HTC Desire 816 review: cel mai bun telefon midrange al momentului, cu o cameră și acustică excelentă (Video)

9.344 ori
<b>HTC Desire 816 review: cel mai bun telefon midrange al momentului, cu o cameră și acustică excelentă (Video)</b>HTC Desire 816 este un phablet de 5.5 inch cu preț accesibil, iar acest produs a fost prezentat la MWC 2014, putând fi considerat cel mai bun telefon midrange produs de HTC vreodată. Am primit acest terminal de la MobileTrend.ro, care îl vinde la...

HTC Desire 816 este un phablet de 5.5 inch cu preț accesibil, iar acest produs a fost prezentat la MWC 2014, putând fi considerat cel mai bun telefon midrange produs de HTC vreodată. Am primit acest terminal de la MobileTrend.ro, care îl vinde la prețul de 1249 lei. Mobiletrend.ro a fost înființat în 2009, iar în urmă cu 2 luni a pornit la drum cu o nouă conducere, o nouă echipă și o nouă strategie. Produsele de la acest retailer provin din surse autorizate, iar legat de garanții puteți afla detalii chiar pe site-ul acestora!

Trecând la designul acestui HTC, aflați că el vine cu o carcasă din plastic glossy, care teoretic e alunecoasă, dar practic e destul de comodă, datorită dimensiunii terminalului. Avem de-a face cu o carcasă cu linii drepte și curbe subtile, iar acest model măsoară 8 mm în grosime. HTC Desire 816 cântărește 165 de grame și are o carcasă solidă și rezistentă.

Spatele lui HTC Desire 816

Butoanele sale oferă un feedback bun, iar marginile au o textură ușor cauciucată, pentru a crește aderența la utilizare. în zona frontală a acestui phablet se află camera frontală și difuzoarele, semnalate de perforații în zona de sus și jos. în spate regăsim camera și blitzul, iar sus se află microfonul și jackul audio pe acest produs. Jos se află portul microUSB, iar în stânga găsim butoanele fizice. Pe dreapta regăsim un capac din plastic, sub care se află cele două slot-uri nano SIM și un slot microSD.

Designul lui HTC Desire 816

Acest capac da senzația de fragilitate și nu pare foarte rezistent. Marginile ecranului acestui device sunt destul de groase, dar per total acest Desire arată bine, deși nu îl putem considera mai arătos decât un Galaxy Note de exemplu. Totuși, el arată mai bine decât un Huawei Ascend Mate, care joacă în aceeași categorie de produs. Trecând la hardware, terminalul vine cu un display de 5.5 inch, un Super LCD 2 720p, un procesor quad core Snapdragon 400 de 1.6 GHz, 8 GB stocare internă, 1.5 GB RAM, slot microSD cu suport pentru până la 128 GB și o cameră principală de 13 MP.

Specificatii HTC Desire 816

Avem la dispoziție și o cameră frontală de 5 MP cu BSI, iar pe partea de conectivitate ni se oferă HSPA+ cu viteza de download de 42 Mbps, 4G LTE, GPS, glonass, Bluetooth 4.0, WiFi, DLNA și microUSB 2.0. Alte dotări includ un GPU Adreno 305, difuzoare stereo BoomSound, busola digitală, accelerometru, senzor de proximitate, senzor de lumină ambientala și radio FM. Bateria lui HTC Desire 816 este o unitate Li-Polymer de 2600 mAh, care pe hârtie asigura 737 ore de standby sau 21 de ore de convorbiri 3G. La testul nostru de playback video HD am atins 7 ore și 44 de minute de playback, cu luminozitate la 50% și WiFi pornit.

HTC Desire 816 review

Veți atinge cam o zi, o zi și jumătate de utilizare moderată, ceea ce e OK pentru un asemenea ecran mare. încărcarea bateriei e cam lungă: 3 ore și jumătate. în zona de setări găsim opțiunea Power Saver, care poate reduce utilizarea procesorului, luminozitate și conexiunile de date, dar și Extreme Power Saving, care trece la o interfață mai simplă, doar cu funcțiile principale, cu luminozitate scăzută și opțiuni de conectivitate oprite. Se dezactivează și multitasking-ul cu această ocazie. Per total trebuie să spun că bateria e destul de bună.

