Coolpad Modena Review + Concurs: ca un Ferrari Modena... dar cu faruri nu prea luminoase (Video)

2.848 ori
<b>Coolpad Modena Review + Concurs: ca un Ferrari Modena... dar cu faruri nu prea luminoase (Video)</b>Coolpad Modena este primul telefon al brandului Coolpad pe care &icirc;l testam şi pe l&acirc;ngă această premieră, aflaţi că terminalul vă este oferit şi la concurs. Acest model a fost lansat &icirc;n august şi tot &icirc;n august debuta şi...

Coolpad Modena este primul telefon al brandului Coolpad pe care îl testăm şi pe lângă această premieră, aflaţi că terminalul vă este oferit şi la concurs. Acest model a fost lansat în august şi tot în august debuta şi filiala Coolpad din România, cu modelele Modena şi Porto. Avem de-a face aici cu un phablet low-midrange cu preţ de 699 lei la eMAG.ro.

Coolpad este o companie fondată în 1993, destul de reputata în China, iar produsul lor Modena are un design destul de elegant, care aduce puţin cu un Huawei din seria Mate. Carcasa e fabricată din material plastic mat, care imita bine metalul, iar acest handset vine pe alb, auriu sau negru. Fiind mat, acest model nu e magnet de amprente şi ce am remarcat din start e faptul că smartphone-ul e cam lat.

Coolpad Modena privit din lateral

Aderența sa este bună, iar de-a lungul marginilor se remarcă o ramă ce pare a imita cromul. Construcţia e destul de solidă, iar Coolpad Modena măsoară 8.6 mm în grosime şi cântăreşte 158 de grame, fiind deci mai gros şi mai greu decât un Leagoo Lead 1 (6.9 mm şi 145 grame). Totuşi, acest telefon e mai compact decât ASUS ZenFone 2, care măsoară 10.9 mm în grosime şi cântăreşte 170 de grame.

Coolpad Modena privit din spate

Utilizarea cu o singură mână nu e foarte comodă aici, pentru că smartphone-ul e foarte lat. În zona frontală se află un ecran cu muchii destul de groase, LED-ul pentru notificări, difuzorul pentru convorbiri şi camera selfie, plus senzorii şi 3 butoane capacitive. În spate avem camera principală, care iese puţin în relief, un microfon, blitzul şi difuzorul.

Capacul din spate nu e uşor de înlăturat, iar sub el găsim două slot-uri SIM, slotul microSD şi bateria. În zona superioară descoperim jackul audio, iar jos puteţi vedea portul microUSB şi un microfon. În stânga avem acces la butoanele de volum, cu feedback OK, iar în dreapta butonul Power, tot cu feedback OK. Am observat că acest handset are muchii în pantă şi că o concluzie, el arata mai scump decât este de fapt. Nota pentru design este de 9.1 din 10 şi designul nu e deloc rău, având în vedere preţul.

Coolpad Modena cu capacul spate inlaturat

Trecem la hardware, unde găsim în primul rând ecranul de 5.5 inch, cu panou IPS LCD şi cu rezoluţie de 960 x 540 pixeli, apoi un procesor quad core 64 bit Qualcomm Snapdragon 410, tactat la 1.2 GHz. Avem la dispoziţie şi 1 GB RAM, 8 GB stocare, slot microSD cu suport pentru până la 32 GB şi o cameră de 8 megapixeli în spate, plus una frontală de 2 MP.

Bateria lui Coolpad Modena

În ce priveşte conectivitatea, primim LTE de Categorie 4, cu viteza de download de până la 150 Mbps, HSPA+, două slot-uri SIM cu suport dual standby, Bluetooth 4.0 şi WiFi 802.11 g/n. Lista continuă cu AGPS, Glonass, microUSB 2.0 şi radio FM. Senzorii disponibil aici sunt accelerometru, de proximitate şi de lumină ambientală.

Coolpad Modena, test baterie video playback

Nota pentru hardware este de 8.3 din 10, puncte fiind pierdute pe seama stocării de doar 8 GB, rezoluţiei şi lipsei de suport WiFi a/b/ac. În ce priveşte bateria, aceasta este o unitate de 2500 mAh, care pe hârtie asigură 10 ore de convorbiri 2G, sau 330 de ore de funcţionare în standby 2G. La testul nostru, care înseamnă playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX, am atins 9 ore şi 45 de minute, ceea ce e excelent.

