Prezentare generala Nokia E90 Communicator

7.081 ori

Prezentare generala Comunicatorul Nokia E90 INTRODUCERE Aceasta prezentare generala se bazeaza pe o unitate pre-vanzare cu versiune veche firmware care nu reprezinta calitatea si functionalitatea finale avute in vedere care vor fi oferite de unitatile de...

Prezentare generala Comunicatorul Nokia E90

INTRODUCERE

Aceasta prezentare generala se bazeaza pe o unitate pre-vanzare cu versiune veche firmware care nu reprezinta calitatea si functionalitatea finale avute in vedere care vor fi oferite de unitatile de vanzare cu amanuntul.

10 ani, 10 Comunicatoare...

Este greu de crezut ca au trecut 10 ani de la anuntarea primului Comunicator Nokia in 1997. E90 este al unsprezecelea model Comunicator, dupa 9000, 9000i, 9110, 9110i, 9210, 9210i, 9290, 9500, 9300 si 9300i.

Utilizatorii si fanii Comunicatorului Nokia s-au obisnuit sa astepte mai multi ani pentru un modul nou si au fost intotdeauna dezamagiti de lipsa unor aspecte importante si performanta redusa a noului modul in comparatie cu, de exemplu S60 smartphone anuntat/comercializat in acelasi timp. 9210, primul Comunicator pe baza Symbian OS comercializat in 2001, nu avea GPRS si Bluetooth, desi telefoanele simple Nokia le aveau pe amandoua. 9210i si 9290 nu s-au schimbat prea mult si a trebuit sa astepte 3 ani pentru ca 9500 ca aiba Bluetooth si GPRS/EDGE, dar (in 2004/2005!) nu avea UMTS, avea aparat foto cu rezolutie mica si procesor incet de 150 MHz, in comparatie cu ceasurile de 220 MHz ale S60 smartphone (de exemplu 6630) anuntat in acelasi timp... Modelele 9300 si 9300i aveau conectivitate WLAN imbunatatita, dar viteza de procesare era aceeasi si nu aveau suport UMTS...

Istoria se repeta deseori.... dar NU SI DE DATA ASTA! E90 are tot ce ai putea visa si are cel mai rapid procesor folosit in prezent pe smartphone Symbian OS si cea mai mare memorie de operare (RAM) folosita de un dispozitiv pe baza Symbian OS. Da, asa este, Nokia a creat in sfarsit un Comunicator care este la fel de rapid ca orice alt dispozitiv de varf pe baza Symbian OS si la fel de puternic (si MAI functional) ca orice dispozitiv de varf editie PocketPC Phone! Cititi in continuare.

PARTEA I: HARDWARE

Aspectul exterior

E90 cantareste 210 g. Dimensiunile? Combinatie perfecta: aceeasi latime ca si 9500 (57 mm) si aceeasi inaltime (132 mm) si adancime (20 mm) ca si 9300/9300i. Este destul de mare pentru a asigura spatiu pentru ecranul sau cu adevarat imens si tastatura superba, dar si destul de mic pentru a nu fi numit caramida. Considerati-l un 9300(i) putin mai lat. Unicul parametru care ramane in continuare "dur" este greutatea sa - 210 g -, dar, hei, este un PDA avansat, nu o jucarie.

Cum arata? Pe scurt, este SUPERB. Este profesionist si stilat in acelasi timp. Este negru in intregime cu un cadru argintiu stralucitor care inconjoara ecranul si tastatura neagra, tasta directionala argintie si balamalele mari si foarte solide din metal (din crom sau placate cu nichel). Uitati de balamalele din plastic care se rup repede de la celelalte modele! Si nu numai balamalele – intregul dispozitiv este foarte bine construit cu materiale de foarte buna calitate. Nu am auzit nici o scartaitura si nu am vazut parti slabite.

E90 nu pare sa suporte capacele intersanjabile Xpress, totusi, se poate ca variante in diferite culori sa fie disponibile ale dispozitivului. Unitatea pe care o am acum este neagra si una pe care am vazut-o inainte era argintie pe dinafara si neagra pe dinauntru. Vom vedea cu timpul.

Rezolutia ecranului exterior este QVGA (240x320 pixeli, 16 milioane culori) si dimensiunile fizice sunt 30x40 mm. Pentru prima data, ecranul exterior nu este numai un simplu "capac UI" care sa asigure acces la o serie foarte redusa de functii ale telefonului si asigura acces la toate functiile si aplicatiile dispozitivului! Acest lucru inseamna ca pe ecranul exterior puteti accesa nu numai toate datele si rula toate aplicatiile sistemului (de exemplu Calendarul, browser-ul de Web, Mesajele), ci ti toate aplicatiile terte instalate. Nu exista nici o restrictie, ecranul exterior v asigura acces la TOATE lucrurile la care aveti acces pe ecranul interior. Trecerea de la un ecran la altul nici nu ar putea sa fie mai simpla: deschideti capacul si aplicatia pe care lucrati pe ecranul mic este vizibila pe ecranul mare si vice versa. Interfata pentru utilizator este total scalabila si toate aplicatiile si elementele UI se regleaza la diferitele dimensiuni ale ecranului si se proportioneaza in totalitate automat si aproape imperceptibil. Toate visele mele au devenit au
realitate! Trebuie sa mentionez ca ecranul este stralucitor si pixelii sunt foarte mici, asigurand calitate superioara a imaginii.

Tastatura exterioara a telefonului are taste patrate, putin convexe in centru. Sunt mai bune decat tastele instabile si neregulate ale modelului 9500m, dar IMHO putin mai slab decat la tastaturile modelelor 9300/9300i cu taste mai mari si spatiu mai mare intre ele. Dar, in general este o tastatura buna cu raspuns tactil adecvat. Tasta Zero are simbolul de internet wireless (apasare lunga pentru a accesa web), tasta diez activeaza profilul silentios.

