OnePlus a avut o istorie destul de interesantă până acum, una pornită prin 2014. S-a poziţionat că flagship killer, oferind telefoane Android cu dotări de top, software custom şi corpuri din materiale premium. Nu s-a ferit de ceramică, de nuanţe mov fistichii, dar şi de experimenta cu sticlă electrocromică pe telefoane concept. A experimentat, a încercat marea cu degetul cu midrange-ul OnePlus X, pentru că la ani după să lanseze gama Nord. Care a mers aşa bine că acum ar putea fi externalizata, cum s-a întâmplat cu POCO din Xiaomi sau realme din OPPO.
Anii au trecut, am ajuns la OnePlus 11 5G, care continuă parteneriatul cu suedezii de la Hasselblad, pe partea de calibrare a culorilor şi aduce înapoi butonul slider Mute, care a lipsit de pe OnePlus 10T. OnePLus 11 5G e un telefon mai important decât pare, deoarece e primul nostru contact cu procesorul Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, principalul CPU de flagship din prima jumătate a lui 2023.
Primim şi noul RAM LPDDR5X (şi nu puţin), dar şi stocare UFS 4.0. Avem OxygenOS 13 la bord, aplicat peste Android 13, iar camera principală se lauda cu stabilizare avansată, dar cea tele se mulţumeşte doar cu zoom optic 2X. Simt că OnePlus a lăsat loc şi de un Ultra în a doua parte a anului. Telefonul costă 4699 lei şi vine în perioada de precomandă cu o pereche de căşti în bundle, OPPO Enco X2.
Să vedem acum dacă resimţim upgrade-uri REALE de la seria OnePlus 10.
OnePlus 11 5G îşi păstrează formatul ergonomic al ultimelor două generaţii. Cumva se mulează excelent pe palmă, e uşor de manevrat şi butoanele sunt puse la îndemână. Are sticlă în spate şi fata şi o rama din aluminiu, în vreme ce zonă camerei include oţel inoxidabil.
Video-review OnePlus 11 5G, secțiunea Design
În continuare camera arăta ca o "yală" prinsă de ramă, doar că acum cu modul circular şi nu pătrat. Aduce cu un Huawei Mate sau Lumia aş zice, doar că.... descentrat, cu modulul foto spre lateral. În plus, telefonul nu sta fix pe masă când e culcat pe spate, ceea ce poate deranja pe cineva cu OCD. O husă ar fi utilă. Utilă şi pentru faptul că are spate lucios, care atrage amprente.
Designul e "dintr-o bucată", cu look cromat pentru cameră şi o curbură concepută de inginerii OnePlus pentru a aduce o îmbinare perfectă a sticlei din faţă şi spate cu rama metalică. Nu simţi nicăieri întreruperi ale curbei.
Nu are certificare IP şi promite doar protecţie contra stropirii. Mi se pare că are o greutate echilibrată (205 grame, dar bine distribuite) şi o grosime rezonabilă, de 8.53 mm. E disponibil pe nuanţele Eternal Green şi Titan Black şi mă bucur să văd revenind butonul slider Mute, trademark OnePlus în universul Android. Lipsise de pe OnePlus 10T. Pentru protecţia contra zgârieturilor avem Gorilla Glass Victus în faţă şi Gorilla Glass 5 în spate.
Nu aş numi telefonul alunecos, curburile spatelui îl ţin la fix în palmă şi ai suficientă rama de care să te apuci cu degetele. Zona frontală e imersiva, muchiile sunt înguste. E clar că o să ştii de la distanță ce telefon e, asta prin intermediul camerei, deşi e posibil că designul sau să nu încânte pe toată lumea. Ce e clar e că modulul circular e mai "suav" decât cel pătrat. Personal prefer varianta verde, dacă ar fi să aleg. Găsesc construcţia solidă, dar presimt un pocinog la JerryRigEverything.
Trecem la LTPO3, reducem consumul şi creştem calitatea
Cred că ecranele sunt punctul forte al telefoanelor OnePlus de câţiva ani. Cam de când tot pun sintagma Fluid AMOLED în descrierea panourilor. Anul ăsta nu par să se schimbe prea mult datele problemei de la OnePlus 10 Pro. Rămâne un panou AMOLED de 6.7 inch, cu rezoluţie de 3216 x 1440 pixeli. Diferenţa e că trecem de la LTPO2 la LTPO3, deci va fi administrat şi mai bine consumul de energie.
Video-review OnePlus 11 5G, secțiunea Display
De fapt denumirea completă a ecranului este un "Super Fluid AMOLED Display", cu rezoluţie 2K şi refresh rate de 120 Hz. Poate afişa imagini 10 bit, ceea ce e util când ai o cameră capabilă de captură 10 bit. Nu mai puţin de 1.07 miliarde de culori pot fi afişate pe acest ecran. Funcţionalitatea 10 bit înseamnă şi o tranziţie mai naturală a culorilor în imagini. LTPO 3 ajuta în identificarea conţinutului de playback frame cu frame, potrivindu-le cu refresh rate-ul necesar, răspunsul la atingere şi acurateţe.
Poate scădea la 1 Hz sau 10 Hz când citeşti un eBook, iar la jocuri urca la 120 Hz. Avem parte şi de suport Dolby Vision HDR, pentru a face filmele să arate spectaculos şi să aibă detalii realiste.
Cum mi s-a părut mie ecranul? Foarte corect calibrat coloristic, cu unghiuri largi de vizualizare, luminos şi cu un contrast satisfăcător. Imersiv la filme şi responsiv la jocuri. Avem aici un AMOLED cu configuraţie Pentile Matrix a pixelilor.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
199.OnePlus 11593 (LUX)
200.OPPO Reno4 Lite592 (LUX)
201.Xiaomi Mi 9T591 (LUX)
202.OnePlus 7 Pro590 (LUX)
203.Motorola Moto Z3 Play587 (LUX)
204.ZTE Axon 20 5G586 (LUX)
205.Nokia G22585 (LUX)
206.ASUS ROG Phone II584 (LUX)
207.Samsung Galaxy S7 Edge581 (LUX)
La testul cu luxmetrul am ajuns la 593 de LUX, bunicel pentru un flagship, dar fără un record. E peste OnePlus 10T cu ai săi 505 LUX, dar sub OnePlus 10 Pro cu ai săi 605 LUX. Pot să vă zic şi că e mai puţin luminos decât Galaxy S23 Ultra, dar între un Xiaomi 12 Pro.
Setările ecranului le includ pe cele legate de Always On Display, luminozitate şi luminozitate automată, dar şi moduri de culoare ca Vivid, Natural sau Pro Mode. Temperatura culorii se poate regla pe rece, default sau cald. Mai avem şi Eye Comfort şi Natural Tone Display, care ajustează temperatura culorii la lumina ambientală. Mai avem şi reglaje de font şi mărime a afişajului, funcţie Image Sharpener, pentru extra claritate, Video Color Enhancer, pentru un boost date culorilor şi Bright HDR Video Mode.
Rezoluţia se poate seta pe Full HD+ sau Quad HD+, iar refresh rate-ul se poate seta pe High, adică 120 Hz sau Standard, adică 60 Hz.