Nokia 7 Plus Review (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

6.860 ori
<b>Nokia 7 Plus Review</b>Nokia 7 Plus este starul ascuns de la MWC 2018 şi în ciuda faptului că Nokia 8 Sirocco părea să fie vedeta fashion phone şi Nokia 7 Plus a făcut o impresie bună, prin accentele sale de cupru. Terminalul a debutat împreună cu alte 4 telefoane la MWC..

Multimedia Nokia 7 Plus

Îmi place difuzorul, dar mai mult microfoanele

Nokia 7 Plus este un telefon cu 3 microfoane, care sunt mai mari vedete decât difuzorul singular de la bord. Nu strică să avem difuzoare stereo, mai ales că Nokia 6 avea aşa ceva de exemplu. În fine, difuzorul singular este în zona inferioară şi nu e uşor de acoperit în landscape.

Difuzor Nokia 7 Plus

Google Play Music este playerul muzical preinstalat aici şi vine cu 5 canale custom în egalizator, setări legate de genuri muzicale, Bass Boost şi Surround Sound, dar şi Reverb. Experienţa acustică, cea din momentul când am dat drumul la muzică a fost pe bază de volum ridicat, claritate OK şi nici basul nu a fost rău. Nu am avut vibraţii ale carcasei şi nici distorsionări.

Castile lui Nokia 7 Plus

Îmi place cum reverberează chitară, dar remarc ceva stridentă la volum maxim. Telefonul nu ştie radio FM, iar căştile care vin la pachet au un fir care se încurcă foarte uşor. Am remarcat şi că mufa căştilor nu intra complet în jackul audio şi căştile sunt prea uşor de scos din greşeală. Posibil să fie doar unitatea noastră de test. Totuşi căştile în sine îşi fac treaba bine, anulează zgomotul de fond excelent, au şi bas şi volum excelente. Mai sunt şi comode.

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 41.Nokia 7 Plus88,7 (dBA)
 • 42.iHunt Titan P6000 Power88,7 (dBA)
 • 43.Allview X3 Soul Pro88,6 (dBA)
 • 44.Samsung Galaxy S888,6 (dBA)
 • 45.Sony Xperia XA88,4 (dBA)
 • 46.Allview Soul X6 Xtreme88,4 (dBA)
 • 47.Allview X4 Soul Vision88,3 (dBA)
 • 48.Allview X4 Soul Infinity L88,2 (dBA)
 • 49.LG Q788,2 (dBA)

Test - Putere volum spate

 • 1.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G7 Plus94,5 (dBA)
 • +
 • 45.Nokia 7 Plus88,7 (dBA)
 • 46.iHunt Titan P6000 Power88,7 (dBA)
 • 47.Allview X3 Soul Pro88,6 (dBA)
 • 48.Samsung Galaxy S888,6 (dBA)
 • 49.Ulefone Power88,5 (dBA)
 • 50.Sony Xperia XA88,4 (dBA)
 • 51.Allview Soul X6 Xtreme88,4 (dBA)
 • 52.Allview X4 Soul Vision88,3 (dBA)
 • 53.Allview X4 Soul Infinity L88,2 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
 • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
 • +
 • 46.Nokia 7 Plus100 (dBA)
 • 47.Allview Soul X5100 (dBA)
 • 48.Samsung Galaxy Note 899,8 (dBA)
 • 49.Apple iPhone 8 Plus99,8 (dBA)
 • 50.Samsung Galaxy A5099,8 (dBA)
 • 51.Motorola One Vision99,8 (dBA)
 • 52.Apple iPhone 11 Pro Max99,7 (dBA)
 • 53.Samsung Galaxy A8 (2018)99,6 (dBA)
 • 54.Huawei Honor 1099,6 (dBA)

Am făcut şi teste cu decibelmetrul, ajungând la 88.7 dBA la testul cu sample-ul acustic (faţă şi spate), ceea ce înseamnă că am depășit HTC U11 Life şi LG G5 sau iPhone 8. Rămânem totuşi sub Xperia L1 şi Nokia 3. În Riptide GP Renegade am ajuns la 100 dBA, iarăşi un scor bun. Cu el depăşim Huawei Mate 10 Pro şi HTC U11, dar rămânem sub Nokia 8 şi Xperia XA2 Ultra. Scoruri solide per total.

Cameră Nokia 7 Plus

Stă foarte bine la zoom şi microfon, uitaţi de Bokeh

Nokia 7 Plus pare a oferi un pachet optic similar pe hârtie cu ce oferă şi Nokia 8, doar că în loc de camere de 13 MP, are o combinaţie inedită de senzori de 12 MP + 13 MP. Avem şi optică Zeiss aici, iar senzorul de 12 MP oferă pixeli de 1.4 microni şi deschidere F/1.75. Cel de 13 MP are pixeli de 1 micron şi deschidere F/2.6. Reţineţi şi că nu avem stabilizare optică aici, ci doar electronică.

