Motorola edge 50 neo review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

7.125 ori
<b>Motorola edge 50 neo review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>De acum poți număra telefoanele din seria Edge 50 folosind toate degetele de la o mână, pentru că da, mai avem încă două modele în serie. După Edge 50 Pro, Edge 50 Ultra și Edge 50 Fusion pe care le-am testat anterior

Multimedia Motorola Edge 50 Neo

Dolby Atmos aduce egalizator

Dacă e ceva ce Motorola oferă pe aproape toate telefoanele din portofoliu, fie că ele costă 1200, 1500 sau 2000-3000 lei, este setup-ul de difuzoare stereo. Astfel, edge 50 Neo nu putea fi o excepție și ne oferă un astfel de sistem care combină difuzorul de la bază cu earpice-ul din zona inferioară, pentru a crea un sunet stereo. 

Video-review Motorola Edge 50 Neo, secțiunea Acustică

Test - Putere volum frontal (sus)

  • 1.OPPO Find X291,9 (dBA)
  • 2.Huawei nova 13 Pro89,7 (dBA)
  • +
  • 84.Motorola Edge 50 Neo83,1 (dBA)
  • 85.Samsung Galaxy A6 (2018)82,9 (dBA)
  • 86.Samsung Galaxy S20 Ultra82,9 (dBA)
  • 87.OnePlus 982,9 (dBA)
  • 88.Samsung Galaxy Z Fold682,9 (dBA)
  • 89.Samsung Galaxy S10 5G82,8 (dBA)
  • 90.Nokia 182,7 (dBA)
  • 91.Motorola Moto G8 Power82,7 (dBA)
  • 92.Samsung Galaxy S20 Fan Edition 5G82,6 (dBA)

Test - Putere volum frontal (jos)

  • 1.OPPO Reno6 5G98,6 (dBA)
  • 2.Huawei nova 13 Pro97,3 (dBA)
  • +
  • 145.Motorola Edge 50 Neo88,2 (dBA)
  • 146.Honor Magic7 Pro88,2 (dBA)
  • 147.Apple iPhone 788,1 (dBA)
  • 148.Vernee Apollo Lite88,1 (dBA)
  • 149.iHunt Titan P11000 Pro88,1 (dBA)
  • 150.Huawei Mate 30 Pro88,1 (dBA)
  • 151.Xiaomi 13 Pro88,1 (dBA)
  • 152.Huawei nova 11 Pro88,1 (dBA)
  • 153.Sony Xperia XA2 Ultra88 (dBA)

Am folosit decibelmetru din dotare pentru a măsura tăria sunetului, iar la testul cu sample am atins 83,1 dBA sus, iar la difuzorul de jos 88,2 dBA. Nu tocmai echilibrul pe care îl căutam, dar rezultatele sunt în line cu multe alte telefoane testate pe parcursul acestui an. Acustica e bogată dar nu trebuie să îți faci așteptări mari de la playback, mai ales că apar și ceva vibrații la volum mai înalt. 

Test - Putere volum multimedia

  • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
  • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
  • +
  • 352.Motorola Edge 50 Neo95,3 (dBA)
  • 353.OnePlus 1395,3 (dBA)
  • 354.Samsung Galaxy A3695,3 (dBA)
  • 355.Xiaomi Mi 695,2 (dBA)
  • 356.Xiaomi Mi 10T Pro95,2 (dBA)
  • 357.ASUS ROG Phone 5 Pro95,2 (dBA)
  • 358.Samsung Galaxy A5695,2 (dBA)
  • 359.Motorola edge 60 Fusion95,2 (dBA)
  • 360.Motorola Moto G5 Plus95,1 (dBA)

Volum este mai mult decât suficient iar în aplicația Doly Atmos ai câteva moduri precum Spatial Audio, Smart Audio, Music, Movie, Game, Podcast sau Custom unde poți edita egalizatorul. La testul multimedia stăm mai bine cu 95,3 dBA și îl depășim pe Edge 50, Fold4, Xiaomi 12T Pro.

În mare, cam aceeași experiență audio ca și celelalte Moto edge 50. 

Cameră Motorola Edge 50 Neo

O cameră care te surprinde

Motorola edge 50 Neo surprinde plăcut prin setup-ul foto pe o piață pe care producătorii de telefoane mid-range se mulțumesc cu o cameră wide cu OIS, cameră ultra-wide și una macro sau bokeh. Motorola a vrut să ofere mai mult și aduce pe lângă o cameră principală și una ultra-wide cu AF pentru macro de calitate, plus cameră telephoto cu OIS și zoom optic 3x. Ce ți-ai putea dori mai mult la sub 2000 de lei? Cu un punct extra față de Nord 4 prin camera de zoom.

Video-review Motorola Edge 50 Neo, secțiunea Cameră

Ca detalii tehnice avem cameră de 50 mpx wide (OIS, f/1.8, 1/1.5 inch, pixeli de 1 micron, multi-PDAF) + telephoto de 10 mpx (f/2.0, 73mm, pixeli de 1 micron, PDAF, OIS, zoom optic 3x) + 13 mpx ultra-wide (f/2.2, 13mm, 120 grade, PDAF, pixeli de 1.12 microni). În aplicația de cameră ai opțiuni macro, 0.5x, 1x, 2x, 3x, filtre, aspect imagine, posibilitatea de a seta imagini naturale sau cu Auto îmbunătățiri.

