iPhone 6s Plus review: handycam killer, cu un iOS 9 matur şi un 3D Touch convingător (Video) (Introducere, Plusuri și minusuri, Concluzii, Note, Disponibilitate)

Autor:  | Publicat în:  Apple 5.718 ori
<b>iPhone 6s Plus review: handycam killer, cu un iOS 9 matur şi un 3D Touch convingător (Video)</b>Am testat &icirc;n ultimele săptăm&acirc;ni iPhone 6s Plus şi am descoperit numeroase secrete ale lui iOS 9 pe care sincer nu le cunoşteam. Cu această ocazie am devenit familiarizaţi cu 3D Touch şi cu faptul că are mult mai multe funcţii...

Introducere

Am testat în ultimele săptămâni iPhone 6s Plus şi am descoperit numeroase secrete ale lui iOS 9 pe care sincer nu le cunoşteam. Cu această ocazie am devenit familiarizaţi cu 3D Touch şi cu faptul că are mult mai multe funcţii decât ne aşteptam. Toate acestea şi multe altele le aflaţi mai jos din recenzia handsetului.

Lansat la începutul toamnei, împreună cu iPhone 6s (pe care îl testam în continuare), acesta este un phablet de 5.5 inch care costă 3.999 lei la Quickmobile.ro în varianta de 16 GB. Modelul de 64 GB costă 4.599 lei, iar cel de 128 GB ajunge la 5.199 lei. Varianta phablet de iPhone 6s vine pe argintiu, auriu, space gray şi noua nuanţă auriu rose.

iPhone 6s Plus fotografiat din lateral

Terminalul măsoară 7.3 mm în grosime, fiind deci mai gros cu 0.2 mm decât iPhone 6 Plus, predecesorul său. iPhone 6s Plus cântăreşte 192 de grame, deci are la cântar cu 20 de grame mai mult decât predecesorul, cam cât jumătate de Snickers dacă vreţi o comparaţie. De remarcat că totuşi phablet-ul de faţă e mai subţire decât Galaxy Note 5, care măsoară 7.6 mm în talie, dar clar mai greu, de vreme ce modelul Samsung cântăreşte 171 grame.

În mare, avem aceeaşi lungime şi lăţime a acestui phablet faţă de iPhone 6 Plus şi acelaşi format de design. Noul handset e fabricat din aluminiu Seria 7000, mai rezistent şi mai puţin predispus la Bendgate decât materialul folosit pentru phablet-ul din 2014. Designul e unul unibody, pe bază de materiale premium şi este solid şi bine construit.

iPhone 6s Plus partea frontala

Aderența e excelentă, iar utilizarea cu o singură mână nu e deloc uşoară, acesta fiind un smartphone lung. Remarcăm şi că iPhone 6s Plus are margini groase ale ecranului şi mult spaţiu irosit deasupra şi sub display. Un plus este îmbinarea perfectă dintre sticlă şi metal în lateralul ecranului, într-o zonă uşor curbată.

iPhone 6s Plus vazut din spate

Masivitatea şi greutatea acestui device îi confer un aer solid, mai ales când ne jucăm. În zona frontală se află difuzorul pentru convorbiri, camera selfie, senzorii, butonul Home fizic cu Touch ID (comod de apăsat) şi sticlă 2.5D Ion Exchange, care oferă extra rezistenţa faţă de soluţiile rivalilor. În spate observăm camera principală uşor ieşită în relief şi acoperită cu sticlă de safir, blitzul, microfonul şi decupajele de plastic pentru antene.

iPhone 6s Plus review

Sus nu există vreun element de design deosebit, iar jos regăsim jackul audio, un microfon, portul Lightning şi grila difuzorului, cu menţiunea că primul orificiu din acea grilă e dedicat încă unui microfon de fapt. Muchiile sunt rotunjite, astfel încât phablet-ul să fie mai comod de mânuit, iar în stânga putem accesa butoanele de volum şi cel Mute, toate cu feedback excelent.

iPhone 6s Plus

În dreapta avem la dispoziţie butonul Power (răspunde bine la apăsare) şi acel nano SIM tray accesibil folosind o cheiţă metalică. Pentru design iPhone 6s Plus primeşte nota de 9.3 din 10. Trecem la hardware, unde avem o listă oarecum familiară. Se păstrează diagonală de 5.5 inch şi rezoluţia Full HD de la predecesor, acesta fiind un ecran Reţină HD cu 3D touch de această dată.

