ASUS ZenFone 2 este primul telefon mainstream cu 4 GB RAM la bord, care a debutat la CES 2015 şi primul telefon cu 4 GB RAM care a ajuns în teste la Mobilissimo.ro. Acest model a debutat recent pe piaţa autohtonă şi are un preţ de 1.699 lei la eMAG.ro. Existau aproximativ 5 versiuni ale acestui telefon la momentul realizării recenziei, dar noi am testat varianta ZE551ML, cea cu 4 GB RAM şi procesor de 2.3 GHz.
Ulterior au mai apărut câteva versiuni cu CPU Snapdragon. Acest telefon are un preţ accesibil, deşi poate servi drept un rival al flagship-urilor, în special al celor din 2014. Ca design primim un terminal cu carcasa curbată în spate şi cu grosime ce oscilează între 3.9 mm şi 10.9 mm. ZenFone 2 cântăreşte 170 de grame, ceea ce înseamnă cu 2 grame mai uşor decât iPhone 6 Plus.
El adopta un model cu cercuri concentrice, aplicat atât în zona frontală, sub ecran, cât şi în zona butoanelor de volum din spate. Carcasa este fabricată din plastic, dar are un aspect metalic. Materialul plastic folosit aici e unul solid, amintind de cel al lui LG G3 de exemplu. Aderența este bună şi acesta nu e orice handset, ci câştigătorul unui premiu IF Design pe anul 2015, pentru design.
Produsul vine pe 5 culori: negru, auriu, gri, roşu sau alb. Marginile ecranului sunt destul de mari pentru anul 2015, iar mulţumită designului terminalul stă bine în mâna utilizatorului, în ciuda diagonalei destul de mari. Utilizarea cu o singură mână se realizează destul de ușor. În zona frontală se află difuzorul pentru convorbiri, camera frontală, LED-ul pentru notificări, senzori şi butoanele capacitive de sub display.
În spate vom găsi camera principală, cu blitz dual LED, butoanele de volum (cu feedback bun) şi difuzorul. Odată capacul spate înlăturat observăm două slot-uri SIM, slotul microSD şi bateria neînlăturabilă. În zona superioară găsim butonul ON/OFF, iar amplasarea sa iniţial nu prea ne-a plăcut, dar apoi ne-am obişnuit cu aceasta. Tot sus găsim microfonul şi jackul audio, iar în zona inferioară se află portul microUSB şi microfonul.
Lateral nu găsim nimic, iar acest design nu e revoluţionar, dar e simplu, comod şi cochet. În ce priveşte hardware-ul, smartphone-ul vine cu un display de 5.5 inch, cu rezoluţie Full HD, panou IPS LCD, plus procesor quad core Intel Atom Z3580 de 2.3 GHz (64 bit). Printre dotări se mai află şi 4 GB RAM dual channel LPDDR3, un GPU PowerVR G6430 de 533 MHz.
Pentru cei curioşi, versiunea cu 2 GB RAM adoptă un procesor Intel Atom quad core, un Z3560 de 1.8 GHz. Terminalul vine cu 16, 32 GB sau 64 GB stocare, slot microSD ce suportă până la 64 GB stocare extra. În spate se află o cameră de 13 megapixeli, iar în faţă una de 5 MP. Pe partea de conectivitate suntem complet acoperiţi, având parte de LTE cu viteza de până la 250 Mbps (Categoria 4+), WiFi 802.11 AC (433 Mbps viteza download maxim), plus suport pentru 5 sisteme de sateliţi navigaționali, printre care şi GPS şi Glonass.
Telefonul poate detecta până la 60 de sateliţi. Specificaţiile se încheie cu Bluetooth 4.0, NFC, două slot-uri microSIM, HSPA+ (42 Mbps viteză maximă download) şi senzorii: G Sensor, e compass, giroscop, senzor de proximitate şi de luminozitate. Bateria lui ZenFone 2 este o unitate de 3000 mAh (Li-Po), care la testul de playback video HD cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX ne-a oferit 7 ore şi 30 de minute de playback. Suntem peste HTC Desire 820, care atinge 7 ore şi 13 minute de playback, dar şi peste LG G Flex 2, care oferă 4 ore şi 7 minute de playback.
