone

Totuşi interfaţa sa minimalistă e mai apropiată de Opera decât de Safari, ceea ce nu e un compliment. În ciuda diagonalei de 4.7 inch, tastatura e bine spaţiată. Pe partea de telefonie avem volum ridicat la convorbiri, semnal bun şi claritate OK. Să vedem cum stăm şi cu benchmark-urile. Am pus la bătaie cu Amazon Fire Phone un Samsung Galaxy S5 şi iPhone 6. Bătălia se da între Snapdragon 800 plus 2 GB RAM, Snapdragon 801 şi 2 GB RAM şi Apple A8 şi 1 GB RAM. Iată rezultatele:

Amazon Fire Phone benchmarks

Amazon Fire Phone câştiga 1 din 11 bătălii în faţa lui iPhone 6, 3 din 11 în faţa lui Galaxy S5, iar rezultatele sunt destul de bune pentru specificaţiile handsetului. Pentru că Riptide GP2 nu era la îndemână, am folosit Beach Buggy Blitz că joc benchmark aici, iar titlul rulează fără probleme şi grafică 3D arată bine. Terminalul nu suferă de lag, iar ca OS avem aici Fire OS, bazat pe Android.

UI Amazon Fire Phone

Sistemul de operare implică un carusel ce afişează cele mai recent accesate aplicaţii şi funcţii ale telefonului, cu itemuri şi conţinuturi relaţionate. Există şi o zonă dock, ce include funcţia de telefonie, mesagerie, mail şi browserul Silk. Toate aplicaţiile sunt plasate pe homescreen, iar cu un dublu tap pe butonul Home veţi deschide zona de multitasking  şi cu un swipe în sus veţi închide aplicaţiile ce rulează în acel moment.

Asistent virtual Amazon Fire Phone

Dacă ţineţi Home apăsat se declanşează un asistent virtual, căruia îi puteţi pune întrebări sau îi puteţi dicta un SMS sau mail sau îl puteţi pune să sune pe cineva. Unele răspunsuri la întrebări nu vor fi disponibile, iar vremea spre exemplu nu va fi detaliată. Cu un swipe în jos veţi accesa zona  Quick Settings, plus notificări, iar cu un swipe în sus veţi putea închide o aplicaţie atunci când vă aflaţi în ea.

Atunci când sunteţi în homescreen şi faceţi swipe în dreapta veţi găsi secţiunile principale ale telefonului: Apps, Games, Web, Pictures şi Books. Un swipe spre stânga şi găsiţi un soi de Cards, cu vreme şi emailuri de exemplu. Atunci când sunteţi într-o aplicaţie, un swipe spre dreapta afişează modalităţile de organizare ale aplicaţiei, precum foldere sau altele, iar un swipe în stânga afişează conţinuturi din Amazon, precum recomandări de filme sau muzica.

Aplicatii preinstalate pe Amazon Fire Phone

Interfaţa e simplă, minimalista şi fluidă. Aspectele unice ale telefonului includ Perspectiva Dinamică. Ea se aplică la lockscreen, astfel că înclinarea telefonului dezvăluie o imagine 3D cu mai mult conţinut în fundal decât se observă la prima vedere. Şi la aplicaţia Maps se aplică aceeaşi funcţie, clădirile "ridicându-se" din ecran, în format 3D, dar doar în oraşele mari.

Şi elemente de interfaţă şi iconuri au acelaşi look 3D, la înclinarea handsetului. Există şi câteva zeci de jocuri care suportă Perspectivă Dinamică 3D, dar aceste funcţii nu merg întotdeauna fără cusur. Apoi vine altă funcţie unică, Firefly, care transforma cătarea camerei într-o modalitate de scanare a codurilor de bare şi a produselor şi denumirilor. Tot Firefly ascultă şi muzica din jur şi identifică imediat filme şi serialele din faţa camerei.

Magazin aplicatii Amazon Fire Phone

Pe măsură ce găsiţi produse sau conţinuturi ele se adăugă într-un clipboard, cu linkuri spre magazinul Amazon. Apoi vine funcţia Mayday, care va pune în contact cu suportul tehnic Amazon în doar câteva secunde, dacă e nevoie. Pe lângă aplicaţiile din Amazon App Store, puteţi face sideloading cu APK-uri, dar aplicaţiile Google lipsesc cu desăvârşire aici.

Nu avem Gmail, dar nici alte aplicaţii Google şi chiar dacă încercăm să le instalăm apar erori din cauza lipsei lui Google Play Services. Nici Dropbox nu e suportat. Puteţi instala şi un custom launcher, dacă vreţi neapărat o experienţă diferită. Zona de Setări este minimalista şi alb/negru, iar opţiunile sunt cele standard, fără nimic deosebit, poate în afară de controlul parental.

Amazon Fire Phone Review

Lista de aplicaţii preinstalate include Calendar, Maps (bazat pe Here Maps), Vreme, magazinul Amazon, Amazon App Store, Games, Kindle, Newsstand, Audio Books, Notes, Calculator, Docs, Wallet şi chiar şi un joc cu grafică 3D, Monkey Buddy, foarte simpatic. Şi acum a venit momentul verdictului!

Iată aspectele Pro ale handsetului:

 • fotografii cu calitate rezonabilă, având în vedere preţul
 • macro-uri reuşite
 • căşti de calitate
 • ecran luminos
 • fără supraîncălzire
 • benchmark-uri bune şi gaming 3D
 • interfaţa comodă
 • Firefly e o idee bună

Şi aspectele Contra:

 • mare şi greu pentru un device de 4.7 inch
 • cele 4 camere frontale sunt un artificiu inutil
 • bateria nu impresionează
 • volumul nu e ridicat
 • captură lenticulara e încă un artificiu neimpresionant
 • captură video dezamăgeşte
 • fără suport pentru aplicaţii Google sau Dropbox
 • finisaj non-premium

Amazon Fire Phone primeşte nota 7 pentru design, un 7.5 pentru hardware şi un 8.3 pentru OS şi UI. Nota finală este de 7.6 din 10, iar artificiul 3D nu salvează acest "foc" de la faptul că e o simplă scânteie nu prea inspirată din partea Amazon. Terminalul e bun pentru consumul multimedia şi pentru fotografierea la nivel de capturi bune de Facebook şi gaming, dar mai mult de atât nu.

Puteți afla prețul actualizat al lui Amazon Fire Phone de pe Compari.ro, sau cumpăra direct de pe Amazon.com.

Amazon Fire Phone Review
 

Amazon Fire Phone
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×