Huawei Mate 20 Lite Review (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

8.064 ori
<b>Huawei Mate 20 Lite Review</b>"Când vine review-ul lui Huawei Mate 20 Lite?"? "Când publicaţi review-ul?". "Merită cumpărat Mate 20 Lite?!". Doamnelor şi domnilor, vă prezint cel mai solicitat telefon la review de până acum la Mobilissimo.ro. A debutat în România cu un pop up shop..

Multimedia Huawei Mate 20 Lite

Nu prea complex egalizat, dar cu bas bun

Telefoanele Huawei nu prea se dau peste cap cu acustica, fără a plusa cu difuzoare stereo cu extra surround sau vreun volum uriaş, asta în afară flagship-urilor, evident. Huawei Mate 20 Lite o avea 4 camere, dar la difuzoare alege cifra 1.

Difuzor Huawei Mate 20 Lite

Are un singur difuzor jos, care nu e prea uşor de acoperit cu mâna, poate doar când te joci şi mişti mâinile mult. Avem reglajele Huawei Histen la posturi, cu opţiuni ca Auto, 3D Audio, Natural şi Standard, ele declanşate doar cu căşti ataşate. Experienţa de ascultare ne-a adus o voce caldă, bas profund, sunet amplu şi volum ridicat. Spatele vibrează destul de mult. Sintetizatoarele se aud OK, fără vreo stridentă şi nu am remarcat vreo distorsionare a acusticii.

Căști Huawei Mate 20 Lite

Primim şi radio FM şi o pereche de căşti, unele din plastic ieftin şi nu chiar cele mai comode din lume. Căşti midrange, sau entry level aş zice. Sunt mai bune cele ce vin cu telefoanele Samsung Galaxy A, asta e clar. Am făcut şi testele cu decibelmetrul şi am ajuns la 84 dBA la testul cu sample-ul acustic, un rezultat destul de OK. E peste Nokia 8 Sirocco şi Xperia Xz2, dar sub Huawei P9 Lite (2017) şi Huawei Y7 Prime (2018).

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 153.Huawei Mate 20 Lite84 (dBA)
 • 154.Samsung Galaxy A5084 (dBA)
 • 155.Huawei Honor 4X83,9 (dBA)
 • 156.Huawei P983,9 (dBA)
 • 157.Huawei Honor View 2083,9 (dBA)
 • 158.Apple iPhone 6 Plus83,8 (dBA)
 • 159.LG Nexus 5X83,8 (dBA)
 • 160.Motorola Moto M83,8 (dBA)
 • 161.Allview X4 Soul Lite83,8 (dBA)

Test - Putere volum spate

 • 1.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G7 Plus94,5 (dBA)
 • +
 • 160.Huawei Mate 20 Lite84 (dBA)
 • 161.Samsung Galaxy A5084 (dBA)
 • 162.Huawei Honor 4X83,9 (dBA)
 • 163.Elephone Trunk83,9 (dBA)
 • 164.Huawei P983,9 (dBA)
 • 165.Huawei Honor View 2083,9 (dBA)
 • 166.LG Nexus 5X83,8 (dBA)
 • 167.Allview P8 Energy Mini83,8 (dBA)
 • 168.Motorola Moto M83,8 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5
 • 2.Nokia 8.1107,2
 • +
 • 40.Huawei Mate 20 Lite100,1
 • 41.iHunt Alien X ApeX100,1
 • 42.Nokia 7 Plus100
 • 43.Allview Soul X5100
 • 44.Samsung Galaxy Note 899,8
 • 45.Apple iPhone 8 Plus99,8
 • 46.Samsung Galaxy A5099,8
 • 47.Motorola One Vision99,8
 • 48.Samsung Galaxy A8 (2018)99,6

În Riptide GP Renegade am ajuns la 100.1 dBA, scor bun şi care ne pune peste Xiaomi Mi A2 şi Google Pixel 2 XL, dar şi peste OnePlus 6. Suntem sub Motorola One şi Nokia 8. Păcat că nu avem difuzoare stereo. Poate la anul...