La interior se produce o schimbare şi primim acum un CPU Apple A9, produs de TSMC sau Samsung. Noi am testat varianta cu chipset Samsung, care e mai mic cu 10% faţă de cel TSMC, conform măsurătorilor. Aceleaşi teste au arătat şi că modelul cu CPU Samsung A9 consumă bateria mai rapid decât cel cu TSMC. Trebuie menţionat şi că procesorul Apple A9 produs de TSMC e bazat pe proces de 16 nm, iar cel Samsung de 14 nm.

Specificatii iPhone 6s Plus

Acesta este un CPU dual core, tactat la 1.84 GHz şi vine la pachet cu GPU PowerVR GT7600, dar şi coprocesor de mişcare Apple M9. Primim şi 2 GB RAM, 16, 64 sau 128 GB stocare şi o cameră de 12 MP în spate şi una frontală de 5 MP. Pe partea de conectivitate toate opţiunile faimoase sunt aici: LTE (Categoria 6 din câte am înţeles), WiFi 802.11 a/b/g/n/ac cu MIMO, Bluetooth 4.2, NFC, AGPS şi Glonass.

Iată cum arată şi lista de senzori: Touch ID, barometru, giroscop cu 3 axe, accelerometru, senzor de proximitate, senzor de lumină ambientala şi busola digitală. Pentru hardware acordăm nota de 9.5 din 10, pentru că avem doar 16 GB ca variantă de stocare de pornire şi poate că era mai bine să primim 32 GB, mai ales că putem filma 4K cu acest handset. În plus şi discrepanța chipset-urilor e deconcertantă.

Bateria lui iPhone 6s Plus

Şi acum a venit momentul să discutăm despre baterie! Pe hârtie capacitatea scade, de vreme ce iPhone 6s Plus aduce o unitate Li-Ion de 2750 mAh, iar iPhone 6 Plus oferea 2915 mAh. Tot pe hârtie, nouă baterie ar trebui să asigure 24 ore de convorbiri, 14 ore de playback video HD sau 16 zile de funcţionare în standby, plus 80 de ore de playback audio.

iPhone 6s Plus, test baterie video playback

La testul nostru de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX, am atins 15 ore şi 8 minute, ceea ce este excelent. Menţionăm că am folosit playerul stock video de pe iOS şi filmul Lord of the Rings (partea 3), reluând playback-ul de fiecare dată când era nevoie. Cu acest rezultat am depăşit Allview P6 Energy (12 ore şi 9 minute), iPhone 6 Plus (12 ore) şi Samsung Galaxy Note 5 (11 ore şi 39 minute).

Durata incarcare baterie iPhone 6s Plus

Suntem doar sub 2 modele din topul bateriilor testate de noi: Allview P8 Energy (22 ore şi 24 minute) şi Lumia 1520 (17 ore). Încărcarea durează destul de mult, 2 ore şi 57 de minute, ceea ce era de aşteptat. Stăm mai bine decât Allview X2 Soul Lite totuşi, care se încarcă în 3 ore şi 2 minute sau Xperia M5 (3 ore şi 4 minute), dar şi iPhone 6 Plus (3 ore şi 16 minute).

Există muuuulte modele care se încarcă mai rapid, de la Galaxy S6 (1 oră şi 10 minute), la Galaxy S6 Edge+ (1 oră şi 5 minute) sau Galaxy Note 5 (1 oră şi 27 de minute). Cu o utilizare mixtă am prins o zi şi jumătate sau 2 lejer cu acest smartphone şi ne miră faptul că Apple nu oferă şi încărcare wireless aici. În zona de Setări am primit şi modul Low Power, care a debutat odată cu iOS 9.

iOS Low Power

El reduce consumul de baterie temporar, scăzând frecventa refresh-ului aplicaţiilor din fundal, auto descărcările, efectele vizuale, frecventa procesorului şi auto fetch-ul mailului. Testele au arătat că iPhone-urile cu acest mod activat sunt cu 40% mai lente decât în mod normal. Apple afirmă şi că obţineţi cam cu o oră de baterie în plus cu acest mod activat. Pentru baterie iPhone 6s Plus primeşte de la noi nota de 9.7 din 10.

Discutăm şi despre acustică, începând cu faptul că difuzorul poate fi acoperit destul de uşor în vreme ce ne jucăm sau ne uităm la filme. Pentru a asculta muzică vom folosi Apple Music, care include o secţiune My Music, în care se află muzica sincronizată de pe PC sau cumpărată din iTunes. Apoi avem şi secţiunea For You, în care accesăm serviciul Apple Music de streaming.