Chiar sub ecran sunt doua taste programabile, meniul si butonul "C", tastele obisnuite Verde/Rosu de Trimitere si Terminare si o tasta pentru 5 directii in mijloc. Butonul pentru 5 directii este format dintr-un cadru patrat argintiu si un buton mare negru, in centru. Este foarte usor de folosit, in mod evident mult mai bune decat la Comunicatoarele anterioare si de asemenea mult mai buna decat joystick-urile de pe cele mai multe dintre S60 smartphone.

Butonul de Pornire localizat deasupra ecranului exterior este folosit pentru a schimba profilurile si pentru a porni si opri telefonul. Spre deosebire de modelele de Comunicator mai vechi, acum, butonul Pornire porneste/opreste AMBELE parti! Daca doriti sa opriti numai telefonul si sa pastrati PDA activ, selectati profilul "Deconectat" (puteti activa Bluetooth si WLAN in modul Deconectat).

Partea din spate a modelului E90 este ocupata aproape in totalitate d capacul bateriei. Bateria este noul model 1500 mAh BP-4L care asigura 5 ore de convorbire si pana la 14 zile de standby. Trebuie sa mentionam ca spre deosebire de 9500, nu aveti nevoie de nici o tehnica sau instrumente speciale pentru a scoate capacul si bateria; acum se pot scoate repede si usor. Deasupra capacului de la baterie este un aparat foto de 3,2 megapixeli cu autofocus cu flash LED, si doua boxe stereo.

Partea de jos a telefonului are un slot USB Mini-B (USB 2,0 Viteza maxima, fara incarcare USB), conector pentru incarcator si conector audio (2.5 mm jack). Imediat sub conectori este un slot pentru card de memorie MicroSD (cu suport hotswap) protejat cu un capac cu mecanism cu arc. Pe partea dreapta a telefonului este un port de infrarosu si doua butoane: butonul de inregistrare si butonul de aparat foto.

OK, sa deschidem capacul si sa aruncam o privire in interiorul modelului Comunicator – ecranul interior si tastatura completa QWERTY. Si acest lucru va va placea cel mai mult la E90! Cu rezolutia de 800x352 pixeli (24 biti, 16,7 milioane de culori) si dimensiuni fizice de 90x40 mm (peste 10 cm pe diagonala) este unul dintre cele mai mari ecrane pe care le puteti gasi pe un smartphone. Desi 800x352 este mai putin decat 640x480 (VGA), proportiile largi fac ecranul modelului E90 mai bune pentru navigare pe web si editare de documente decat pe afisajele Windows Mobile VGA.

Ecranul lui E90 nu este sensibil la atingere dar nu este necesar sa fie, deoarece platforma S60 folosita la E90 este optimizata pentru controlul tastaturii. Communicator a avut intotdeauna un ecran mare, lat optimizat pentru navigarea pe web, mesaje si procesarea cuvintelor, dar cel de pe E90 este un adevarat monstru. Va vor incanta dimensiunile, exactitatea si claritatea pe care le asigura. este o placere sa lucrezi cu el, chiar si la soare, datorita invelisului sau refractar.

Pe ambele parti ale ecranului interior sunt butoane. Pe partea dreapta se afla butoanele obisnuite Apelare/Terminare folosite pentru a incepe/face/respinge/termina apeluri telefonice. Pe partea dreapta a ecranului sunt doua taste programabile care au acelasi scop ca si cele doua butoane localizate sub ecranul exterior si sub ecranul oricarui smartphone pe baza S60. pe partea stanga, deasupra tastelor Apelare/Terminare, se afla un al doilea aparat foso de rezolutie redusa (QCIF) pentru apeluri video.

La deschiderea capacului sunt doua "obstacole": la 90 de grade si la 180 de grade, dar capacul poate fi reglat in orice unghi doriti si va ramane in pozitia aleasa datorita balamalelor solide din metal. De obicei il potrivesc la 110 grade ca sa scriu si extins in totalitate atunci cand citesc sau ma joc. Deoarece partea de jos al modelului E90 este mult mai greu decat capacul, puteti pune capacul in orice unghi pentru ca dispozitivul nu se va rasturna.

Se pot spune numai lucruri bune despre tastatura. Are cam aceeasi inaltime ca si tastatura modelului 9500 si aceeasi latime ca tastatura modelului 9300(i). Si la fel ca si in cazul dimensiunilor dispozitivului, este o combinatie PERFECTA. Mai mult, in comparatie cu tastele plate ale modelelor 9500 si 9300, tastele de la modelul E90 sunt usor convexe si au o forma care permite identificarea locului unde incepe si se termina fiecare tasta. In plus, cea mai mare parte a tastaturii cu litere si cifre este usor ridicata. Tasta Enter este foarte mare si aproape patrata – nu se poate se nu o vedeti.

Raspunsul tactil al tastaturii QWERTY este FOARTE BUNE, mult mai bun decat la modelele anterioare Comunicator. Si in sfarsit tastatura este LUMINATA! Luminarea se poate opri sau porni folosind tasta "Bec" (aceeasi tasta care atunci cand este apasata cu Chr va permite reglarea luminozitatii ecranului). Tastatura contine si tasta S60 Multimedia si scurtaturi (cu tasta Chr) pentru activare/dezactivare Bluetooth, Infrarosu, volum Multimedia si reglarea volumului convorbirii si Profiluri.

