Motorola Nexus 6 Review: cea mai bună cameră de pe un model Nexus, formatul uriaș nu e pentru oricine (Video)

3.882 ori
<b>Motorola Nexus 6 Review: cea mai bună cameră de pe un model Nexus, formatul uriaș nu e pentru oricine (Video)</b>Iată-ne pe final de an, cu recenzia lui Motorola Nexus 6, flagship-ul Google pe 2014, cu Android 5.0 Lollipop la pachet. Acest model a fost anunțat în octombrie, lansat în noiembrie și este primul phablet Nexus, un device cu ecran de 6 inch. Avem...

Iată-nela început de an, cu recenzia lui Motorola Nexus 6, flagship-ul Google pe 2014, cu Android 5.0 Lollipop la pachet. Acest model a fost anunțat în octombrie, lansat în noiembrie și este primul phablet Nexus, un device cu ecran de 6 inch. Avem de-a face cu primul Nexus produs de Motorola și primul telefon cu Lollipop pe care îl testam la Mobilissimo.ro. L-am primit în teste de la Quickmobile.ro, care îl vinde la prețul de 2699 lei.

în ce privește designul, acest terminal măsoară 10.1 mm în grosime și cântărește 184 de grame. El este mare, masiv și butucănos, chiar și pentru o persoană care favorizează un Samsung Galaxy Note 4 sau iPhone 6 Plus. Remarcăm rama din aluminiu expusă în zonele laterale și calitatea bună a construcției, dar totuși mai puțin impresionantă decât pe modelul Motorola Turbo. Acest device este solid și are o zonă frontală complet acoperită cu sticla Gorilla Glass 3.

Review Motorola Nexus 6

Handsetul are un spate din plastic ce atrage amprentele și grăsimea, iar profilul său este curbat. Acest model este și ușor rezistent la apă, sau mai bine zis rezistent la stropire. El este mai gros în zona mediană, decât la margini, pentru a sta mai bine în palma utilizatorului. Nexus 6 vine pe alb sau albastru închis și are margini destul de înguste ale ecranului. Remarcăm aici și colțurile rotunjite, iar diferența dintre Note 4 și acest device la capitolul greutate este de 8 grame, Nexus 6 fiind mai greu.

Motorola Nexus 6

în zona frontală a noului Nexus găsim difuzoare duale, o cameră frontală și senzori, în vreme ce în spate avem camera principală, cu un inel din plastic ce acoperă cele două blitzuri LED, plus logo-ul Nexus imprimat cu o textură metalică. Există și un mic orificiu în inelul din plastic, posibil un microfon și încă un microfon în spate, în zona inferioară. în zona superioară a telefonului găsim jackul audio și un nano SIM tray, în vreme ce jos se afla portul microUSB.

Dimensiunile lui Motorola Nexus 6

în stânga nu avem nimic, iar în dreapta se află butonul On/Off și butoanele de volum, toate foarte subțiri și nu chiar comode. Cel On/Off este zimțat pentru o apăsare mai ușoară. Calitatea construcției e puțin sub cea a lui Motorola Turbo și proporționarea la fel. Acest handset este pur și simplu prea mare pentru a fi plăcut de folosit și este un șoc pentru posesorii de precedente modele Nexus.

Specificatii Motorola Nexus 6

Pe partea de hardware avem un display Quad HD de 5.96 inch, cu rezoluție de 2560 x 1440 pixeli și panou AMOLED, cu densitate de 493 PPI. La interior se afla un procesor quad core Qualcomm Snapdragon 805 de 2.7 GHz, cu core-uri Krait 450 și GPU Adreno 420. Avem parte și de 32 GB sau 64 GB stocare internă și nici urmă de slot microSD. Primim și 3 GB RAM, iar în spate se afla o cameră de 13 MP, cu OIS și blitz dual LED, în vreme ce în zona frontală avem o cameră de 2 MP.

în ce privește conectivitatea, Nexus 6 oferă suport HSDPA, LTE Categoria 6, cu viteza de download de până la 300 Mbps, WiFi A/B/G/N/AC, Bluetooth 4.1, GPS, Glonass, microUSB 2.0 cu Slimport, WiFi Direct, WiFi Dual Band, DLNA și NFC. Terminalul mai include și accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola, barometru, difuzoare stereo, încărcare wireless Qi și o baterie de 3220 mAh, aceeași capacitate pe care o are și Galaxy Note 4.