Suntem totuşi sub Huawei Honor 6 Plus, care oferă 9 ore şi 12 minute de playback video HD. Durata de playback este OK, dar nu revoluţionară. În testul PCMark, care implică simularea utilizării continue, plus luminozitatea setată la 200 LUX, am atins 5 ore şi 45 de minute, ceea ce e destul de OK. Suntem peste Huawei P8, care atinge 5 ore şi 31 de minute, sau peste HTC Desire 820, care atinge 5 ore şi 25 de minute, dar sub Galaxy A5, care atinge 6 ore şi 51 de minute.
Încărcarea durează o oră şi 50 de minute, ceea ce este OK, deşi Galaxy Note 4 stă mai bine decât noi, având nevoie de doar o oră şi 40 de minute pentru încărcare. Şi OnePlus One stă mai bine, cu 1 oră şi 15 minute, dar măcar încărcarea e mai rapidă decât cea a lui HTC One M9, care are nevoie de 2 ore şi 20 de minute. Există şi tehnologie fast charge aici, care aduce bateria la 60% după 39 de minute de încărcare.
Cu 10 minute de încărcare veţi putea şi să purtaţi convorbiri timp de 4 ore. Încărcătorul este unul de tip BoostMaster, care are două moduri de funcţionare: 2A/5V, sau 2A/9V. În zona de setări găsim Power Save, cu modurile Ultra Saving (limitează performanța terminalului), dar şi Optimized (optimizează performanța şi viaţa bateriei) sau modul Custom (scade luminozitatea, anulează notificările şi închide diferite aspecte de conectivitate).
Există aici şi un Auto Start Manager, care va permite să vedeţi ce aplicaţii consumă memorie şi baterie. Per total bateria este OK şi trecem la acustică. ZenFone 2 vine cu un difuzor care în realitate este mai mic decât grila sa de 3 ori. Avem parte de tehnologie SonicMaster aici, dar şi de un mecanism "sound chamber" cu 25% mai mare decât pe alte telefoane din trecut. Construcţia implică şi un sistem cu 3 magneţi pentru incinta acustica de top.
Playerul audio vine cu o interfaţă simplă, cu o nuanţă de verde în fundal, funcţie Sleep Timer şi un egalizator stock inclus printre setări, cu 5 slidere. Experienţa acustică în sine aduce un volum ridicat, sunet clar, bas bun, iar sunetul este cald şi natural. Vocile se aud excelent în melodii şi filme. Aplicaţia Audio Wizard va permite să treceţi acustica în câteva moduri speciale, precum Smart, Music, Movie, Rec, Gaming sau Speech. Fiecare umblă la bass, treble sau voce, în funcţie de necesitate.
Căştile oferite la pachet cu ZenFone 2 au un fir care nu se încurcă, plat şi vin cu o telecomandă comodă, de mici dimensiuni. Ele oferă un volum ridicat, bas bun şi sunet clar. Avem parte şi de radio FM aici, cu o interfaţă arătoasă a aplicaţiei dedicate, cu RDS, Sleep Timer şi scanare rapidă a posturilor. Am realizat şi un test cu decibelmetrul, în care am atins 87.6 în faţa terminalului şi în jur de 89 în spate, ceea ce înseamnă că stăm bine.
Între timp un Galaxy S6 ajunge la 89 dBA, Galaxy Note 4 la 89.5 dBA şi HTC One M9 la 86.9 dBA. Acustica e per total foarte bună aici. Nu am uitat de display, un IPS LCD cu diagonală de 5.5 inch şi rezoluţie Full HD. Densitatea pixelilor este de 403 PPI, iar timpul de răspuns de 60 ms, conform celor de la ASUS. Aparent, scrolling-ul e astfel mai lin, iar alte telefoane au un timp de răspuns de 80-100 ms, ceea ce scădea promptitudinea răspunsului la atingere.
Acelaşi ecran oferă unghiuri de vizualizare de 178 de grade, laminare completă şi protecţie Gorilla Glass 3. Veţi putea manevra un ZenFone 2 şi cu mănuşi, iar ca player video am folosit galeria, care are o interfaţă simplă, dar nu vine cu suport pentru codec-uri prea variate. Experienţa de vizualizare poate fi rezumată astfel: unghiuri largi de vizualizare, luminozitate relativ bună (dar putea fi şi mai bună), culori realiste pentru un IPS, claritate bună şi un contrast nu prea mulţumitor.