Tastatura interna are acelasi aspect frumos si profesionist ca intreg dispozitivul: este neagra cu litere albe si simboluri albastre si partea QWERTY este despartita de butoanele pentru scurtaturile Aplicatiilor (Spatiu de lucru, Contacte, Mesaje, Web, Note, Calendar, buton configurabil Proprii si butonul Meniu S60) cu o dunga eleganta argintie stralucitoare. Tasta interna functionala cu 5 directii are de asemenea un cadru argintiu si butonul central este negru. Trebuie sa spun ca ambele taste directionale, cea interna, cat si cea externa sunt CELE MAI BUNE taste de control de la toate Comunicatoarele. Sunt stabile, precise, sensibile (dar nu prea sensibile, spre deosebire de joystick-ul de la 9300) si foarte usor de folosit, cu butonul central separat de cadrul celor patru care in inconjoara. Ambele taste directionale asigura un bun raspuns tactil si apasari clar perceptibile. Este foarte important, mai ales ca tastatura E90 nu are taste sageata, ceea ce inseamna ca tasta directionala este singurul element de control.

Ce este in interior?

E90 nu este numai un dispozitiv care arata foarte bine cu ecran mare si tastatura superba. Este in primul rand unul dintre cele mai avansate dispozitive mobile construite vreodata, asigurand putere mare de procesare si care suporta aproape majoritatea tehnologiilor moderne. Uitati de intarzierile nedorite (ecranele albe) de la rularea aplicatiilor pe 9500; gasirea unui contact nu mai dureaza 40 de secunde; transferurile de date nu mai sunt limitate la viteze EDGE...

E90 are un procesor modern TI OMAP2420 (arhitectura ARM11) care ruleaza la 330 MHz. Este acelasi procesor de pe Nokia N93, N95 si pe puternicul N800 Internet Tablet. Si este cu adevarat rapid! GLBenchmark arata performanta a procesorului pentru E90 si N95 (operatii complexe cu zecimale 893 vs. 894, operatii complexe cu numere intregi 3615 vs. 3617), desi modelul E90 folosit pentru test era un prototip cu firmware neoptimizata veche, ceea ce inseamna ca rezultatele finale pot fi chiar mai bune. E90 pare putin mai incet decat N95 la testele grafice, dar se pare ca imbunatateste considerabil firmware final deoarece hardware este acelasi.

Mai multe lucruri bune: E90 are mai multa memorie RAM libera decat orice alt dispozitiv Symbian OS construit vreodata, daca nu dintre toate smartphone comercializate pana in acest moment. Capacitatea totala de memorie de operare (RAM) este 128 MB din care.... aproape 80 MB este liber! Cititi: mutitasking de cea mai buna calitate, navigare cu harti foarte detaliate, nici o problema cu cele mai mari documente PDF sau Word, navigand pe Web fara nici un fel de restrictie... si chiar toate acestea in acelasi timp daca doriti si cu muzica placuta MP3 pe fundal. Daca aveti P990 si browser-ul de web se inchide de fiecare data cand incercati sa obtineti Mesajele din cauza lipsei de memorie libera RAM, atunci puteti fi siguri ca acest lucru nu se va intampla cu E90.

Dacaa tot vorbim despre memorie, memoria de stocare interna (discul C:) are aproximativ 136 MB, cu 128 MB disponibili pentru utilizator. E90 suporta carduri MicroSD hot-swappable (disponibile cu capacitati de pana la 2 GB) si este livrat cu card de 512 MB.

Conectivitate, radio

Sa aruncam o privire peste optiunilor de conectivitate disponibile. Dupa cum am spus mai devreme a devenit aproape o traditie ca cele mai moderne (si astfel cele mai dorite) tehnologii de conectivitate sa lipseasca de pe modelele anterioare de Comunicator: modelul 9210 nu avea USB, GPRS si Bluetooth (adica lipsea tot!), modelele 9500/9300(i) nu aveau UMTS. Inca o data E90 este un progres major deoarece asigura toate optiunile de conectivitate la care puteti visa. Nu numai ca suporta GPRS/EDGE (Clasa A, MSC 32) si UMTS, ci si HSDPA (High-Speed Downlink Packet Access) cu viteza de transfer de pana la 3,6 Mbp, astfel E90 este un dispozitiv 3.5G. Suportul UMTS/HSDPA (si camera secundara VGA) inseamna ca apelurile video si telefonia IP sunt in sfarsit disponibile pentru utilizatorii de Comunicator.

E90 este GSM de banda cvadrupla (850/900/1800/1900 MHz) si dispozitiv WCDMA 2100 MHz. Nu se stie daca o versiune diferita americana care sa suporte benzile UMTS americane va fi disponibila la o alta data...

E90 suporta WLAN (WiFi) 802.11 b/g (pana la 54 Mbps) si UPnP (Universal Plug and Play). Implementarea Bluetooth 2.0 EDR pe E90 este acum mai rapid si include suport A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) care asigura compatibilitate cu casti stereo Bluetooth. USB 2.0 prin Mini USB de tip B asigura suport pentru functionalitatea de drag and drop.

Comunicatorul E90 este al doilea Nokia smartphone si primul Comunicator echipat cu receptor GPS incorporat. Este acelasi GPS ca si la N95. Specificatia tehnica detaliata este cunoscuta, dar pare a fi pe baza SiRF Star III, deoarece este destul de sensibila si lucreaza in interior si este stufoasa. Functioneaza cu software preinstalat de mapping/navigare: aplicatiile standard Navigare / Reper de pe cle mai multe dintre telefoanele S60 si suita recent anuntata Smart2go. Din pacate, software-ul existent S60 3rd Edition de mapping/navigare nu poate fi folosit cu GPS incorporat, deoarece toate programele au fost "codate" pentru receptoarele exterioare de Bluetooth si nu pot vedea dispozitivul interior. Chiar si versiunea Nokia Java MIDP2 a Hartilor Maps nu are optiunea de "Urmarire a locatiei prezente(GPS)" prezenta pe versiunea PocketPC. Dar in mod sigur nu va trece multa vreme si vor fi disponibile versiune compatibile de Comunicatoare E90 care vor profita de receptorul intern GPS.

Pana acum toate bune... acum vestile proaste (cel putin pentru unii dintre noi): E90 NU suporta fax. Cel putin unitatea pe care am testat-o eu nu avea nici un suport fax... Unii ar putea spune ca este tehnica invechita. Eu spun: faxul a facut parte integranta din fiecare model de Comunicator din 1997. ADUCETI-L INAPOI LA NOKIA!

Multimedia

Desi menit mai intai de toate pentru toti utilizatorii oameni de afaceri, E90 asigura capacitati multimedia foarte bogate si puternice, astfel devenind o alegere atractiva pentru oamenii care cauta un dispozitiv care permite nu numai editarea documentelor si navigarea pe internet, ci si redarea de filme de calitate superioara si de fisiere audio.

Dupa cum am mentionat mai devreme, E90 este echipat cu boxe stereo (are si aplicatie de Tonuri de apel 3D in ROM), conector de jack de 2,5 mm pentru castile stereo si profil A2DP pentru generare audio de calitate prin Bluetooth. Are si mod de boxe care se activeaza automat cand deschideti capacul si trece inapoi la casti atunci cand il inchideti.

Aparatul foto de pe E90 este un aparat foto de 3,2 Megapixeli CMOS cu LED flash si autofocus. Nu are nici o amprenta Carl Zeiss, si ce daca? In mod sigur fotografiile facute nu sunt mai proaste decat cele facute cu, de exemplu, Nokia N93. Rezolutia maxima suportata este 2048x1536, care este suficienta pentru fotografii de pana la 25x20 cm (10x8"). Butonul de deblocare a obturatorului este localizat pe partea din dreapta jos a dispozitivului si functioneaza in modul obisnuit: apasati la jumatate pentru a obtine focalizare si apasati total pentru a face o fotografie.

Camera secundara (pentru apelurile video, rezolutie QCIF) este localizata pe partea din interior a capacului, pe partea din stanga a afisajului interior.

E90 inregistreaza videoclipuri in format MPEG-4 cu audio AAC (48 kHz mono). Calitatea maxima suportata este VGA (640x480 pixeli), 25 cadre pe secunda (PAL). Stabilizarea video digitala ajuta la reducerea vibratiilor nedorite. Calitatea video este superba – vedeti mostra de mai jos tinand cont ca a fost inregistrata folosind un aparat foto cu versiune firmware veche de la mijlocul lunii decembrie. Lucrurile se vor imbunatati!

Pentru a face E90 un computer multimedia 100%, Nokia a inclus si radio FM. Ca la toate smartphone, necesita conectare a castii telefonice la un conector jack de 2,5.

O, am spus ca E90 este primul Comunicator cu alarma cu vibratii? Si este destul de puternica in ciuda greutatii acestui dispozitiv. Uraaaaa!

PARTEA II: SOFTWARE

Istorie si prezent

E90 este a treia piatra de hotar in istoria software intern a Comunicatoarelor. Si de data aceasta, are un viitor clar si nelimitat in fata, deoarece face parte acum din platforma cea mai populara Nokia folosita de sute de milioane de oameni din lumea intreaga.

Primele patru modele de Comunicator disponibile intre 1997 si 2001 (9000, 9000i, 9110, 9110i) se bazau pe sistemul de operare GEOS – unul dintre primele sisteme de operare pe baza GUI, care rula pe DOS pe procesoare Intel x86. GEOS a devenit cunoscut deja in anii 1980 cand a fost pus in circulatie pentru computerele Commodore 64/128.

9210, lansat in 2001, a fost nu numai primul Comunicator pe baza Symbian OS, ci si primul smarphone Symbian OS (daca nu tinem cont de Sony Ericsson R380, care nu era un dispozitiv ‚deschis’ deoarece nu suporta software din surse terte si nu a fost niciodata foarte popular). Modelul 9210 si toate modelele care i-au urmat (9210i, 9290, 9500, 9300 si 9300i) s-u bazat pe Symbian OS v6 si apoi pe v7 si platforma Seriei 80 a derivat din interfata pentru utilizator Symbian's Crystal. Trecand de la GEOS la Symbian OS nu a insemnat nici o retrocompatibilitate si aproape nici un software disponibil pentru ‚cumparatorii timpurii’ ai lui 9210. Din fericire, situatia s-a schimbat de-a lungul anilor si utilizatorii Comunicatoarelor din Seria 80 Cpot profita acum de sutele de aplicatii din surse terte.

Dupa cum am spus mai sus, E90 este inca un pas imens in trecutul de 10 ani al Comunicatoarelor Nokia. Nu mai este bazat pe Seria 80, dar in loc de asta utilizeaza platforma S60 3.1 (editia a treia, pachet 1) ruland pe Symbian OS 9.2. Ce inseamna acest lucru?

Symbian OS 9 si mai sus au introdus multe modificari fundamentale inclusiv un nou nucleu, un nou compilator, un nou format binar optimizat, structura modificata a sistemului de fisiere si altele. Acest lucru inseamna: nici o retrocompatibilitate cu versiunile pre-9 OS. Astfel, chiar daca Nokia ar dori sa pastreze platforma Seriei 80 pentru gama Comunicator, ei ar trebui sa creeze o noua editie a platformei pe baza Symbian OS 9.x care ar implica multa munca si fonduri, dar ar insemna nici o retrocompatibilitate cu vechile modele de Comunicatoare pe baza S80! Singurul mod de a retine compatibilitatea ar fi sa se pastreze vecea versiune pre-v9 Symbian OS care nu ar avea nici un sens deoarece ar insemna lipsa accesului la cele mai noi tehnologii mobile, sau chiar nici un pic de loc pentru progres. Astfel, in loc sa mearga pe un drum intunecat, Nokia a ales sa treaca la platforma S60 (Numita inainte Seria 60), instalata pe sute de milioane de smartphone si suportata de mii de promotori experimentati.