Bateria lui Motorola Nexus 6

Pe hârtie bateria asigura 330 de ore de standby și 24 de ore de convorbiri. La testul nostru de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit și luminozitate la 50% am atins 8 ore și jumătate de playback video HD, adică fix cât Galaxy Note 4, în vreme ce iPhone 6 Plus atinge 12 ore. La utilizare medie în viața de zi cu zi, adică apeluri, web browsing, jocuri, mesaje și socializare, puteți prinde cam o zi și jumătate, poate chiar 2.

Mă așteptam la puțin mai mult de la această baterie, mai ales că acesta este un model masiv, de 6 inch. De remarcat și includerea funcții Fast Charge, care cu 15 minute de alimentare oferă 6 ore de utilizare a lui Nexus 6. în total, bateria se încarcă în 1 oră și 50 de minute, iar dacă sună impresionant performanță, ei bine, Note 4 se încarcă mai rapid: 1 oră și 40 de minute, deci se poate mai rapid.

Incarcatorul lui Motorola Nexus 6

Pe încărcător sunt marcate 3 tipuri de alimentare: Standard, la 5V și 1.6A, Turbo 1, la 9V și 1.6A și Turbo 2, la 12V și 1.2A. Menționez și faptul că atunci când telefonul e pus la încărcat, el tinde să se supraîncălzească, depășind ușor 40 de grade Celsius. în zona Settings găsim un grafic simplu legat de utilizarea bateriei și funcția Battery Save, care limitează funcții că vibrația, traficul de date din fundal și altele de genul. Observăm din start și lipsa procentului bateriei din bară status, care pe Nexus 6 nu apare niciodată, orice am face.

în concluzie, apreciem încărcarea rapidă, dar durata de playback nu foarte mult. în ce privește partea acustică, acest model nu vine cu căști, ca și Nexus 5 înaintea sa. Avem în schimb parte de difuzoare stereo, iar Play Music are rolul de player audio. Sunetul este clar, răspicat, cald și toate notele se aud excelent. Basul e foarte bun și sunetul e adânc și deși volumul e bun, se poate mai bine pentru un flagship de final de 2014, mai ales unul cu două difuzoare frontale. în zona de Setări găsim același egalizator stock, acum cu o nouă interfața. Ni se pun în continuare la dispoziție 5 canale de customizare și avem și o opțiune Surround, care e chiar simțită în acțiune.

Nivelul de decibeli atins de acest model este de 79.2 dBA

Nivelul de decibeli atins de acest model este de 79.2 dBA, ceea ce e dezamăgitor, mai ales că iPhone 6 Plus atinge 83.8 dBA, iar Note 4 ajunge la 89.5 dBA. La drept vorbind, îl simt pe Nexus 6 peste iPhone 6 Plus la experiența acustică de zi cu zi, în ciuda testelor cu decibelmetrul. Mai departe aruncăm o privire peste aspectul video/display. Acest smartphone optează pentru un AMOLED Quad HD de 5.96 inch, iar playerul video lipsește de pe device, fiind astfel nevoiți să recurgem la MX Player.

Pixelii sunt de tip Pentile Matrix pe Nexus 6

Puteam totuși folosi aplicația Photos, care vine cu suport pentru codec-uri că H.263, H.264 AVC, MPEG4 și VP8. Experiența vizuală este una suprasaturata, dar cu luminozitate OK, negru adânc, contrast OK și unghiuri largi de vizualizare. Acest display e totuși departe de performerii de pe terminalele Samsung și ar putea fi mai luminos. El nu da senzația de salt de la Full HD la Quad HD. Pixelii sunt de tip Pentile Matrix, iar nivelul de luminozitate atins aici este de 374 LUX, în vreme ce Note 4 atinge un uriaș 682 LUX și iPhone 6 Plus ajunge la 623 LUX.

Luminozitate ecran Nexus 6 380 LUX

Ecranul lui Nexus 6 e sub cel al lui Galaxy Note 4, dar nu cu mult sub cel de pe iPhone 6 Plus. în zona de Setări găsim în segmentul Display o funcție numită Adaptive Brightness, care optimizează afișajul în funcție de iluminarea din mediul înconjurător sau soare. în plus, există și opțiunea Ambient Display, care activează ecranul pentru notificări atunci când îl ridicăm de pe masă. Per total acest display este bun, dar nu e vreun campion absolut.

Nexus 6 - Camera de 13 MP vine cu stabilizare optică a imaginii.

