Nokia X review (dual SIM): un experiment Îndrăzneț, dar nu neapărat un succes (Video)

3.381 ori
<b>Nokia X review (dual SIM): un experiment Îndrăzneț, dar nu neapărat un succes (Video)</b>Nokia X este primul terminal cu brandul Nokia care rulează Android și a fost anunțat în februarie și lansat în martie în cadrul MWC 2014. Am primit acest device în teste de la Cosmote România, iar prețul acestui terminal este de 1 leu cu...

Nokia X este primul terminal cu brandul Nokia care rulează Android și a fost anunțat în februarie și lansat în martie în cadrul MWC 2014. Am primit acest device în teste de la Cosmote România, iar prețul acestui terminal este de 1 leu cu abonament Cosmote Free L, sau 499 lei fără abonament. și acum să trecem la review!

Nokia X aratĂ ca un mic cubuleț LEGO, când vine vorba de design și el măsoară 10.4 mm în grosime și cântărește 128.7 grame. Aderența sa este bună, iar handsetul are un capac mai ușor de scos decât cel de pe Nokia Lumia 520, iar numele acestui din urmă device va mai apărea de câteva ori în acest review, deoarece aceste telefoane au multe lucruri în comun. Aveți totuși nevoie de unghii pentru a scoate carcasa eficient.

Pareri despre Nokia X

Că design acest model amintește de un Nokia Asha, iar capacele spate sunt înlocuibile, în variante colorate chiar. Capacul bateriei este înfășurat în jurul corpului acestui device, iar sub el se află două slot-uri micro SIM și unul microSD. în partea frontală avem un singur buton capacitiv, cel Back, iar lângă earpiece se află senzorul de lumină ambientală și cel de proximitate. Avem și un microfon în partea inferioară, iar în dreapta se află butoane de volum și butonul On/Off, toate cu feedback bun și comode.

Specificatii Nokia X

Sus vom găsi jackul audio, iar jos portul microUSB, în vreme ce în partea din spate se află camera și difuzorul. Designul este unul simplu și funcțional pentru Nokia X, deci nu avem multe obiecții aici. în ce privește hardware-ul, telefonul include un procesor Snapdragon S4 Play, un dual core Cortex A5 de 1 GHz, un GPU Adreno 205 și un display IPS LCD de 4 inch, cu rezoluție de 480 x 800 pixeli. Avem la dispoziție și un slot microSD, care suporta carduri de până la 32 GB, iar stocarea internă a acestui handset este de 4 GB.

Review Nokia X

Pe partea de RAM avem la dispoziție 512 MB, iar în ce privește conectivitatea, Nokia X suporta HSDPA cu viteza de download de 7.2 Mbps. Lista de specificații se încheie cu WiFi, GPS, Bluetooth 3.0, microUSB, o cameră de 3.15 MP fără blitz, senzor de proximitate, accelerometru și radio FM. Acest handset este unul dual SIM dual standby și are parte de o baterie Li-Ion de 1500 mAh, care asigură pe hârtie 408 ore de funcționare în standby, sau 13 ore de convorbiri sau 26 de ore de muzică.

Test baterie Nokia X

La testul nostru, care implică playback video HD cu WiFi pornit și luminozitate la 50% am atins o durată de playback de 3 ore și 14 minute. încărcarea durează 2 ore și 10 minute, iar ca performanța a bateriei, acest model este apropiat de Lumia 520. Per total aș spune că bateria e OK, deși poate că mă așteptam la măcar o oră în plus de funcționare. Regret și lipsa opțiunilor de power saving aici.

Nokia X

Trecând la acustică, Nokia X este un telefon cu volum destul de ridicat, claritate bună și un player custom, care include opțiunile clasice de pe un player stock Android. E vorba despre Bass Boost, 3D effects și personalizări ale înaltelor sau joaselor. Basul este OK, iar volumul este afișat sub forma unei bare în zona superioară a ecranului. Căștile sunt identice cu cele care vin la pachet cu Nokia Lumia 520, dar sunt cam prea mari pentru urechile mele. De asemenea, ele oferă prea mult bas și parcă îneacă melodia.

Nokia X pe partea audio

Că performanța audio acest model e aproape de Lumia 520, care totuși strălucește la multe capitole când vine vorba de audiție, mai ales la volum maxim. La testul cu decibelmetrul am atins 86.4 decibeli, folosind un fișier de test standard, în gama de la 30 până la 960 de Hz. V-am prezentat și funcția radio FM în video review, cu opțiuni ca mono, stereo și sleep, plus posibilitate de ascultare la difuzor.