E90, primul Comunicator pe baza S60 editia a treia, spre deosebire de 9210 in trecut, nu ii forteaza pe cei care progreseaza de la modelele anterioare sa astepte aparitia aplicatiilor software. In timp ce in cazul modelului 9210 a durat ceva vreme pentru ca aplicatiile software pentru Seria 80 sa apara, E90 este in totalitate compatibil cu aplicatiile software existente Editia a treia pentru S60! Cumparati noul Comunicator, aduceti-l acasa, configurati INtrnetul sau conexiunea WLAN si incepeti doar sa navigati catalogul de software si descarcati ceea ce doriti. Si popularitatea smartphone S60 care garanteaza calitatea aplicatiilor software va fi din ce in ce mai puternica.

Este platforma S60 mai buna decat vecea Serie 80 cand este vorba de functionalitate, facilitate de a folosi aplicatiile? Ei bine, ca de obicei, unele lucruri sunt mai bune, iar altele sunt mai putin bune. De exemplu, este aproape imposibil sa se sublinieze un text din editia curenta a bowser-ului de web. Dar hei, browser-ul in sine este mult mai bun si mai rapid... In general, sunt mai multe avantaje decat dezavantaje, si este un sistem deschis asa ca chiar daca unele aspecte lipsesc, le veti putea adauga cu siguranta folosind solutii terte.

Deci, cum arata noul S60 UI?

Dupa cum am descris in Partea Hardware, modelul E90 are doua ecrane complet functionale. Ambele asigura acces la toate aplicatiile si functiile de sistem si trecerea de la una la alta se face automat atunci cand inchideti si deschideti capacul. Afisajul exterior arata UI si aplicatiile de sistem asa cum arata acestea pe orice smatrphone S60 editia a 3a. Ecranul interior, datorita rezolutiei mare si proportiilor largi, asigura o vedere EXTINSA in care multe aplicatii arata informatii suplimentare , mai multe functii sau pur si simplu mai mult continut de o data. Puteti considera acest afisaj un amestec de S60 UI si vecea Serie 80 UI.

Pe aceasta pagina puteti gasi o serie de instantanee ale ecranului mic si ale celui mare. Sunt aratate fara o anumita ordine particulara, ci doar pentru a ilustra cum arata UI in diferite vederi si teme diferite.

De exemplu, imaginea de baza a aplicatiei Agenda telefonica pe ecranul exterior mic arata numai o lista a contactelor dumneavoastra (prenume si nume + o poza mica pe bara de titlu) ca la toate smartphones S60. Daca doriti sa vedeti detaliile pentru un contact, trebuie sa faceti clic pe numele persoanei, care va deschide un nou ecran cu toate informatiile contactului. Pe ecranul mare, totusi, imaginea este mult mai avansata si seamana bine cu aplicatia de Contacte de pe Comunicatoarele Seria 80 – ecranul este impartit in doua parti: lista de contacte pe partea stanga si pe partea dreapta o fereastra de previzualizare a detaliilor contactului. Astfel ca pe ecranul mare nu trebuie sa faceti clic pe nume si sa deschideti un ecran separat pentru a vedea detaliile contactului, vedeti atat lista cat si detaliile subliniate pentru un contact subliniat o data. Aceeasi regula se aplica si la multe alte aplicatii, inclusiv Calendarul (saptamana sau luna sau imaginea de rezolvat pe partea stanga, si lista de intrari pe dreapta), Mesajele (lista de conturi/dosare pe stanga, continutul lor pe dreapta), Managerul de fisiere (arborele de dosare pe stanga, continutul dosarului pe dreapta), Galeria media (lista de fisiere multimedia pe stanga, si previzualizarea pe stanga) si altele. Asa ca daca sunteti dintre aceia carora le era teama ca un Comunicator pe baza S60 ar insemna UI mai simplu si primitiv in comparatie cu platforma Seriei 80, nu va faceti griji - numai UI exterior este acelasi cu cel pe de dispozitivele S60, iar UI interior este extins in mod considerabil.

E90 nu are tasta Meniu si sistemul de lista de la platforma Seriei 80. Nu este nici un panou CBA (patru taste programabile pe dreapta ecranului actual la toate Comunicatoarele anterioare). Ci, ca toate smartphones S60, E90 are doua taste programabile (localizate sub ecranul exterior si pe partea dreapta a ecranului interior) ca scurtaturi pentru aplicatii, butoane de functie sau butoane de meniu, in functie de aplicatie/imagine si context. Da, doua sunt mai putine ca patru astfel ca impatimitii modelelor anterioare Comunicator se pot simti un pic dezamagiti ca unele dintre functii pot necesita doua clicuri in loc de unul, dar este numai o problema de obisnuinta si nu as spune ca se compromite functionalitatea in nici un fel.

E90 are si butoanele obisnuite verde/rosu Apelare/Terminare folosite pentru a incepe/termina/accepta/respinge apelurile telefonice – sunt localizate sub ecranul exterior si pe partea stanga a ecranului interior. Butonul verde de Apelare functioneaza cand se formeaza un numar – un numar se afla pe ecran, un contact selectat din aplicatia Agenda telefonica, un numar este subliniat intr-un document etc. Pe ecranul de standby daca nu este introdus nici un numar, tasta Apelare deschide Jurnalul de apeluri cu lista de numere apelate recent. In toate celelalte cazuri, butonul de Apelare nu este activ. Butonul rosu de Terminare, pe langa faptul ca termina sau respinge apeluri, trece imediat la ecranul de afisare din orice alta imagine sau aplicatie, fara sa le inchida.