Cameră Huawei Mate 20 Lite

Bunicel la Portrait, culori, claritate, mai are de învăţat la filmări

Huawei Mate 10 Lite a petrecut ultimul an fiind dat ca exemplu negativ la capitolul cameră, plus alte câteva capitole. Huawei P20 Lite i-a mai dres din busuioc, fiind bun la prim planuri, culori şi Bokeh, dar tot mai era de lucru puţin. Huawei Mate 20 Lite pare totuşi gata să remedieze situaţia. Propune o cameră duala în spate, cu senzori de 20 MP + 2 MP şi o cameră frontală de 24 MP + 2 MP.

Camera principală are deschidere F/1.8, PDAF, Contrast Focus şi bliţ LED, iar camera sa secundară de 2 MP ajuta pentru percepţia adâncimii. Avem şi captura Slow Motion la 480 FPS, cu încetinire 16X, plus funcţionalitate AI şi obişnuitele moduri de captură: Pro, Night, Panorama, Light Painting, HDR, Time Lapse, Filter, 3D Panorama, Watermark, Document Scan şi Artist Mode.

Nu lipseşte captura Bokeh, AR Lens pentru a aplica măşti haioase şi reglajele de deschidere a obiectivului prin Aperture. Facem şi captură RAW, iar cu modul Pro avem acces la reglaje că balans de alb, ISO, expunere, focalizare, shutter şi metering. Portrait are şi opţiunile Lighting inspirate de la iPhone-urile din ultimul an.

Trecem la galeria foto, care a fost realizată într-o zi foarte întunecoasă, câinoasa, cu mulţi nori. Îmi place din start cum arată textura ierbii din parc, dar şi culoarea să. Au fost porţiuni ale parcului în care era ceaţă, să ştiţi din start, ca argument pentru telefon. La fel cum mereu precizez că Xiaomi Mi A1 a făcut poze pe ploaie şi vânt puternic.

La Mate 20 Lite am apreciat claritatea, lucru la care nici P20 Lite nu stătea rău, poate chiar un pic mai bine pentru noul Mate. Are şi destul de multe detalii, surprinse la prim planuri (acel robinet/ ţâşnitoare din parc), dar şi la capturi landscape. HDR-ul e discret, aşa cum se vede la podul cel verde din parc. Nuanţele de roşu m-au impresionat prin calibrarea lor realistă, iar primele selfie-uri au fost cam modeste.

Captură Portrait a ieşit în grafic, cu o delimitare bună a adâncimii faţă de subiectul central. Aş fi dorit extra claritate a feţei. Simt că Samsung Galaxy A9 (2018) stă un pic mai bine aici. La ce se descurcă bine Mate 20 Lite e felul în care iluminează faţa cu opţiunile sale de Lighting. E vorba despre micile încreţiri ale pielii şi micile crevase, de contraste la cearcăne şi felul cum pică lumina. A fost şi un cadru în care am ieşit prea alb sau în care am avut jumătate de faţa iluminată şi cealaltă întunecată, deci vedeţi ce alegeţi la Portrait Lighting.

Dacă alegeţi Portrait-ul cel alb/negru, vedeţi că Bokeh mănâncă şi din păr şi fata. Pe de altă parte calitativ nu suntem departe de iPhone X la acest tip de Portrait, cam cu 20% sub el. Am testat şi zoomul pe acea butură din parc, năpădită de vegetaţie şi aş zice că sunt mulţumit de el. Nu mulţumit ca la Nokia 7 Plus, dar totuşi plăcut impresionat.

Panorama are o rezoluţie de 9856 x 2304 pixeli, iar selfie-urile ulterioare, cele non Portrait au ieşit aşa bine că m-au dus cu gândul la Huawei P20 Pro. Cred că am prins şi un pic de soare dintre nori. Spre finalul galeriei avem o textură excelentă la acele vase cu inspiraţie grecească din parc. Huawei Mate 20 Lite se poate lupta cu orice telefon midrange din 2018, pornind de la Huawei P20 Lite şi până la Nokia 7 Plus, trecând prin Galaxy A8 (2018) şi Galaxy A9 (2018).