Comportamentul în bătaia soarelui e slab, iar în prima fază nu putem vedea clar deloc opţiunile camerei afişate pe ecran de exemplu, dar o actualizare ulterioară a rezolvat puţin contrastul. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 323 LUX după actualizarea software şi 263 LUX înainte. Ne aşteptam măcar la 400 de LUX aici, având în vedere că ultimele modele iPhone sau Samsung joacă deja în liga de 600 sau 900 de LUX.
Până şi dezamăgitorul Amazon Fire Phone atinge 458 LUX şi dezamăgitorul HTC One M9 362 LUX, deci mai mult decât ZenFone 2. În zona de Setări avem opţiuni pentru mărimea şi stilul fonturilor, pentru indicatorul LED şi Screen Color Mode. Aici putem regla temperatura culorii folosind un slider, plus avem şi opţiuni la dispoziţie precum Balance, Reading, Vivid sau Custom (cu slidere pentru saturare şi nuanţa). Trăgând linie putem spune că ecranul putea fi mai luminos, dar apreciem culorile realiste şi unghiurile largi de vizualizare.
A venit momentul să analizăm camera. Avem la dispoziţie aici o unitate de 13 megapixeli, cu tehnologie PixelMaster şi deschidere F/2.0, iar senzorul foto e produs de Toshiba şi măsoară 1/3.07 inch. Avem la dispoziţie aici 5 lentile, blitz dual tone, pixeli de 1.12 microni, iar în zona frontală se afla o cameră de 5 megapixeli cu senzor OmniVision, care măsoară 1/5 inch şi are pixeli de 1.12 microni. Deschiderea este F/2.0, iar interfaţa este cea tipică Zen UI, întâlnită şi pe FonePad-uri şi precedentele ZenFone-uri în mare.
Pornirea camerei nu e foarte rapidă, iar în stânga interfaţei găsim opţiunile pentru blitz, shortcut-ul către camera frontală şi Setările. Acestea din urmă includ: balans de alb, ISO, expunere şi rezoluţie, care poate fi de 13 megapixeli în 4:3 adică 4096 x 3072 pixeli, sau 10 megapixeli în 16:9, adică 4096 x 2304 pixeli. Lista de funcţii continua cu Anti Shake, Calitatea Imaginii (fine sau standard), Self Timer, Touch Shooter, Burst (Turbo, Fast, Slow), Focus Mode (Smart AF, AF continuu sau Infinity), Metering (Center sau Average), Touch Auto Exposure sau detectare facială.
Opţiunile video sunt în mare similare şi includ şi rezoluţia HD sau Full HD, stabilizarea (doar 720p), preferinţe (calitate sau performanţă), balans de alb şi expunere. La capitolul "Altele" avem funcţii asociate butoanelor de volum, guide lines, info, review sound, anti flicker şi power save. În dreapta interfaţei se află butonul shutter şi video, shortcut-ul către galerie şi modurile de captură. Aici regăsim clasicul Auto, dar şi noul Manual, care aduce numeroase opţiuni utile, precum ISO (până la 800), balans de alb, expunere, viteza shutter, focalizarea, toate cu gradaţii reglabile manual şi intuitiv.
Avem şi setări extra legate de contrast, saturare, claritate, reducere a zgomotului, iluminare şi detalii. Acelaşi mod manual ne aduce şi histograma şi un soi de boloboc digital. Modurile de captură pe care le oferă ZenFone 2 sunt şi clasicul HDR, Beautification, care subţiază obraji, adăugă blush sau înlătura defectele pielii, dar şi Super Resolution, un mod în care sunt combinate 4 fotografii de 13 MP, pentru o captură ultra detaliată de 52 MP.
ASUS a implementat şi opţiunile de fotografiere Low Light şi Night, dar şi Depth of Field (blurează fundalul şi scoate în evidenţă prim planul), Effect, Selfie (cu camera principală şi detectare automată a fetelor), G F, Panorama, Miniature (blur în jurul unei zone delimitate a fotografiei), Time Rewind (poze înainte şi după apăsarea butonului shutter), Smart Remove, Time Lapse sau All Smiles (Best shot cu zâmbete).