Ecranul interior are doua bare de statut: una sus arata nivelul semnalului, numele retelei GSM, diferite icoane de statut: reteaua WLAN, mesajele necitite, Bluetooth pornit/activ etc., si functia curenta a butonului programabil de sus. Bara de jos de statut arata nivelul bateriei, numele profilului curent, ceasul, si functia curenta a butonului programabil de jos. Bara de statut de jos este folosita de unele aplicatii pentru a indica tab-uri, de exemplu aplicatia Contacte indica doua tab-uri care va permite sa treceti repede de la lista de contacte la grupul de contacte. In functie de aplicatie, alte informatii, icoane sau elemente UI pe un sau pe ambele bare, de exemplu documentele cu mai multe pagini afiseaza informatii despre pagina curenta si numarul total de pagini.

Mod de asteptare activ, Meniu, Dosare

In loc de Spatiul de lucru de la Seria 80, E90 are standardul S60 "Mod de asteptare activ". In general arata la fel pe ambele ecrane si singura diferenta este numarul de icoane de scurtatura vizibile: 6 pe ecranul exterior si 8 pe ecranul interior. Ecranul de Mod de asteptare poate fi configurat pentru a afisa notificari cu privire la urmatoarele evenimente: apeluri ratate, email nou, SMS/MMS nou si mesaj vocal si despre evenimentele din calendar si lucrurile de rezolvat pentru astazi. Puteti activa scanarea WLAN pentru a raporta retelele descoperite sau conectate WLAN pe ecranul de asteptare. Noua aplicatie "Note active" localizata in dosarul Oficiu va permite sa creati notite scurte pe care le puteti face vizibile (si usor accesibile) pe ecranul de Mod de asteptare activ. Ambele butoane programabile pot fi atribuite pentru aplicatiile cele mai folosite sau functii. Astfel ca cred ca ecranul Mod de asteptare activ al modelului E90 nu ar trebuie sa dezamageasca pe utilizatorii de modele anterioare de Comunicator....

Asa cum Spatiul de lucru a fost inlocuit cu Modul de asteptare activ, ecranul de Functii suplimentare a fost inlocuit cu Meniul standard S60. Aici puteti gasi toate aplicatiile de sistem si cele din terte surse, impartite pe dosare. Puteti crea propriile dosare, redenumi dosarele existente (inclusiv pe cele standard), muta aplicatii prin dosare, si dezinstala rapid aplicatii software terte(apasati doar tasta Stergere/Inapoi si conformati mesajul afisat). Sunt chiar si doua tipuri de icoane de aplicatii si dosare disponibile: icoane stabile pentru viteza de meniu si icoane animate pentru cei carora le plac aceste lucruri :-) Aplicatiile terte instalate de dvs. merg in dosarul "Instalate" dar le puteti muta intr-un alt dosar la alegerea dumneavoastra sau in meniul principal. Nu este mai flexibil decat la vechile "Comi"?

Personalizarea

Intocmai ca si smartphone S60, E90 este complet personalizabil. Mai mult, este total compatibil cu temele existente S60 themes (desi unele dintre acestea, care nu sunt scalabile si pregatite pentru rezolutia ecranului, pot aparea urat). Cu temele, puteti modifica radical aspectul celor mai multe dintre elementele UI: titlul/barele de statut, fundalele ferestrelor, paleta de culori, fontul si culorile fontului, tonurile de apel, aspectul indicatoarelor de baterie/retea, aspectul ceasului analog sau digital de pe ecranul de Mod de asteptare activ etc. Puteti personaliza imaginea de fundal a ecranului, protectia ecranului (Animatii Flash pot fi folosite) si modul in care functioneaza Meniul principal (grila, lista, Roata V, Potcoava).

Aplicatiile de sistem

Din pacate, acest lucru va fi cea mai putin completa parte a acestei prezentari generale. Unitatea testata a fost construita in decembrie 2006 si multe dintre aplicatii fie lipseau fie erau in curs de dezvoltare. Mai multe versiuni mai noi de firmware au fost lansate de atunci, si multe s-au modificat deja, dar din motive tehnice nu am putut reactualiza versiunea testata. De indata ce voi avea acces la versiunea finala sau noua de firmware, voi actualiza aceasta parte cu descrierea detaliata, asa ca va rog sa va pregatiti pentru "partea II" din aceasta prezentare generala in viitorul apropiat. Pentru moment, voi mentiona numai cele mai importante lucruri si observatiile generale. Va rog sa puneti intrebari detaliate pe forumurile noastre de Discutie si voi face tot posibilul sa va raspund.

Dupa tot extazul despre hardware, sa incepem cu cateva dezamagiri cu privire la software. Va rog sa observati, totusi, ca acestea pot fi provocate de o versiune veche de firmware si lucrurile pot fi complet diferite atunci cand se va incepe livrarea E90...

Mai intai de toate, si aceasta este una dintre cele mai frecvente intrebari, nu exista suport pentru fax. Nu este si se pare ca nici nu va fi. Si acesta este lucrul care imi place cel mai putin la E90. Toate Comunicatoarele anterioare aveau suport de fax si a facut mereu parte din gama Comunicatoarelor si acesta este motivul pentru care nu am cumparat un fax. Asa este, il folosesc rar, dar il folosesc. Va rog sa il aduceti inapoi pe Nokia...