E cu 60% peste Mate 10 Lite, e total altceva practic. Sunt momente când e şi egalul lui iPhone 7 al meu. În sfârşit avem un Huawei cu dynamic range acătării, la acele capturi cu statuia lui Mickey Mouse, unde multe telefoane au avut probleme, chiar şi flagship-uri Nokia. Îi lipseşte zoomul suprauman al lui Nokia 7 Plus sau detaliile mulţilor pixeli de la Xperia XA2, dar e în continuare ce trebuie pentru Huawei.

În condiţii low light vedem iarăşi că nu avem cine ştie ce zoom, iar luminile stradale îşi trag halouri roşii. Avem şi ceva ceaţă, iar în perioada asta a anului nu ştii dacă e de la vreme sau telefon. Cadrul cu farmacia Catena a ieşit OK, la culori şi claritate, deşi în spate sunt şi ceva lumini portocalii care de obicei ar fi galbene.

Măcar nu apare vreo nuanţă albastră, mov sau roz/portocaliu cum am văzut la multe telefoane midrange. Iluminarea stradală nu generează străluciri prea mari şi vreau să vă atrag atenţia asupra clarităţii pietrei cubice de la terasa unde a făcut senzaţie iPhone XS Max prin claritate. Dacă acolo am prins luminozitate şi claritate OK, în general detaliile au fost cam "moi" la distanţă.

Zic că suntem sub Nokia 7 Plus şi Samsung Galaxy A8 (2018), dar peste alte telefoane care au Lite în nume, peste un ZenFone 4. E cam ca un Xiaomi Mi A2, dar puţin mai clar.

Când vine vorba de filmare, avem MP4, Full HD şi 30 FPS, plus 14 Mbps. Zoomul e slab din start, dar microfonul e bun la zgomotul traficului care răzbate în parc şi ceva sunete de plimbăreţi. Stabilizarea electronică nu e prea bună, dar culorile sunt calibrate acceptabil. Şi la testul de stabilizare tremura serios aleile de beton din parc şi vegetaţia, ele vibrează prea mult pentru a trece testul nostru.

Am văzut şi mai rău de atât ce e drept. Când am filmat la 60 FPS am pierdut serios din calitate şi se vede şi ceva grain la distanţă. Clipul selfie e tremurată, prea iluminat (cel făcut cu HDR Pro activat), dar următoarea versiune nu e rea deloc. Mă refer la textura fetei şi la cât de utilizabil ar fi într-un vlog. Se poate trece peste fundalul înceţoşat (era ceaţă şi afară), câtă vreme fata arată bine.

Cât despre filmarea cu camera principală, e OK expunerea, luminozitatea, dar am avut parte şi de o refocalizare sau două. Captură video e cu 20% sub cea foto aici. Nu e nimic memorabil, suntem sub Xperia XA2 cel care a costat recent 900 lei şi sub Nokia 7 Plus. Depăşim Mate 10 Lite cu mult şi parcă o idee şi P20 Lite.

Noaptea nu avem pretenţii prea mari şi din start văd grain şi o nuanţă de albastru sus. Sunt porţiuni cu "purici", dar avem un microfon care îşi face treaba bine. Să zicem că acceptăm zoomul aşa cum e, dar halourile sunt mari. Prindem mai multă lumină decât la P20 Lite şi nu avem motion blur la panning. Stabilizarea nu e bună, iar câteva reflexii ne strica feng shui-ul.

Filmăm totuşi mai bine decât LG Q7 şi Xiaomi Mi A2 per total. Vreau să menţionez şi că filmarea slow motion la 480 FPS nu e cine ştie ce, fiind cam grainy. Huawei dovedeşte că mai are de învăţat la filmare, deşi la fotografiere s-a perfecţionat şi la Lite-uri.

Benchmark-uri Huawei Mate 20 Lite

Rulează mai toate jocurile, chiar şi unele cu pretenţii

Huawei-urile midrange, cele din gamele Lite nu au fost nişte "power house-uri" până acum, servind mai mult pentru selfie, jocuri casual, muzica şi filme. Lucrurile se schimbă odată cu Huawei Mate 20 Lite, care aduce în ecuaţie un CPU mai puternic, un Kirin 710 octa-core, cu coprocesor i7. Avem la pachet şi 4 GB RAM, 64 GB stocare şi slot microSD.