Primim şi blitz dual tone şi zoom optic 2X, lucru cu care nici OnePlus 6 nu se poate lăuda. În fată avem o cameră selfie de 16 MP, cu optică Zeiss de asemenea. Interfaţa camerei este similară cu ce am văzut la Nokia 8, ultra minimalistă, nu chiar stock şi bine organizată. Aplicaţia Camera a pornit rapid, zoomul a fost şi el rapid, iar capturile foto s-au făcut repejor.

Video-review Nokia 7 Plus, secțiunea cameră:

Pe de altă parte la focalizare, Nokia 7 Plus a fost puţin cam lent, ca şi la schimbarea de expunere. Avem şi zoom instant 2X, mod Picture in Picture, captura cu toate camerele simultan (faţă şi spate), acel celebru Bothie pe care Nokia îl promovează aşa mult. Mai avem şi Panorama şi Live Bokeh, adică faimoasa captura Portret. Evident exista şi un mod Pro, care aduce reglaje de balans de alb, ISO, expunere, shutter şi focalizare.

Filmarea se face până la rezoluţie 4K şi putem alege dacă să capturăm şi audio cu Surround, în faţă sau spate. Şi iată-ne ajunşi şi la galerie. Am remarcat că HDR-ul face capturile foarte luminoase, detaliile arată OK, dar suntem sub Xperia XA2 şi XA2 Ultra la detaliile prinse. Uitaţi-vă la frunzele copacilor şi o să vă daţi seama ce spun. Pe de altă parte zoomul 2X este excelent, nu pierde nici un detaliu.

Mi se pare şi că uneori telefonul se chinuie puţin să focalizeze la prim-planuri, cele cu flori mai ales, când tentaţia e mare să te apropii cât mai mult pistil şi stigmată. Cu toate acestea când prim planurile ies, ele arăta fantastic. Îmi place textura frunzelor şi petalelor plantelor capturate. Mi se pare că HDR-ul rezolva unele nuanţe albăstrii ale capturilor noastre.

Mostra foto Nokia 7 Plus - Zoom ceas de biserica

În general am fost mulţumit de culori, iar verdele este calibrat mai realist decât la Huawei P20 Pro. A venit şi primul şoc: zoomul fantastic, când treci de 4X, 5X, 6X. Dacă vi se părea Huawei P20 Pro bun, ei bine îi ţine piept şi acest midranger cumva. Avem acea mostră cu ceasul bisericii care e elocventă. Nuanţele de roşu şi galben arată bine. Sunt şi momente (puţine) când fundalul este puţin ars sau mai neclar.

Din păcate Bokeh-ul nu a fost deloc la înălţime, pentru că blurr-ul intra peste subiect şi mi se tot cere să mă îndepărtez sau apropii de subiect, făcând experienţă frustrantă. E neplăcut să îl foloseşti, asta e sigur. Panorama e destul de generoasă, la 12.800 x 2080 pixeli, iar trecând la selfie, textura pielii nu arată cine ştie ce, dar sunt OK detaliile. Fata mea e cam prea albă şi nu cred că sunt chiar aşa fantomă.

E drept că primele cadre au fost într-o zonă mai dubioasă, cu multă umbră, dar la soare selfie-urile au început să arate ceva mai OK. Scăpaţi şi de modul Beauty şi aveţi sinceritatea camerei pure de 16 MP cu Zeiss. Dacă la început am strâmbat din nas la selfie, ulterior m-au mulţumit. Cu toate acestea sunt sub ce oferă un Xperia XZ1 Compact să zicem şi sub Samsung Galaxy A8 (2018).

Trăgând linie, se poate spune că Nokia 7 Plus este egal cu Motorola Moto X4 şi Samsung Galaxy A8 (2018), dar Bokeh-ul este cam degeaba. Selfie-urile nu sunt constante, dar în rest culorile, claritatea şi dynamic range-ul sunt în grafic, iar zoomul e starul. Se poate bate şi cu un ASUS ZenFone 4 şi 5, ba chiar să îl depăşească pe 5 uneori.

În condiţii low light, Nokia 7 Plus este un telefon pragmatic, aş zice o mică surpriză, cam ca LG Nexus 5X. Avem un zoom excelent şi noaptea şi e prima oară, PRIMA OARĂ de când tot face Ervin acele poze la Timişoara când văd ce e acel panou rotund de pe o clădire: un logo UPC verde. Până acum era doar o pată verde la TOATE telefoanele testate de noi.