Un alt lucru care lipseste de pe E90 in comparatie cu vechile Comunicatoare este faptul ca lipseste trimiterea programata de mesaje. Optiunile de recuperare automata a mesajelor sunt si ele limitate deoarece puteti alege zilele saptamanii si perioada dintre doua ore sau u interval. Aplicatia de Agenda telefonica este similara versiunii Seriei 80, totusi, functia de cautare Contacte este extrem de simpla, si accepta numai campurile de nume si prenume (este functia de tip "Cautare rapida" care cauta rezultate in timp ce introduceti litere).

Calendarul nu are culori, icoane, sabloane sau lucruri de acest fel, cel putin nu in aceasta forma. Totusi, va putea suporta atasamente si va fi echipat cu un plugin pentru solutiile terte de email. Se vor putea de asemenea adauga cereri de intalnire la Calendar. Indiferent de ce va oferi versiunea finala, AquaCalendar si Papyrus functioneaza bine pe E90, deci puteti in continuare sa le folositi daca aveti nevoie de ceva mai puternic.

Aplicatia de Jurnal de apel contine registrul de apeluri (listele de apeluri formate/neporeluate/receptionate), Duratele convorbirilor, Datele ca pachet. In ca o data, nu vad nici o modificare fata de Jurnalele standard de pe S60 de pe alte smatphones S60 asa ca se pare ca este acelasi, cel putin in aceasta situatie. Durata Jurnalului poate fi relata la 1, 10 sau 30 de zile sau se poate dezactiva.

Ultima dezamagire este lipsa profilurilor temporizate si acum ne putem bucura, pentru c incepem sa studiem lucrurile bune.

Si prima este o multime de capacitati multimedia. In timp ce aplicatia Real Player nu s-a modificat prea mult, dispozitivul este acum mai puternic si pentru prima data in istoria Comunicatoarelor, redarea video pe tot ecranul este usoara si facil de utilizat. Redarea unui video clip inregistrat cu camera lui E90's (MP4, VGA 640x480 pixeli, 25 cadre pe secunda, sunet AAC 96 kHz, bitrate total in jur de 2800 kbps) a fost absolut usoara. La fel a fost si cu filmul MP4 de 400x240 pixeli (1800 kbps bitrate).

Este bine sa mentionam ca, la fel ca si in cazul Comunicatoarelor anterioare, ecranul interior este mult mai lat decat continutul video, de exemplu clipuri video descarcabile. Proportiile mari ale afisajului mare sunt aproximativ 2,3:1, ceea ce este similar proportiilor filmelor pe ecran lat (2,35:1) si dupa codare pot umple tot ecranul. Totusi, in cazul continutului celui mai comun 4:3 si 16:9, deoarece imaginea trebuie sa se potriveasca inaltimii ecranului, videoclipul ia numai parte din ecran, cu bare negre neutilizate pe ambele parti. Acest lucru nu poate fi evitat, decat daca il latiti care va face distorsuni urate. Imaginea de mai jos arata cum arata videoclipurile 4:3 si 16:9 pe ecranul interior al modelului E90. Dupa cum am mai spus, filmele pe ecran lat 2,35:1, daca sunt codate corect, se potrivesc aproape in intregime.

In comparatie cu ecranul interior, ecranul ic exterior este 4:3, astfel ca in cazul videoclipurilor 4:3 (de exemplu videoclipurile inregistrate cu camera E90) se va asigura redare pe tot ecranul cu acoperire 100%. Filmele 16:9 si ecran lat vor arata la fel cu bare negre sus si jos ca si in cazul televizoarelor 4:3 TV.

Aplicatia Camerei va permite sa faceti fotografii (pana la 3,2 MPix) si inregistreaza filme (pana la 640x480 pixeli, 25 cps). Are moduri de Scena predefinite (de exemplu Apropriere, Portret, Peisaj, Sport, Noapte si definit de Utilizator), setarile de Echilibru alb (Auto, Insorit, Innorat, Incandescent, Fluorescent), setarile de Ton de culoare (Normal, Sepia, Alb&Negru, Viu, Negativ), setari Flash (Auto, pornit, Oprit, Reducere ochi rosi), Auto-cronometru, Mod secventa, setare de compensare Expunere. Camera este accesibila de pe ambele ecrane.

Ceea ce imi place in mod deosebit la aplicatia Camera este ca, in plus fata de modul automat, va permite si sa alegeti manual viteza ISO (sensibilitatea la lumina) a senzorului camerei. Acest lucru va permute sa controlati nivelurile de zgomot ale fotografiilor. De exemplu, cand filmati in conditii de lumina redusa, lumina de flash, pentru a mentine timpurile de expunere scurte pentru a evita incetosarea, setarea automata ar alege intotdeauna sensibilitatea ISO care va rezulta in zgomot mai redus. Totusi, daca telefonul este pus pe ceva stabil si faceti fotografii ale unui obiect care nu se misca, puteti seta manual viteza ISO pentru a reduce corespunzator zgomotul.

Aplicatia Muzica este cititorul standard de Muzica de pe cele ai multe smartphones S60 Are Biblioteca de muzica care va permite organizarea colectiilor muzicale dupa artist, album, lista, gens, compozitor. Egalizatorul va permite sa alegeti setarile predefinite (Nici una, Bass booster, Clasic, Jazz, Pop, Rock) sau sa creati una personala.