Terminalul nu are pic de lag, chit că am făcut şi 15 update-uri deodată la cele 50+ aplicaţii instalate, în vreme ce rulam un joc şi făceam multitasking spre Facebook. Rulează Asphalt 9 şi PUBG Mobile, ce e drept acesta din urmă cu detalii medii spre high. Nu se supraîncălzeşte, ceea ce e iarăşi o veste bună. Cât despre benchmark-uri, telefonul a primit clasicul test în AnTuTu 6, în care a depăşit Nokia 7 Plus şi Xiaomi Mi A2.

Nokia 7 PlusXiaomi Mi A2Allview Soul X5 ProHuawei Mate 20 LiteSamsung Galaxy A9 (2018)3DMark Sling Shot Extreme ES 3.113261272105495613533DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics1158116190381011863DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics26961911254626032665AnTuTu v6 - UX4462043341430445139443741AnTuTu v7141576131053139678138566139260AnTuTu v7 - CPU6504855990631316592962587AnTuTu v7 - GPU3001329983301982258730459AnTuTu v7 - MEM7294744210926126317892AnTuTu v7 - UX3922137638354233742338322Basemark OS II23752199214023551754GFX Bench 4.0 - ALU 2625624,3686,6577,8598,9GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2796,6791,6527391,4793,6GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.013191323112711731261GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1863,7865,2682801,7844,9GFX Bench 4.0 - Render Quality×2510327032722510GFX Bench 4.0 - T-Rex26622666187820262606GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.1790,3788870,2671765,7GFX Bench 4.0 - Texturing42294217181425564193GeekBench 4 - Multi-Core58974581582855695801GeekBench 4 - Single-Core16511626151716001603JetStream54,415347,8143,9850,94PCMark Work 2.062406128761568995849PCMark Work 2.0 - Data manipulation53045275533755255056PCMark Work 2.0 - Photo editing107841044814910121388394PCMark Work 2.0 - Video editing51134972528344145148PCMark Work 2.0 - Web browsing58555644849080546063PCMark Work 2.0 - Writing55245585717165575167RealPi Benchmark4,68 (s)4,71 (s)5,19 (s)5,08 (s)4,61 (s)SunSpider552,1 (ms)616,5 (ms)762,6 (ms)829,8 (ms)563,5 (ms)Vellamo - Browser57665768534045215278Vellamo - Metal29083059278631723048Vellamo - Multicore37333371395940503469TOTALURI104774

Asta în vreme ce a rămas totuşi sub iPhone SE şi LG G5. În AnTuTu 7 am depăşit Xiaomi Mi A2 şi ASUS ZenFone 5, dar şi pe Xperia XA2, fiind sub Nokia 7 Plus, Huawei Honor 10 şi Allview Soul X5 Pro. În GeekBench 4 Multi Core suntem peste Huawei P10 Plus, Huawei Mate 9 Pro şi ASUS ZenFone 5 şi am fost surprins să văd că întrecem chiar şi pe Samsung Galaxy A8 (2018) cu 1200 de puncte.

Nu am ajuns la cota lui Honor 10, Nokia 7 Plus sau Huawei P10 totuşi. Cât despre GPU, de el se ocupă Slingshot, în care am depăşit Moto X4 şi Xperia XA2, dar nu am surclasat un Allview Soul X5 Pro, ZenFone 5 şi Nokia 7 Plus. În principiu batem clar un Huawei P20 Lite, depăşim des ZenFone 5 şi facem faţă concurenţilor cu Snapdragon 660.

Cât despre testul de temperatură, în GFXBench am ajuns 38.9 grade Celsius, iar în Riptide 36.3 grade, deci nu pot spune că avem supraîncălzire aici. Am făcut şi testul cu senzorul FLIR de pe CAT S61 şi am văzut o hartă termică indicând o căldură disipată eficient.

 • 1234
Huawei Mate 20 Lite8,6510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×