Review BlackBerry Z10: un Început foarte promițător pentru BB 10 OS, cameră deloc rea (Video)

5.295 ori
<b>Review BlackBerry Z10: un Început foarte promițător pentru BB 10 OS, cameră deloc rea (Video)</b>Atunci când Research in Motion avea spectrul falimentului în față, recunosc că nu mă număr printre cei care mai credeau în acest brand. Ei bine, compania numită acum BlackBerry pare a fi generat un produs de calitate sub forma lui BlackBerry Z10,...

Atunci când Research in Motion avea spectrul falimentului în față, recunosc că nu mă număr printre cei care mai credeau în acest brand. Ei bine, compania numită acum BlackBerry pare a fi generat un produs de calitate sub forma lui BlackBerry Z10, terminal testat de noi în detaliu, având ca rezultat un video review de aproximativ 40 de minute. Haideți să disecăm acest prim model  BlackBerry 10 OS.

Handsetul ne-a fost oferit în teste de către PCcommerce.ro, care îl vinde la prețul de 2.576 de lei. Aflați că telefonul a fost anunțat în luna ianuarie și lansat tot la începutul anului, dar a ajuns în Europa, respectiv România destul de târziu. Acest device a debutat odată cu BlackBerry 10 OS, nouă generație de platformă BlackBerry, care are ca scop schimbarea direcției companiei către o abordare modernă.

Spate BlackBerry Z10

și acum... să trecem la smartphone! în ce privește designul, avem parte de un telefon cu grosime de 9 mm și greutate de 137.5 grame, deci nu e chiar cel mă greu handset pe care l-am testat, dar nici cel mai ușor. Am testat și temperatura sa cu un termometru IR și am aflat că acest model atinge 42 de grade maxim în zona centrală-dreapta spate, atunci când îl "forjam" mai tare.

BlackBerry Z10 spate inlaturabil

Telefonul este compact, iar capacul bateriei oferă o aderentă bună, deci stă bine în mâna utilizatorului. Capacul bateriei e ușor de înlăturat, iar designul acestui produs aduce puțin cu iPhone 5, dar și cu HTC One. Remarcăm și colțurile ușor rotunjite și lipsa unei rame metalice în jurul marginilor, cu care ne obișnuisem la terminalele Android. în zona frontală se află un display de 4.2 inch, care are marginile puțin cam prea mari pentru gustul meu.

Specificatii BlackBerry Z10

De remarcat și prezența porturilor (microHDMI și microUSB) în partea stângă și a unui difuzor discret integrat în fanta pentru înlăturarea capacului bateriei. Sub capac se afla atât bateria, cât și un slot microSIM și unul microSD. Trecând la lista de dotări a acestui model, el pune la bătaie conectivitate quad bând GSM/GPRS/EDGE și LTE, iar în zona frontală se afla un display TFT LCD de 4.2 inch, cu rezoluție de 1280 x 768 pixeli. Procesorul acestui smartphone este un Qualcomm Snapdragon dual core de 1.5 GHz, cu GPU Adreno 225. Alte dotări includ 16 GB memorie internă, 2 GB RAM, slot microSD cu suport pentru până la 64 GB memorie internă, conectivitate HSDPA cu viteză maximă de 21 Mbps, WiFi dual bând și Bluetooth 4.0.

Avem la dispoziție și NFC, microUSB 2.0, o cameră de 8 megapixeli în spate cu bliț LED și o cameră frontală de 2 megapixeli. BlackBerry Z10 pune la dispoziție accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola și GPS, dar nu și radio FM. Bateria sa este o unitate Li-Ion de 1800 mAh, care pe hârtie asigura 312 ore de funcționare în standby și 10 ore de convorbiri. La testul real de playback video continuu am atins 9 ore de funcționare, iar la utilizarea de zi cu zi bateria nu prinde o zi întreagă de muncă.

Casti BlackBerry Z10

Trecând la aspectul multimedia, remarc din start că designul caștilor nu e chiar atrăgător, dar măcar ele stau bine în ureche și au un volum bun. Aplicația audio din BB 10 OS nu dispune de egalizator, iar în lockscreen va apărea playerul doar dacă apăsam pe butoanele de volum. Am apreciat faptul că putem asculta muzica pe YouTube deși suntem în altă aplicație, via multitasking.

Recenzie BlackBerry Z10

Sunetul este curat, basul este bun, volumul este OK, iar calitatea convorbirilor este excelentă. Pe partea video avem parte de suport pentru playback de fișiere MP4, filmele Full HD funcționează fără probleme, iar ecranul TFT LCD arata foarte bine. El oferă 800 de unități nits de luminozitate și arată excelent în bătaia soarelui. Rația de aspect este 15:9, iar contrastul este bun și culorile vii.

