Lenovo PHAB Plus Review: ca un iPhone 6 Plus Plus Lite, un mega phablet pentru gameri, cu luminozitate nu prea impresionantă (Video)

Autor:  | Publicat în:  Lenovo 2.115 ori
<b>Lenovo PHAB Plus Review: ca un iPhone 6 Plus Plus Lite, un mega phablet pentru gameri, cu luminozitate nu prea impresionantă (Video)</b>Lenovo PHAB​ Plus este cel mai mare phablet ajuns vreodată pe masa de teste Mobilissimo.ro, un model cu ecran de 6.8 inch prezentat la IFA 2015. Terminalul poate fi descris cel mai bine prin sintagma "iPhone 6 Plus Plus", după cum afirma cineva care...

Lenovo PHAB​ Plus este cel mai mare phablet ajuns vreodată pe masa de teste Mobilissimo.ro, un model cu ecran de 6.8 inch prezentat la IFA 2015. Terminalul poate fi descris cel mai bine prin sintagma "iPhone 6 Plus Plus", după cum afirma cineva care m-a văzut folosindu-l şi nu ştia ce device este. Eu aş spune că e mai degrabă un soi de "iPhone 6 Plus Plus Lite".

Acest model costă 1.329 lei la evoMAG.ro, respectiv 1.299 lei la RCS & RDS.

- Design -

PHAB Plus este cel mai mare telefon testat până acum la Mobilissimo.ro şi el vine pe gri, argintiu şi auriu. Aduce cu un iPhone 6 Plus şi măsoară  7.6 mm în grosime, cântărind 229 grame. Asta înseamnă că e cu 0.3 mm mai gros decât un iPhone 6S Plus şi cu aproape 40 de grame mai greu. Dimensiunile sunt şi foarte similare faţă de Huawei P8 Max, care cântăreşte 228 de grame, dar e mult mai subţire, la 6.8 mm în talie.

Lenovo PHAB Plus privit din spate

Lenovo PHAB Plus

Phablet-ul e imposibil de folosit cu o singură mână, dar e excelent de utilizat în mod landscape, pentru vizualizare de video sau gaming. Primim un șasiu metalic unibody aici, cu aderență bună şi construcţie solidă. Aflaţi şi că acest model e cu 20 mm mai lat decât un iPhone 6s Plus, ca să vă faceţi o idee despre dimensiunile sale.

- Display -

Luminozitate ecran Lenovo PHAB Plus

În ce priveşte ecranul, terminalul oferă un panou IPS LCD Full HD de 6.8 inch, care afişează imagini cu culori realiste şi are unghiuri largi de vizualizare. Am observat că ecranul nu e prea luminos şi nici contrastul nu e prea bun, el fiind inutilizabil în bătaia soarelui puternic. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 248 unităţi LUX, care ne plasează undeva între LG G Flex 1 şi G Flex 2.

Luminozitate ecran Lenovo PHAB Plus

Suntem şi sub modelele ASUS ZenFone din 2015, care nu au impresionat la capitolul ecran. Display-ul rămâne totuşi bun pentru gaming şi video la interior.

- Hardware -

Lenovo PHAB Plus are hardware midrange, dar un midrange la nivel de an 2014 şi început de an 2015. Pentru 2016 specificaţii similare cu HTC Desire 820 sunt de ajuns pentru Lollipop şi Marshmallow, dar în perspectiva lui Android N şi a unor jocuri cu cerinţe mari, 2017 ar putea aduce lag serios şi incompatibilitate. Ecranul este rezonabil pentru segmentul acoperit, iar cantitatea de stocare e generoasă, chiar şi fata de alte phablet-uri, completată de stocarea microSD ca punct pozitiv.

Lenovo PHAB Plus

Camerele se încadrează în standardele midrange, adecvate preţului plătit, iar conectivitatea e de asemenea la un nivel rezonabil. Simt ca bateria putea fi mai generoasă, având în vedere faptul că acest model se apropie foarte mult de a fi o tabletă, mai degrabă decât un phablet. Au trebuit făcute sacrificii pentru preţul accesibil totuşi...

Iată cum arată lista de specificaţii a acestui terminal:

Lista specificatii Lenovo PHAB Plus

- Baterie -

Lenovo PHAB Plus aduce o baterie de 3.500 mAh (Li-Po), care asigură 8 ore şi 58 de minute de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX, conform testului nostru. Rezultatul e modest pentru un device ce are aproape 7 inch în diagonală şi e sub modele de 5 inch că Galaxy A5 sau LG AKA. În PCMark stăm puţin mai bine, cu 6 ore şi 31 de minute, fiind puţin sub Huawei Nexus 6P şi Samsung Galaxy S6 Edge.

Lenovo Phab Plus - Test Baterie PCMark

Lenovo Phab Plus - Test Baterie Video Playback

Lenovo Phab Plus - Test Baterie Incarcare

Încărcarea durează 2 ore şi 49 de minute, ceea ce nu e rău deloc pentru un model atât de masiv. Sunt şi handset-uri mult mai mici ce ajung şi la 3-4 ore încărcare lejer.

- Conectivitate -

Lenovo PHAB Plus Review

Acest mega phablet oferă două slot-uri SIM, unul nano SIM şi unul micro SIM şi aduce şi suport LTE. El pune la dispoziţie conectivitate WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0 şi GPS. La convorbiri avem parte de semnal bun, volum ridicat şi claritate OK. Totuşi formatul de design al acestui terminal e bizar pentru că el să fie ţinut la ureche fără probleme. Aflaţi şi că la testul de viteză WiFi am atins 23 Mbps la download şi 22 Mbps la upload, valori în media normală a unui device performant.

- Multimedia -

Nu primim căşti la pachet, iar Lenovo PHAB Plus are un volum destul de scăzut. Difuzorul său este integrat în zona din spate-sus, în porţiunea cu camera, părând destul de generos la prima vedere. Playerul muzical are un UI foarte învechit, ce aminteşte de Android Gingerbread mai degrabă decât de noile variante de Android.

Putere volum Lenovo PHAB Plus

Difuzorul din spate e uşor de acoperit pe o suprafaţă plată şi a atins sub 80 dBA la testul cu decibelmetru, deci nu impresionează. Totuşi sunetul a fost clar şi basul a fost bun. Avem la dispoziţie şi aplicaţia Dolby, cu un egalizator special ce include opţiuni că Movie, Game, Voice, Music şi Custom, cu reglaje pentru amplificarea dialogului spre exemplu.

- Camera -

Camera lui Lenovo PHAB Plus

În spatele phablet-ului se află o cameră de 13 megapixeli, cu blitz dual LED (dual tone), iar în faţă o cameră de 5 MP pentru selfie. Interfaţa e puţin confuză, oferind moduri de captură atât în zona superioară, cât şi declanşate din zona laterală (landscape, night, sports, flowers, candlelight, sunset, Action Shot, Smart capture etc).

Mostra foto Lenovo PHAB Plus

Selfie cu Lenovo PHAB Plus

Captura foto şi focalizarea au o viteză medie pe acest model. Trecând la galerie, am observat că fotografiile selfie au arătat destul de bine, atât la interior, cât şi la exterior. Panorama a ieşit cam blurată, având ca circumstanţă atenuantă faptul că a fost realizată într-o zi ploioasă. PHAB Plus are un blitz puternic, lucru remarcat în acele cadre la interior.

Mostra foto Lenovo PHAB Plus la soare

Mostre foto Lenovo PHAB Plus la interior

Calitatea este bună şi în bătaia soarelui, după cum se vede din mostrele realizate în zona Mall Băneasa. Acolo culorile arată bine şi claritatea este bună. În schimb în parc, pe ploaie am avut şi destul de multe capturi blurate. Prim planurile au arătat bine în orice condiţii, iar HDR-ul a făcut imaginea prea albicioasă. Ideea este că dacă aveţi răbdare să focalizaţi cum trebuie, capturile foto vor ieşi OK.

Aş spune că pentru un telefon de 1.200 de lei, camera se comportă chiar bine, fiind cam pe acelaşi palier cu HTC Desire 820, la captura foto. În ce priveşte filmarea, am realizat captura video în format MP4, cu bitrate generos, dar acustica oferea un ecou neplăcut. Claritatea e bună, chiar şi pe ploaie, iar culorile au fost realiste. Fundalul a fost cam blurat şi s-a pierdut serios calitatea imaginii la zoom în. Aş spune totuşi că Lenovo PHAB Plus filmează mai bine decât HTC Desire 820 sau ASUS ZenFone 2.

- Benchmark -

Terminalul dispune ce un CPU octa core 64 bit Snapdragon 615, în tandem cu 2 GB RAM, o dotare care îl pune la bătaie cu modele ca HTC Desire 820 spre exemplu. Ei bine, îl depăşim cu puţin pe acel phablet, deşi la capitolul GPU scorul a fost mai mic, cel puţin în 3DMark. În recenzia video aţi văzut jocul Dead Trigger 2 în acţiune, mişcându-se fără cusur, ca şi Riptide GP2, deci aspectul gaming e bifat OK.

