Printre noile terminale mobile ajunse aici la Mobilissimo, s-a aflat și Doogee Y200 - model ce îl prezentam anterior în cadrul unui unboxing video. Astăzi revenim cu recenzia sa completă din care veți afla principalele atuuri ale acestui telefon cu preț de doar 570 lei, cât și capitolele la care nu se descurcă foarte bine.
Aflați că Doogee Y200 este un model lansat în toamna anului 2015, mai precis în luna octombrie la scurt timp după show-ul IFA din Berlin. Smartphone-ul este din start destinat tinerilor al căror buget nu este atât de mare, cel puțin nu pe măsura dorințelor. Totuși, Y200 reușește să facă un echilibru între performanță și accesibilitate.
- Design -
Design-ul este o surpriză plăcută la Doogee Y200, smartphone ce adoptă o carcasă uni-body cu ramă metalică și spate dintr-un policarbonat ce imită metalul. Avem totodată parte de un grip foarte bun datorat muchiilor drepte ale ramei din metal despre care tocmai ce v-am spus în rândurile de mai sus.
Deși greutatea sa este de 170 grame, acest lucru nu se simte atât de mult în buzunarul utilizatorului, fiind un model decent ca dimensiuni. Grosimea sa este de 6.9 mm, iar ca o mică comparație, acest smartphone este similar la capitolul dimensiuni cu nimeni altul decât Lenovo Vibe X3 - telefon proaspăt testat de către noi (Doogee Y200 - 155,5 x 77,1 x 6.9 mm / Vibe X3 - 154 x 76,5 x 9.3 mm).
Doogee Y200 adoptă un panou frontal cu margini destul de acceptabile în jurul ecranului, dar și un buton home fizic cu rol de scanner de amprente. Pe corpul telefonului regăsim un earpiece, un led de notificări, camera frontală de 5 megapixeli și butoane capacitive de control. Avem un port microUSB v2.0 la bază, un microfon, jack-ul audio plasat în partea de sus, iar pe spate camera foto cu bliț LED, un microfon secundar și grila difuzorului.
- Display -
Alături de design putem adăuga și display-ul telefonului în categoria atuuri, și asta pentru că avem parte aici de un ecran suficient de luminos pentru a fi vizibil chiar și în bătaia soarelului. Primim un display capacitiv de 5.5 inch cu rezoluție HD de 1280 x 720 pixeli, oferindu-se astfel o densitate de 267 ppi. În cadrul testului realizat cu luxmetrul am atins o valoare de 401 unități lux, exact valoarea atinsă anterior și de către un smartphone din zona high-end cum este Sony Xperia Z3.
Unghiurile de vizualizare sunt din nou foarte bune, iar mărimea ecranului îl face potrivit pentru sesiuni de gaming sau pentru vizionarea de conținut video. La testul cu microscopul a rezultat faptul că avem de-a face cu pixeli de tip RGB Stripes foarte întâlniți pe terminalele mobile din ultima vreme.
Interesantă aici este și adăugarea tehnologiei MiraVision la pachet, modalitate prin care putem alege modul de afișare a culorilor. Avem la dispoziție modul standard, un mod viu prin care imaginile sunt mai colorate, cât și un mod utilizator ce ne permite reglarea manuală a efectelor aplicate asupra imaginii afișate.
- Hardware -
Printre specificațiile hardware regăsite pe Doogee Y200 avem un procesor quad-core MediaTek MT6735 de 1.0 GHz, chip pe 64-bit însoțit de un GPU Mali-720. Lista este completată de către 32 GB spațiu intern de stocare + slot microSD și de chip-ul de 2 GB memorie RAM ce este mai mult decât binevenit aici.
Primim totodată și un scanner de amprente la 360 grade, acesta fiind capabil să recunoască amprenta utilizatorului indiferent de unghiul în care este plasat pe buton. Procesul de setup este destul de lung ca durată, iar în ceea ce privește autentificarea pe bază de amprentă putem spune că telefonul se deblochează destul de rapid, fiind vorba despre un modul foarte accesibil. L-aș compara cu cel aflat pe iPhone-uri, acesta având și funcție de buton fizic, în plus are mult mai multe utilități ca cel de pe telefoanele Apple.