HTC Desire 816 - BoomSound

în ce privește acustica, acest telefon include difuzoare BoomSound cu amplificatoare și output stereo. Volumul este foarte ridicat și avem și un visualizer atractiv în playerul muzical standard. Basul este și el bun, iar sunetul se aude clar și răspicat, dar per total experiență e cu puțin sub HTC One M8 și HTC One, ceea ce reprezintă un compliment. Din păcate nu avem parte de egalizator în playerul muzical preinstalat, dar avem avantajul suportului pentru fișiere FLAC măcar. Difuzoarele acestui phablet ating 85.4 decibeli la testul nostru, ceea ce e destul de impresionant.

Cutia lui HTC Desire 816

Putem activa sau dezactiva opțiunea BoomSound în setări, lucru aplicabil doar la căști. Vorbind despre căști, perechea inclusă la pachet are un volum destul de ridicat, poate chiar prea ridicat, astfel că 80% din volumul maxim ar trebui să vă fie de ajuns. La headset experiența e aproape de perfecțiune, poate în afară de comoditatea acestor căști. V-am prezentat și funcția radio FM, care suporta și output prin speaker și o listă de posturi preferate. Putem spune că stăm foarte bine la capitolul acustică pe acest midrange.

Display-ul lui HTC Desire 816

Luminozitate ecran HTC Desire 816

Trecând la ecran, avem de-a face cu un panou de 5.5 inch, cu rezoluție de 1280 x 720 pixeli, densitate de 267 ppi și tehnologie Super LCD 2. HTC nu a instalat un player video pe acest phablet și nu avem nici protecție Gorilla Glass pentru ecran. Display-ul are unghiuri bune de vizualizare, iar playback-ul se desfășoară cu ajutorul aplicației Galerie. Culorile acestui ecran sunt realiste, luminozitatea și contrastul sunt bune, iar noi am atins o luminozitate de 362 LUX la testul cu luxmetrul. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar nivelul de lux e foarte aproape de performanța lui Xperia Z2 (366 lux), ceea ce e admirabil.

Camera lui HTC Desire 816

HTC Desire 816 dispune de un ecran care e bine echilibrat pentru un midrange și își face treaba excelent. Camera de 13 MP de pe spatele acestui Desire este o surpriză plăcută și vine cu BSI, lentilă de 28 mm, deschidere F/2.2 și senzor 4:3. Nu avem tehnologie ImageChip la dispoziție aici, iar blitzul este un single LED. în zona frontală a acestui smartphone se află o cameră ideală pentru selfie-uri, cu rezoluție de 5 MP și lentila wide angle. Trecând la interfața camerei principale, ea include opțiunile de blitz în stânga sus, opțiunile principale în stânga jos, iar modurile de fotografiere în dreapta jos (camera, video, selfie).

Tipurile de captură foto includ: Auto, Night, HDR, Panorama, Anti Shake, Portrait, Landscape, Backlight, Text și Macro. Avem și opțiunea ISO, până la nivelul 1600, expunere, balans de alb și efecte precum distorsionare, vignette, dots, mono, country sau vintage. în zona de setări mai putem interacționa cu opțiuni că Make Up Level, Contrast, Saturation, Sharpness, Crop (16:9/4:3/1:1). Rezoluția maximă este de 4224 x 2366 în 16:9 sau 4224 x 3120 în 4:3.

Camera lui HTC Desire 816

Avem și opțiuni că self timer, continuous shooting, auto smile capture și trebuie să menționez că această cameră nu e foarte rapidă, dar își face treaba OK. Opțiunile video includ 3 tipuri de captură: normal, slow motion și Fast 60 FPS (720p). și aici avem parte de opțiuni că ISO, expunere, efecte, balans de alb. Ultima opțiune de captură este selfe, care folosește camera frontală și include modurile de captură Auto/Portrait, numărătoare inversă (2, 5 sau 10 secunde), expunere, balans de alb, efecte și chiar și filmare Full HD sau make up.