Lanovo PHAB Plus benchmarks

Nu există lag în interfaţă, dar totuşi atunci când deschidem o aplicaţie durează aproape o secundă pornirea sa, ceea ce e foarte mult. Asta se aplică tuturor aplicaţiilor şi poate fi considerat totuşi lag. Depăşim şi modele ca Oppo Find 5 şi Xiaomi Mi 4i în testele 3DMark, în vreme ce în AnTuTu suntem sub Xperia Z1 şi HTC One M8.

Lenovo PHAB Plus Review Mobilissimo.ro

Browserul web preinstalat e Chrome, care e lent şi are scoruri modeste în Sunspider şi BrowserMark.

- Temperatura -

Lenovo PHAB Plus in jocuri

După ce am jucat jocul Riptide GP2 timp de 15 minute am atins temperatura de 35.1 grade Celsius, deci nu există supraîncălzire aici. Nici la Dead Trigger 2 nu am înregistrat o creştere deosebită a temperaturii.

Lenovo PHAB Plus nu se supraincalzeste

- OS, UI şi aplicaţii -

Pe partea de software, Lenovo PHAB​ Plus aduce experienţa lui Android 5.0.2, cu mici modificări. Widgeturile rămân cele stock din Android Lollipop, ca şi zona carusel de multitasking şi porţiunea dropdown, cu notificări, Quick Settings şi slider pentru luminozitate. Printre Setări găsim WLAN Binding, care ne permite să ne conectăm automat la un router ţinut minte.

Lenovo PHAB Plus Review: ca un iPhone 6 Plus Plus Lite, un mega phablet pentru gameri, cu luminozitate nu prea impresionantă (Video)

În porţiunea Quick Settings se afla şi opţiunea Screen Shrink, care micşorează spaţiul de pe ecran simulând o diagonală de 5 inch, dar şi Smart Shortcut, care oferă un widget plutitor pe ecran cu butoane şi shortcut-uri virtuale, destul de utile zic eu. Apoi avem şi One Hand Keyboard, care din nou simulează o diagonală mai mică, pentru tastatura de această dată.

Aplicatii preinstalate pe Lenovo PHAB Plus

În privinţa aplicaţiilor, există 36 de apps preinstalate aici şi nu avem prea mult bloatware. Se remarca prezenţa antivirusului McAfee, a aplicaţiei ShareIt, dar şi SyncIt HD, plus obişnuitele aplicaţii Google Play Newsstand, Play Music, Maps, YouTube, Gmail şi altele.

- Concluzie -

Iată aspectele Pro şi Contra pentru Lenovo PHAB Plus.

Cele Pro sunt:

 • phablet bun pentru gameri
 • construcţie solidă
 • performanţa OK la jocuri
 • tehnologia Dolby Atmos e binevenită
 • camera e OK pentru preţ, captura selfie arată bine
 • bateria e rezonabilă, bună chiar la utilizare continuă
 • fără bloatware, interfaţa curată

Şi cele Contra:

 • design masiv
 • nu e un format pentru oricine
 • ecranul nu e luminos, are contrast slab
 • lag la deschiderea aplicaţiilor
 • volumul putea fi mai ridicat
 • timpul de playback video e modest pentru dimensiuni
 • interfaţa camerei foto şi aplicaţiei Music e inestetica şi confuză

Lenovo PHAB Plus Review

Şi iată şi notele:

 • Design: 8.3
 • Hardware: 8.7
 • Baterie: 8
 • Audio: 7
 • Display: 7
 • Camera: 9
 • Temperatura: 10
 • Conectivitate: 9.5
 • Browser şi benchmark: 8
 • OS, UI, aplicaţii: 9
 • Preţ: 9

Nota finală este de 8.5 din 10, iar acesta este un mega phablet pentru gameri, după cum am tot repetat de-a lungul recenziei, dar şi pentru cei care vor să vadă filme, doar la interior, nu şi în bătaia soarelui. Camerele sunt OK, iar acustica putea să fie mai bună. Designul e solid şi materialele sunt premium, aici nefiind nimic de reproşat.

În concluzie, PHAB​ Plus îşi păstrează noţiunea de iPhone 6 Plus Plus Lite şi e că elevul acela de 2.2 metri din clasă, care nu e foarte bun la învăţătură, dar e excelent la sport, sportul aici fiind gamingul. [FORUM]

Lenovo PHAB Plus, prețuri actualizate:

Lenovo PHAB Plus Video Review

Lenovo Phab Plus
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×