Coolpad Modena, test baterie PCMark

Depăşim Samsung Galaxy Note 3, ce oferă 9 ore şi 30 de minute de playback, OnePlus 2 (9 ore şi 10 minute) şi Samsung Galaxy A5 (9 ore). Suntem sub ASUS ZenFone Selfie (10 ore şi 11 minute), HTC One M8 (10 ore şi 15 minute) şi Allview X2 Soul Pro (9 ore şi 54 de minute). În testul PCMark, care simulează utilizarea continua am atins 5 ore şi 52 de minute, ceea ce este destul de bine.

Coolpad Modena, durata incarcare baterie

Am depăşit Sony Xperia M5 (5 ore şi 48 de minute), HTC Desire 820, 5 ore şi 25 de minute) şi Huawei P8 (5 ore şi 31 de minute). Suntem sub LG AKA (6 ore şi 22 de minute), Huawei Mate S (6 ore şi 26 de minute) şi ASUS ZenFone Selfie (6 ore şi 47 de minute). Încărcarea durează 2 ore şi 55 de minute, ceea ce înseamnă multişor, dar e în limite normale.

Stăm mai bine totuşi decât Xperia M5 (3 ore şi 4 minute), Leagoo Lead 1 (3 ore) şi Sony Xperia Z3 (3 ore şi 30 de minute). La capitolul încărcare sunt şi modele mai rapide evident: Mstar S700 (2 ore şi 45 de minute), LG AKA (2 ore şi 8 minute) şi Lumia 930 (2 ore şi 15 minute). Funcţia Battery Saver e la posturi, cu posibilitatea de a limita vibraţiile, utilizarea procesorului şi traficul de date din fundal. Nota pentru baterie este de 9 din 10.

Coolpad Modena pe partea audio

Trecem la acustică, găsind un difuzor de mici dimensiuni în spate şi folosind aplicaţia Google Play Music ca player muzical. Egalizatorul este Snapdragon Audio+, care vine cu preseturi în funcţie de genul muzical, 5 canale personalizabile şi funcţii ca Bass Boost şi Surround Sound, plus Small Room, Large Room şi Plate.

Castile lui Coolpad Modena

Experienţa acustică implică un sunet clar, înalte bune, bas OK, chitara care se aude destul de bine şi un volum ridicat aş spune. Difuzorul e totuşi acoperit mult pe o suprafaţă plată, pierzând cam 10 decibeli în tărie. Căştile vin cu un fir încurcat uşor, o telecomandă inestetica şi un corp din plastic, cu capăt din cauciuc. Experienţă la căşti presupune izolare bună, bas OK, sunet clar şi egalizare bună.

Putere volum Coolpad Modena

Avem la dispoziţie şi o aplicaţie radio FM, cu o interfaţă arătoasă, dar posturi care nu se găsesc chiar uşor. La testul cu decibelmetrul am atins 74.8 dBA în faţă şi 84.9 dBA în spate. Suntem deci peste iPhone 6S Plus (84.2 dBA), LG G Flex 2 (82.9 dBA şi OnePlus 2 (82 dBA), dar sub LG G4 (87.8 dBA), HTC One M9 (86.9 dbA) şi Sony Xperia E4G (86 dBA). Acustica este OK, păcat de acoperirea difuzorului din spate. Nota pentru Multimedia este de 8.5 din 10.

Ecranul lui Coolpad Modena

În ce priveşte ecranul, avem de-a face cu un IPS LCD de 5.5 inch, cu rezoluţie de 960 x 540 pixeli, iar ca player video folosim Photos. Experienţa de vizualizare implica culori realiste, unghiuri largi de vizualizare şi luminozitatea pare la rândul său OK, în vreme ce contrastul e mediocru.