Player muzica iPhone 6s Plus

Aici avem un trial de 3 luni şi apoi plătim 10 dolari pe lună pentru a face streaming la orice melodie din iTunes. Acest serviciu se vrea a fi rival pentru Pandora, Spotify şi Deezer. Tot în Apple Music se află şi radio-ul Beats 1, disponibil 24 de ore din 24 şi având ca gazde DJ celebri, artişti rock şi hip hop, care pun muzică live.

Castile lui iPhone 6s Plus

Există şi secţiunea Connect, unde socializam cu artiştii, vedem fotografii din turnee şi postăm comentarii. Experienţa acustică de pe acest phablet implică un volum ridicat, sunet clar şi cald, bas excelent şi o voce perfect redată. Am senzaţia că acest difuzor e ideal pentru hip hop, din toate genurile de muzică. Căştile sunt tot EarPods, deja ajunse la al patrulea an consecutiv, dar rămânând comode, elegante şi având un bas perfect.

Putere volum iPhone 6s Plus

Notele înalte se aud bine, sunetul e cald, dar problemă obişnuită rămâne: la exterior se aude tare ce ascultai şi asta îi poate deranja pe cei din jur. La testul cu decibelmetrul am atins 84.2 dBA în spate şi faţa, deci peste iPhone 6 Plus, care atingea 83.8 dBA.

Putere volum iPhone 6s Plus, comparat cu alte dispozitive

Am depăşit şi LG G Flex 2 (82.9 dBA), dar şi Lumia 640 XL LTE (82.1 dBA). Totuşi există şi telefoane mai generoase pe partea de acustica: BlackBerry Passport (95.2 dBA), OnePlus One (90.5 dBA) şi iPhone 6 (85.2 dBA). Volumul e ridicat, dar am auzit şi mai tare de atât, ce e drept. Egalizatorul apare de abia în zona Settings, cu opţiuni pentru gen muzical şi extra treble, voce sau bas.

Tot aici putem realiza Sound Check, limita volumul maxim şi nota pentru Multimedia este de 9.4 din 10 pentru acest iPhone. Am fi dorit un volum mai ridicat şi un egalizator direct în player.

Ecranul lui iPhone 6s Plus

Cât despre display, iPhone 6s Plus pune la bătaie un ecran Retina HD de 5.5 inch, cu suport 3D Touch, un IPS LCD cu iluminare LED şi rezoluţie de 1920 x 1080 pixeli. Avem la dispoziţie contrast ratio de 1300:1 şi se păstrează aceeaşi diagonală şi rezoluţie că pe iPhone 6 Plus. Panoul are o densitate a pixelilor de 401 PPI şi un strat oleofobic care îl protejează de grăsime şi amprente.

Luminozitate ecran iPhone 6s Plus

Aplicaţia Video are foarte puţine opţiuni de playback, iar experienţa de vizualizare ne-a oferit luminozitate ridicată, culori vii şi realiste, contrast bun şi vizibilitate bună în bătaia soarelui. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar pixelii sunt de tip RGB Stripe. La testul cu luxmetrul am atins 573 LUX, ceea ce înseamnă că ecranul e luminos şi depăşeşte Samsung Galaxy S6 Edge+ (la interior 546 LUX), OnePlus 2 (465 LUX) şi Galaxy Note 5 (la interior 504 LUX), dar şi Galaxy A5 cu ai săi 547 LUX.

Luminozitate ecran iPhone 6s Plus, comparat cu alte dispozitive

Suntem totuşi sub iPhone 6 Plus, care atinge 605 LUX, Galaxy Note 5 la soare (747 LUX) sau Galaxy S6 Edge la soare (933 LUX). În zona de Setări avem funcţia Display Zoom (afişaj standard sau zoomed), opţiuni pentru mărimea fonturilor şi text Bold. Per total acesta e un ecran excelent şi doar LG G4 are culori mai realiste decât el.

Şi acum să discutăm despre 3D Touch. Această funcţie de nouă generaţie e activată folosind senzori capacitivi, care măsoară schimbările în presiunea exercitată asupra ecranului. Apple pune la dispoziţie şi un nou motoraş pentru feedback taptic, similar cu cel de pe Apple Watch şi care oferă vibraţii diferite pentru apăsările mai puternice.

iPhone 6s Plus 3D Touch

Printre funcţiile asociate lui 3D Touch se număra Peek and Pop, care e cel mai bine exemplificat în aplicaţia Mail. Faceţi o apăsare cu presiune medie pentru a vedea un preview ce pluteşte pe ecran cu acel mail (Peek) şi apoi apăsaţi tare pe ecran ţinând degetul în continuare acolo pentru a intra în acel mail (Pop). Funcţia se aplică şi la deschiderea de linkuri sau ferestre noi.