HTC Desire 816 - Mostre foto

Trecând la galeria noastră cu peste 100 de poze realizate cu camera principală, descoperim cadre ce au culori vii, luminozitate bună și claritate foarte bună. Sunt momente în care captură de zi aproape că mă face să cred că această cameră e mai bună decât cea de pe HTC One, cel puțin așa consider eu. Aveți și câteva mostre macro cu trandafiri, care au ieșit foarte bine, am realizat și o panoramă arătoasă și am testat și efectele de culoare.

Zgomotul nu e vizibil ușor în aceste capturi, iar pentru un midrange eu zic că suntem periculos de aproape de performanțe de flagship. Aceasta este una dintre cele mai bune camere de telefon midrange din lume, iar o singură mențiune am aici: pozele tind să fie mai calde decât normal. Nu puteți realiza Zoe-uri propriu zise, adică hibrid între poze și captura video, dar puteți crea un Zoe din pozele și clipurile realizate, cu opțiunea din partea superioară a galeriei. Ea include și soundtrack-uri, teme și permite să alegeți conținuturile integrate în Zoe.

Mostre foto HTC Desire 816

Există și opțiuni de editare foto, cu filtre, rame, efecte și tool-uri. în privința capturii video, ajungem până la Full HD la 30 FPS, iar rezultatul este un clip de calitate bună, cu culori reușite și focalizare bună. Stabilizarea nu e chiar excelentă, iar o opțiune de filmare este și cea 720p la 60 FPS, dar și slow motion la 120 FPS. Ambele arată bine, mai ales prima care dă senzația că ești în mijlocul acțiunii.

La filmare apare și puțină suprasaturare, iar aceasta e cea mai bună cameră de pe un Desire testat de mine vreodată. Fișierele rezultate din captura video sunt MP4, cu bitrate de 20 Mbps, bitrate audio de 192 Kbps și audio stereo. Concluzia e că avem parte de o cameră foarte bună pentru un midrange, deci nu avem obiecții aici. Trecând la performanță, după o sesiune de gaming de câteva minute bune, atingem 43.8 grade celsius, ceea ce înseamnă că handsetul suferă puțin de supraîncălzire, dar nu la un nivel exagerat. Browserul terminalului are o viteză rezonabilă, se mișca fluid și avem parte și de o tastatură comodă pe acest device.

în ce privește apelarea, HTC Desire 816 oferă volum ridicat la convorbiri și claritate bună, plus o voce foarte naturală. Hai să vedem cum stăm cu benchmark-urile. Am decis să îl compar pe HTC Desire 816 cu Sony Xperia T2 Ultra și cu Evolio X6, deși acesta din urmă are avantajul unui CPU 8 core. în Quadrant am atins 12736 puncte cu HTC Desire 816, peste cele 9600 puncte ale lui Xperia T2 Ultra, dar sub cele 15.000 ale lui Evolio X6. în AnTuTu am avut parte de 21.272 puncte, peste cele 19.000 ale lui Xperia T2 Ultra, dar și sub cele 26.000 de puncte ale lui Evolio X6. în NenaMark 2 am avut parte de 58.1 FPS cu acest Desire, peste cele 47.7 FPS ale lui Evolio X6.

HTC Desire 816 - AnTuTu benchmarkHTC Desire 816 - 3D Mark Benchmark

Vellamo aduce scorurile de 1429 (Desire) și 2000 pentru celelalte două terminale, în vreme ce în 3DMark avem 4832 pentru Desire 816 și 6700 pentru Evolio. La testul GeekBench 3 scorul este de 436 pentru testul single core și 1416 pentru cel multi core, acesta din urmă fiind superior celui de 1359 de pe Xperia T2 Ultra. între timp Evolio X6 atinge 430/2377 puncte în GeekBench 3. GFX aduce un scor de 5.8 FPS la testul offscreen 1080p, egal cu scorul de pe Xperia T2 Ultra. în cele din urmă, HTC Desire 816 oferă un scor de 625 puncte în BrowserMark, 1542 puncte în SunSpider și 21 Mbps/22 Mbps download/upload în Speedtest.

