Având în vedere că am realizat deja un review pentru HTC One, Samsung Galaxy S4 și Galaxy S4 Mini, e momentul să îl luăm și pe HTC One Mini în colimator. Terminalul a fost anunțat în iulie, lansat în august și costă 2.199 de lei la eMAG.ro. Rețineți că acest handset a fost primit de la HTC în varianta sample, deci fără ambalajul oficial.
La capitolul design ne întâmpină un handset care arată ca un HTC One în varianta mai mică și care integrează plastic în zona laterală. Difuzoarele frontale sunt puțin mai mici decât la One, iar telefonul măsoară 9.3 mm în grosime și cântărește 122 de grame. Carcasa sa este fabricată din aluminiu, iar butoanele de volum sunt și ele fabricate din metal și puțin cam greu de apăsat cu precizie.
Designul acestui device este ușor curbat, iar telefonul e ușor și plăcut de folosit cu o singură mână. Avem un LED de notificări integrat în partea superioară, fix sub difuzorul de sus. Singurul aspect mai puțin plăcut la capitolul look îl reprezintă aici marginile din plastic, în rest handsetul e aproape de atractivitatea lui One cel mare.
Există și avantaje în a avea plastic în zona laterală, evitându-se astfel zgârieturile și uzarea aluminiului. Trecând la hardware, acest smartphone vine cu un procesor Snapdragon 400 dual core de 1.4 GHz, deci tactat la o frecvență mai mică decât Galaxy S4 Mini (1.7 GHz). Dotările lui One Mini includ un GPU Adreno 305, un display de 4.3 inch, cu rezoluție 720p și panou Super LCD 2. Ecranul are protecție Gorilla Glass 3, iar trecând mai departe, terminalul vine și cu 16 GB memorie internă, 1 GB RAM, slot microSIM și nu, el nu vine cu microSD, ca și One de altfel.
Camera din spate este una de 4 MP cu tehnologie Ultrapixeli, iar cea din față de 1.6 MP. Pe partea de conectivitate beneficiem de quad bând GSM/GPRS/EDGE, 4G LTE, WiFi, DLNA, GPS, Glonass, Bluetooth 4.0 și HSDPA+. Handsetul beneficiază de anulare activă a zgomotului de fond, accelerometru, senzor de proximitate și busolă. Bateria este o unitate Li-Polymer de 1800 mAh, care pe hârtie asigura 500 de ore de funcționare în standby și 20 de ore de convorbiri 2G. Testele noastre au arătat că bateria oferă 7 ore de playback video pe YouTube, cu WiFi pornit evident și luminozitate la 50%.
Handsetul atinge cu greu o zi de funcționare, deci bateria e ușor dezamăgitoare. Avem la dispoziție și o opțiune Power Saving, iar în zona de setări pentru baterie găsim și opțiunea Fast Boot. HTC One Mini are nevoie de 2 ore pentru încărcarea la maxim a bateriei de la zero. Trecând la aspectul acustic/audio, ei bine HTC One Mini sta foarte, foarte bine aici. Volumul este foarte ridicat, basul este foarte bun, iar experiența acustică este la nivelul celei de pe HTC One.
Căștile sunt comode, au volum ridicat și sunet foarte clar. Avem parte de tehnologie BoomSound și Beats Audio, plus o serie de aplicații asociate funcțiile audio. Ele includ radio FM, Tune In Radio, Soundhoud (rival pentru Shazam) și magazinul de melodii 7 Digital. în ce privește ecranul și playback-ul video, HTC One Mini vine cu un ecran HD Super LCD 2 cu densitate de 342 PPI și culori realiste. Unghiurile de vizualizare sunt bune, iar balansul de alb e mai cald decât la HTC One.
Acest display e foarte luminos și are un contrast excelent, dar totuși reflecta soarele destul de mult. în ce privește luminozitatea, HTC One Mini atinge 390 de unități LUX, sub HTC One dar peste Galaxy S4 și S4 Mini. Pixelii sunt de tip RGB Stripe aici, iar per total ecranul e peste cel de pe Samsung Galaxy S4 Mini.
în ce privește camera, avem la dispoziție un senzor Ultrapixel de 4 MP, cu mărimea senzorului de 1/3 inch. Camera oferă pixeli mai mari față de rivali, ceea ce înseamnă performanță mai bună în condiții low light. Avem parte și de o lentile F/2.0, dar acestui model îi lipsește stabilizarea optică de care aveam parte pe HTC One.
