Philips Xenium i908 Review & Concurs: construcţie solidă, baterie şi acustică bună, ar putea fi mai luminos (Video)

3.777 ori
<b>Philips Xenium i908 Review & Concurs: construcţie solidă, baterie şi acustică bună, ar putea fi mai luminos (Video)</b>Philips Xenium i908 este un telefon ajuns &icirc;n teste la Mobilissimo.ro la &icirc;nceputul acestui an şi care vă este oferit la concurs, dacă urmaţi regulile de mai jos. Terminalul a debutat &icirc;n oferta celor de la RCS&RDS cu c&acirc;teva luni...

Philips Xenium i908 este un telefon ajuns în teste la Mobilissimo.ro la începutul acestui an şi care vă este oferit la concurs, dacă urmaţi regulile de mai jos. Terminalul a debutat în oferta celor de la RCS&RDS cu câteva luni în urmă, el fiind disponibil la preţul de 1249 lei la liber, sau cu un avans de 630 lei şi plăti lunare de 52 lei pe 12 luni.

Avem de-a face aici cu un telefon octa core Full HD, cu o baterie de mari dimensiuni şi preţ accesibil. Terminalul măsoară 8.8 mm în grosime şi cântăreşte 156 de grame. El are o textură în zona din spate care aminteşte de cauciuc şi are o zonă frontală uniformă. Handsetul este dreptunghiular, cu colţuri rotunjite şi este un telefon destul de lung pentru o diagonală de 5 inch.

Philips Xenium i908 pe parte de design

Va fi greu să ajungeţi cu o singură mână pe tot ecranul, deci utilizarea cu o singură mână nu e chiar uşoară. Aderența este bună, iar telefonul are o greutate bine echilibrată. Zona frontală e acoperită cu protecţie Dragontrail, iar tot în zona frontală găsim un earpiece, LED pentru notificări, camera frontală, 3 butoane capacitive şi senzori.

Philips Xenium i908 partea spate

În spate se află camera principală, bliţul LED, difuzorul, iar dacă înlăturăm capacul bateriei vom descoperi două slot-uri SIM de mărime normală, un buton reset şi slot microSD. De remarcat faptul că acest capac al bateriei acoperă şi părţile laterale ale telefonului. În zona superioară se află jackul audio şi portul microUSB, în vreme ce în zona inferioară avem doar un microfon. În stânga vom găsi butoanele de volum, cu feedback bun, iar în dreapta cel On/Off, de asemenea comod de apăsat.

Designul este în mare OK şi poate singurul defect e ca telefonul e puţin cam lung. Trecând la aspectul hardware, smartphone-ul vine cu un display IPS LCD de 5 inch, cu rezoluţie Full HD, dar şi un procesor MediaTek MT6592 octa core de 1.7 GHz, un Cortex A7. Avem la bord şi GPU Mali 450 MP4, 2 GB RAM şi 16 GB stocare. Terminalul aduce şi slot microSD, o cameră principală de 13 MP şi una frontală de 5 MP.

Bateria lui Philips Xenium i908

Pe partea de conectivitate avem două slot-uri SIM dual standby, conectivitate HSDPA cu viteza de download de 21 Mbps, WiFi b/g/n, WiFi Direct, Bluetooth 4.0, GPS şi radio FM. Telefonul include şi senzor de proximitate, de luminozitate, senzor magnetic şi accelerometru. Bateria sa este o unitate Li-Ion de 3000 mAh, care pe hârtie asigura 37 de ore de convorbiri sau 45 de zile de standby.

Test baterie Philips Xenium i908

La testul nostru, adică playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am atins 7 ore şi 26 de minute, ceea ce e OK, dar putea fi mai lung având în vedere capacitatea bateriei. Suntem depăşiţi spre exemplu de Allview P6 Energy, care atinge 12 ore şi 9 minute sau Huawei Honor 6, care atinge 8 ore şi 58 de minute. În schimb, am depăşit Allview V1 Viper S4G, care atinge 5 ore şi 19 minute de playback.

Philips Xenium i908 pe partea audio

Încărcarea este uriaşă, la 4 ore şi 25 de minute, iar în zona de setări găsim opţiunea Economisire CPU, pentru a economisi viaţa bateriei. Pe partea audio avem un player muzical stock şi un difuzor ce oferă un volum rezonabil, sunet clar, iar toate notele se aud bine. Basul este şi el în regulă, nu avem distorsionare, iar clapele se aud bine. Nici pe o suprafaţă plată nu va fi acoperit difuzorul.

Castile din pachetul lui Philips Xenium i908

Egalizatorul este cel stock, iar căştile care vin la pachet cu telefonul au un look şi feeling destul de ieftin. Telecomanda lor este mare, iar căştile stau destul de rigid în urechea utilizatorului. Basul este mediocru, iar pe partea de radio FM avem o aplicaţie stock, cu funcţii ca scanare, difuzor şi înregistrare FM. Printre setări se numără şi BES Audio Enhance, care amplifică experienta acustică şi volumul.