Apoi avem aşa numitele Quick Actions, executate pe Homescreen şi care implică apăsarea tare a iconurilor aplicaţiilor pentru a declanşa o fereastră cu shortcut-uri. Spre exemplu dacă apăsam tare pe Cameră, apare o fereastră gri cu funcţii că Selfie, Video, Slow Motion sau Photo. Există şi un aspect de multitasking aici, astfel că dacă apăsam pe partea stângă a ecranului ceva mai tare putem vedea un soi de preview pentru caruselul de multitasking şi intră în el (acest mod nu a funcţionat chiar 100% precis mereu).

3D Touch se manifestă şi în aplicaţia Notes, care permite desenarea cu peniţe virtuale la diferite grosimi în funcţie de tăria apăsării pe ecran. Atunci când suntem în Mai şi Safari în mod Peek putem face rapid un swipe în sus pentru a vedea şi câteva opţiuni. O altă utilizare este cea de a pune în mişcare fotografiile de tip Live Photo prin apăsarea tare pe ele.

iPhone 6s Plus review

În cele din urmă, 3D Touch se manifestă şi în selecţia de text, cu o apăsare medie pentru a căuta în text cu acea "lupă" şi apoi continuaţi să apăsaţi mai tare pentru a selecta text. În plus, dacă apăsam tare pe tastatura virtuală vom declanşa un touchpad care face mult mai uşoară parcurgerea unui text lung.

Cu 3D Touch viitorul e aici şi acest nou nivel de interacţiune cu ecranul e binevenit şi foarte apreciat. Nota pentru display este de 9.8 din 10.

iPhone 6s Plus, camera

Iată-ne ajunşi şi la cameră, care de câteva generaţii încoace rămăsese la rezoluţia de 8 megapixeli. iPhone 6s Plus a făcut saltul la 12 MP şi modelul phablet oferă OIS, în vreme ce iPhone 6s nu beneficiază de această funcţie. În față avem o cameră de 5 MP pentru selfie, cu captura HD, deschidere F/2.2, senzor de 1/5 inch, pixeli de 1.12 microni şi Reţină Flash.

Aceasta din urmă funcţie face ecranul cu 300% mai luminos pentru câteva milisecunde pentru a ilumina fața la captura selfie. În spate se află un senzor Sony de 1/3 inch, cu pixeli de 1.22 microni (mai mici decât pe iPhone 6), blitz True Tone, deschidere F/2.2, lentila cu 5 elemente, BSI, filtru hibrid IR şi captura video 4K.

interfata camerei lui iPhone 6s Plus

Aplicaţia Camera porneşte rapid, iar interfaţa e cea tipică pentru iOS, minimalistă şi bine organizată. În stânga se află shortcutul către camera frontală, timer-ul şi funcţia Live Photos. Cu ea putem crea un soi de G F sau mini Vine dacă vreţi, fotografii în mişcare practic. De fapt e vorba de un mini video de 3 secunde, la 14 FPS, cu rezoluţie de 1440 x 1080 pixeli. El ocupa 3 sau 4 MB şi capturează 1.5 secunde înainte să apăsăm pe butonul shutter şi 1.5 secunde după.

HDR are opţiunile Auto, On sau Off, iar blitzul vine cu aceleaşi opţiuni. În dreapta găsim 8 filtre, funcţia Panoramă (până la 63 MP), Square, Photo, Video, Slow Motion şi Time Lapse. Cu Peek şi Pop putem accesa şi galeria cum am făcut cu mailul, în 2 etape. Experienţa de utilizare a camerei ne-a adus o focalizare foarte rapidă, zoom foarte fluid, un slider pentru expunere şi dacă ţinem apăsat pe ecran activăm şi acel mecanism AF/AF lock.

Setari filmare iPhone 6s Plus

Captură foto se realizează rapid, iar în mod bizar pentru a regla captura video trebuie să intrăm în setări. Aici găsim opţiuni de rezoluţie cum urmează: 720p la 30 FPS, 1080p la 30 sau 60 PS şi 4K la 30 FPS. Captura video slow motion se face la 1080p la 720p şi 120 sau 240 FPS. Trecem acum la galerii, cu menţiunea că avem foarte multe fotografii.