Ai și slide-ul cu modurile slow-motion, video, photo, portrait, pro și zona More unde ai Scan, Spot Color, Night Vision, Panorama, Ultra-Res, Dual Capture, Photo Booth, Tilt-Shift, Time-Lapse, Spot Color Video și Dual-Capture Video. Le poți aranja după bunl plac ordinea sau adăuga în interfața principală. 

Camera selfie are 32 mpx, HDR și filmează 4K. Cea din spate filmează până la 4K@30fps cu stabilizare gyro-EIS, sau 1080p de la 30, 60, 120 și până la 240fps. 

Selfie

Ca de fiecare dată îmi place să încep cu fotografiile selfie, acestea fiind și primele pe care le realizez în tura foto mai ales vara pentru că după o oră de mostre, greu să mai apari bine în selfie-uri. Cum stă camera de 32 mpx? Neașteptat de bine aș zice chiar și cu un fundal foarte însorit, o problemă pe care am tot întâmpinat-o vara asta. Nu și aici. Culorile arată bine, texturile la fel, detaliile, iar recomandarea este clar folosirea modului portrait. Aici mai sunt ceva neajunsuri, cu o decupare nu tocmai 100% precisă, ci pe la 97% să spunem. Și noaptea ai selfie-uri de calitate. 

Ziua

Pe timp de zi la cadrele generaliste de prin oraș se remarcă multe detalii bogate în cadru, mai ales în parc unde se distinge vegetația, fără supraexpunere sau suprasaturare care să deranjeze vizual, doar într-o mică măsură și asta atunci când soarele pică direct pe iarbă de exemplu.

Pe ultra-wide ce-i drept mai scad detaliile și avem nelipsita deformare spre margine, cât și supraexpunere de la lumina puternică. Îmi place cum reglează HDR-ul fotografiile cu soarele în față, iar fotografia mea favorită trebuie să fie cea cu acel stuf din părculeț care arată superb în combinație cu blocurile, vegetația și cerul albastru. 

Culori

Camera face o treabă bună și în a reda culorile așa cum le percepi și tu în realitate și îmi place să văd cât de bogat este rozul prins la acei trandafiri, sau roșul din fundalul blurat care nu s-a confruntat cu suprasaturare. Nuanța de roșu de pe gard e redată la fel corect, ținând cont că fotografia cu pricina a fost făcută la umbră și că vopseaua și-a mai pierdut din strălucire. Vegetația verde este bine definită și poți admira culorile în toate galeriile de aici.  

Bokeh, closeup, macro

Nu puteam sări pentru captura bokeh, cu un mod dedicat oferit în interfața camerei. Ai opțiuni 24mm, 35mm, 50mm sau 85mm, cu bokeh oferit și pe partea de zoom. Am prins astfel lacăte, trandafiri în bătaia razelor de soare și plini de picături de la stropirea de dimineață plus acel robinet metalic și un bec în care îți puteai face un selfie. Mai sunt probleme uneori cu tulipinile florilor care nu sunt prinse în focus, sau cu acel felinar unde camera nu știe să focalizeze și pe centru acolo unde avem becul. 

Camera wide de calitate înseamnă și o captură closeup arătoasă, cu bokeh natural atât de arătos că mai zici că ai trișat și ai folosit modul Portrait dedicat. Sunt multe exemple în această galerie, de la becuri, lăcățele, robineți metalici sau stâlpișori pe care vei zgârieturile. 

Îmi plac la nebunie camerele ultra-wide cu AF pentru că oferă și macro, un mod pe care îl ador pentru că îmi permite să prin în imagini elemente pe care nici cu ochiul liber nu le poți remarca. Un microscop la o apăsare de buton, care te apropie foarte mult de texturi, vegetație, flori și picături de apă care arată fantastic. Excelent arată și firicelele de pe tulpina trandafirilor sau acea pană căzută pe frunză. 

Zoom

Cu Motorola edge 50 neo ne bucurăm și de zoom optic 3x, ceva ce nu prea vedem pe midrange-uri. O cameră care face ceea ce promite și anume livrează zoom de calitate, optic, atunci când atingi butonul 3x. Stai bine și atunci când urci mai mult de atât, poate 6-7x să zic, după care se ivește zgomotul și scad detaliile. Aici sunt ceva neajunsuri la nivel de supraexpunere și un HDR nu la fel de eficient ca pe camera wide. Vestea bună este că te poți folosi de zoom și pe timp de noapte. 

Noapte

Am ajuns și pe timp de noapte, de data asta într-un peisaj mai urban care implică trafic, lume grăbită spre casă la final de zi și multe culori tomnatice. Încă de la prima fotografie lucrurile arată foarte bine și aici mă refer la imaginea cu gardul și umbrele sale, de lângă parc, cerul alăbstrui și vegetația bătută de luminile stâlpilor, lumini subtile care adaugă puțină magie în cadru.

