Nokia 3310 (2017) Review: pariază pe cartea nostalgiei, nu ne câştiga toată inima, ci doar un ventricul mic (Video) (Introducere, Plusuri și minusuri, Concluzii, Video Review, Disponibilitate)

2.670 ori
<b>Nokia 3310 (2017) Review: pariază pe cartea nostalgiei, nu ne câştiga toată inima, ci doar un ventricul mic (Video)</b>Ştiţi momentul ăla când apare un remake al unui film şi stai cu sufletul la gură ca nu cumva un clasic să fie stricat? Dacă "Marele Gatsby" a ieşit mai bine decât varianta originală, "Ben Hur" a fost un dezastru. Anumite filme nu au cum să primească un..

Introducere

Ştiţi momentul ăla când apare un remake al unui film şi stai cu sufletul la gură ca nu cumva un clasic să fie stricat? Dacă "Marele Gatsby" a ieşit mai bine decât varianta originală, "Ben Hur" a fost un dezastru. Anumite filme nu au cum să primească un remake, fiind pur şi simplu unice şi definite de epocă şi actorul lor. Un astfel de film este "American Beauty", iar Nokia 3310 (2017) vrea să fie fix un remake la "American Beauty". Dacă îi iese imposibilul aflaţi mai jos.

Telefonul a debutat la MWC 2017 cu gamă de terminale midrange cu Android de la Nokia, în epoca HMD Global. Nokia 3310 debuta în 2000 şi a vândut peste o sută de milioane de unităţi. Ca atare am şi realizat o comparaţie între el şi Nokia 3310 (2017), dar despre asta altă dată. Ce trebuie voi să ştiţi este că Nokia 3310 cel nou costă 49 de euro la Orange la liber, 249 lei la Quickmobile.ro sau 281 lei la evoMAG.ro.

Nokia 3310 (2017)

Este un feature phone 2G, trebuie spus asta din start. Nu primim GPS, WiFi, nici urmă de NFC şi nici 3G sau 4G. Vine pe 4 culori (roşu, galben, gri, albastru) şi are un ecran de 2.4 inch. Carcasa este fabricată din material plastic, parcă mai jos cu o octavă decât 3310 la capitolul calitatea a construcţiei. Ca să vă faceţi o idee printr-o metaforă, pe 3310 din anul 2000 îl desfaci aruncându-l de perete şi nu păţeşte nimic. Pe 3310 cel nou îl desfaci trăgând de partea din spate cu frică să nu rupi capacul din plastic fragil.

Designul este mai puţin angular decât al lui 3310 cel original şi remarcăm rotunjimi în porţiunile laterale. E drept că telefonul este mai subţire şi mai uşor şi cumva mi se pare că butoanele sale nu sunt la fel de comode. Sunt mai puţin ieşite în relief şi prea plate. În schimb butonul navigaţional cu 4 direcţii e evident mai bun decât alternativa de dinainte.

Nokia 3310 (2017)

Ecranul este unul de 2.4 inch, uşor curbat şi având un strat polarizat, care îl face să se vadă bine şi la soare. Rezoluţia este de 240 x 320 pixeli şi nu arătau deloc rău. Mă refer la culori, luminozitate şi contrast, toate bune pentru un feature phone. Saltul e clar faţă de 3310 şi aş zice că e în line cu alte feature phone-uri de pe piaţă.

Nokia 3310 (2017) vine cu 16 MB stocare, slot microSD cu suport pentru carduri de până la 32 GB şi are printre dotări radio FM, player MP3, o cameră de 2 MP în spate cu blitz LED şi jack audio. Vine în variante single SIM şi dual SIM, iar pe partea de conectivitate avem 2G, microUSB şi Bluetooth. Bateria este o unitate de 1200 mAh, care pe hârtie oferă până la 22 de ore de convorbiri sau o lună de standby.

Nokia 3310 (2017)

Aici e partea în care vorbim despre benchmark-uri, dar cum nu avem aşa ceva, discutăm despre faptul că apare lag-ul când avem o listă mare cu melodii sau galerie amplă de imagini. Bateria ne-a ţinut lejer 4 zile de utilizare intensă, cu tot cu fotografii, web browsing, muzică, apeluri. Nu e rău deloc, mai ales că nici încărcarea de 2 ore şi 20 de minute nu e rea.

Pe partea acustică avem un player muzical cam încurcat, care necesită navigarea cu săgeţi într-o listă nesfârşită, mai degrabă decât în albume. Nu avem egalizator, iar la ascultarea melodiilor am găsit un bas mediocru, volum mediu şi o claritate OK. Căştile oferite la pachet sunt foarte slabe, se aud încet şi atunci când am încercat să conectez o pereche de Apple EarPods nu au făcut contact cum trebuie, având conectorul prea lung aparent.

Castile lui Nokia 3310 (2017)

Primim şi radio FM aici. Camera ar fi teoretic neglijabilă, dar cumva mi-au ieşit selfie-urile cu ea. Am apreciat culorile şi claritatea, dar suntem cam la nivelul primului smartwatch Samsung Gear cu camera, poate chiar sub puţin. Cu lumina potrivită, cu voinţă şi răbdare, obţineţi fotografii rezonabile. Captură video se realizează la rezoluţie de 320 x 240 pixeli, în format 3GPP, la 9 FPS şi 1 Mbps bitrate.

Aici am o singură clasificare a filmării: la nivel de casetă video şi cu asta am zis tot. Simt nevoia să revin la conectivitate şi să spun că avem Bluetooth 3.0 aici. Ne-am dat pe Internet cu Opera şi singura parte bună la încărcarea 2G lentă a site-ului Mobilissimo.ro e că poţi să îţi faci un sandwich între timp. Cumva merge şi YouTube în browser, dar îţi faci chiar nişte paste până se încarcă.

Snake Nokia 3310 (2017)

Apelurile în schimb se aud excelent, clar mai bine decât în anul 2000 pe 3310 evident. Discutăm acum despre OS, deşi e cam impropriu spus. Avem de-a face aici cu Series 30+ şi aţi crede că platforma vine de la Nokia. Greşit! Vine de la MediaTek, care a intrat cumva în posesia sa. Nu mai este bazată pe tehnologie J2ME, ci pe MAUI runtime. Avem un Snake nou de la Gameloft preinstalat, mai colorat şi mai vesel, plus un magazin de aplicaţii accesibil prin Opera.

Ne-am jucat şi Asphalt 6, titlu la nivel de PC-urile 386 şi avem parte şi de o aplicaţie Weather care nu merge, calendar, Notes, calculator, alarmă şi cronometru. Mai avem şi file manager, convertor valutar, lanterna şi înregistrare audio. Nu vă imaginaţi că Nokia 3310 (2017) înlocuieşte un smartphone, toate acestea fiind funcţii de bază pe care le găsiţi pe multe alte feature phone-uri.

Ajunşi la final, a venit momentul aspectelor Pro şi Contra.

Plusuri și minusuri Nokia 3310 (2017)

Părți pozitive
 • - un produs nostalgic, care ne aminteşte de "vremurile bune"
 • - aduce buzz pentru Nokia şi va ajuta ascensiunea modelelor sale cu Android
 • - display OK
 • - baterie excelentă
 • - apeluri de calitate
 • - faptul că nu are Facebook e o cură binevenită pentru dependenţi
 • - difuzor destul de OK pentru muzică
 • - culori OK la fotografii
Părți negative
 • - construcţie ieftină, de plastic, nu prea rezistentă
 • - fără 3G
 • - fără WiFi
 • - fără GPS
 • - fără cameră frontală
 • - butoanele nu sunt comode că la 3310

Concluzii Nokia 3310 (2017)

Dând cărţile pe faţă, Nokia 3310 (2017) nu va fi cumpărat pentru a fi folosit, ci pentru a fi pus la colecţie. "Mai ţii minte când a revenit Nokia în 2017 şi a ajuns apoi peste Apple, Samsung şi Huawei în doar 3-4 ani"? Cam asta va fi discursul. Iar cumpărătorii vor fi hipsteri, vegani, ascultători de muzică indie, cu barbă mare, care se îmbracă precum văd în reviste şi merg mereu pe bicicletă.

A nu se înţelege că e rău să fii hipster, am dat doar câteva date-portret. Şi cum hipsteri avem berechet Nokia va găsi mulţi cumpărători pentru telefonul sau breloc. Ca feature phone însă aveţi multe alte opţiuni mai bune şi cu puţin efort cred că găsiţi şi vreun smartphone la 250 - 300 lei. Dar ca produs de colecţie şi breloc nostalgic nu îl bate nimic.

De la noi primeşte un 6.7 din 10. Si nu, nu poţi reface American Beauty. 

Video Review Nokia 3310 (2017)

Disponibilitate Nokia 3310 (2017)

Prețuri actualizate
 • 1
Nokia 3310 (2017)
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×