Mostra foto iPhone 6s Plus

Primele sunt realizate în Ungaria, la un târg de cârnaţi la final de octombrie. Culorile sunt realiste, detaliile excelente, iar expunerea şi balansul de alb nu au cusur. Textura mâncărurilor arată excelent şi în condiţii de fum şi soare camera se descurcă. Trecem apoi la început de noiembrie, într-un Bucureşti însorit.

Mostra foto iPhone 6s Plus

HDR face Teatrul Naţional să arate artificial, în vreme ce Panorama de mari dimensiuni e perfectă, chiar şi cu soarele în faţă. Rezoluţia sa este de 16382 x 3628 pixeli, iar detaliile sunt fantastice. Am testat şi calitatea la zoom in, cu acel automobil din fața TNB, obţinând detalii excelente. Am dat şi zoom în fotografiilor landscape fără a cunoaşte o scădere de calitate, nici măcar pe PC.

Selfie realizat cu iPhone 6s Plus

Culorile sunt acum mai realiste decât pe iPhone 6 Plus şi beneficiem de mai multe detalii datorită rezoluţiei ridicate. Totuşi, culorile nu ajung chiar la nivelul excelenţei lui LG G4. Selfie-urile în schimb sunt perfecte şi le depăşesc pe cele realizate cu camera de 8 MP de pe LG G4, fiind totuşi la egalitate cu cele ale lui Galaxy S6.

Fotografii macro cu iPhone 6s Plus

Mi s-ar părut bizar că la capturile macro/prim plan iPhone 6s Plus focalizează cam greu uneori şi mai dă şi rateuri. Când am reuşit focalizarea, prim planurile cu flori au arătat excelent totuşi. În schimb, la interior (în pasajul de la Universitate, din Bucureşti), parcă a apărut cam rapid grain-ul, care se vede de la primul zoom.

macro cu iPhone 6s Plus

Am apreciat în special albul şi verdele în aceste fotografii de la exterior şi am prins câteva cadre drăguţe cu o floare galbenă, deşi 1 sau 2 au fost blurate iniţial. Live Photos sunt un gimmick acceptabil să zicem, ideal pentru a surprinde un trick de skateboard sau o fază haioasă demnă de un meme. Aş spune totuşi că la capitolul claritate a fotografiilor am rămas la acelaşi nivel cu iPhone 6 Plus.

Mostra foto iPhone 6s Plus

Astfel, dacă luăm 70% dintre fotografiile acestui model şi le punem lângă cele ale phablet-ului de anul trecut, va fi greu să ghicim care e care, mai ales dacă nu avem ochiul format. În mod interesant, iPhone 6 Plus stătea mai bine la captura macro. Reţineţi totuşi că LG G4 şi Samsung Galaxy S6 Edge au un avantaj faţă de iPhone 6s Plus, prin prisma rezoluţiei, prim planurilor, culorilor şi detaliilor, dar ecartul nu e chiar atât de mare, până în 5% să zicem.

Pe partea de selfie nu găsim un flagship peste acest model. Pe timp de noapte am remarcat că phablet-ul focalizarea greu şi că durează mult această acţiune. Blitzul e prea puternic, dar luminozitatea e bună şi fără blitz. Prea mult blur a fost remarcat în unele cadre, dar subliniez din nou luminozitatea bună la capturile fără blitz. Luminile stradale au halo-uri mari, iar selfie-urile pe timp de noapte sunt de nota 10.

iPhone 6s Plus, fotografii low light

Culorile sunt OK, iar detaliile arată mai bine decât pe iPhone 6 Plus. Am remarcat şi că aceste capturi low light sunt mai puţin gălbui decât cele ale lui Galaxy S6 Edge+. Suntem totuşi departe de perfecţiunea nocturnă a lui LG G4, care parcă a fost făcut pentru aşa ceva. Uitându-mă peste captura nocturnă a lui OnePlus 2 putem spune şi că iPhone 6s Plus e puţin şi sub acel model în condiţii low light.

Per total, iPhone 6s Plus nu face un salt chiar uriaş faţă de iPhone 6 Plus, ci schimba punctual 3 aspecte: culori mai realiste, detalii mai multe şi mai puţine imagini gălbui noaptea. Adăugăm aici şi selfie-urile totuşi şi faptul că totuşi e vorba de o cameră de 12 MP care se ia la trântă cu senzori de 16 şi 20+ MP. HTC One M9 e clar înfrânt de iPhone 6s Plus de exemplu.