Stă bine și la closeup pe timp de noapte, ba chiar și la zoom dacă nu exagerezi și te oprești pe la 3-5x, cu recomandarea ca fotografiile să nu fie făcute din mișcare. Pe ultra-wide era de așteptat să avem imagini mai întunecate, halouri mai mari și zgomot, ceea ce se și întâmplă, dar mai prinzi și imagini ce pot fi utilizate în online. 

Îmi plac și reflexiile din asfalt, iar dacă vrei să faci fotografii bokeh florilor, o poți face la zone mai luminoase. De asemenea, camera face o treabă bună și cu siglele luminoase, colorate, vibrante și lizibile după aplicarea de Night Mode. Pe final am încercat și o poză cu luna care nu-i tocmai rea. 

Video

În final avem mostrele video, iar dacă vrei să te apuci de vlogging camera nu este deloc rea, cea selfie mă refer. Lucrurile arată bine și din mișcare în 4K, cu stabilizare reușită, culori și doar mici scăpări în fundal ca supraexpunere. Stabilizarea este lină la plimbare, chiar și atunci când vei coborî scările.

Văd culori bine calibrate, poate doar o idee mai vibrante decât la foto, iar ceva ce remarc este că la captura FHD apare un tremur central al imaginii și mai multă supraexpunere. Nu și în 4K. Focalizarea este de calitate, iar cu zoom-ul te apropii mai mult de subiectul dorit, dar nu e cazul să exagerezi aici. 

Pe timp de noapte se ivesc problemele, cu un tremur la fiecare pas realizat, halouri mai mari și un alt tremur la fiecare schimbare de prag de zoom. Stabilizarea are de suferit iată în condiții low-light, iar dacă ar fi un capitol la care se descurcă peste așteptări atunci este panoramarea aceea făcută în intersecția de la Auchan, cu multe lucruri care se întâmplă în scenaă, lumini, mașini și oameni. 

Benchmark-uri Motorola Edge 50 Neo

Cum stăm în benchmark-uri?

Atingem un punct sensibil pentru Motorola edge 50 Neo și anume performanța. Ne folosim ca de fiecare dată de celebrele benchmark-uri care ne fac o idee despre cum se descurcă hardware-ul telefonului supus la teste solicitante. Ca reminder, avem aici un procesor octa-core MediaTek Dimensity 7300 pe 4nm (4x 2.5 GHz Cortex-A78 + 4x 2.0 GHz Cortex-A55), alături de un GPU Mali G615 MC2 și 8 GB RAM pe varianta sosită la Mobilissimo.

Video-review Motorola Edge 50 Neo, secțiunea Benchmarks

AnTuTu este cap de listă, benchmark în care am atins 669.139 puncte, depășind cu puțin un realme 12 Pro+, cât și pe fratele Edge 50 Fusion, pe realme 12+ și pe Reno11F. Depășim și un Galaxy A35. Peste ne suflă în ceafă nimeni altul decât Nothing Phone 2a, iar mai sus îl avem pe Honor 90 și reno12 Pro. Cifre acceptabile aș zice.

realme 12 Pro+Samsung Galaxy A35Motorola Edge 50 FusionMotorola Edge 50Motorola Edge 50 Neo3DMark Wild Life Unlimited311127903073×3171AnTuTu v10666733590760623615722790669139AnTuTu v10 - CPU211476187144205851249755213262AnTuTu v10 - GPU121756132874119868163395147518AnTuTu v10 - MEM184362115211144101150511133178AnTuTu v10 - UX149139155531153795159138175181CPU Throttling Test86 (%)87 (%)80 (%)70 (%)73 (%)GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.11448××15911441GFX Bench 4.0 - T-Rex3360××60305063GeekBench 6 - CPU Multi-Core28002906296630263060GeekBench 6 - CPU Single-Core8381015102010871055GeekBench 6 - GPU OpenCL17672990180125322599GeekBench 6 - GPU Vulkan21933047230827892535TOTALURI1363

În GeekBench 6 urcăm la 1055 puncte single-core și 3060 puncte multi-core, iar plasarea în clasament este cam aceeași ca mai sus, peste RAZR 50, Edge 50 Fusion, A35 și realme 12 Pro+. Edge 40 stă mai bine cu vreo 600 de puncte. În sub-testele grafice echilibrul se păstrează și suntem cam pe la jumătatea clasamentului. Ce concluzie se poate trage de aici este că Dimensity 7300 este peste Snapdragon 7s Gen2 de pe Edge 50 Fusion. 

edge 50 neo

Că tot am amintit de grafică, un benchmark etalon este 3DMark Wild Life Unlimited unde suntem peste iPhone 14 Pro, realme 12 Pro+ și încă o dată peste Edge 50 Fusion. În CPU Throttling Test am pierdut doar 27% din performanță, iar temperatura înregistrată după 15 minute aici a fost de 38.9 grade Celsius, nimic de îngrijorat. La gaming light ne oprim la 34.4 grade. 

  • 1234
Motorola Edge 50 Neo
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×