Putere volum Philips Xenium i908

Am folosit şi decibelmetrul pentru a testa acest telefon, care atinge 83.2 dBA în zona din spate şiPhilips Xenium i908 în zona frontală. Suntem destul de aproape deci de iPhone 6 Plus, care atinge 83.8 decibeli, deci nu stăm rău. Ecranul lui Philips Xenium i908 este un IPS LCD Full HD de 5 inch, cu densitate de 441 ppi, iar el este un magnet de amprente. Experienţa de vizualizare aduce o nu foarte ridicată, culori vii, o uşoară suprasaturare şi unghiuri largi de vizualizare.

Luminozitate ecran Philips Xenium i908

Există şi opţiunea ClearMotion în setări, care îmbunătăţeşte fluenta clipurilor video de pe acest terminal şi oferă un mod de vizualizare mai cinematic. Imaginile se văd clar, iar pixelii sunt de tip RGB Stripe. Am folosit şi luxmetrul pentru a testa ecranul, obţinând 281 LUX, ceea ce e cam puţin, având în vedere că multe modele midrange testate de noi depăşesc destul de uşor 400 LUX. Totuşi ecranul arăta foarte bine la jocuri şi playback video, deci nu avem probleme aici.

Camera lui Philips Xenium i908

De dragul comparaţiei aflaţi că Wiko Rainbow atinge 424 LUX, iar Utok Fury 465 LUX. Printre setări se află şi acea opţiune de fluență video, dar şi posibilitatea de a afişa o colecţie de clipuri în lockscreen. Trecând la cameră, ni se oferă aici un senzor de 13 megapixeli, un Sony Exmor RS cu BSI şi autofocalizare, în vreme ce camera frontală are o rezoluţie de 5 MP.

Functiile camerei lui Philips Xenium i908

Interfaţa include shortcut către camera frontală în stânga ecranului, opţiuni pentru bliţ, plus modurile de captură: normal, HDR, Face Beauty, Panorama, Mulţi Angle, Auto Detect Scene, Auto Smile Capture, Fotografiere consecutivă, Gesture Shot şi Live Photo. Avem la dispoziţie şi opţiuni precum balansul de alb, GPS, expunere, efecte de culoare, moduri scenă, nuanţa, saturare, luminozitate, contrast, anti shake, zero shutter delay sau detectare facială.

În plus avem la îndemână şi timer, fotografiere continuă, rezoluţie (13 MP, 12 MP, 8 MP) şi ISO până la 1600. Pe partea de opţiuni video ni se oferă stabilizare electronică, opţiuni legate de microfon, mod audio, time lapse şi rezoluţie (Full HD sau HD). În dreapta interfaţei găsim shortcut-ul către galerie şi efectele de culoare. Camera are o viteză de focalizare rezonabilă, zoom 4X, iar realizarea fotografiilor nu se face prea rapid. Bliţul este destul de puternic.

Mostra foto Philips Xenium i908

Trecând la galeria foto în sine, aflaţi că fotografiile au fost realizate într-o zi înnorată, iar HDR-ul este uşor albicios. Avem acele imagini cu arcul de triumf care scot în evidenţă diferenţa de luminozitate şi o panoramă destul de largă şi bine capturată, fără artefacte, deşi imaginea pare un pic curbată. În ce priveşte coloritul, fotografiile au culorile puţin cam prea vii, dar nivelul de detaliu este OK.

Mostra foto Philips Xenium i908

Focalizarea şi balansul de alb sunt bune, iar macro-ul cu acel cal de jucărie este reuşit, ca şi acela cu scaunul roşu. Fotografiile cu nuanţe de gri, alb şi negru au o expunere stranie şi doar fotografiile cu culori tind să iasă mai bine cu acest model. Umbrele nu arată prea bine, iar nivelul de detaliu nu scădea prea mult la zoom. Pentru că am vorbit de umbre, în condiţii de lumină mai scăzută va apărea şi zgomotul destul de pregnant în fotografii.

Concluzia ar fi ca acest telefon Philips e mai bun pentru fotografierea subiectelor colorate, decât a celor gri/alb/negru. Captura video a fost realizată la rezoluţie Full HD de către noi, cu 30 FPS şi bitrate de 17 Mbps, în format 3GPP. Acustica este OK, iar culorile sunt destul de realiste, în vreme ce focalizarea este şi ea destul de bună. Stabilizarea nu e chiar rea nici ea şi nivelul de detalii este bun. Am remarcat şi o schimbare violenta de expunere la filmare şi că primele clipuri capturate au fost uşor "arse".