În ce priveşte captura video, avem un prim clip Full HD la 60 FPS realizat în Ungaria la acelaşi târg de cârnaţi. Clipul are bitrate de 25 Mbps, o stabilizare excelentă, culori perfecte şi o claritate cinematică. Am apreciat foarte mult şi acustica. A doua captură video e tot una 60 FPS Full HD, cu calitate bună la zoom şi acustica foarte bună.

Trecem în Bucureşti, la Intercontinental, cu o filmare Full HD la 30 FPS, bitrate de 18 Mbps, o claritate excelentă şi fără motion blur deşi mişcăm handsetul rapid. Culorile sunt realiste şi la zoom în calitatea e foarte bună. Clipul slow motion arata şi el bine, iar clipul 5, cel cu automobilele în mişcare nu prezintă nici el probleme, nici măcar cu expunerea.

Clipul 6 e realizat în zona Universitate, cu 60 FPS şi claritate bună, balans de alb şi acustica fără cusur. Evident am filmat şi în 4K, la 51 Mbps bitrate şi cu o calitate şi claritate perfectă. Am folosit la o recenzie trecută sintagma "destul de bun încât să fie integrat într-un film de la Hollywood" pentru o filmare cu un telefon Samsung şi o repetăm şi aici pentru acest clip 4K.

Ultima filmare e realizată în parcul Cişmigiu şi testează stabilizarea optică la urcarea şi coborârea scărilor. Stabilizarea e excepţională, depăşind orice model testat vreodată la Mobilissimo.ro. Probabil v-aţi dat seama de ce spunem chiar din titlu ca acesta este un handycam killer. Îl văd pe iPhone 6s Plus şi ca un excelent device de filmat la concerte.

Pe timp de noapte captura video e cam întunecată şi gălbuie, bitrate-ul scade dramatic, la 3 Mbps. Abia al treilea clip e ceva mai bine iluminat şi are culori realiste. Parcă iPhone 6 Plus filma mai bine noaptea, dacă e să fim realişti. Şi Galaxy S6 Edge+ filma o idee mai bine în condiţii low light. Trăgând linie, avem aici o cameră evoluată faţă de iPhone 6 Plus, dar nu crucial ci... cât era necesar şi obligatoriu pentru a concura cu rivalii.

iPhone 6s Plus filmează cel mai bine dintre toate telefoanele testate de noi şi în afară de captură nocturnă şi ceva focalizare bizară la prim planuri, camera e aproape de perfecţiune. Îi acordăm nota 9.3 din 10 pentru că pretenţiile sunt totuşi mari aici. Editarea foto oferă opţiuni de rotire a fotografiei, schimbare a aspectului, aplicarea de filtre şi de efecte de culoare, alb/negru sau iluminare.

iPhone 6s Plus nu se supraincalzeste

Am testat şi temperatura, astfel că după ce am jucat titlul Riptide GP2 timp de 15 minute nu am înregistrat supraîncălzire, ajungând la maxim 35 de grade Celsius. Notă pentru temperatura este de 10 din 10. Browserul Safari e rapid şi ne permite să trimitem linkuri spre Mail, Notiţe, Facebook, Twitter şi altele. E interesant că opţiunile, tab-urile şi bara de adrese se află jos în mod portrait şi sus în landscape pe iPhone 6s Plus.

Tastatura lui iPhone 6s Plus

Tastatura virtuală e comodă şi bine spaţiată, are acum litere lowercase şi uppercase, o nouţă tastă shift şi noi opţiuni de cut/bold/copy/paste. Trecem la conectivitate şi subliniem suportul LTE de mare viteză, semnalul bun, apelurile cu volum ridicat şi claritatea bună. Totuşi nu pot spune că am auzit persoană de la celălalt capăt al firului perfect, pentru că zgomotele sale de fundal răzbăteau şi în apel. Subliniez totuşi microfoanele excelente de pe acest device, cărora le sunt tribut ultimele 2 Mobicast-uri de altfel. Nota pentru conectivitate este de 9.5 din 10.

Şi acum a venit momentul benchmark-urilor. Aici am comparat iPhone 6s Plus cu iPhone 6 Plus, Galaxy S6 Edge+, OnePlus 2, LG G4 şi HTC One M9. Bătălia se da între Apple A9 + 2 GB RAM, Apple A8 + 1 GB RAM, Exynos 7420 + 4 GB RAM, Snapdragon 810 2.1 + 4 GB RAM, Snapdragon 808 + 3 GB RAM şi Snapdragon 810 + 3 GB RAM.  Iată rezultatele:

iPhone 6s Plus Benchmarks

În concluzie iPhone 6s Plus câştiga 5 din 9 bătălii în testele benchmark şi 8 din 9 faţă de iPhone 6 Plus. Saltul e mare dacă vă uitaţi la scoruri, faţă de predecesor. Evident terminalul nu suferă de lag şi rulează perfect Riptide GP2, FIFA 16 UT şi NFS No Limits. Pentru benchmark-uri îi acordăm nota de 9.5 din 10.