Luminozitate display Nokia X

în privința ecranului și a aspectului video, Nokia X integrează un display IPS LCD de 4 inch, cu rezoluție de 480 x 800 pixeli și densitate de 233 ppi. Pixelii sunt de tip RGB stripes, culorile sunt vii, iar acesta nu e cel mai luminos ecran, dar își face bine treaba. Contrastul aș spune că e OK, deși veți vedea că în bătaia soarelui nu prea stăm bine. Am atins un nivel de 233 unități LUX cu ecranul lui Nokia X, care mai oferă și unghiuri bune de vizualizare, iar per total acesta este un ecran bun având în vedere prețul handsetului.

Nokia X camera de 3.15 MP

Printre setările acestui display se număra dublu tap pentru activare, mărimea fontului, funcția Glance cunoscută de pe terminalele Windows Phone și care permite afișarea de informații pe ecran atunci când telefonul e în standby. și acum să trecem la camera de 3.15 MP, care oferă o rezoluție maximă a fotografiilor de 2048 x 1536 pixeli. Nu avem autofocus sau blitz, iar camera folosește focus fix, cu o adâncime a câmpului vizual mai mare decât o cameră standard cu focus fix.

Senzorul măsoară 1/5 inch, iar captura video se realizează în 480p la 30 FPS maxim. Nu avem parte de cameră frontală aici, iar interfața camerei are un frame rate destul de bun, zoom rapid, iar în stânga găsim opțiunile balans de alb și expunere. în zona de setări se mai află opțiuni ca anti banding, ISO, până la 400, reducere a zgomotului, detectare facială, saturare cu 11 nivele de setare și contrast, tot cu 11 nivele.

Mostre foto Nokia X

Avem și claritate, cu 7 nivele de setări și expunere automată (frame average, center weighted sau sport metering). Putem captura în calitate super fine/fine/normal, iar efectele de culoare includ obișnuitele mono, sepia, aqua și negativ. Există și opțiunea panorama aici, iar trecând direct la fotografii, ele ies arse la soare, nivelul de zgomot este ridicat, iar suprasaturarea e la ea acasă. Cu puțină răbdare și cu lumină bună veți obține niște fotografii care arată cât de cât bine totuși. Deși mă așteptam la o experiență foto similară cu a lui Lumia 520, Nokia X e cam cu 40% sub acel model. Panorama arata OK totuși, cu rezoluție de 2500 x 500 și puteți uita de macro pe acest terminal.

Mostre foto Nokia X​

Fotografiile nu sunt foarte bune, dar ne mulțumim cu ce avem. Interfața de captură video aduce opțiuni că time lapse, balans de alb și rezoluții precum VGA, SD, WVGA sau FWVGA. O opțiune interesantă este codarea video, în MPEG4, H.264 sau H.264. Putem selecta și codarea audio, în AAC sau AMRNB. Există și efecte de culoare aici și un mod special pentru captura low power (atunci când bateria nu mai are prea multă energie).

Trebuie să recunosc că aceste clipuri nu arată prea bine, iar formatul 3GPP nu e nici pe departe preferatul meu la captura video. Nivelul de detaliu nu este grozav, dar culorile sunt bune și contrastul e rezonabil. Camera oferă o deschidere F/2.8 și există și opțiuni stock de editare foto, dacă doriți. Concluzia e ca pe acest telefon experimental, camera a fost sacrificată. A meritat? Aflați în rândurile următoare!

Gameing pe Nokia X

După o sesiune de gaming de câteva minute bune am atins 38.2 grade Celsius pe Nokia , deci el nu se încinge foarte rău. Ca browser avem o soluție Nokia bazată pe Chromium, cu viteză bună și fluiditate crescută. Căutarea Bing este integrată în zona barei de adrese, care are și rol de motor de căutare. Tastatura virtuală nu e prea bine spațiată sau comodă, dar se revanșează prin sistemul în stil Swype de input. Există și Opera, dacă nu vă place browserul Nokia. Pe partea de telefonie, Nokia X se comporta bine, oferind un volum ridicat, claritate bună și posibilitate de a alterna între SIM-uri cu ușurință. Rețineți că nu avem smart dial la dispoziție aici.

Benchmark-uri Nokia X

Nu putem uita de benchmark-uri evident, dar există puține modele care se pot compara cu micuțul Nokia X. Ei bine, am atins cu el în Quadrant 2730 puncte, peste Motorola Atrix sau Galaxy Nexus, dar sub Xperia E1, pe care l-am ales pentru are un preț apropiat de acest Nokia. în AnTuTu am atins 7521 puncte cu Nokia X, sub cele 13.000 de puncte ale lui Xperia E1. NenaMark 2 ne aduce 29.7 FPS, iar Vellamo 1145 puncte, deci sub cele 1885 ale lui Xperia E1. în 3DMark avem 2370 puncte, în GFX 1.3 FPS, iar la testul de viteză a conexiunii am atins 20 Mbps la download și 21 Mbps la upload via WiFi, deci stăm foarte bine la acest capitol.