Camera de 13 MP vine cu stabilizare optică a imaginii, aduce deschidere F/2.0 (față de F/2.4 de pe Nexus 5) și un senzor Sony IMX214, folosit și pe OnePlus One. Acesta este un senzor 4:3, însoțit de blitz dual LED cu ring din plastic, care dă ușor senzația de kitsch. Interfața camerei de pe Nexus 6 e cea stock, minimalista din nou. Avem parte de focalizarea rapidă, dar captura este puțin cam lentă, mai ales față de un iPhone. Cu un swipe din stânga spre dreapta activăm opțiuni foto că Photo Sphere, Panorama, Lens Blur, Camera și Video. Lens Blur a fost lansat cu câteva luni în urmă și realizează un cadrul inițial și apoi permite refocalizarea să și setarea unui anumit nivel de blurare a fundalului sau prim planului.

Camera lui Motorola Nexus 6

Ideea este de a crea adâncime a imaginii. în dreapta se află un shortcut către opțiuni, printre care și rezoluția (13 megapixeli în 4:3 sau 9.7 megapixeli în 16:9), rezoluția video (4K, 1080p sau 720p), calitatea panoramei (high, normal, low) și lens blur (calitate normală sau low). Există și opțiunea Save Location și posibilitatea de a seta expunerea manual sau automat. în partea dreaptă a ecranului, atunci când nu facem swipe avem opțiuni precum shortcut către camera frontală, blitz, HDR+, grila, timer și expunere.

Galerie Foto Nexus 6

Trecând la galeria foto în sine, acest model oferă din start o experiență foto mai bună decât predecesorii săi. în toate recenziile Mobilissimo.ro care au implicat modele Nexus am fost cam dezamăgit de cameră, dar în sfârșit Nexus 6 spala din păcatele predecesorilor. Panorama e rapidă, bine alipita, dar nu are o rezoluție prea ridicată, din păcate. Măcar ea arată bine, totuși... Ce am remarcat la Nexus 6 e ca și dacă mergem cu zoomul la maxim la fotografie, calitatea imaginii rămâne bună. Rețineți și că fotografiile au fost realizate într-o zi înnorata de decembrie.

Galerie Foto Nexus 6

Focalizarea este bună, la fel și balansul de alb și expunerea, iar aportul blitzului e binevenit în cadrele realizate la podul din parc. Macro-urile cu condensul pe acele jucării sunt excelente, dar și macro-ul cu acel bat în parcul de joacă. Culorile sunt puțin cam reci, dar realiste, iar focalizarea acestui model este excelentă, trebuie să spun asta încă o dată. Lungimea focală a capturilor este de 3.8 mm, după cum ne arată galeria în zona Details. Fotografiile sunt clar peste Nexus 5 la calitate și peste Sony Xperia Z3. Suntem totuși sub Son Xperia Z2, Galaxy Note 4 și puțin sub iPhone 6 Plus, în vreme ce aș putea spune și că suntem la egalitate sau puțin peste iPhone 6.

Pe timp de noapte, la captura foto avem culori bune, dar camera nu prea se descurcă bine cu sursele de iluminare. Mașinile în mișcare nu sunt bine capturate, dar putem lăuda senzorul de 13 MP pentru iluminarea din fotografii pe timp de noapte. și nivelul de detalii e OK și nu avem acea nuanță gălbuie, care a chinuit multe handset-uri. Aș pune acest model în aceeași ligă cu LG G3 la captura low light. Pe partea de filmare, am testat evident stabilizarea imaginii, pentru a vedea ce aport aduce OIS. Ei bine, stabilizarea este sub cea de pe iPhone 6 Plus și suntem puțin dezamăgiți aici.

Clipul 4K arată bine, dar autofocalizarea continua e puțin cam prea zeloasă. Imaginea e clară și balansul de alb și expunerea se reglează excelent la trecerea de la lumină la întuneric. Culorile arată și ele bine, iar calitatea unui clip Full HD la zoom e neștirbită, ceea ce e impresionant. Problemele de focalizare apar des la filmările noastre, sunetul captat este unul mono, iar bitrate-ul la filmare Full HD este de 17 Mbps. Nu avem captură la 60 FPS, iar clipul 4K are bitrate de 42 Mbps. Fișierele sunt în format MP4.

Captură video nocturnă crește nivelul de zgomot, dar din nou culorile sunt bine, iar claritatea e impresionantă, mai ales după un zoom sănătos, de la distanță mare. Pe final am realizat și un clip 4K care a pierdut total focalizarea, posibil din cauza expunerii la frig. în concluzie, Nexus 6 etalează o cameră sub Note 4 și iPhone 6 Plus, dar peste Xperia Z3 și un BlackBerry Passport de exemplu. Suntem egali sau peste iPhone 6 și clar mult peste Nexus 5.