Interfaţa camerei frontale aduce funcţii gen Beautification, dar şi captura video Full HD şi selfie panoramic. Ce am remarcat la această cameră e că modul Auto se adaptează rapid la experienţă, făcând recomandări de trecere la HDR sau Night atunci când e cazul. Camera oferă o focalizare rapidă, captura foto lentă, dar şi zoom fluid.
Dacă ţinem ecranul apăsat, atunci putem bloca autofocalizarea, auto balansul de alb şi auto expunerea. Mai există şi un slider pentru expunere aici. Am ajuns şi la măreaţa galerie, cu sute de fotografii. Primele sunt realizate într-o zi însorită înainte de actualizarea software a terminalului. Culorile sunt realiste, iar panorama e lată, cu rezoluţie de 9600 x 928 pixeli.
Avem şi detalii bune, iar HDR-ul nu iluminează neapărat, ci face totul mai viu şi mai interesant. În cazul în care găsiţi macro-uri blurate în galeria noastră, e vina ecranului care nu se descurcă bine în bătaia soarelui şi nu ştiam când să focalizăm cum trebuie. Până la urmă prin planurile şi macro-urile au ieşit bine, iar selfie-ul a fost realizat cu un fundal ce a ieșit supraexpus, dar subiectul uman se vede clar şi detaliat.
Am apreciat textura fotografiei cu zidul cu graffiti. Apoi am făcut un experiment într-o zonă low light, sub un pod în parc. Am făcut o captură standard, apoi una HDR, una Low Light şi Una Night. Acestea două din urmă au oferit lipsa de detalii, respectiv blurare. Am testat şi zoomul fiind dezamăgiţi de scăderea clară a calităţii imaginii şi apoi am realizat şi un G F şi încă o serie de selfie-uri foarte clare.
Modul Miniature a fost testat, dar nu prea intensiv, pentru că îl ştiam de pe FonePad-uri, iar per total fotografiile au avut o calitate bună, balans de alb OK şi claritate bună. Unele cadre erau supraexpuse totuşi. Am ajuns şi la macro-urile excelente cu flori şi am testat selfie-ul panoramic apoi lângă o fântână ţâşnitoare, aplicând în aceeaşi zonă şi efecte de culoare.
Apoi a venit rândul galeriei cu numărul 2, realizată la Timişoara, într-o zi înnorata. Aici avem cadre landscape reuşite, fotografii clare şi din nou culori bune. Unele imagini sunt supraexpuse fără motiv. După actualizare am constatat că avem în continuare un HDR de calitate, care nu neapărat iluminează, ci scoate detaliile în evidenţă, iar expunerea s-a îmbunătăţit puţin.
Culorile erau vii, iar nivelul de detalii era excelent. Nu mai aveam supraexpunerea stranie care apărea uneori la prima galerie. Pe timp de noapte am remarcat faptul că blitzul e puternic, poate chiar puternic pentru binele sau, el arzând unele cadre. Culorile arătau bine şi claritatea nu reprezenta o problemă. Luminile stradale nu generau halo-uri prea mari, dar apărea efectul de difracţie aici, cu o dungă oblică de lumină trasată peste sursa de iluminare.
Am făcut din nou acel test, cu captura normală, captura cu blitz, captura nocturnă şi low light, de această dată claritatea cadrelor crescând faţă de cele de sub podul din parc. Am remarcat şi că această cameră se descurca binişor noaptea fără blitz, expunând cum trebuie cadrele. E momentul să tragem linie de tot camerei pe zona foto şi să concluzionăm că avem prim planuri şi macro-uri perfecte, un mod Super Resolution impresionant, cu detalii foarte clare la peste 50 MP, focalizare OK şi culori care arată bine.
În afară de supraexpunere rezolvată între timp de actualizare şi difracţie noaptea camera îşi face treaba excelent. Suntem peste HTC One M9, asta e clar şi egali cu Galaxy S5, iar noaptea nu chiar departe de Galaxy S6. Captură video a fost realizată la rezoluţie Full HD, la 30 FPS şi în format MP4, cu bitrate de 15 Mbps. Aici am fost cam dezamăgiţi, de problemele de expunere, iar imaginea a arătat că într-un fişier HD mai degrabă decât Full HD, uneori chiar 480p.