Trecem acum la iOS 9, cu o disecţia atentă şi punctuală a acestui OS şi a versiunii sale mai noi, iOS 9.1. Iată principalele noutăţi din iOS 9:

 1. iCloud Drive poate fi afişat pe homescreen, fiind la îndemână
 2. Apple Pay reţine acum şi cardurile speciale de loialitate şi reduceri şi cele de la magazine
 3. Butonul Back: un buton virtual care apare în stânga-sus pe ecran când intraţi dintr-o aplicaţie în alta, spre exemplu din Facebook pe o ştire/link. Aici apare şi un bug, pentru că simbolul Back acoperă semnalul WiFi şi cel celular şi nu ştii dacă mai eşti conectat sau nu.
 4. Modul Low Power (acoperit la secţiunea Baterie) şi lista cu aplicaţiile şi consumul bateriei pentru fiecare.
 5. Calendarul preia informaţii din Mail, verifica Apple Maps pentru a vedea dacă există blocaje în trafic şi vă sugerează când să plecaţi ca să ajungeţi la timp.
 6. Siri încearcă să caute în mail-uri identitatea unui apelant necunoscut, folosind numărul său.
 7. Siri e Always On, dacă activaţi opţiunea (Settings/General/Voice Feedback)
 8. Aplicaţia News, care e un soi de Flipboard mai aerisit, ce pare a pune surprinzător de puţin accent pe imagini şi mult pe conţinut
 9. Posibilitatea de a desena peste ataşamentele de email şi a face editări complexe prin funcţia Markup direct din aplicaţia Mail.
 10. Notes a primit noi opţiuni: rigla pentru desen, posibilitatea de a desena cu diferite peniţe, partajare către Notes, lista cu itemuri de bifat, formatare (body, bullet, title etc).
 11. Funcţia Search în Safari
 12. Apple Health are noi parametri de sănătate: expunere la ultraviolete, cantitatea de apă băută, sănătate aparatului reproducător, stilul de viaţă sedentar
 13. Ascundeţi mai uşor fotografii în Photos.
 14. Streaming muzical de calitate înalta viaţa conexiune celulară
 15. Calcule matematice şi informaţii complexe realizate/afişate în Spotlight (scoruri de echipe şi altele)
 16. Îi puteţi cere lui Siri să găsească o galerie foto de la un eveniment sau dintr-un anumit oraş.
 17. Multitasking nou pe iPad: Slide Over şi Split View (nu e disponibil pe acest device).
 18. Parola de 6 cifre. Cu această ocazie am testat şi Touch ID, care e infailibil şi pur şi simplu răspunde impecabil la fiecare atingere a senzorului. E o nouă generaţie de senzor aici, pentru cei care se întreabă.
 19. Un nou look pentru Multitasking, cu un carusel vertical.
 20. Shortcut-uri pentru apelare şi mesagerie rapidă la căutarea unui contact în Spotlight
 21. Quick Reply pentru mesaje
 22. În Reader Mode din Safari avem acum opţiuni speciale pentru fundal şi font
 23. Bară de căutare în Setări
 24. Albume foto speciale pentru selfie şi screenshot-uri
 25. Îi puteţi spune lui Siri "Remind of this" în anumite aplicaţii şi va reţine că e vorba de un mail, site sau altele de gen.
 26. Hey Siri funcţionează acum şi când telefonul nu e la încărcat (în iOS 8 funcţiona doar cu handsetul la încărcat). Există şi un sistem prin care faceţi Siri să recunoască doar vocea voastră şi nu şi a altcuiva. Veţi face câteva teste de voce din Setări.
 27. Direcţii de călătorie/transport în comun în Apple Maps, dar nu şi în România. Staţii, ore şi alte detalii incluse.
 28. Siri Suggestions apare ca un soi de homescreen nou în stânga celui principal şi vrea să fie un soi de Google Now, afişând contacte şi aplicaţii des folosite, dar şi informaţii care vă interesează, că scoruri la meciuri sau ştiri.
 29. WiFi Assist: utilizarea automată a WiFi-ului atunci conectivitatea celulară e slabă.
 30. Pinch to zoom în clipurile video din galerie
 31. Scroll mai uşor printre fotografii şi un mecanism de navigare pe bază de mici thumbnail-uri jos
 32. Afişarea cronologică a notificărilor, cu cele mai recente în zona superioară
 33. Noul font San Francisco, mai elegant şi rotunjit
 34. Puteţi ruga Siri să dea play la o melodie spunându-i perioada din care datează
 35. Tastatură cu upper case şi lower case

