Nokia Lumia 1320 este un exemplar rar în ecosistemul Windows Phone: un phablet cu preț accesibil și dotări destul de bune. Acesta este un telefon de 6 inch, anunțat în luna octombrie a anului trecut și lansat în ianuarie în acest an. Acest device are prețul de 1340 lei și îl analizăm în rândurile următoare.
Nokia Lumia 1320 are o carcasă înlăturabilă, care poate fi înlocuită cu diferite versiuni de carcase divers colorate. Pentru a înlătura această "cochilie" va fi nevoie să trageți cu unghia de colțul stângă jos. Deși teoretic acesta este tot material policarbonat, parcă el este mai subțire și mai fragil în cazul acestei carcase decât pe Lumia 1520 și Lumia 1020. Acest handset este ușor alunecos, carcasa scârțâie puțin și măsoară 9.8 mm în grosime, cântărind 220 grame.
Terminalul este unul masiv și are butoane din plastic plasate lateral, care oferă un feedback destul de bun. în partea superioară se află jackul audio, în vreme ce jos avem portul microUSB, iar în spate se află difuzorul, camera și blitzul. în zona frontală regăsim butoanele capacitive și camera frontală. Designul este unul specific Lumia, dreptunghiular și ușor rotunjit, iar o mențiune aici avem pentru faptul că aceasta carcasă este rezistentă la amprentă. Per total designul este OK la acest preț.
Trecând la hardware, acest Lumia aduce un display de 6 inch, un IPS LCD cu tehnologie ClearBlack și posibilitate de afișare a 16 milioane de culori. Rezoluția este de 1280 x 720 pixeli, iar ecranul are parte și de protecție Gorilla Glass 3. La interiorul handsetului se află un procesor dual core Qualcomm Snapdragon S4 Pro de 1.7 GHz, cu core-uri Krait 300. Specificațiile includ și un GPU Adreno 305, 1 GB RAM, 8 GB spațiu de stocare, slot microSD cu suport pentru până la 64 GB stocare în plus și o cameră de 5 MP în spate, cu blitz LED.
în zona frontală avem o cameră VGA, iar pe partea de conectivitate avem quad bând GSM/GPRS/EDGE, HSDPA cu viteza de download de 42 Mbps, LTE, Bluetooth 4.0, microUSB 2.0, WiFi dual bând, GPS și Glonass. Slotul SIM de pe telefon este un microSIM, iar telefonul oferă anulare activă a zgomotului de fond, accelerometru, giroscop și senzor de proximitate.
Lumia 1320 folosește o baterie Li-Ion de 3400 mAh, care pe hârtie asigura 25 ore de convorbiri și 98 de ore de playback audio. La testul nostru am atins o durată uriașă de peste 17 ore de playback video HD, cu luminozitate la nivel mediu și WiFi pornit. încărcarea durează 2 ore și 10 minute, iar bateria este excelentă. Trecând la aspectul audio, avem parte de un difuzor de mici dimensiuni, care oferă un volum ridicat, dar din păcate la melodiile cu voce, ea nu e prea clară.
Basul nu e foarte puternic și există și un ușor distors la melodiile cu chitară. Căștile incluse în pachet sunt din rândul celor ieftine în genul lui Lumia 520, mai degrabă decât earbuds de la Lumia 1020 și Lumia 1520. Din păcate și aceste căști se aud înfundat și cu ecou, dar măcar volumul este bun. Avem parte și de radio FM, iar per total experienta acustică este sub alte modele Lumia, dar handsetul își face treaba. în zona de setări, pe partea audio avem parte de opțiune Dolby și egalizator cu destul de multe opțiuni.
Ecranul este un IPS LCD de 6 inch 720p, iar ClearBlack înseamnă că primim filtre de polarizare care scad glare-ul. Acest display suportă input și cu mănuși, iar la playback-ul video descoperim culori vii, unghiuri largi de vizualizare și luminozitate destul de bună. La testul nostru cu luxmetrul am atins 368 de unități LUX pe alb, ceea ce este rezonabil. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, contrastul este bun, iar în zona de Setări avem parte de opțiuni speciale pentru funcționarea în bătaia soarelui, reglarea culorilor, temperaturii și saturației imaginii.
Acest display este unul de calitate și se comportă destul de bine în bătaia soarelui. Nokia Lumia 1320 este dotat cu o cameră de 5 megapixeli, care poate realiza fotografii la rezoluție maximă de 2592 x 1936 pixeli. Aplicația standard a camerei de pe acest device oferă opțiuni precum Scene, ISO, expunere, balans de alb, aspect ratio și Lenses. Am descărcat și aplicația Nokia Camera, care are o interfață foarte bine gândită, cu o serie de cadrane reglabile ce permit setarea opțiunilor balans de alb, ISO, viteza shutter-ului, modul de focalizare, expunere și blitz.
Probabil știți că nu avem HDR pe Lumia, dar avem bracketing, care face o serie de capturi cu expuneri diferite. Smart Sequence se află la posturi, permițându-ne să înlăturăm obiecte în mișcare cu această funcție, să alegem cea mai bună poză/față dintr-o serie de poze în rafală și să realizăm un motion blur. Camera oferă o deschidere F/2.4, aceeași ca și a lui Lumia 1520. Analizând fotografiile realizate în parc descoperim cadre cu culori destul de realiste, dar puțin cam reci.