Stabilizarea nu a fost bună, iar calitatea la zoom la fost slabă. Acustica a fost în regulă, dar culorile au fost şterse. Am avut de-a face şi cu motion blur şi per total am fost dezamăgiţi de calitatea capturii video. După actualizare nu s-a rezolvat mare lucru la filmare, ea continuând să arate nenatural şi ca un desen animat, plus cu motion blur. Problemele de expunere nu au dispărut.
Aş spune că această cameră mai are nevoie de unul sau două bug fixuri pentru a îşi arăta adevăratul potenţial. Stabilizarea video deformează clipurile uneori, am remarcat. Şi pe timp de noapte captura video a fost sub aşteptări. Galeria are şi o funcţie Auto Mini Movie, care are acelaşi rol ca HTC Zoe, creând un clip ce rezuma o serie de conţinuturi, un colaj foto/video, cu o melodie de fundal, subtitrări şi efecte.
Editarea foto include şi opţiuni legate de selfie-uri, precum blush, modificarea ochilor sau texturii pielii. Avem la dispoziţie şi filtre şi rame foto, dar şi funcţii precum crop sau straighten, rotate, contrast sau umbre. Am testat şi temperatura şi după 15 minute de jucat Riptide GP2 telefonul a ajuns la 37.6 grade Celsius, deci nu suferă de supraîncălzire.
Browserul telefonului este rapid şi scrolling-ul este foarte lin, aşa cum ne-a promis ASUS. Puteţi adăuga pagini web la aplicaţia Do It Later direct din browser, iar tastatura virtuală este comodă, are dimensiune mare şi un rând numeric. Pe partea de telefonie, am avut parte de funcţia Smart Dial, Block List, volum ridicat şi sunet clar, dar soneria nu a avut volumul prea ridicat.
Să trecem acum la benchmark-uri, unde am comparat ASUS ZenFone 2 cu Samsung Galaxy S5, Huawei P8 şi HTC One M8. Bătălia se da între două telefoane cu procesor Snapdragon 801, un model cu procesor 8 core 64 bit Kirin 930 şi un Intel Atom de 2.3 GHz, plus 4 GB RAM. Acestea sunt rezultatele:
În concluzie, acest model are viteza WiFi cam scăzută şi câştigă 4 din 11 bătălii cu Galaxy S5, 8 din 11 cu Huawei P8 şi 3 din 11 cu HTC One M8. Rezultatele testelor sunt destul de apropiate faţă de cele ale terminalelor cu procesor Snapdragon 801, ceea ce nu sună rău. Evident, nu avem lag aici şi Riptide GP2 rulează fără probleme. În ce priveşte interfaţa şi OS-ul, avem la dispoziţie Android 5.0 cu cel mai nou Zen UI aplicat peste. Acesta ne e familiar de pe modelele FonePad.
Anumite părţi ale interfaţei sunt păstrate integral de la Lollipop. Caruselul pentru multitasking e aici neatins şi avem şi o zonă în care putem vedea cantitatea de RAM utilizată. Screen Pinning şi Close All sunt alte opţiuni din aceeaşi zonă. În porţiunea Dropdown se afla Quick Settings, cu iconuri de mari dimensiuni, foarte minimaliste, plus notificările.
Quick Settings includ Boost, opţiuni de conectivitate, funcţia One Hand, Smart Save şi altele. Interfaţa este viu colorată, dar şi plata şi nu foarte glossy. Am remarcat o multitudine de widgeturi precum cel asociat lui SuperNote, Task Manager sau Do It Later. Dacă facem swipe în sus sau ţinem apăsat pe Homescreen putem accesa un meniu special de personalizare, cu aplicaţii şi widgeturi, wallpaper-uri, pachete de iconuri, efecte de scroll, teme şi preferinţe legate de font, culoare şi transparentă.
Menţionez şi că doar SIM-ul 1 e capabil de transfer de date, iar în zona de Setări găsim şi ZenMotion, cu opţiuni legate de gesturi touch, One Hand Mode sau Motion Gesture. Tot aici se află şi funcţii legate de accesoriul ASUS Cover, pe care l-am testat în cadrul aceleiaşi recenzii. Aceasta este o husă specială, care se ataşează prin capacul spate la telefon şi include un cadran circular în zona frontală.
