RETROreview Nokia 3110: telefonul care a inventat butonul contextual (Video)

4.245 ori
<b>RETROreview Nokia 3110: telefonul care a inventat butonul contextual (Video)</b>Bine aţi revenit la Mobilissimo.ro, la un nou RETROReview, care ne duce şi mai mult &icirc;n trecut dec&acirc;t recenzia trecută. De această dată avem sub lupa o celebritate, un telefon din anul 1997, modelul Nokia 3110. A nu se confunda cu Nokia...

Bine aţi revenit la Mobilissimo.ro, la un nou RETROReview, care ne duce şi mai mult în trecut decât recenzia trecută. De această dată avem sub lupa o celebritate, un telefon din anul 1997, modelul Nokia 3110. A nu se confunda cu Nokia 3110 classic, care a apărut la 10 ani după şi nu a atins popularitatea acestui terminal.

În 1997 deveneam trişti pentru că era difuzat ultimul episod din Familia Bundy. În acelaşi an, Michael Jackson era introdus în Rock and Roll Hall of Fame, iar Mike Tyson îl muşca de ureche pe Evander Holyfield. Hong Kong revenea în sfera de influenţă a Chinei, de la imperiul britanic. Microsoft era cea mai valoroasă companie din lume, cu o evaluare de 261 de miliarde de dolari.

Tot în acel an a avut loc şi cel mai trist eveniment al deceniului, moartea prinţesei Diana, a cărei înmormântare a fost urmărită de către 1.5 miliarde de persoane. Revenind totuşi la telefonul nostru, el avea o construcţie solidă, meritând numele de cărămidă, dar nu totuşi la fel de masiva precum Ericsson-urile sau Bosch-urile lansate cu câţiva ani înaintea sa.

Nokia 3110

Nokia 3110 cantarea 187 de grame în versiunea standard, dar Nokia a dorit să realizeze şi un telefon mai uşor de ţinut în bermude şi nu în blugi, de aceea a lansat şi o versiune cu baterie slim, cu capacitate cu 150 mAh mai mică. Acest Nokia era un model GSM, produs aproape de noi, la fabrică din Ungeria, iar inovaţia principală a acestui produs o reprezenta acel Navi Key.

Privind sub ecran vom vedea acel buton, acel Navi Key, care avea funcţii diferite în funcţie de meniul în care vă aflaţi. Ei bine, acesta a fost primul handset Nokia cu acest mecanism, ce avea să fie utilizat şi râs utilizat pe viitoarele modele ale finlandezilor şi nu numai. Spre deosebire de Nokia 3210, acest model opta pentru o antenă externă, marcând poate şi sfârşitul unei ere, cel puţin pentru Nokia.

RETROreview Nokia 3110: telefonul care a inventat butonul contextual

Un lucru interesant aici e că în vreme ce unii se jucau pe Nintendo 64 şi pe proaspăt apărutul PlayStation 1, alţi puştani se distrau cu varianta lui Nokia 3110 care avea o baterie ce vibra. Nu e nimic mai amuzant decât să îţi vezi animalul de casă speriat de cărămidă vibrând la marginea mesei. Terminalul avea aceeaşi platformă şi aceleaşi accesorii ca şi faimosul Nokia 8110 cunoscut şi că Banana Phone. "Cea mai scurtă distanţă" dintre două puncte este o linie dreaptă. Aşa începea spotul televizat al acestui telefon.

Şi continuă menţionând că o linie dreaptă e şi cea mai uşoară cale de a accesa toate funcţiile lui Nokia 3110. E vorba despre acelaşi buton Navi Key, marcat cu o mică linie şi cu care practic Nokia inventa butonul Menu, dacă e să o luăm grosso modo. Conceptul unui buton care îşi schimbă funcţia depinzând de situaţie sau meniu era fantastic în 1997. La acea vreme se zburda cu 9600 bits pe secundă şi telefonul folosea o conexiune infraroşu pentru a trimite un mail sau un fax.

RETROreview Nokia 3110

Practic în zona inferioară a handsetului se ataşă un mic dispozitiv şi unul de recepţie era conectat la un computer, iar cele două terminale comunicau şi se transmitea mailul. Cu 2 ore şi 45 de convorbiri, acest model nu putem spune că dobora recorduri, dar la acele vremuri, când doreai să ţipi ca Hagi a dat gol la sesiunea de calificare a României la Cupa Mondială din 1998 era mai mult decât suficientă aceasta durată.

Pentru a închide apăsai pe tasta Navi, pentru a răspunde apăsai pe tasta navi şi pentru a intra într-un contract apăsai pe aceeaşi tastă. Am văzut multe telefoane old school atunci când am întregit baza de date de pe noul Mobilissimo şi mereu sunt şocat de modelele ce afişau doar 3 rânduri de text la începutul anilor 2000. Ei bine, Nokia 3110 afişa 4 rânduri de text, a câte 13 caractere în 1997 şi era capabil să distingă între fonturi mari şi mici.

Review Nokia 3110

Cu 25 de sonerii şi 18 limbi străine suportate, varietatea era garantată. Şi nu vă speriaţi de lookul sau de tăciune, căci telefonul se găsea şi pe portocaliu. Erau vremuri poetice, în care telefonul avea un spot TV de aproape 3 minute, în care un bărbat se întâlnea cu o femeie şi ea îşi uită poşeta la restaurant. Cutia telefonului era şi ea romantică, având ca imagine principală o fată care îi dă un bileţel pe sub banca unei colege.

RETROreview Nokia 3110

Romantismul a apus astăzi din păcate în zona telecom, cel puţin pentru marile branduri şi pentru Nokia. Nostalgia de a folosi acest terminal nu va apune totuşi niciodată şi nici emoţiile pe care le evoca el. Nokia 3110 este o cărămidă la baza istoriei şi un temerar al butoanelor menu, ce nu va fi uitat niciodată!

Mulțumim lui Iliescu Daniel pentru telefon și vi-l recomandăm ca depanator, în cazul în care aveți telefoane defecte!

Nokia 3110
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×
×