în cele din urmă SunSpider oferă o dezamăgire cu 2490 puncte, iar Xperia E1 sta mai bine, cu 1575 (mai puțin înseamnă mai bine aici). în BrowserMark am atins 291 puncte, deci din nou un scor slab. Per total benchmark-urile sunt destul de slabe și sub rivalul Xperia E1, dar telefonul Nokia X funcționează fără probleme și se poate lăuda cu faptul că rulează Asphalt 8 fără probleme. Ca OS avem Android 4.1.2 cu Nokia Software Platform 1.0 aplicată peste (cu actualizări ulterioare de versiune). Serviciile și aplicațiile Google lipsesc, iar aici avem inclus și un Nokia custom launcher, cu un ușor lag la utilizarea de zi cu zi. Rețineți că dacă schimbați launcherul veți vedea și că se poate scăpa de lag.

Nokia X review (dual SIM): un experiment Îndrăzneț, dar nu neapărat un succes (Video)

Interfața este un hibrid între experienta Asha și cea Windows Phone, dar și cu puțin Android la mijloc. Avem parte de tile-uri redimensionabile și a căror culoare poate fi schimbată, dar ele nu sunt tile-uri live. Puteți crea foldere și pune widgeturi pe ecran și toate aplicațiile se afla pe același singur homescreen. Elementul de inedit aici îl reprezintă Fastlane, accesat cu un swipe în dreapta sau stânga din homescreen.

Nokia X Fastlane

El amintește de experiența Asha și include absolut toate activitățile efectuate pe terminal în ultimele minute/ore/zile. Fie că e vorba de aplicații instalate, sesiuni de socializare, melodii ascultate sau fotografii realizate, totul e listat în Fastlane. Puteți și să personalizați această zonă, astfel încât să afișeze doar anumite interacțiuni și evenimente/notificări. în zona superioară a ecranului se aflară o bară pull down de status, care include shortcut-uri de conectivitate, notificări și toggle-uri. Avem parte și de meniuri contextuale, semnalizate de câteva mici liniuțe în partea inferioară ecranului, cu o zonă pe care o accesăm cu swipe în sus.

Notificati lockscreen Nokia X

Dacă vă aflați într-o aplicație și vreți să reveniți direct la Homescreen puteți ține apăsat butonul Back. în zona de Setări găsim opțiuni ca Data Counter, Developer Options, Glance și multe altele. Puteți interacționa cu notificările afișate în lockscreen, accesându-le sau ignorându-le cu un singur swipe. Dacă veți trage ușor de homescreen se va activa și o bară de căutare, cam ca pe iOS.

Review Nokia X

Rețineți că în lipsa de Google Play Store avem alternative că Slide Me Market, 1Mobile Market (care se descurcă admirabil) și Nokia Store, care cumva reușește să ofere un download ultra rapid. și acum să vedem lista de aplicații preinstalate. Printre ele se număra Email, Skype, Facebook, Twitter, Danger Dash, Here Maps cu opțiuni de transport public și direcționare cu ghidare vocală. Lista continuă cu un calculator, calendar și foarte multe jocuri, de la Fruit Ninja și Tetris la SimCity sau Monopoly. Primim și Viber, Astro File Manager, WeChat, Opera și OneDrive. [FORUM]

și acum... verdictul!

Iată aspectele Pro ale acestui produs:

 • preț accesibil
 • Android într-un pachet accesibil
 • calitate audio bună
 • FastLane își face treaba bine
 • ecran OK
 • rulează jocuri moderne
 • mai multă customizare decât pe Windows Phone (launchere)
 • download-uri rapide
 • numeroase jocuri preinstalate

și aspectele Contra:

 • camera slabă
 • bateria sub așteptări
 • designul nu foarte strălucit
 • fără multitasking
 • fără servicii Google
 • ușor lag în UI
 • doar 1.2 GB disponibili pentru utilizator

Nokia X primește o notă de 8 din 10 pentru design, un 8 pentru hardware și un 8.3 pentru OS și UI. Nota finală este de 8.1 din 10 și sincer să fiu preferat Lumia 520 sau Xperia E1, în fața acestui experiment. Nu orice experiment e făcut să reușească, iar Nokia și-a asumat un mare risc aici. Le mulțumim celor de la Cosmote pentru acest model oferit în teste, iar el este atractiv în special pentru cineva care nu a încercat încă Androidul pur. Cineva care a pus mâna pe un telefon Android full fledged nu va prefera această versiune "castrată".

Nokia X prețuri actualizate:

Nokia X review
 

Nokia X
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×