Interfaţa a rămas în mare la fel pentru iOS şi acum putem pune o fotografie Live în lockscreen. Fiind un device cu ecran mare, iPhone 6s Plus poate împărţi ecranul în două, pentru aplicaţii că Mail sau Setări, afişând conţinutul în dreapta şi "categoriile" în stânga. iOS 9.1 a adus 150 de noi emoji-uri, Live Photos mai precis realizate, cu detectarea tinerii telefonului mai sus sau jos şi Apple News a sosit în UK.

iPhone 6s Plus review

Lista de aplicaţii preinstalate nu include bloatware din fericire şi arata astfel:

 1. Messages
 2. Calendar
 3. Photos
 4. Camera
 5. Weather
 6. Clock
 7. Maps
 8. Videos
 9. Wallet
 10. Notes
 11. Reminders
 12. Stocks
 13. iTunes Store
 14. App Store
 15. iBooks
 16. News
 17. Health
 18. Settings
 19. Facetime
 20. Calculator
 21. Podcasts
 22. Watch
 23. Game Center
 24. Compass
 25. Tips
 26. Voice Memos
 27. Contacts
 28. Find Friends
 29. Find iPhone

În zona Dropdown avem în continuare notificările şi widgeturile, iar cu un swipe în sus ajungem la Control Center, cu shortcut-uri pentru conectivitate, slider pentru luminozitate şi alte câteva aplicaţii. În sfârşit iOS 9 începe să pară un iOS mai matur, fiind o evoluţie însemnată faţă de iOS 8 şi primeşte nota de 9.8 din 10. Şi acum verdictul!

Plusuri și minusuri Apple iPhone 6s Plus

Părți pozitive
 • - materiale premium
 • - design solid şi comod
 • - baterie excelentă
 • - acustica bună
 • - ecran luminos
 • - 3D Touch e viitorul
 • - culori realiste pe ecran şi la fotografiere
 • - detalii mai bune decât la camera lui iPhone 6 Plus
 • - selfie-uri excelente
 • - captură video fantastică
 • - benchmark-uri bune
 • - performanţa foarte bună
 • - iOS e mai matur
Părți negative
 • - un telefon greu, de aproape 200 de grame
 • - discrepantă între cele două versiuni de CPU (TSMC şi Samsung)
 • - încărcare lungă
 • - fără încărcare wireless
 • - prim planurile au ceva probleme de focalizare
 • - HDR artificial
 • - blitzul prea luminos în condiţii low light
 • - captura video noaptea nu impresionează
 • - 3D Touch dă uneori rateuri
 • - 16 GB memorie interna pe un telefon ce filmează 4K

Concluzii Apple iPhone 6s Plus

Deşi acest smartphone nu e un salt uriaş faţă de excelentul iPhone 6 Plus, el umblă fix la aspectele ce aveau nevoie de schimbări. Avem o carcasă mai solidă, o cameră cu rezoluţie mai ridicată, culori mai realiste şi filmare excelentă, un procesor mai bun şi mai mult RAM, plus o baterie impresionantă.

iPhone 6s Plus review

Acest smartphone e excelent şi ideal pentru filmarea la concerte, e un înlocuitor de handycam chiar, face selfie-uri bune şi e bun şi pentru gaming. Dacă treceţi peste încărcarea lungă şi unele probleme de focalizare, atunci e telefonul perfect. 3D Touch reprezintă şi garanţia viitorului pe partea de input.

iPhone 6s Plus Video Review​

Note Apple iPhone 6s Plus

 • Design9,3/10
 • Display9,5/10
 • Hardware9,5/10
 • Baterie9,7/10
 • Connectivitate9,5/10
 • Multimedia9,4/10
 • Cameră9,3/10
 • Benchmark-uri9,5/10
 • Temperatură10/10
 • OS, UI & Apps9,5/10
 • Preț7/10
 • Total9,29/10

Disponibilitate Apple iPhone 6s Plus

Prețuri actualizate
 • 1
Apple iPhone 6s Plus9,2910
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×