Luminozitate ecran Coolpad Modena

Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar din păcate la testul cu luxmetrul am atins cea mai joasă valoare măsurată în ultimul an la Mobilissimo.ro: 204 LUX. Nu depăşim nici un model testat de noi până acum, dar ne situăm sub cele care erau codase până mai ieri: Sony Xperia E4 (217 LUX), LG G Flex (246 LUX) şi ASUS ZenFone 2 Laser (274 LUX).

Luminozitate ecran Coolpad Modena, comparatie

În mod bizar, telefonul pare mai luminos la utilizarea de zi cu zi, decât arăta acest test. Setările speciale pentru display includ şi Adaptive Brightness şi mărimea fontului. Nota pentru display este de 6 din 10, nimic neputând scuză luminozitatea scăzută.

Camera lui Coolpad Modena

Discutăm şi despre cameră, cu un senzor de 8 MP în spate, ce vine cu deschidere F/2.2, lentila de 28 mm, autofocalizare şi timp de startup de 1 secundă. Camera frontală este una de 2 megapixeli şi vine cu senzor BSI, captura video 720p şi deschidere F/2.4. Aplicaţia Camera nu se deschide prea rapid şi din păcate ne-a şi oferit câteva freeze-uri şi crash-uri pe perioada testării.

Interfata camerei lui Coolpad Modena

Avem o interfaţă minimalistă la dispoziţie, cu shortcut către camera frontală inclus, opţiuni pentru blitz, HDR şi filtre. În zona de Setări găsim funcţii ca Timer, luminozitate, geotagging, Auto Scene Detect şi opţiunea de captură foto prin atingere a ecranului. Printre Setările Avansate se afla stocarea în memorie internă sau card SD, sunetul shutter-ului şi rezoluţia (doar 8 MP în 4:3 sau 2 MP în 16:9 ca opţiuni).

Moduri de caprura foto Coolpad Modena

Modurile principale de captură sunt HDR, Beauty, Capture Smiles, Night Shot şi Normal. Pe lângă captura foto cu acele moduri avem şi captura video la rezoluţie Full HD sau HD, plus modul Pro. În modul Pro pur şi simplu fotografiem cu reglaje sub formă de slidere rotunjite, pentru balans de alb, expunere, ISO până la 800 şi focalizare (de la macro la infinit).

Mostra foto Coolpad Modena

Experienţa de captură implică o viteză a focalizării destul de OK, zoom de până la 6X (destul de fluid) şi 2 ghidaje pe ecran pentru metering şi expunere. Captura foto e destul de rapidă şi regretăm aici lipsa mai multor opţiuni foto, în special rezoluţii mai variate şi panorama. Galeria foto cu camera acestui smartphone a fost realizată la mijlocul lunii decembrie, pe o vreme însorită.

Coolpad Modena selfie

La interior am avut şi 2 cadre nu foarte clare, la 2 MP. La exterior ne-am întâlnit cu culori realiste, fotografii landscape cam blurate, mai ales la primul zoom în şi un selfie rezonabil, cel puţin ca textura a feţei nu şi pentru fundal. HDR nu e prea mare ajutor, deoarece nici nu iluminează imaginea şi nici face detaliile mai clare, ba chiar a albăstrit un cadru.

Mostra foto Coolpad Modena

Capturile de 2 MP sunt foarte slabe, de aceea regretăm şi lipsa rezoluţiilor cuprinse între 2 şi 8 MP. E şi o anumită "ceaţa" şi neclaritate, un strat de alb aplicat peste unele fotografii. Am testat şi calitatea imaginii la zoom în acea fotografie cu raţa, fiind iarăşi dezamăgiţi. Jucăriile colorate din parc arată OK, când vine vorba de expunere, balans de alb şi calitate, minus fundalul cam albicios.

Mostra foto Coolpad Modena

Posibil ca acele capturi cu scena cu muzicieni să fie cele mai bune cu Coolpad Modena. Tentativele de prim plan cu acele plante nu au fost prea reuşite. Aş spune că această cameră e clar sub Mstar S700 şi Leagoo Lead 1 la capitolul foto, ce e drept scuzat de faptul că acele modele au camere de 13 MP şi nu 8 MP. Ce nu e scuzabil, e ca un Karbonn Sparkle V cu camera de 5 MP a făcut fotografii excelente pe viscol acum un an, iar Modena nu se ridică la înălţimea lor.

