Cu câţiva ani în urmă luă naştere timid, un segment nou de produs, cel al telefoanelor pliabile. Acum 10 dacă m-ai fi întrebat, aş fi zis că smartphone-ul va sucomba, fiind înlocuit de căşti AR/VR. Ei bine pliabilele par să fie viitorul pentru acest segment, chiar dacă ele evoluează cu pasul melcului în ultima vreme. Ce e clar e sunt două formaturi mari şi late pe piaţa: pliabilul cu ecran mare, pentru antreprenoriat şi funcţii de productivitate, dar şi segmentul Flip, pentru oamenii tineri şi posh, pentru influenceri şi cei mereu în acţiune.
Honor Magic Vs face parte din prima categorie, a debutat în România prin luna mai şi propune un ecran mai mare decât al lui Galaxy Z Fold 4 şi 5, la 7.9 inch. Se închide etanş şi scapă de cele 90 de componente şi rotiţe ale balamalei, înlocuite cu doar... 4 componente pentru balama. Şi ecranul extern e mai mare decât la rivali, la 6.45 inch.
La interior se află totuşi o soluţie de compromis, un procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1, deci nu cel mai nou Snapdragon, 8 Gen 2. Ni se promite că acest pliabil rezista la 400.000 de îndoiri şi el e poziţionat parcă mai mult spre crearea de conţinut, consumul de media, latura de divertisment, decât productivtate. Deşi la o adică are split screen, link to Windows, Honor Connect.
În ce măsură poate răzbate pe piaţa aglomerată şi pretenţioasă la 8099 lei aflaţi din recenzie.
Honor Magic Vs se laudă cu câteva realizări din punct de vedere al designului. Cea mai mare e faptul că a renunţat la "rotiţe", iar din 92 de componente ale balamalei a ajuns la doar 4. S-a simplificat.
Video-review Honor Magic Vs, secțiunea Design
Măsoară doar 6.1 mm în talie deschis şi ajunge la 12.9 mm deschis. Cântăreşte 261 de grame. Are protecţie din sticlă în faţă şi tot sticlă şi în spate, dar există şi o versiune cu piele ecologică. Din păcate nu are certificare IP, deci nu rezistă la stropire său contact cu lichidele. Am remarcat şi că finisajul lucios atrage multe amprente. Magic Vs vine pe nuanţele Cyan, negru şi portocaliu.
Materiale folosite? Pe lângă sticlă avem aliaj de magneziu pentru ramă, alij de titaniu pentru balama şi mecanismul pliabil. Structura de suport a ecranelor e acum din titaniu şi e acum cu 20% mai uşoară decât la predecesor. Honor a testat produsul pentru 400.000 de plieri, adică 11 ani a câte 11 plieri pe zi.
Am remarcat şi o amplasare ciudată a butoanelor fizice: cel Power se află în dreapta şi cel de volum în stânga şi uneori sunt peste mâna când ai telefonul închis şi apeşi pe unul în loc de altul. Nu aş zice că pliul de pe ecranul cel mare e mai puţin vizibil decât la predecesor. Pe de altă parte, având în vedere diagonală mare, mai mare decât la Galaxy Z Fold 5, telefonul e destul de uşor de manevrat.
Construcţia e solidă, dar îl simt puţin mai rigid la pliere decât unii rivali. Stă şi foarte ciudat pe o suprafaţă plată când e închis, din cauza camerei protuberanţe, care îl face să "joace" mult. Aş preciza şi că e un produs destul de elegant şi rafinat, mai ales cu spatele din piele eco.
Plusuri şi pentru panoul extern la vizionare video
Honor a optat pentru o diagonală mai mare decât cele văzute în tabăra Samsung Z Fold şi mai mică decât modelele de 8 inch de la Huawei. Aici avem un panou pliabil OLED de 7.9 inch, cu o cută nu chiar bine ascunsă aş zice.
Video-review Honor Magic Vs, secțiunea Display
Are rezoluţie de 2272 x 1984 pixeli, afişează 1 miliard de culori şi oferă suport HDR10+. Are şi refresh rate de 90 Hz, dintr-un motiv bizar, deoarece ecranul cover are 120 Hz. Că tot vorbim de el, acesta este un OLED de 6.43 inch, clar mai mare decât cele de 6.2 inch de pe Z Fold 4 sau 5. Are rezoluţie de 2560 x 1080 pixeli, 1200 nit de luminozitate, HDR10+.
Experienţa de vizualizare? Ecranele sunt foarte luminoase, imaginea e clară, crisp, cu unghiuri largi de vizualizare. Negrul e adânc, dar avem problemele inerente formatului: decupajul camerei selfie te distrage, iar barele negre apar sus şi jos când priveşti un video. Contrastul e OK şi cumva mai bine scalat şi încadrat e ecranul extern la Netflix şi YouTube.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
57.Honor Magic Vs916 (LUX)
58.OPPO Find N2 Flip915 (LUX)
59.Samsung Galaxy S24 FE914 (LUX)
60.Vivo X90 Pro913 (LUX)
61.Honor Magic V2911 (LUX)
62.Xiaomi 13 Ultra910 (LUX)
63.Motorola Edge 50 Pro910 (LUX)
64.Redmi Note 12 Pro+ 5G907 (LUX)
65.Motorola Edge 40 Neo890 (LUX)
La testul cu luxmetrul am ajuns la 916 LUX, ceea ce înseamnă că acesta e unul dintre cele mai luminoase ecrane de pliabile. E peste Samsung Galaxy Z Fold 4, Huawei Mate X3, dar sub Galaxy Z Fold 5 cu ai săi 961 LUX. E şi sub Honor Magic 5 Pro. Setările ecranelor includ luminozitate, Eye Care, protecţia ritmului circadian (emisie redusă de lumină albastră), Ebook Mode, fonturi, mod de culoare, temperatura culorii Avem şi Dynamic Dimming şi 1920 Hz PWM Dimming.
Putem seta culoarea pe Normal sau Vivid şi avem şi o paletă pentru temperatura culorii. Refresh-ul e setat pe Dynamic, High, Medium şi Standard. Există şi un Video Enhancer.