FairPhone 2 Prezentare: un telefon cu adevărat modular, pe care îl desfaci/repari după pofta inimii, fabricat fără materiale controversate (Video)

3.649 ori
<b>FairPhone 2 Prezentare: un telefon cu adevărat modular, pe care îl desfaci/repari după pofta inimii, fabricat fără materiale controversate (Video)</b>Astăzi vă prezentăm un smartphone ceva mai diferit, unul modular numit Fairphone 2 care tocmai ce a ajuns pe masa noastră de teste. Terminalul de față este unul cu adevărat modular pe care îl putem desface sau repara după pofta inimii oricând dorim fără

Ne plac terminalele inedite şi de aceea nu puteam spune "nu" prezentării acestui FairPhone 2, un telefon cu adevărat modular şi cu potenţial de reparare DIY. Mai mult decât atât este un telefon cu materiale obţinute în mod etic şi moral, cu minerale şi metale care nu provin din zone de conflict. Terminalul costă 523 de euro şi va fi expus în următoarele zile la Bucharest Tech Week 2017, care are loc în Piaţa George Enescu din Bucureşti.

Fairphone 2

Fairphone a pornit la drum ca un startup şi o companie de tip Social Enterprise. Au realizat crowdfunding prin 2013 şi au lansat primul model FairPhone apoi, în ideea unui telefon pe care oricine îl poate repara acasă, fără service şi a unui device produs din materiale reciclate şi non controversate. FairPhone 2 vine cu un upgrade şi a debutat în decembrie 2015, cu Android Lollipop la bord.

Fairphone 2

Versiunea testată de noi rulează Android 6.0 Marshmallow şi era gata să primească o actualizare, după cum ne-a semnalat sistemul. Trebuie spus că 40.000 de unităţi ale acestui smartphone fuseseră livrate încă din luna mai a anului trecut, iar acum FairPhone 1 şi 2 au sărit de 120.000 deja. După cum puteţi vedea şi în prezentarea video, handsetul se poate desface până la cele mai mici componente

Fairphone 2

Începem prin înlăturarea capacului spate, fabricat din plastic, apoi scoatem bateria, rama din jurul ecranului cu butoane integrate şi abia acum începe show-ul. Jos avem două "piedici" care ţin ataşate panoul de display şi zona cu componente, chipuri şi placa de bază. Odată înlăturate piedicile înlăturăm panoul de display şi putem vedea secţiunea modulară cu camera, microfon şi altele de gen.

Iată şi o listă cu preţurile componentelor ce pot fi înlocuite chiar de voi acasă, foarte uşor şi scoţându-le doar cu o şurubelniţă, mâna goală şi multă răbdare:

 • Display: 85 euro
 • Camera: 34 euro
 • Componenta core
 • Modul superior: 25 euro
 • Modul inferior: 20 euro
 • Baterie: 20 euro

Construcţia e destul de solidă şi deşi am desfăcut şi reatasat componentele de multiple ori, nu am sesizat vreo slăbiciune la integritatea acestui smartphone. Mare atenţie cum integraţi rama totuşi, pentru că butonul Power poate deveni rigid uneori. E drept că terminalul nu e chiar cel mai arătos din lume, că e destul de masiv pentru un ecran de 5 inch, dar aspectele atractive sunt altele, nu designul.

Trecând la specificaţii, iată ce oferă acest smartphone:

 • Display: 5 inch Full HD, IPS LCD, Gorilla Glass 3
 • Procesor: Snapdragon 801
 • RAM: 2 GB
 • Stocare: 32 GB, microSD
 • Cameră: 13 MP spate / 2 MP față
 • Baterie: 2420 mAh Li-Ion
 • Conectivitate: microUSB 2.0, USB OTG, WiFi a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, LTE Categoria 4, dual SIM GPS

Trebuie spus că deşi nu am realizat testul obişnuit de baterie, am remarcat că după 60 de fotografii în parc şi câteva filmări, o oră de navigat pe Internet, 5 benchmark-uri şi un joc am pierdut 50% din baterie. Nu e rezultat chiar strălucit, dar cu puţină ponderare cred că prindeţi o zi de utilizare. Încărcarea bateriei se face în 2 ore.