Aflați că telefonul vine cu o aplicație preinstalată denumită Fingerprint, software de unde putem adăuga până la 5 amprente, dar și alege pentru ce funcție să ne folosim de această amprentă înregistrată. Putem captura fotografii cu ajutorul amprentei, controla player-ul audio, sau folosi gesturi touch deasupra butonului pentru navigarea printre meniu / homescreen-uri.
De asemenea, tot prin gesturi touch putem pune pauză sau da play unui clip video, naviga printre fotografiile din galerie, dar și bloca accesul la aplicațiile dorite folosindu-ne de amprentă. Aceste funcții ne amintesc de scanner-ul de amprente de pe Huawei Mate S, care la rândul său putea fi utilizat pentru diferite metode de interacțiune cu device-ul.
- Baterie -
La interiorul lui Doogee Y200 avem parte de o baterie Li-Ion de 3000 mAh, fiind vorba aici de o unitate ce nu poate fi înlăturată. Trecând peste acest aspect, aflați că bateria acestui model oferă 7 ore și 31 minute de playback video HD, durată similară cu cea obținută de noi cu Asus ZenFone 2 ZE551ML (7 ore 30 minute).
În cadrul testului de utilizare continuă, Doogee Y200 ne-a oferit 7 ore și 19 minute de autonomie, timp apropiat de cel obținut de către Allview X2 Soul Pro, sau E3 Sign. Dacă la playback și utilizare continuă acest model a impresionat plăcut mai ales că vorbim despre un mid-range, ei bine, la testul de încărcare lucrurile nu sunt la fel de plăcute. Telefonul se va încărca complet în aproximativ 3 ore și 42 minute.
- Conectivitate -
Pe partea de conectivitate ni se pune la dispoziție Wi-Fi 802.11 b/g/n, A-GPS, 4G LTE, Bluetooth 4.0 și un port microUSB v2.0. Avem de asemenea la dispoziție și un port 3.5 mm pentru redarea audio prin căști, și funcția OTG prin care se poate atașa un stick de memorie externă telefonului, și asta prin intermediul unui cablu dedicat.
În cadrul testului SpeedTest am obținut o viteză de download de 27.79 Mbps, respectiv o viteză de upload de 14.54 Mbps, folosindu-ne de conexiunea WiFi. Testul a fost realizat mai apoi utilizând și conexiunea de date pusă la dispoziție de către o cartelă Orange, modalitate în care s-a obținut o viteză de download de 11.17 Mbps, și o viteză de upload de 2.09 Mbps (3G).
- Multimedia -
Cu toate că am remarcat încă de la unboxing faptul că Doogee Y200 beneficiază de un difuzor generos, calitatea și mai ales volumul oferit de acest modul nu este pe atât de bun pe cât de așteptam inițial. În cadrul testului cu decibelmetru, am atins o valoare de 76.3 dBA atunci când difuzorul era plasat direct către instrumentul de măsură, respectiv 75.9 dBA când difuzorul era acoperit.
Aflați că telefonul se descurcă însă destul de bine la redarea audio, sosind cu Radio FM la pachet, dar și cu o pereche de căști in-ear cu fir lat. Datorită ecranului generos de 5.5 inch și a luminozității ridicate, acest model se dovedește a fi un companion perfect pentru iubitorii de filme sau seriale, capitol unde încântă și prin autonomia oferită la playback video.
- Camera -
Din păcate, nici camera nu impresionează la Doogee Y200 (mă refer aici în special la video), deși vorbim despre un senzor Sony IMX219 aici. Telefonul oferă și un senzor frontal de 5 megapixeli ce poate realiza fotografii la o calitate de 8 megapixeli grație unei tehnologii de interpolare, tehnică aplicată și în cazul camerei foto principale.
Aceasta din urmă aduce pe hârtie 8 megapixeli, dar prin tehnologia de interpolare primim fotografii la mărime de 16 megapixeli în schimb. Printre modurile de fotografiere avem la dispoziție următoarele:
- Standard
- fotografiere live - include și filmarea împrejurimilor timp de 2-3 secunde înainte de fotografierea propriu-zisă
- Mod urmărire mișcare
- Mod înfrumusețare
- Panoramă
- Mod vizualizare din mai multe unghiuri
Primim aici și funcția HDR, un bliț LED, dar și o secțiune de setări de putem controla expunerea, efectul de culoare, balanța de alb, sau activa funcția anti-tremur. În cadrul setărilor de fotografiere putem alege captura continuuă de până la 40 cadre, dimensiunea de examinare (4:3), alege nivelul ISO, sau seta un cronometru pentru fotografiere.