Motorola Nexus 6 atinge 34 de grade Celsius, după 15 minute de Riptide GP2

Calitatea la zoom, calitatea culorilor și prim planurilor, dar și captura nocturnă bună se remarcă aici. Problemele cu focalizarea și captura lentă sunt bile negre, iar stabilizarea optică nu impresionează. Gata cu camera și hai să discutăm despre performanta și software! Motorola Nexus 6 atinge 34 de grade Celsius, după 15 minute de Riptide GP2, ceea ce înseamnă că nu se supraîncălzește. Totuși la încărcare și la titlul Game of Thrones, spatele acestui device s-a încins peste 40 de grade.

Motorola Nexus 6 Review

Browserul Chrome e cel stoc în acest caz, e rapid și tab-urile sale sunt integrate acum în zona de multitasking drept ferestre independente. Opțiunea poate fi evident dezactivată. Pe partea de telefonie, avem un dialer cu design nou, funcția Speed Dial, animații noi, calitate OK a convorbirilor, semnal bun, dar nu și un acel nivel ideal de izolare a sunetului, pe care îl oferă un iPhone de exemplu.
​

Motorola Nexus 6 benchmarks

Să aruncăm o privire și peste benchmark-uri! Am comparat Nexus 6 cu Galaxy Note 4, iPhone 6 Plus și LG G3:

 

Motorola Nexus 6

Galaxy Note 4

iPhone 6 Plus

LG G3

Quadrant

13691

26312

X

22235

AnTuTu

50243

50158

48000

35637

NenaMark

59.4 FPS

59.7 FPS

X

59.9 FPS

Vellamo

3677

4431

X

2417

3DMark

23735

12812

17925

16095

GeekBench 3

1077/3339

884/3405

1629/3405

960/2333

GFX

33.5 FPS

21 FPS

44.8 FPS

27.3 FPS

BrowserMark

1363

2594

X

1187

SunSpider

827

875

363

652

SpeedTest

22/24 Mbps

20/22 Mbps

24/20 Mbps

20/21 Mbps

Nexus 6 câștigă 3 din 10 bătălii, dar în general are scoruri bune în benchmark-uri. în plus, nu suferă de lag, are UI foarte fluid și poate rula orice joc cu grafică 3D. Că OS avem Android 5.0 Lollipop, cunoscut inițial ca Android L, în formă prezentată ca prototip cu luni în urmă. Lollipop se remarcă prin Material Design, care schimba abordarea de look a lui Android. Astfel, totul e mai colorat, mai bombastic și animațiile sunt mai ample. Iluminarea și umbrele din UI sunt mai realiste, iar totul e mai responsiv. Fonturile și iconurile sunt acum noi și avem parte și de noi efecte.

Notificările sunt acum afișate sub formă de Cards

Notificările sunt acum afișate sub formă de Cards, le puteți răspunde direct din lockscreen și puteți ascunde conținuturi private din notificările de pe lockscreen. Puteți apăsa butoanele de volum pentru a regla prioritatea notificărilor și interacțiunilor, permițând anumitor notificări să treacă de "bariera" de tip do not disturb. Prioritățile sunt în funcție de apeluri, evenimente, remindere și puteți programa și o perioadă zilnică în care să nu fiți deranjați.

Recenzie Motorola Nexus 6

în Android 5.0 apelurile pe care le primiți nu vor întrerupe filmul sau jocul pe care îl jucați și puteți alege discret să răspundeți sau să continuați activitatea. și aplicațiile au parte de propriile setări legate de prioritatea notificărilor sau blocarea lor. Tot despre notificări, acestea sunt ordonate inteligent în zona superioară a ecranului, în funcție de contact sau de tip (apeluri înaintea update-urilor de aplicații de exemplu).

Nexus 6 Quick Settings

Aflați și că zona dropdown a fost compactată și acum notificările și Quick Settings sunt pe același ecran și nu împărțite în două taburi. Odată cu Lollipop consumul bateriei e administrat mai eficient și avem și o estimare a timpului rămas până la încărcarea la maxim, afișat pe ecran. Android 5.0 aduce și o criptare mai bună, o zonă Quick Settings mai aerisita și bine organizată, cu iconuri mai mari și fără margini.

Tot fără margini este și tastatura virtuală, care e foarte comodă și bine spațiata. Puteți adăuga un cont Guest sau alt user și puteți patra aceeași conexiune WiFi la mai mulți ușeri, fără probleme. Toggle-urile Quick Settings sunt mai comode de apăsat, iar conexiunile la Internet au fost îmbunătățite. Tot îmbunătățită a fost și conexiunea Bluetooth low energy. Noul Android se bazează pe un nou runtime, înlocuind Dalvik cu ART, care aduce o creștere de performanță de până la 4 ori. Vine și cu suport 64 bit, iar Lollipop mai aduce și suport USB audio (puteți conecta microfoane USB, difuzoare, amplificatoare și mixere), dar și suport audio 7.1 și 5.1. Pe lista se mai află și suportul Open GL ES 3.1, formatul RAW și activarea OK Google prin comandă vocală, plus 15 limbi noi pentru interacțiune.

Motorola Nexus 6 Review

Android 5.0 e compatibil cu mai multe terminale decât predecesorii, printre care și ceasuri, televizoare și automobile chiar. Există suport pentru playback 4K, iar Google promite că funcțiile sale dedicate ale bateriei extind viața cu până la 90 de minute. Impresia mea personală? Android 5.0 Lollipop necesita ceva timp pentru adaptare, ca și iOS 7, mai ales că grafică e cam prea jucăușă și colorată pentru a fi luată în serios. Avem acel efect de buclă la final de lista verticală de scroll, animații foarte flashy și un icon de cameră... inestetic.

Tab-urile de multitasking sunt acum 3D, iar butoanele Android sunt abstracte și geometrice. Un concept interesant aici este adâncimea și efectul 3D. Astfel, aplicații că Gmail, Google+, Calendar și în general Android 5.0 au un element principal suprapus interfaței, creând iluzia de adâncime. și acele notificări cards sunt suprapuse interfaței în același mod. De obicei e vorba de un buton Create/Compose, care pare a pluti peste interfața.

Motorola Nexus 6

Culorile sunt vii și bitonale în zona superioară a anumitor aplicații (header plus bară status), iar fotografiile se afișează cu fade în/out. Zona butoanelor Android e transparentă și sincer să fiu nu apreciez fundalul alb al listei de aplicații preinstalate. Ca de obicei avem un homescreen dedicat Google Now, fără prea multe schimbări față de precedentele versiuni. Să vedem cum stăm cu lista de aplicații preinstalate.

Motorola Nexus 6 Review: cea mai bună cameră de pe un model Nexus, formatul uriaș nu e pentru oricine (Video)

Toate aplicațiile stock Google au fost actualizate cu Material Design și unele cu noi funcții. Calculatorul arata acum minimalist, Calendarul e total schimbat și are animații și aspecte grafice drăguțe, precum instrumente de dentist dacă aveți o programare de genul și o modalitate de vizualizare tip Agendă, care e foarte arătoasă. Google Earth se afla pe listă, ca și Docs, Google Fit, Gmail, acum cu suport Exchange și conturi non Gmail, Google+, Keep, Google Maps, Messenger (dublând un pic funcțiile lui Hangouts), News+Weather, în sfârșit cu UI nou, Photos, suita Play, Sheets, Slides și YouTube.

Să vedem acum cum stăm cu verdictul și aspectele Pro/Contra!

Cele Pro sunt:

 • construcție solidă
 • încărcare rapidă
 • difuzoare cu sunet clar, cald, răspicat
 • ecran bun, dar nu e un campion
 • focalizare rapidă
 • cea mai bună cameră de pe un telefon Nexus
 • macro superb
 • calitate bună la zoom și culori excelente
 • interfața mult simplificată
 • notificări administrate inteligent

și cele Contra:

 • mă așteptam mai mult la difuzoare
 • design uriaș și butucănos
 • bateria ar putea fi mai bună
 • ecran suprasaturat și nu foarte luminos față de rivali
 • durează ceva până vă obișnuiți cu Lollipop
 • stabilizarea optică sub așteptări
 • supraîncălzire serioasă la încărcare

Motorola Nexus 6 primește o notă de 8.9 pentru design de la noi, un 9.2 pentru hardware și un 9.7 pentru OS și UI. Nota finală este de 9.26 din 10 pentru Nexus 6, handset care se poate lăuda cu cea mai bună cameră de telefon Nexus, o performanță bună, interfață intuitivă și cea mai bună experiență de Android pur de pe piață. Adăugăm aici și o captura foto foarte bună și avem un device masiv atractiv, un înlocuitor de tabletă, dar nu chiar un rival pentru un iPhone 6 Plus sau Note 4. [FORUM]

Motorola Nexus 6 prețuri actualizate:

Motorola Nexus 6 Review
 

Motorola Nexus 6
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×