După fotografierea mediocră trecem la filmare, cu captură video în format MP4, la rezoluţie Full HD, frame rate de 30 FPS şi bitrate de 20 Mbps. Avem un prim clip cu o schimbare OK de expunere, calitate rezonabilă şi stabilizare slabă, plus culori realiste. Al doilea clip e tremurat, albicios şi pare mai degrabă HD sau SD decât Full HD. Al treilea video are culori şi calitate rezonabilă, dar pierde serios din calitate la zoom în.

În concluzie, camera e sub majoritatea modelelor cu senzori de 8 MP testaţi la Mobilissimo.ro în ultimul an şi chiar sub unele de 5 MP. Dacă unele aspecte pot fi iertate, lipsa varietăţii de opţiuni foto şi rezoluţie nu poate. Nota pentru cameră este de 6.5 din 10. Editarea foto se realizează cu opţiuni ca Auto, Light, Color, Pop, Vignete, filtre şi multe altele.

38.3 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2

Am testat şi temperatura acestui smartphone, care a ajuns la 38.3 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, ceea ce nu e rău. Nota pentru temperatura este de 10 din 10. Browserul web preinstalat pe acest handset este Chrome, care e cam lent. Tastatura virtuală folosită aici e Swiftkey, cu spaţiere OK, Swype şi multe opţiuni, legate de tema, input predictiv şi chiar un magazin dedicat.

Coolpad Modena Review

În ce priveşte conectivitatea, avem la dispoziţie două slot-uri SIM, LTE Categoria 4, funcţia speed dial şi nu avem suport pentru WiFi a/ac/b sau NFC. Apelurile telefonice au un sunet clar, iar semnalul este bun, cel puţin cel celular, în vreme ce semnalul WiFi e mai mereu la 50%. Volumul ar putea fi totuşi puţin mai ridicat la apeluri. Pentru conectivitate nota este de 8.2 din 10. Să vedem cum stăm cu benchmark-urile!

Am decis să îl comparăm pe Coolpad Modena cu LG AKA, Leagoo Lead 1 şi Sony Xperia E4G. Aceasta e o bătălie între un Snapdragon 410 + 1 GB RAM versus un Snapdragon 400 + 1.5 GB RAM versus un MediaTek 6587 + 1 GB RAM vs un MediaTek 6732 + 1 GB RAM. Iată rezultatele:

Leagoo Lead 1Mstar S700Allview V2 Viper XCoolpad Modena3DMark Ice Storm3132×775552873DMark Ice Storm Extreme20557013433725923DMark Ice Storm Unlimited28831074666974479AnTuTu v518360456013656518194Basemark OS II×1102834475Basemark X4833882583704076BrowserMark86579113621119GFX Bench 4.0 - ALU 23901517247249,5GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2859757,2166,5154,6GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.0××518,8389,1GFX Bench 4.0 - Render Quality2554977,23290×GFX Bench 4.0 - T-Rex397,8697,81059708,3GFX Bench 4.0 - Texturing××746421GeekBench 3 - Multi-Core1178414328191315GeekBench 3 - Single-Core350809625468NenaMark 254,1 (FPS)×57,7 (FPS)59,5 (FPS)Quadrant717220670224892208SunSpider1864,7 (ms)1976,3 (ms)1558,9 (ms)1823,8 (ms)Vellamo - Browser1682311127451938Vellamo - Metal71412151511805Vellamo - Multicore1201190311351047TOTALURI11091

Coolpad Modena Benchmarks

Coolpad Modena câştiga doar 1 din 11 teste, cu scoruri destul de scăzute ce e drept. Faţă de AKA, care are un procesor din 2013, acest model câştiga 6 din 11 teste. Rezultatele nu sunt fantastice, dar măcar telefonul nu suferă de lag şi are interfaţa fluidă, evident în afară de cameră. Riptide GP2 rulează fără probleme, iar nota pentru benchmark-uri este de 7.5 din 10.