Display BlackBerry Z10

Unghiurile de vizualizare sunt OK, dar sincer se putea puțin mai bine de atât. La microscop am observat că avem de-a face cu un display RGB Stripe LCD. Concluzia este că ecranul este OK, dar nu fantastic. BlackBerry Z10 incorporează o cameră de 8 megapixeli cu bliț LED și posibilitate de captură 1080p. Camera frontală de 2 MP e capabilă de captură 720p.

Interfața camerei este foarte simplă și nu include opțiuni ca HDR sau panorama, deși un update recent a rezolvat problema HDR-ului implementându-l între timp. UI-ul pune la dispoziție 3 moduri principale de captură: Time Shift, Video și Foto. Pozele se realizează în aspect 4:3 sau 16:9 și avem parte de opțiuni pentru stabilizarea imaginii, folosim pinch to zoom pentru a face zoom și putem apăsa butoanele de volum pentru a face fotografia.

Camera foto BlackBerry Z10

Sau putem apăsa pe ecran... cu același scop. Focalizarea se mută pe ecran via drag and drop, folosind reglajul afișat pe display. Probabil cel mai original aspect al camerei este funcția Timeshift. Ea vine de la companie Scalado și e practic un mod de captură în rafală pentru fețele oamenilor. Veți putea alege una dintre fetele unor persoane din 11 cadre realizate consecutiv. Camera este rapidă și dacă vreți să căutăm nod în papură, acela ar putea fi focalizarea la filmare și chiar și la fotografiere, care se realizează destul de greu.

Camera lui BlackBerry Z10

Luminozitate pozelor este OK, iar imaginile realizate în condiții low light sunt destul de clare. Blițul este puternic, iar dacă acesta este un telefon pentru oamenii de afaceri am fotografiat și câteva chitanțe, cu rezultate foarte bune. și pozele macro arată bine, dovada stând acele poze cu flori roșii care ies în evidență din galeria noastră. Puteți face zoom până la 5x cu această cameră și uneori pozele care implică culori pot ieși suprasaturate.

Mostre Foto BlackBerry Z10

Filmarea se realizează în Full HD la 30 FPS, rezultatul fiind un fișier MP4 cu bitrate de 16 Mbps și sunet mono (bitrate 192 Kbps și sampling rate de 48 KHz). Concluzia? Camera de 8 MP de pe Z10 nu e deloc rea, dar e cam la nivelul lui Galaxy S îI, aceasta e dură realitate. Trecând în sfârșit la aspectul software, cel care scoate telefonul cel mai mult în evidență, aici avem parte de un browser web cu bară de adrese în partea inferioară ca pe Windows Phone și taburi integrate lateral. Browserul e destul de rapid, bazat pe Webkit și dotat cu suport Flash. Dacă tot am testat browserul, am decis să folosim benchmark-ul Browsermark pentru a vedea ce scor obținem. Scorul a fost de 2309 puncte, deci peste Nexus 4 și Nokia Lumia 920.

în Sunspider am obținut un scor mai modest, de 1658 puncte, asta în condițiile în care Lumia 920 obține 900, iar mai puțin înseamnă mai bine aici. Tastatura virtuală a lui BlackBerry 10 OS iese în evidență și aici se vede tradiția celor de la RIM/BlackBerry la capitolul tastaturi. Cea nouă virtuală e comodă în ciuda diagonalei mici a telefonului, într-o lume în care ne jucăm cu telefoane de 5 inch.

Review BlackBerry Z10

Avem parte de separări între rânduri, acele frets ca la chitară, pe care găsim sugestii de cuvinte. Motorul de sugestii e foarte util și avansat și puteți "împinge" un cuvânt pe ecran făcând swipe în sus. Tastatura este rapidă, precisă și per total excelentă pentru utilizatorul de rând. Sugestiile se aplică pentru 3 limbi simultan, printre care și limba romană.

Tastatura lui BlackBerry Z10

în plus, tastatura vine cu un sistem de învățare a modalității voastre de scriere și se va adapta la obiceiurile voastre de input. Ea va scana mesajele scrise în ultima săptămână pentru a "învăța" noi sugestii, cuvinte și modalități de frazare. Avem la dispoziție și input pe bază de comandă vocală, după cum se vede în video review.

