LG KC910 Renoir
Stiam ca va veni ziua in care va vom putea spune sa va aruncati aparatele foto digitale, dar nu credeam ca ea va sosi atat de devreme. Astazi avem onoarea de a va prezenta noul LG KC910, sau pe numele lui de scena LG Renoir. El este foarte asteptatul upgrade al lui LG Viewty, care a avut un success extraordinar pe piata. Telefonul este dotat cu un touchscreen si cu o camera impresionanta de 8 megapixeli.
Haideti sa vedem repede ce gasim in cutie. Evident inauntru se afla telefonul, cu o prima idee ciudata a celor de la LG: ei au considerat ca stylusul este optional, si in loc sa-l incorporeze in telefon, au decis sa-l ofere separat de terminal, intr-o husa numai a lui. Descoperim si incarcatorul, un cablu USB, castile, un protector pentru ecran, si manualul de utilizare, care vine cu tot cu cd-ul de instalare.
Exteriorul nu capteaza in mod deosebit privirea utilizatorului, iar cele 3 butoane care sunt amplasate sub ecran puteau fi mai dragute. In rest, in partea frontala a telefonului se mai observa camera pentru videoconvorbiri, si cam atat. Lateral descoperim slotul micro SD si jackul pentru casti, taste de volum si doua butoane pentru aparatul foto si blocarea terminalului.
Terminalul dispune de absolut orice tip de conectivitate, mai putin Infrarosu si Wimax. Beneficiati de Radio FM, bluetooth, 3G,Wireless si GPS, toate acestea pe langa o camera de 8 megapixeli, care face poze pur si simplu incredibile, dar la asta ajungem mai tarziu. Haideti sa aruncam o privire asupra meniului principal al telefonului.
Veti gasi un desktop foarte util, care poate fi customizat cu diverse widgeturi, precum poze, radio, media player, sau meteo. Trebuie sa mentionam ca ecranul touchscreen suporta feedback tactil, care lasa totusi de dorit, dar haideti sa incepem analiza meniurilor telefonului.
Primul meniu este cel de comunicatii. Mai exact, aici ne vom opri asupra contactelor si a mesajelor si vom incepe cu mesajele, pentru a exemplifica un neajuns al agendei telefonice. Indiferent daca vrem sa scriem un sms, sau un mail, interfata va fi aceeasi si va reamintim ca acest telefon nu beneficiaza de o tastatura fizica. Din fericire cei de LG s-au gandit la asta, de aceea, daca intorci telefonul le 90 de grade, cu ajutorul accelerometrului integrat, beneficiezi instant de o tastatura qwerty virtuala, care din pacate este cam mica pentru a fi folosita fara stylus.
Acum ne intoarcem la contacte, unde spre stupoarea noastra, degeaba intorcem telefonul, tastatura clasica fiind singura disponibila, ceea ce ni se pare absurd. Mai departe ne oprim la meniul entertainment, de fapt crema telefonului. Primul popas il facem in meniul my stuff.
LG Renoir suporta numeroase tipuri de formate: documente word, excel, pdf, si txt. Nu numai ca au fost deschise toate fisierele descoperite in diferite foldere de pe card, dar acestea au fost accesate rapid, iar navigarea in interiorul lor a fost rapida si facila.
Mai departe mentionam in acelasi submeniu folderul My videos, de unde puteti accesa toate filmele de pe card. Pentru mai multa usurinta, cei de la LG au integrat suport DivX, pentru o vizionare de calitate a filmelor. Un simplu copy paste, si gata. Fara conversii, simplu ca buna ziua. De asemenea calitate video este impecabila.
Trecem peste foto momentan, dar numai pentru simplul fapt ca ii vom dedica un spatiu mai larg si mai multa atentie putin mai incolo.
In schimb, ne oprim la partea video, unde trebuie sa va spunem ca acest telefon este capabil sa inregistreze la o rezolutie maxima de 640x 480 pixeli sau 640 x 384 Wide (wow). Pe langa asta, beneficiati de o multime de setari interesante, si cateva utile, precum white balance, sau Noise-free microphone, care aplica un filtru inregistrarii, pentru un sunet mai de calitate.
De parca asta nu ar fi de ajuns, puteti inregistra normal sau slow motion, la 120 de fps (frameuri pe secunda), cu redare normal, sau la viteza mai mare. Din motive necunoscute, la inregistrarea slow motion, captura devine intunecata, dar am reusit totusi sa remediem problema din setarile camerei.
Cu ajutorul lui muvee studio, puteti crea mici animatii cu muzica pe fundal si nu numai… un feature distractiv pentru cine are timp.
Urmatorul popas important este functia audio, unde LG a venit cu o alta inovatie. Producatorul a implementat Dolby Mobile, care cu ajutorul castilor din dotare (de o calitate mai mult dacat satisfacatoare), pot reda colectia de muzica la o calitate fara precendent.
In plus beneficiati de numeroase tipuri de “visualizations” (ca la winamp), iar interfata este placuta, usor de folosit, la fel si generatorul de playlisturi, functioneaza chiar mult prea bine, acesta adunand toate fisierele audio de pe card, inclusiv inregistrarile voastre vocale, pe care ar putea totusi sa le evite.
Beneficiati cum spuneam si de radio, asupra caruia nu ne oprim, deoarece funtioneaza isi face treaba cum se cuvine, dar este banal, si nu prezinta un interes special. Jocurile lasa de dorit, dupa cum o face si browserul telefonului, noi insa am instalat Opera Mini pe handset, deci n-ar fi o problema majora.
Terminalul ofera si support pentru singura aplicatie care se foloseste de GPS, adica Google Maps.
Mentionam, acelasi defect in ghilimele, ca la iPhone 3G. Degeaba ai GPS daca nu ai la ce sa il folosesti! Auziti LG si Apple ? Trecand peste aceasta frustrare personala, analizam Meniul principal utilities. Dupa cum spuneam browserul este oribil, norocul nostru cu Opera Mini. Zoomul este ilogic, greu de folosit, navigarea este greoaie si arata oribil. In schimb, beneficiati de RSS reader, pentru cei interesati.
Mergand mai departe, aflam ca telefonul urmeaza trendul comes with google, astfel ca beneficiati de mail, maps, Blogger si Youtube.
Inainte de a ne dedica camerei extraordinare, dorim sa corectam o afirmatie precedenta. Exista 2 aplicatii care se foloseste de GPS, jogging buddy si geo tagging, care se afla in meniul Tools respectiv foto, dar acestea sunt prea de nisa si de aceea le consideram irelevante.
Iata ca a venit si marea clipa, a analizei camerei celui mai bun cameraphone testat de noi vreodata! Acesta se acceseaza cel mai simplu de la butonul lateral dedicat, dar mai intai sa vorbim totusi despre hardware.
8 megapixeli inseamna o rezolutie de 3264 x 2448 (din nou wow), iar calitatea imaginilor rivalizeaza cu surinta cu orice aparat foto digital mai mic de 5 megapixeli. Lentilele sunt produse de Schneider Kreuznach, considerati de multi cei mai buni de piata, in competitie cu cei de la Carl Zeiss, dar sa nu ne apucam de polemici.
Blitzul nu este un LED sau “lumanare”, sau “lampa cu gaze”, sau ce mai foloseste lumea in situatii de criza, ci un Blitz real, ca la orice aparat foto, mai mic, evident, si credeti-ne, este o diferenta enorma intre acesta si restul!
Apoi descoperim mecanismul de autofocus, care la randul lui poate fi dezactivat pentru focus manual. Dupa cum incepeti sa va dati seama, nu avem de-aface cu orice camera, dar haideti sa trecem la lucruri si mai serioase.
In primul rand intram in meniul setari, pentru a vedea multitudinea de optiuni. In scene mode de exemplu, beneficiati de optiuni precum portret, sau night. Efectele de culoare precum alb, negru sau negativ desi nu impresioneaza prea mult, sunt binevenite. In schimb primul meniu care ne-a impresionat, nu atat ca si functionalitate, cat ca si existenta, este Blink detection, care detecteaza daca persoana fotografiata are ochii inchisi si va atentioneaza!
Urmatorul meniu este white balance, care va sfatuim sa-l lasati pe auto daca nu sunteti siguri de utilitatea acestei functii.
Macro nu este o noutate, o noutate este faptul ca acesta este optional, ceea ce reduce riscul de erori.
Un feature foarte important este ISO, iar acest aparat incredibil este capabil sa mearga pana la ISO 1600.