În zona setărilor video întâlnim opțiunea de activare a sistemului de stabilizare electronică, modalitatea de filmare, calitatea video, dar și posibilitatea de a folosi sau nu microfonul din dotarea telefonului la filmare. Pentru că ne aflăm la capitolul filmare, aflați că telefonul de față și în cauză senzorul său foto, dezamăgește profund. Rezoluția maximă la care putem filma este de 1280 x 720 pixeli, și asta în format .3gp doar. Calitatea este una mediocră aici, motiv pentru care telefonul nu se recomandă celor ce pun accent pe filmare în special.
Cât despre fotografierea propriu-zisă (vezi galeria), telefonul s-a descurcat rezonabil pentru categoria sa de preț (păcat de partea video). Am obținut fotografii reușite mai ales în zilele însorite, cum este cazul imaginii de mai sus unde avem parte de multe detalii, de o iluminare adecvată, dar și de culori reale. Totuși, de menționat faptul că se va pierde foarte mult din detalii atunci când realizăm fotografii cu zoom, sau la decuparea unei imagini deja capturate. Senzorul de față s-a descurcat și la captura macro unde avem din nou parte de culori realiste și de un nivel înalt de detalii cum se poate observa la fotografia cu figurina Kung Fu Panda.
Focalizarea poate pune probleme însă, fiind nevoie de răbdare pentru realizarea unor fotografii reușite mai ales în condiții low-light pe timp de seară. Din câteva încercări putem obține totuși o imagine cât de cât acceptabilă, un exemplu fiind fotografia de mai jos. După cum am mai precizat, la capitolul înregistrare video acest senzor Sony IMX219 nu impresionează, rezultatele obținute fiind dezamăgitoare și la capitolul low light.
- Benchmark-uri -
Ajungem acum și la benchmark-uri, și aflați că telefonul de față se află cam la același nivel de performanță cu Samsung Galaxy A5 ediția din 2014. În cadrul AnTuTu 5, Doogee Y200 obține 20567 puncte, scor similar cu cel obținut de Samsung Galaxy A5 (2015) - 21082, respectiv Allview P8 Energy Mini - 19799 puncte.
Trecem la AnTuTu 6.0, test benchmark în cadrul căruia am obținut 23.833 puncte, scor similar celui obținut de Allview P8 Energy Mini, și anume - 23.489 puncte. Am mai testat modelul Doogee Y200 și în benchmark-uri ca Browsermark unde s-au obținut 1055 puncte, dar și în Sunspider unde ne-a fost afișată o valoare de 2007,7 ms.
- Temperatura -
Cum avem de-a face cu un phablet aici, și partea de gaming este una importantă, motiv pentru care temperatura poate constitui un punct decisiv în alegerea unui device. Ei bine, Doogee Y200 a punctat pozitiv la acest capitol, model ce a atins o temperatură de 36.2 grade Celsius după 15 minute de joc Riptide GP2.
Așadar, modelul de față nu prezintă risc de supraîncălzire, fiind recomandat pentru acei utilizatori ce-și petrec timp serios în sesiuni de gaming.
- OS, UI, Aplicatii -
La capitolul software întâlnim Android 5.1.1 Lollipop împreună cu o interfață aproape stock adusă de către producătorul chinez. Interfața principală, meniul, dar și centrul de notificări nu au suferit mari schimbări la nivel de afișare, lucru ce nu îl putem spune și despre iconițe. Acestea adoptă un look mai diferit, iar în mod interesant, aplicația browser vine cu o iconiță ce pare a fi împrumutată de la Internet Explorer.
Deși sistemul de operare adus aici se descurcă de minune, trebuie să precizăm că telefonul probabil va muri cu acest OS, șansele pentru un update viitor fiind foarte foarte mici. Mergem mai departe și aruncăm o privire asupra aplicațiilor aduse la pachet, nivelul de bloatware fiind foarte mic. Printre aplicațiile preinstalate pe lângă suita standard avem Bagan Keyboard, DG Xender, Fingerprint, GO Keyboard, și SIM Toolkit.
Interesantă este DG Xender, o aplicație ce ne ajută la transferul datelor de pe un terminal iOS către un terminal Android.
Ajungem acum și la verdict, moment în care dezvăluim ce ne-a plăcut la acest telefon, dar și acele capitole unde a dezamăgit în ciuda așteptărilor.