Claritatea e bună şi e drept că lucrurile arată mai întunecat decât la majoritatea midrange-urilor. Luminile stradale şi halourile sunt şi ele bunicele, ca dimensiuni şi culoare. Nu avem blur, nuanţe gălbui, albastre sau alte ciudăţenii. Aş pune la egalitate acest model cu Galaxy A8 (2018) şi l-aş pune şi peste ASUS ZenFone 4, ZenFone 4 şi Moto X4. Faptul că îi lipseşte "icterul", gălbuiul enervant e un mare plus.

Am ajuns şi la video, unde am lucrat pe bază de MP4, Full HD, 30 FPS şi 20 Mbps. 4K-ul ne duce la un bitrate dublu, de 43 Mbps. Am ascultat cu atenţie sonorul capturilor şi se pare că Nokia chiar a livrat captura audio cu surround aici, pe baza a 3 microfoane cu tehnologie OZO. Se descurcă şi cu vântul puternic, se auzeau oamenii vorbind, ambiantă, muzică, tot. Spaţialitatea sunetului e admirat aici.

La filmarea din mers am apreciat stabilizarea electronică, care m-a dus cu gândul la iPhone-urile cu EIS foarte bun, iPhone 6 şi 6s parcă. Focalizarea e precisă, iluminarea e OK, iar 4K-ul e perfect calibrat, că la un flagship, dar cam tremurat aş zice. Nimic rău de zis la claritate în general, la toate capturile video. Nuanţele de albastru mi-au plăcut în mod special, iar zoomul a fost din nou foarte, foarte bun.

La filmarea cu camera frontală avem ceva pierdere de focalizare când mergem pe stradă, dar textura pielii, porii, culoarea, nuanţa sa au arătat excelent. Stă la fel bine că Xperia XA2, fără arsuri şi parcă mai constant. Sunt momente când e o uşoară tendinţa de supraexpunere uneori. Luând în calcul spaţialitatea sunetului şi zoomul, Nokia 7 Plus e telefonul ideal de concert Untold, Electric Castle şi Summer Well.

Se poate bate la egal cu Moto X4, ZenFone 5, Galaxy A8 (2018), ba chiar să le şi depăşească dacă e luat la bani mărunţi. E în top 3 la filmare în 2018, în zona midrange. Nu am uitat de filmarea low light, care se lasă cu motion blur, flicker, tremurături şi grain. Microfonul iarăşi e foarte bun, iar panoramarea lentă e cheia aici. Dacă te mişti prea repede ai motion blur.

Focalizarea e precisă totuşi, zoomul rămâne la nivel înalt şi apar totuşi câteva extra reflexii de lumină, care nu prea au ce să caute în cadru. Halourile luminilor stradale sunt un pic umflate, dar măcar nu avem galbenul acela enervant sau nuanţe bizare. Aici ar fi un mic neajuns faţă de celelalte moduri de captură şi un handicap în faţa lui Samsung Galaxy A8 (2018), dar nu unul foarte grav.

Mărturisesc, zoomul şi microfonul mi-au depăşit cu foarte mult aşteptările.

Benchmark-uri Nokia 7 Plus

La nivel de flagship de 2016 sau chiar peste

În ultima vreme am testat telefoane midrange sau high end care au fost OK la CPU, dar le-a tras în joc GPU-ul. Asta nu e de bun augur pentru jucătorii de PUBG sau Fortnite.. Nokia 7 Plus ia un fel de revanşa pentru toată lumea, sosind cu performanţe bune în zona midrange.

Terminalul are un procesor Qualcomm Snapdragon 660, 4 GB RAM, dotări similare cu ZenFone 4 de altfel, plus 64 GB stocare şi slot microSD. Are GPU Adreno 512, nu suferă de lag şi are o interfaţă stock fluidă. Am jucat pe el Riptide GP Renegade şi Granny, cu zero urme de lag sau delay, frame rate excelent şi toate cele. Zic că jucaţi lejer şi PUBG, poate şi Fornite când apare pe Android.