Ultimul meniu asupra caruia ne oprim este back light compensation, care din nou, ar trebui lasat pe off, daca nu sunteti siguri de utilitatea sa. La Others, se afla o optiune interesanta, adica geo-tagging, care aplica fotografiilor un “timbru” cu locatia in care a fost facuta poza.
Zoomul variaza intre 4 si 16 x si dupa cum vedeti, beneficiati si de stabilizator de imagine, care functioneaza surprinzator de bine.
Mai departe aveti posibilitatea de a dezactiva auto focusul, dar din nou nu va sugeram asta, daca doriti imagini clare.
Am descoperit si o functie foarte utila si interesanta, adica focusul selectiv. Sa presupunem ca aveti o poza unde autofocusul se face unde nu doriti dumneavoastra.. Nici o problema, apasati cu degetul pe ecran in locul unde vreti sa se faca fosusul, si voila, cand ridicati degetul, se va face poza, focusata unde vreti, si nu unde vrea telefonul.
La capitolul flash, mentionam ca datorita blitzului foarte bun, ochii rosii, cu care am fost obisnuiti la alte telefoane sau aparate foto, dispar.
Alte feature-uri incredibile gasim la shot mode. Un exemplu este smile shot, care daca ar funtiona corect, s-ar declansa de fie care data la identificarea unui zambet. Din nefericire, desi aparatul urmareste fata foarte bine, nu detecteaza foarte bine zambetul, sau poate trebuie sa ne si simtim veseli, ca el sa se declaneze!?!?
Beauty shot inlatura mici imperfectiuni, precum cosuri sau alte defecte. Acest feature functioneaza ceva mai bine decat smile shot, dar de cele mai multe ori, doar face un blurr peste partea care o considera cu probleme. Totusi cand algoritmul nu o da in bara, rezultatele sunt respectabile.
Art shot poate produce rezultate bune daca este folosit correct si, desi nu suntem fotografi profesionisti, putinele teste care le-am efectuat, au iesit bine.
Continuous shot, la fel, este fenomenal si merge la fel de bine. Cu aceasta functie puteti face 9 poze rapid, iar apoi le veti selecta pe cele pe care vreti sa le salvati. Functioneaza de minune optiunea si am folosit-o cand incercam sa facem poza unui copil neastamparat, iar din 9 poze 4 sau 5 au fost extrem de reusite.
Urmatoarea surpriza placuta este panorama shot. Cu ajutorul acestei optiuni, vei face trei poze, asistat de poza precedenta, iar la final, aparatul va face o singura imagine din cele 3. Daca aveti mana fixa, iar obiectul fotografiat este destul de departe, poza iese foarte bine.
In final mentionam optiunea exposure, de unde se pot corecta lipsa de lumina si alte defecte ale imaginii.
Dupa cum se vede, calitatea pozelor este extraordinara. Daca vom compara poza facuta cu telefonul cu una facuta cu aparatul fato, fara sa dam un zoom prea mare, diferentele nu vor fi mari de loc, ceea ce inseamna ca este fezabil sa lasi aparatul foto acasa cand pleci in concediu, mai ales daca ai un model mai vechi, inlocuindu-l acum cu LG Renoir.
Trebuie sa recunoastem ca la prima vedere si atingere, efectul de feedback, tastatura inexistenta la contacte, plus browserul ne-au lasat un gust amar. Totusi cand am descoperit camera foto, functiile video si audio, cand am aflat cat de multimedia friendly este terminalul si am vazut pretul de numai 1300 de lei, ne-am indragostit de el, si ne va fi greu sa-l trimitem inapoi celor la Ogilvy, agentia de publicitate care ne-a furnizat aparatul.
In concluzie.. Ce ar mai putea face LG ? Pai sa fure un designer de la Apple, un programator de la Opera si Igo si acest telefon ar putea fi imbatabil pe segmentul lui, cel de handseturi cu camera de 8 megapixeli.
Daca vreti un telefon cu o camera performanta, cautarile voastre au luat sfarsit. Intrati in orice magazin Germanos, Say, Orange sau Internity si luati-va cu incredere un Renoir.
In final, nu uitati sa vizitati sectiunea de stiri a mobilissimo.ro, pentru ca doar asa, veti putea fi in tema cu noutatile din domeniul telefoniei si telefoanelor mobile!