HTC Desire 816

Practic, phablet-ul se bate de la egal cu Xperia T2 Ultra și nu e cu mult sub Evolio X6, ceea ce e un compliment pentru un quad core. în ce privește OS-ul, acest device rulează Android 4.4.2 cu HTC Sense 6.0 aplicat peste. Acesta este același UI de pe HTC One M8, dar nu cu atât de multe funcții. Avem de-a face cu o interfață minimalistă, plată și foarte simplă, cu 3 nuanțe principale: verde, gri și alb. Widgeturile sunt și ele minimaliste și bazate pe alb și negru, iar BlinkFeed este la posturi, în versiunea nouă, fără dată, oră și vreme. BlinkFeed include acum Facebook, Google+, Instagram, Linkedin, Twitter, Zoe și recomandări de restaurante. Veți găsi și Mobilissimo.ro acolo la o căutare rapidă.

Review HTC Desire 816

Printre sursele incluse în feed-ul de informație se afla și ESPN, Associated Press, iar această soluție este mai bună decât FlipBoard, cel puțin după părerea mea. Ideea e că Flipboard se bazează mai mult pe fotografii, iar BlinkFeed mai mult pe informație. în zona de multitasking veți avea loc pentru 9 aplicații, ce pot fi închise cu un swipe în sus. în zona de notificări găsim atât notificările, cât și acele toggle-uri pentru conectivitate și utilizare a handsetului. Există și o opțiune pentru activarea lui HTC Mini+, adică acea mică telecomandă care controlează telefonul și ne permite să realizăm poze de la distanță sau chiar să preluăm apeluri.

în zona de setări găsim opțiuni Dual SIM și opțiuni de personalizare, dar și un Easy Mode destinat persoanelor cu probleme de vedere sau celor în vârstă. în lockscreen putem declanșa anumite aplicații standard cu un swipe în sus al iconului lor. Observați și că avem butoane virtuale Android în interfața și nu mai folosim butoane capacitive (Back/Multitask/Home). Apropo, dacă nu apreciați homescreen-ul BlinkFeed, îl puteți înlătura, dacă doriți.
​

HTC Desire 816 review: cel mai bun telefon midrange al momentului, cu o cameră și acustică excelentă (Video)

și acum hai să vedem cum stăm cu aplicațiile preinstalate pe HTC Desire 816. Avem la dispoziție clientul de mail HTC, care e pe aceeași linie de design cu noul Sense, calendar, suita Play, Zoe (Coming Soon), Car Mode, cu opțiunile principale afișate mari pe ecran, pentru a fi mai comod de accesat la volan, dar și un Kid Mode, pe bază de Zoodles. Scribble va permite să faceți caricaturi sau felicitări și să desenați pe ecran, iar Google Drive vine la pachet cu 50 GB stocare. Polaris Office este și el pe listă, împreună cu Tasks, Stocks, Weather, captura vocală și Parent Dashboard.

și acum verdictul legat de acest model! Iată aspectele Pro:

 • audio excelent
 • ecran foarte bun
 • rulează jocuri moderne
 • preț foarte bun
 • baterie OK plus mod Extreme Power Saving
 • dual SIM plus microSD
 • camera frontală de selfie foarte bună
 • camera spate surprinzător de bună
 • interfața atractivă
 • comod deși e mare

Iar aspectele Contra sunt:

 • timp lung de încărcare pentru baterie
 • fără Gorilla Glass
 • stocarea internă se umple imediat
 • capacul sloturilor e fragil
 • fără egalizator și player video
 • căști nu prea comode
 • fără gesturile lui HTC One M8

HTC Desire 816 primește nota 9.3 pentru design, un 9.2 pentru hardware și un 9.7 pentru OS și UI, pentru o notă finală de 9.4 din 10. Aceasta este cea mai bună ofertă midrange a momentului și plusurile sunt pur și simplu prea multe pentru că acest model să nu fie un best buy. Le mulțumim celor de la MobileTrend.ro și puteți cumpăra telefonul de la ei pentru 1249 lei. [FORUM]

Review HTC Desire 816
 

HTC Desire 816
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×