Aceste afişează 7 aplicaţii principale sub forma unei interfeţe circulare, ce aminteşte de un smartwatch. Putem accesa cameră, vremea, contactele şi alte funcţii, iar acest accesoriu aduce mult cu LG QuickCircle. El cântăreşte 50 de grame şi măsoară 14.7 mm în grosime. Este fabricat din policarbonat şi poliuretan şi costă în jur de 20 de dolari.
Revenim la periplul prin zonă de Setări, cu ASUS Customized Settings, ce includ opţiuni că Screenshot, Glove Move sau App Install. Există şi un Easy Mode aici, pentru cei care doresc o interfaţă mai simplă. Apreciem interfaţa şi acum trecem la lista de aplicaţii preinstalate. ZenFone 2 vine cu destul de mult bloatware şi include aplicaţiile standard Google, Clean Master, Trip Advisor, Dr Safety, Kindle, Zinio, ASUS Support, Auto Start Manager, Backup, Calendar şi Do It Later (o listă de sarcini, pagini web, mail-uri, apeluri sau mesaje text pe care nu aveţi timp să le abordaţi acum şi le salvaţi pentru mai târziu).
Lista uriaşă cu aplicaţii continua cu File Manager, Flashlight, Kids Mode, Mini Movie, Mirror, My ASUS, Party Link, PC Link (faceţi mirroring cu telefonul pe PC), Photo Collage, Power saver, Quick Memo, Remote Link (controlaţi playback media al PC-ului), Share Link, Sound Recording, Splendid, SuperNote (scrieţi, desenaţi, scrieţi de mână, folosiţi numeroase peniţe şi culori, plus introduceţi fotografii, hărţi şi audio).
Alte aplicaţii incluse aici sunt System Update, Themes, Weather, Web Storage, What's Next (un timeline ce preia date din calendar, email, vreme şi mesaje, cu program pe mai multe zile). ZenCircle, Omlet şi ZenTalk încheie lista de bloatware. Pe final de recenzie video am prezentat şi accesoriul ASUS ZenPower, o baterie externă pentru ZenFone 2 şi nu numai. Ea are o capacitate de 10050 mAh, măsoară 22 mm în grosime şi cântăreşte 215 grame.
Inputul este de 5V/2A şi outputul de 5.1V şi 2/4A. Bateria externă are mărimea unei cărţi de credit, este elegantă şi îl încarcă pe ZenFone 2 de peste 2 ori, iar pe Nexus 7 de 1.5 ori. ZenPower e fabricat din aluminiu, protejat contra temperaturilor ridicate, scurcircuiturilor şi supraîncărcării. Ea foloseşte 4 LED-uri albe pentru a indica nivelul de energie şi are un port USB şi unul microUSB.
ZenFone 2 se încarcă în 2 ore şi jumătate de la baterie. A venit în cele din urmă şi marele moment al verdictului legat de ASUS ZenFone 2.
Iată aspectele Pro:
- telefon solid şi arătos
- interfaţa arătoasă
- acustica foarte bună
- baterie OK
- macro-uri excelente
- număr uriaş de setări şi opţiuni pentru cameră
- performanţa future-proof, datorită celor 4 GB RAM şi multitasking excelent
- preţ atractiv
- selfie-uri de calitate
- captură foto bună pe timp de noapte
Şi aspectele Contra:
- calitatea filmării e slabă (are nevoie de bug fix clar)
- luminozitatea scăzută a ecranului
- unele fotografii supraexpuse
- bloatware
Îi acordăm lui ZenFone 2 nota 9 din 10 pentru design, un 9.3 pentru OS şi UI şi un 8.7 pentru hardware, plus un 10 pentru preţ. Media acestora este de 9.25 din 10 şi am încredere că ZenFone 2 va primi încă o actualizare pentru camera şi ecran. Concluzia e că acest smartphone este unul future-proof, în ideea că procesorul 64 bit şi cei 4 GB RAM vor face față jocurilor încă 2-3 ani, poate chiar mai mult şi lag-ul va întârzia să apară. El reprezintă o alternativă solidă la flagship-urile anului trecut şi la unele din acest an. [FORUM]
Asus Zenfone 2 prețuri actualizate:
ASUS ZenFone 2 Review