în review video veți vedea și numeroasele setări ale camerei, inclusiv efectele, modurile scenă, slow mo, ISO, captura video rapidă și HDR. Puteți regla și balansul de alb și opta pentru focalizare video de mai multe feluri. După cum vedeți în mostrele foto din acest articol avem parte de reproducere bună a culorilor, dar odată ce dăm zoom calitatea nu mai e atât de impresionantă.
Fotografiile făcute ziua sunt la nivelul rivalilor high end, dar pe timp de noapte iese în evidență telefonul. Deși calitatea imaginii e bună noaptea, sursele de lumină par ușor exagerate. De asemenea, HTC One Mini tinde să piardă destul de ușor focalizarea la filmări. HTC Zoe este la rândul său prezent aici, realizând 3.6 secunde de clip video HD și 20 poze la 6 FPS.
Zoe se ocupă și de realizarea unui preview pentru fiecare album al vostru, iar rezultatul e un clip Zoe ale cărui efecte de imagine și melodii le puteți alege voi. Zoe poate și să detecteze fețele celor fotografiați și va permite să alegeți un cadru cu zâmbet. Camera suportă și captură video HDR la 28 FPS și nu 30, iar în general la filmări clipurile rezultate sunt fișier MP4 cu bitrate de 20 Mbps.
Per total camera de pe HTC One Mini este peste cea de pe Galaxy S4 Mini și peste cea de pe Samsung Galaxy S3. în ce privește software-ul, HTC One Mini rulează Android 4.2.2 Jelly Bean cu interfața HTC Sense 5.0. Trecem la benchmark-uri, unde HTC One Mini se duelează cu Galaxy S4 Mini, având același CPU, dar frecvențe diferite.
HTC One Mini câștiga duelul în AnTuTu, cu 11.322 puncte față de 4359, dar punem asta pe seama unui bug al lui S4 Mini sau al benchmark-ului. în Quadrant și 3DMark câștiga Galaxy S4 Mini cu 7127 la 6186, respective 5721 la 4925. în Vellamo One Mini domina cu 2284 puncte, în vreme ce Galaxy S4 Mini obține 911 puncte. în NenaMark 2 avem parte de 57 FPS pe One Mini și 60 FPS pe S4 Mini.
Pe acest terminal avem parte de un browser web rapid, fapt confirmat și de cele 2179 puncte în BrowserMark 2.0. Acest handset atinge o temperatură de 35.9 grade Celsius în zona centrală din spate după 10 minute de playback YouTube Full HD. După 15 minute de jucat Crazy Taxi telefonul a atins 35.3 grade, ceea ce e OK pentru un device din aluminiu.
Handsetul nu are pic de lag, iar HTC Sense 5.0 se bazează pe minimalism și nuanțe sobre: gri, negru și alb. One Mini integrează și Homescreen-ul BlinkFeed, care agrega peste 10.000 de surse de informare și feed-ul de statusuri din Facebook și Twitter. Calitatea convorbirilor pe acest telefon este excelentă și găsim un volum ridicat în acest caz, ca și la playback audio. V-am prezentat și aplicațiile preinstalate pe terminal, care includ clasicele Google Maps, Stocks, un mod Car pentru utilizarea la volan, dar și softuri pentru productivitate, că Dropbox sau Polaris Office. Avem la dispoziție și Notes, Tasks, înregistrare vocală și o aplicație de Dashboard parental bazată pe Zoodles.
și acum să vedem și aspectele Pro și contra achiziției unui One Mini.
Iată-le pe cele Pro:
- calitate audio excelentă
- căști confortabile
- ecran excelent
- camera demnă de un flagship
- format plăcut, comod de ținut în mână
- fără pic de lag
- aplicațiile preinstalate nu sunt bloatware că pe telefoanele Samsung
și iată-le și pe cele Contra:
- preț puțin cam mare
- margini din plastic
- durata de viață a bateriei: atinge cu greu o zi
- butoane de volum greu de apăsat
- ecranul reflecta soarele prea mult
- interfața minimalista nu e pentru oricine.
HTC One Mini primește de la Mobilissimo.ro nota 8.5 din 10 pentru design, 9 pentru hardware și 10 pentru OS și UI, pentru că nu găsim nimic de obiectat aici. Nota finală este de 9.16 din 10 și per total acest device e peste Galaxy S4 Mini și îl preferăm în locul acestuia.
PREȚURI ACTUALIZATE