Motorola Moto ZXiaomi Mi A1ASUS ZenFone 5 (ZE620KL)Samsung Galaxy A8 (2018)Nokia 7 Plus3DMark Sling Shot2983×1450104620133DMark Sling Shot - Graphics3726×131992018733DMark Sling Shot - Physics1757×2224201727243DMark Sling Shot Extreme ES 3.1××94572413263DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics××81361211583DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics××2181200926963DMark Sling Shot Extreme Vulkan××75461310673DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Graphics××6355099153DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Physics××217721572561AnTuTu v613333162761921777800497496AnTuTu v6 - 3D519291281982671701111003AnTuTu v6 - CPU2788320796290262846134171AnTuTu v6 - RAM102715285600977887702AnTuTu v6 - UX4324823861488752474444620AnTuTu v7××124663×141576AnTuTu v7 - CPU××55618×65048AnTuTu v7 - GPU××21102×30013AnTuTu v7 - MEM××6867×7294AnTuTu v7 - Temperature××34 (°C)×36 (°C)AnTuTu v7 - UX××41076×39221Basemark OS II23551253199220102375Basemark OS II - Graphics4344997160413342297Basemark OS II - Memory2163980215823032446Basemark OS II - System33433203440144735160Basemark OS II - Web979788103511861098Basemark Web87,7891,79124,79144,21146,34GFX Bench 4.0 - ALU 21203329,7418,7648,6625GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.1576,1207,1353,6341505,9GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2433,5358,3541,8393,4796,6GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.01580599947,19411319GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1855,8394,4606,3615,4863,7GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.1802,9193,5351,4329,6506,6GFX Bench 4.0 - T-Rex2810998,7192117462662GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.11292296,5525,8750790,3GFX Bench 4.0 - Texturing62151885286616324229GeekBench 4 - Compute62843153448236505833GeekBench 4 - Multi-Core38744268480543395897GeekBench 4 - Single-Core1471875133215381651JetStream××44,1851,8154,41Linpack - Multi-Thread807,02 (MFLOPS)346,34 (MFLOPS)883,07 (MFLOPS)388,63 (MFLOPS)1028,46 (MFLOPS)Linpack - Single Thread234,83 (MFLOPS)148,12 (MFLOPS)417,08 (MFLOPS)330,05 (MFLOPS)496,06 (MFLOPS)PCMark Work 2.056134854564652356240PCMark Work 2.0 - Data manipulation37643471487741485304PCMark Work 2.0 - Photo editing1246575059285710810784PCMark Work 2.0 - Video editing58275202508044675113PCMark Work 2.0 - Web browsing46935107546149755855PCMark Work 2.0 - Writing43433894456559985524RealPi Benchmark××5,62 (s)5,15 (s)4,68 (s)SunSpider688,3 (ms)1360,4 (ms)797,3 (ms)681,3 (ms)552,1 (ms)Vellamo - Browser44053115475454605766Vellamo - Metal35461468243225542908Vellamo - Multicore31732239315025913733TOTALURI173230

Nu se supraîncălzeşte deloc la gaming, iar trecând la benchmark-uri, în AnTuTu 6 am fost peste Huawei Mate 8 şi Samsung Galaxy A8 (2018), dar sub Huawei P9 Plus şi iPhone SE. În AnTuTu 7 am depăşit HTC U11 Life, Sony Xperia XA2 şi Moto X4, fiind evident sub un Huawei P20 Pro. Surpriza a venit în GeekBench 4 Multi Core, unde am fost pe locul 19 all time, peste iPhone 7 Plus şi Huawei P10 Plus chiar.

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 130.Nokia 7 Plus36,6 (°C)
 • 131.Xiaomi Mi Mix 2S36,7 (°C)
 • 132.Huawei P1036,7 (°C)
 • 133.Orange Dive 7136,7 (°C)
 • 134.iHunt Alien X36,8 (°C)
 • 135.Samsung Galaxy A8 (2018)36,8 (°C)
 • 136.Nokia 636,9 (°C)
 • 137.Ulefone Power36,9 (°C)
 • 138.Motorola One Action37 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 218.Nokia 7 Plus39,4 (°C)
 • 219.Allview X4 Soul Infinity N39,4 (°C)
 • 220.HTC U Ultra39,6 (°C)
 • 221.Sony Xperia XA2 Ultra39,7 (°C)
 • 222.Nokia 639,8 (°C)
 • 223.ASUS Fonepad Note FHD639,8 (°C)
 • 224.Allview P6 Energy39,8 (°C)
 • 225.Allview Soul X5 Pro39,9 (°C)
 • 226.Nokia 139,9 (°C)

Sub Nokia 8 şi Huawei P10 totuşi. La testul de grafică în Slingshot 3.0 am depăşit Motorola Moto X4 şi OnePlus 2, dar am fost sub LG G6 şi Moto Z. Scorurile arată excelent şi sunt încântat de performanţă acestui device, care sincer să fiu mi-a depăşit aşteptările. Aş zice că e la nivel de flagship de an 2016 chiar, uneori peste. La testele de temperatură am prins 36.6 grade Celsius în GFXBench şi 39.4 grade în Riptide GP Renegade, deci nici o problemă cu supraîncălzirea.

 • 1234
Nokia 7 Plus9,1510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×