Fairphone 2 baterie

Ecranul are o luminozitate rezonabilă, culorile sunt calibrate în regulă şi unghiurile de vizualizare sunt largi. Contrastul e mediocru, mai ales în bătaia soarelui. Nu am făcut teste cu microscop şi luxmetru, aceasta fiind o prezentare, după cum am menţionat şi nu un review. Când vine vorba de performanţă, avem veşti bune: FairPhone 2 nu suferă de lag şi rulează Riptide GP Renegade fără probleme. 

Se încălzeşte un pic peste medie când rulăm un benchmark mai intens sau când ne jucăm mai mult de 20 de minute, totuşi. În benchmark-uri aflaţi că am atins 58.000 de puncte în AnTuTu, depăşind Huawei Nova Plus, dar fiind sub Xperia Z5. În GeekBench 4 suntem la cota 898 în single core și 2434 puncte în testul multi core. Am depăşit astfel BlackBerry Passport şi Huawei Nova.

În 3DMark Ice Storm Unlimited nu stăm rău deloc, cu 16.341 puncte, peste ASUS ZenFone 3 sau Moto Z Play. Ca reper, aflaţi că aceleaşi dotări ca şi acest model le are Galaxy S5. Câtă vreme S5 rămâne relevant şi performant, la fel e şi modelul de faţă. Pe partea de acustică am folosit Google Play Music şi reglajele sale stock, iar volumul a fost rezonabil, dar difuzorul din spate e prea uşor de acoperit pe o suprafaţă plată.

Basul lipseşte, dar înaltele se aud bine. Nu primim căşti la pachet, în cazul în care vă întrebaţi. În ce priveşte captura foto şi video, am pus la treabă un senzor de 8 MP în spate şi 2 MP în faţă, cu aşteptări modeste. Am obţinut fotografii uşor suprasaturate, dar clare şi selfie-urile chiar nu arată rău la 2 MP. Mă refer la ten, claritate şi culori.

În schimb camera de 8 MP a mai căzut uneori în păcatul blur-ului şi arsurii, dar nu la modul extrem de grav. La testul de zoom in am obţinut rezultate bune, păstrând detaliile OK. Aş spune că avem o pereche de camere acceptabile pentru fotografii postate pe Facebook. Se poate bate cu al meu bătrân iPhone 5 acest telefon. Filmarea s-a făcut în format MP4, Full HD, cu un bitrate excelent de 20 Mbps.

Aş zice că aici avem o mică surpriză, pentru că filmările nu arată rău deloc, minus acea refocalizare ce apare uneori. Ceva arsuri apar, dar claritatea, culorile şi expunerea sunt bune. Nici stabilizarea electronică nu s-a făcut de râs aici. Focalizarea pe diferite obiecte a fost la rândul său destul de bună. Ca OS avem Android 6.0 Marshmallow, fix în varianta stock, cu aplicaţiile Google clasice, plus aplicaţia iFixit la pachet, pentru a te învăţa să repari "jucăria".

FairPhone oferă şi propriul său updater software, care vă ţine la zi cu patch-uri şi software-ul aferent. Cei care vor spune că FairPhone 2 costă prea mult pentru ce oferă, trebuie să afle că aici nu cumperi un terminal mobil, ci cumperi o mentalitate, o abordare, o decizie. Cumperi un viitor în care ne vom repara şi upgrada singuri telefoane, un viitor în care nu se vor mai ucide oameni în Africa pentru minerale şi un viitor în care nu se mai aruncă oameni dintr-o fabrică din China de la etaj din cauza epuizării.

Pe asta mizează FairPhone şi acest FairPhone 2 este gândit să fie folosit 3-5 ani fără probleme. Orice defecţiune se lasă cu o comandă de componentă de înlocuire, fără vizită la service. E o companie tânără încă, la început de drum, dar pune câteva probleme şi idei la care consumatorul răsfăţat de azi nu prea se gândeşte. Poate că ar trebui totuşi să o facă...

Fairphone 2
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×