Trecând la sistemul de operare în sine, BlackBerry 10 OS seamănă puțin cu Meego și WebOS, dacă mă întrebați pe mine. Avem gesturile din MeeGo și WebOS și un sistem de multitasking care pare hibrid între cele două oferite de acele OS-uri. în ce privește controlul prin gesturi, în BB 10 OS putem face swipe de jos în sus pentru a debloca ecranul atunci când telefonul se afla în standby.

BlackBerry 10 OS Review

Atunci când ne aflăm într-o aplicație și facem swipe de jos în sus ajungem în ecranul Home pentru multitasking, care poate conține până la 8 aplicații deschise simultan și afișate în mod preview/thumbnail . Dacă vă aflați în lockscreen și face swipe de sus în jos declanșați un mod nocturn de funcționare, cu ecran negru, care scoate în evidență ceasul și alarma.

în zona listei de aplicații puteți ține apăsat un icon pentru a muta apoi o aplicație pe ecran sau a o șterge. Multitasking-ul presupune 8 mini ferestre thumbnail ale aplicațiilor afișate simultan pe un Homescreen și care pot fi închise cu un X din colț. Dacă vă aflați într-o aplicație și faceți un ușor swipe în sus veți putea shortcut-urile zonei de notificări și câte mesaje aveți.

Notificari BlackBerry Z10

Cei care vor face un swipe în formă de L (sus și dreapta) vor ajunge la BlackBerry Hub, care centralizează comunicațiile și mesageria voastră. în cele din urmă dacă faceți swipe de sus în jos se vor întâmpla două lucruri: dacă vă aflați în aplicație vor fi afișate opțiuni ale aplicației, iar dacă vă aflați în Homescreen veți vedea un fel de bara de notificări care conține doar toggle-uri și shortcut-uri către setări.

Review BlackBerry Z10

Avem la dispoziție și un sistem de comandă vocală, care permite realizarea de apeluri, trimiterea de mesaje și schimbarea statusul pe Facebook printre altele. Puteți căuta pe Internet sau memora o notiță, dar per total soluția e departe de șiri și Google Now. BlackBerry Hub e locul unde sunt centralitate SMS-urile, mesajele de pe BBM, mail-urile, tweeturile și notificările de pe Facebook, plus apeluri și notificări legate de aplicații. Ele sunt afișate listat, ordonat și foarte bine organizat, la doar câteva swipe-uri distanță.

Delimitarea între mail-uri, mesaje și aspecte de socializare e bine realizată. BlackBerry World e magazinul de aplicații folosit pe această platformă, iar la lansare avea 70.000 de aplicații, iar acum a atins 100.000 deja. Interfața sa este minimalista, compactă și nu prea impresionează. V-am prezentat către finalul review-ului și aplicațiile care vin la pachet cu smartphone-ul. Ele includ un calendar, o aplicație Remember pentru stabilirea de întâlniri și luat memo-uri, Docs to Go pentru crearea și editarea de fișiere Excel, Word și doar vizionarea de Powerpoint-uri, cu multe opțiuni de altfel, plus Story Maker, care permite editare video la nivel de bază.

BlackBerry Z10

Avem și aplicație Facebook și Twitter, un Maps bazat pe Bing Maps, care nu funcționează și în final ați văzut cum funcționează The Dark Knight Rises pe acest terminal, adică având parte de lag și texturi nelalocul lor. și acum verdictul legat de acest telefon...

începem cu aspectele Pro:

 • design plăcut, compact, solid
 • camera peste așteptări
 • sistem de operare care readuce în actualitate ce am apreciat la webOS și MeeGo
 • ecran de calitate
 • port HDMI
 • securitate deosebită specifică BlackBerry
 • tastatura fantastică
 • ​are caracter

și aspecte negative:

 • durata de viață a bateriei
 • felul în care arata căștile și felul în care stau în ureche
 • lipsa unei aplicații Maps decente
 • fără opțiuni variate ale camerei
 • lipsa radio FM
 • prețul putea fi puțin mai mic pentru un dual core
 • lag la jocuri din 2012 (Dark Knight Rises)

în concluzie, pentru design îi acordăm lui BlackBerry Z10 nota de 9.3 din 10, pentru hardware 8 și pentru OS și UI 9.5 din 10, deoarece platformă e promițătoare. Nota finală este de 8.93 din 10 și telefonul a fost primit în teste de la PCcommerce.ro, care îl vinde la prețul de 2.576 lei. Așteptam multe alte lucruri bune de la BlackBerry pe viitor!

BlackBerry Z10 Review

BlackBerry Z10
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×