Philips Xenium i908 atinge o temperatură de 44 de grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2

Detaliile bune se păstrează şi la zoom in. Pentru o cameră de telefon midrange eu zic că stăm bine şi aş spune că acest model are o captură un pic mai bună decât al meu iPhone 5, mai ales la capitolul claritate. Editarea foto se realizează cu opţiunile stock: rame, filtre, crop, rotate, expunere, umbre, contrast etc. În ce priveşte performanţă, Philips Xenium i908 atinge o temperatură de 44 de grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci tinde să se supraîncălzească.

Review Philips Xenium i908

Browserul său web nu este foarte rapid şi trebuie menţionat că avem la dispoziţie aici o tastatură virtuală comodă şi stock. Pe partea de telefonie, aflaţi că acest model oferă conectivitate 3G doar pe câte o cartelă SIM, pe rând. Semnalul este puternic, convorbirile sunt clare şi au volum ridicat. Avem parte şi de funcţie Speed Dial. Să vedem acum cum stăm cu benchmark-urile, cu menţiunea că am comparat acest handset cu Utok Fury şi Allview X2 Soul, pentru că toate 3 telefoanele au 2 GB RAM, 16 GB stocare şi ecrane de 5 inch HD sau Full HD, dar şi acelaşi CPU MediaTek octa core.

Iată rezultatele:

 Philips Xenium i908Utok FuryAllview X2 Soul
Quadrant133421391014654
AnTuTu31286X27630
NenaMark61.9 FPS62.9 FPS57.2 FPS
Vellamo213919612624
3DMark708369867138
GeekBench 3439/2384439/2345445/2464
GFX12 FPS11 FPS8.7 FPS
Browsermark12761304818
Sunspider118812131074
SpeedTest21/22 Mbps21/21 Mbps12/19 Mbps

În concluzie, acest model câştiga 3 dintre cele 10 teste, dar nu suferă de lag şi rulează Riptide GP2 fără probleme pe partea grafică. Problemele apar totuşi cu giroscopul, dar doar în acest joc, celelalte două titluri testate de noi neavând acest defect. Deşi am menţionat mai devreme ca handsetul nu suferă de lag, reţineţi totuşi că interfaţa sa nu este chiar foarte fluidă.

Recenzie Philips Xenium i908

Ca OS avem aici Android 4.4.2, în versiune stock, cu câteva iconuri custom totuşi. Dacă ţineţi ecranul apăsat veţi declanşa zona de widgeturi, iar multitasking-ul se realizează că de obicei prin swipe. În zona dropdown avem notificările şi Quick Settings, unde găsim şi un mod special de utilizare cu mănuşi. Zona de Setări este una standard, iar trecând la aplicaţiile preinstalate, aflaţi că acest model nu are parte de bloatware.

Philips Xenium i908

Avem la dispoziţie obişnuitele Calendar, Chrome, Drive, File Manager, Gmail, Google+, Hangouts, Maps, Movie Studio, News + Weather, Notebook, Photos, suita Play, Sound Recorder, Star Taxi, To Do, YouTube şi Kingsoft Office. Să vedem acum cum stăm şi cu aspectele Pro şi Contra ale acestui device.

Cele Pro sunt:

 • aderență bună şi construcţie solidă
 • baterie bună
 • acustică bună
 • cameră bună pe partea de captură foto şi video
 • fără bloatware
 • slot-uri SIM mari pentru cei cu SIM-uri standard

Şi cele Contra:

 • încărcare foarte lungă
 • supraîncălzire
 • zona frontală e magnet de amprente
 • ecranul putea fi mai luminos
 • probleme cu giroscopul în unele jocuri

Philips Xenium i908 primeşte de la noi nota 8.7 din 10 pentru design, un 9.2 pentru hardware şi un 9.2 pentru OS şi UI. Nota finală este de 9.03 din 10, remarcându-se aici camera destul de bună, difuzoarele OK şi bateria rezonabilă. Apreciem lipsa de bloatware şi acest produs atrage şi prin oferta în rate de la RCS & RDS.

Iată cum puteţi câştiga terminalul la concurs. Să vedem regulile concursului:

 1. Vizitaţi pagina de produs pe site-ul RCS&RDS
 2. Daţi like la pagina de Facebook Philips România
 3. Postaţi comentariu la articolul de unboxing sau review cu răspuns la întrebarea "Care este prima caracteristică la care vă gândiţi când auziţi de un telefon Philips?"
 4. Share public pe contul personal de Facebook la articolul de unboxing/review

Cele 4 capturi sunt trimise la adresa concurs@mobilissimo.ro, cu subiect "Concurs Philips I908", plus numele vostru real, număr de telefon şi adresa. Extragerea va avea loc pe data de 24 martie la ora 21 prin random.org.

Review Philips Xenium i908
 

Philips Xenium I908
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×