Suita de Documente/Pagina/Prezentare cunoscuta de la alte Comunicatoare si smartphones S60 3.0 (de exemplu E61) a fost inlocuita cu QuickOffice. Totusi, tot ce pot spune in acest moment ste ca vizualizarea documentelor functioneaza bine. Nu am putut verifica nici o optiune de editare, deoarece unitatea pe care am testat-o avea versiunea simpla QuickOffice. E90 final, totusi, se pare ca va fi echipat cu QuickOffice complet care include si editori. Versiunea descarcabila a QuickOffice 4.0 pentru editia a treia S60 este deja disponibila, asa ca daca doriti sa verificati cum va arata un document pe E90, doar descarcati-l si incercati pe un telefon disponibil S60 Editia a 3a.

Ceasul suporta alarme recurente multiple cat si alarme simple. Tabul "Lume" va permite sa creasi o lista personalizata de orase pentru a va arata ora.

Browser-ul de web este aceeasi aplicatie ca si cea de pe restul de smartphones S60 3.1. Este foarte rapid si usor de folosit cu Mini-Harta semi-transparenta. Dupa cum am spus mai sus, singura problema este ca este aproape imposibil sa subliniezi si copiezi text dintr-o pagina web...

Solutiile de Push email si PIM suportate de E90 cuprind Nokia Intellisync Wireless Email, Blackberry Connect, Mail for Exchange si Visto Mobile. Optiunile de securitate, blocarea dispozitivului, blocare de la distanta, blocare card de memorie si siguranta OMA DRM 2.0. Wireless LAN sunt WEP, 802.1x, WPA si WPA2.

E90 suporta actualizarea OTI firmware ceea ce inseamna ca se va putea actualiza prin Internet acasa.

Dupa cum am spus, pentru informatii detaliate despre toate aplicatiile de sistem in forma finala, va rog sa fiti pregatiti pentru actualizarea acestei prezentari generale in viitorul apropiat.

Performanta, stabilitate, compatibilitate

Este prea devreme sa judecam stabilitatea si performanta pe baza firmware anterior la care am avut eu acces. Este in mod evident inca un lucru in curs de dezvoltare, cu optimizarea finala si curatare inca in asteptare. Tousi, de acum pot spune ca compatibilitatea existenta cu S60 editia a 3a este foarte mare si toate programele lucreaza. Si aceasta este in mod sigur o veste buna pentru utilizatori. Puteti simti performanta dispozitivului este asemanatoare cu restul de smartphones S60 Editia a 3a precum, de exemplu Nokia N95. Am testat GLBenchmark pe N95 si E90 si rezultatele vitezei procesorului sunt identice. Testele grafice sunt mai reduse la E90, dar N95 era o versiune finala, iar E90 era un prototip, asa ca se asteapta imbunatatiri.

Rezumat

In mod sigur, E90 este cel mai puternic Comunicator Nokia creat vreodata. Doua ecrane complet functionale si o rezolutie fantastica 800x352, nu numai UMTS ci si conectivitate la 3,6 Mbps HSDPA, banda cvadrupla GSM, receptor GPS incorporat, procesor rapid si puternic OMAP2420 care functioneaza la 330 MHz, 128 MB de RAM memorie cu aproape 80 MB disponibili pentru utilizator si care asigura multitasking adevarat si nelimitat, camera foarte buna de 3,2 MPix cu autofocalizare care asigura atat fotografii foarte bune cat si file la calitate TV VGA (640x480 pixeli, 25 cadre pe secunda), tastatura superba cu taste perfecte si raspuns tactil foarte bun, materiale de buna calitate si constructie superba, conectivitate USB 2.0 si Bluetooth, audio stereo cu suport A2DP pentru redare stereo pe Bluetooth, mod de asteptare bun si durate de convorbire bune, dimensiuni foarte bune si greitate tolerabila, elegant, stilat.... multe caracteristici puternice pentru un singur dispozitiv. Desigur, te poti plange de 8 GB Microdrive ca la HTC Athena (care cantareste 360 g), lipsa de triband WCDMA care sa asigure suport UMTS in toata lumea, jack de 2,5" in loc de cel de 3,5", lipsa de suport WLAN A etc., etc., etc. Unii oameni nu sunt niciodata multumiti. Totusi, mi se pare ca E90 este un dispozitiv mobil cu adevarat puternic, in mod cert unul dintre cele mai puternice telefoane PDA create vreodata. Ce imi lipseste este suportul de fax si sper ca va fi adaugat o data cu livrarea sa. In afara de acest lucru – un succesor minunat al familiei 9500/9300(i) si purtator de stindard pentru dispozitivul Symbian OS.

Ce mi-a placut:

 * procesor TI OMAP2420 puternic pe baza ARM11 care ruleaza la 330 MHz
 * 128 MB memorie de operare (RAM), in jur de 80 MB disponibil, care asigura multitasking nelimitat
 * HSDPA 3.6 Mbps, UMTS, EDGE
 * receptor GPS incorporat
 * ecran interior fantastic la 800x352 pixeli
 *ecran exterior complet functional de 240x320
 * tastatura superba
 * banda cvadrupla 850/900/1800/1900 GSM, 2100 WCDMA
 * Wireless LAN 802.11 b/g 54 Mbps
 * Bluetooth 2.0
 * profil A2DP pentru audio stereo prin Bluetooth
 * Viteza USB 2.0 prin conectorul USB Mini-B
 * camera 3,2 MPix cu autofocalizare
 * inregistrare la calitate TV @ rezolutie VGA si 25 cadre pe secunda
 * calitate, design elegant, dimensiuni si greutate bune
 * compatibilitate cu aplicatiile software ale S60 editia a 3a existente software.

Ce nu mi-a placut:

 * lipsa de suport fax!
 * unele functii lipsa sau simplificate in comparatie cu modelele anterioare de Comunicator (trimitere SMS programata, cautare Contacte, Calendar, suita birou, profiluri temporizate)
 * Nokia va rog sa faceti ceva cu butonul de deschidere a obturatorului astfel incat sa fie mai stabil.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×