Aceasta este una dintre cele mai bune camere de 5 megapixeli testate de noi în ultimii ani, chiar peste unele camere de 8 MP de pe modele Android. Fotografiile au o luminozitate bună, nivel bun al detaliilor și chiar și fotografiile realizate la interior, cu blitz arată bine. Prim planurile au ieșit OK, după cum vedeți la acele pahare de cocktailuri.
Contrastul este fără reproș și avem și multe aplicații cu care să ne jucăm pe partea foto. Senzorul acestui device măsoară 1/4 inch și avem parte și de un dynamic range bun. Pe partea video putem filma la 1080p și 30 FPS, sau 720p. Claritatea e bună la filmare, stabilizarea nu prea și din fericire putem să oprim autofocalizarea continua prea entuziastă uneori. și aici culorile și contrastul sunt bune.
Rezultatul este un fișier cu bitrate de 20 Mbps, iar captura audio este mono. Luați în calcul când vă uitați la mostre că era o zi foarte înnorata și Lumia 1320 a făcut față cu brio, singurul defect fiind unele poze/video puțin albastre. La analiza de performanță am descoperit că acest model atinge 39.3 grade Celsius după 15 minute de jucat Asphalt 8, ceea ce înseamnă că handsetul se încinge puțin. Telefonul nu suferă de lag și rulează Asphalt 8 și jocuri noi fără probleme.
​
Pe partea de apelare, nici o obiecție: avem semnal bun, calitate bună a convorbirilor și semnal fără probleme. Browserul are o viteză rezonabilă, iar tastatura virtuală este comodă, deși aș fi dorit să avem și opțiune one hand că pe Galaxy Note 3. Nu am uitat de benchmark-uri și am luat decizia de a compara acest model cu Lumia 1020 și Lumia 1520. Nokia Lumia 1320 atinge 1857 puncte în BrowserMark 2.0, peste cele 1597 puncte ale lui Lumia 1020, dar sub cele 1973 puncte ale lui Lumia 1520. în Sunspider am atins 694 ms cu Lumia 1320, 558 cu Lumia 1520 și 911 cu Lumia 1020. Aici câștiga modelul cu cele mai puține puncte, adică Lumia 1520.
în AnTuTu scorul a fost de 15.117 pe Lumia 1320, peste cele 12.000 puncte ale lui Lumia 1020 și sub cele 24.000 ale lui Lumia 1520. în WPBench avem parte de 301 puncte cu acest model, peste cele 223 ale lui Lumia 1020, dar sub cele 441 ale lui Lumia 1520. Basemark ne-a adus 492 puncte pe Lumia 1320, adică aproximativ jumătate din scorul unui Nexus 5. GFXBench ne arată că am atins 3.9 FPS, deci nu suntem departe de un iPad Mini de exemplu, care ajunge la 3.5 FPS.
în cele din urmă în Phonemark avem 1362 puncte, deci peste HTC 8X de exemplu, cu 960 de puncte ale sale. Un Lumia 1520 are 1768 puncte în acest test. Trăgând linie se poate spune că stăm destul de bine în benchmark-uri, mai ales că depășim Lumia 1520 în mai toate testele. Că OS avem parte de WIndows Phone 8 GDR 3 Lumia Black Edition și da, este o greșeală de scriere în titlul clipului nostru YouTube (acest model NU rulează Windows Phone 8.1... încă).
Printre funcțiile lui GDR3 se număra dublu țap pe ecran pentru deblocare, multitask cu X în colțul ecranului pentru a închide aplicațiile și opțiune de rotire a imaginii în aplicații. în plus avem și funcția Glance, cu mod nocturn și colorit diferit. Avem parte și de un Driving Mode, Kids Corner și setări speciale pentru experiența Touch. în privința aplicațiilor preinstalate sau a celor pe care le putem instala, aici nu avem nimic diferit față de alte modele Lumia. App Highlights ne furnizează în continuare recomandări de aplicații, în vreme ce Here Drive oferă navigare turn by turn și funcționare offline cu hărți descărcate în memoria terminalului, iar Nokia Here Maps are o mulțime de puncte de reper, până la cele mai mici magazine de colț de bloc mai nou.
Avem parte și de Linkedin preinstalat, Cinemagraph pentru a crea GIF-uri, Glam Me pentru editare de selfie-uri, Creative Studio pentru editare foto și Nokia Refocus pentru refocalizare după fotografiere. Experiența Office este neschimbată și putem edita cu ușurință fișiere Excel, Word și Powerpoint. și acum să trecem la verdicte și la aspectele pro și contra.
Iată-l pe cele Pro:
- baterie excelentă
- display de calitate
- numeroase opțiuni ale camerei
- cea mai bună cameră de 5 MP testată de mine
- rulează jocuri noi
- o mulțime de aplicații Nokia la dispoziție
- fără pic de lag
și acestea sunt cele Contra:
- formatul de 6 inch nu e pentru oricine
- ușor alunecos
- acustică sub alte modele Lumia, chiar și Lumia 520
- căști slabe
- nu există prea multe jocuri în Windows Phone Store, deși acesta are alură de gaming device
Nokia Lumia 1320 primește o notă de 8 din 10 pentru design, un 8.7 din 10 pentru hardware și un 8.5 din 10 pentru OS și UI. Nota finală este 8.4 din 10 și apreciem aici mult și prețul de 1369 lei. Aspectul audio, lipsa de jocuri și designul sunt cele 3 aspecte principale care trag în jos acest produs, altminteri unul foarte bun. în schimb așa o baterie bună nu vom întâlni prea curând...
Nokia Lumia 1320 prețuri actualizate: