Nokia 3 Review (Introducere, Design, Display)

2.870 ori
<b>Nokia 3 Review</b>Nokia a revenit! Fanii hardcore Nokia, care au rămas alături de companie chiar şi când a ajuns sub umbrela Microsoft au motive să jubileze. Odată cu MWC 2017 a debutat un trio de smartphone-uri Android, sub tutela HMD Global: Nokia 3, Nokia 5 şi Nokia 6.

Introducere

Nokia a revenit! Fanii hardcore Nokia, care au rămas alături de companie chiar şi când a ajuns sub umbrela Microsoft au motive să jubileze. Odată cu MWC 2017 a debutat un trio de smartphone-uri Android, sub tutela HMD Global: Nokia 3, Nokia 5 şi Nokia 6. Pe Nokia 3 l-am avut la teste în ultima vreme şi recenzia sa tocmai a fost finalizată. Avem de-a face cu un telefon Android entry level, din epoca HMD Global şi care a debutat în magazine în iunie.

Windows Phone e doar o amintire, ca si plasticul glossy de pe Lumia, iar Symbian e un vis si un spectru al trecutului. Noul venit costă 649 lei la F64.ro, 699 lei la Cel.ro sau 649 lei la eMAG.ro. Combină un design solid cu Android Nougat şi dotări low midrange, iar la prima vedere pare superior unui model standard entry level.

Acest "aperitiv" al întoarcerii finlandezilor merită toată atenţia noastră, dar şi a voastră pentru a înţelege ce înseamnă "noua Nokia". Hai să vedem deci ce reprezintă Nokia 3.

Design Nokia 3

Policarbonat la un nou nivel

Nokia N9 şi Nokia 800 au turat la maxim nivelul de inovaţie al designului propus de Nokia pe telefoanele mobile. Apoi a urmat pur şi simplu un remake, reeditare şi promovare a aceluiaşi design, sub diferite formaturi şi mărimi. Nokia 3 reprezintă nouă generaţie, care pe lângă policarbonat oferă şi o ramă metalică solidă.

Spatele este mat şi are o textură inedită, ca şi cum ar fi mereu prăfuit. Pentru că am un simţ tactil dezvoltat, simt nevoia să compar textura cu bezeaua sau creta de la şcoală. Terminalul este uşor de folosit cu o singură mână, iar butoanele sunt comode. Rama metalică este masivă şi solidă, deci clar nu e genul de pe telefon pe care îl va rupe JerryRigEverything, nici cu mâna şi nici pe genunchi.

Vine cu protecţie Gorilla Glass şi Nokia 3 este disponibil pe alb, negru sau albastru. Există şi o versiune inedită pe alb şi cu margini de nuanţa "cupru". Smartphone-ul măsoară 8.48 mm în grosime şi cântăreşte 140 de grame, ceea ce îl face cam de aceeaşi grosime cu Xiaomi Redmi 4A, dar mai greu cu 9 grame. Este un design destul de plăcut privirii şi un telefon comod, dar textura din spate îi poate bulversa pe unii utilizatori.

Display Nokia 3

Luminozitate excelentă

De la un telefon entry-level te aştepţi la câteva dotări previzibile, precum un ecran compact şi o rezoluţie maxim HD, plus o luminozitate acceptabilă. Nokia 3 trece totuşi la un nivel superior şi hai să vedem despre ce e vorba.

Ecranul lui Nokia 3 vazut la microscop

Nokia 3 are un ecran de 5 inch cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli şi panou IPS LCD. Aspectul este 16:9, iar panoul este de tip 2.5D şi are şi alte avantaje precum Gorilla Glass, polarizare şi laminare. Pe hârtie ni se promit 450 nits şi o să vedeţi că suntem deloc departe de promisiuni. Pentru că nu avem player video, am utilizat Google Photos pentru a viziona clipuri.

Luminozitate ecran Nokia 3

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 174.Nokia 3420 (LUX)
 • 175.UMi Max418 (LUX)
 • 176.Apple iPhone 7 Plus418 (LUX)
 • 177.LG G6418 (LUX)
 • 178.Allview Soul X5 Style416 (LUX)
 • 179.Samsung Galaxy S10 5G413 (LUX)
 • 180.Huawei P10 Plus411 (LUX)
 • 181.Allview E2 Jump410 (LUX)
 • 182.LG Nexus 5X410 (LUX)

Aici ne-am întâlnit cu o luminozitate OK, unghiuri largi de vizualizare, culori rezonabil calibrate, poate puţin cam reci şi un contrast deloc rău. Am pus ecranul sub microscop şi ne-am întâlnit cu aranjament de pixeli RGB Stripes. La testul cu luxmetrul am atins 420 LUX, ceea ce nu e rău deloc, ba chiar e excelent. Depăşim HTC U11 şi Motorola Moto G5, dar suntem sub iPhone SE şi HTC One M8.

În Setări umblăm la luminozitate (inclusiv adaptivă), Sleep, mărimea fontului şi a mărimii itemurilor de pe ecran. Un ecran bun, peste aşteptări!

 • 1234
Nokia 38,4610
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×