Coolpad Modena Review

Trecem acum la OS, UI şi aplicaţii, folosind aici Android 5.1.1 Lollipop cu unele modificări faţă de varianta stock. Multitasking-ul pe bază de carusel e păstrat, iar dacă ţinem apăsat pe ecran accesăm zona de widgeturi stock, efecte, wallpaper-uri şi preferinţe legate de layout. Zona dropdown include notificări şi Quick Settings, dar iconografia e schimbată în acea zonă şi e inclusă şi opţiunea Invert colors.

Coolpad Modena Review + Concurs: ca un Ferrari Modena... dar cu faruri nu prea luminoase (Video)

Setările includ funcţii de securitate, Smart Control (dublu ţap pentru activare ecran sau desenarea de simboluri pentru a porni aplicaţii). Şi funcţiile butoanelor capacitive pot fi modificate, aparent. Aflaţi şi că nu avem app drawer aici, iar toate aplicaţiile sunt plasate pe homescreen-uri. Iată cum arată lista de aplicaţii preinstalate:

 1. Play Music
 2. Calendar
 3. Calculator
 4. Gmail
 5. Hangouts
 6. Drive
 7. Keep
 8. Play Newsstand
 9. Google Settings
 10. Voice Search
 11. Google
 12. News + Weather
 13. Maps
 14. Email
 15. Play Store
 16. Settings
 17. Play Games
 18. Instagram
 19. Whatsapp
 20. Twitter
 21. Messenger
 22. Clock
 23. Downloads
 24. FM Radio
 25. Record
 26. WPS Office
 27. ES File Explorer
 28. Zuimei Weather
 29. Contacts
 30. SwiftKey
 31. SIM Toolkit
 32. Skype
 33. Facebook
 34. YouTube
 35. Photos

Aş spune că nu e prea mult bloatware aici, dar pentru doar 8 GB de stocare, spaţiul se epuizează rapid, deci mai puţine aplicaţii nu stricau. Nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9 din 10. Şi acum hai să trecem la verdict.

Iată aspectele Pro:

 • telefonul arată mai scump decât este
 • bateria face o impresie bună
 • fără lag
 • rulează jocuri OK
 • acustica e bună
 • calitatea selfie-urilor e acceptabilă, ca şi cea a capturii video

Şi cele Contra:

 • fără WiFi b/a/ac
 • doar 8 GB stocare
 • difuzorul uşor de acoperit
 • luminozitate foarte scăzută a ecranului
 • camera nu include prea multe opţiuni
 • fotografii albicioase
 • benchmark-uri scăzute
 • interfaţa camerei se blochează uneori

Iată şi notele:

 • Design: 9.1
 • Hardware: 8.3
 • Baterie: 9
 • Multimedia: 9
 • Display: 6
 • Camera: 6.5
 • Temperatura: 10
 • Conectivitate: 8.2
 • Benchmark-uri: 7.5
 • OS, UI, aplicaţii: 9
 • Preţ: 9.3

Media acestor note este de 8.3 din 10 şi trebuie să menţionăm că acest model e importat oficial în România, deci garanţia se rezolva la noi în ţară. În concluzie, Coolpad Modena e genul de telefon care pare mai scump decât e de fapt şi uneori se şi poartă ca atare, când vine vorba de jocuri sau performanţă. Ecranul şi camera trag puţin în jos experienţă, dar bateria şi designul solid cresc atractivitatea lui Modena. Şi acum hai să vedem cum puteţi intra în posesia handsetului!

Iată regulile concursului:

 1. Vizitaţi pagina de produs pe Coolpad.eu/ro
 2. Like la pagina de Facebook Coolpad România
 3. Comentariu la articol unboxing/review cu răspuns la întrebarea "Ce face un telefon din China să fie dorit de cumpărători?"
 4. Share public pe contul personal de Facebook la articol de unboxing/review

Cele 4 capturi trebuie trimise la adresa concurs@mobilissimo.ro cu subiect "Concurs Coolpad Modena", plus numele vostru real, număr de telefon şi adresa. Va avea loc o tragere la sorţi mâine (25 decembrie) la ora 18, prin random.org. Multă baftă!

Coolpad Modena Review

Coolpad Modena, prețuri actualizate:

Coolpad Modena Video Review

Coolpad Modena
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×