Review Nokia 500 - telefon tineresc, cu preț accesibil, cameră rezonabilă (Video)

7.775 ori
<b>Review Nokia 500 - telefon tineresc, cu preț accesibil, cameră rezonabilă (Video)</b>Nokia 500 face parte din seria de terminale midrange lansate de finlandezi anul trecut, inițial cu Symbian Anna, dar noi am adus acest model la versiunea Nokia Belle și vă prezentăm acum recenzia să. Avem de-a face cu un telefon care costă 749 de...

Nokia 500 face parte din seria de terminale midrange lansate de finlandezi anul trecut, inițial cu Symbian Anna, dar noi am adus acest model la versiunea Nokia Belle și vă prezentăm acum recenzia să. Avem de-a face cu un telefon care costă 749 de lei și care ne-a fost oferit în teste de către Nokia România. Hai să aflăm despre ce e vorba!

La primul contact cu acest device descoperim că lookul său e ușor de schimbat, deoarece carcasa-spate se poate înlătura și înlocui cu una de altă culoare, dacă vreți un design nou. Handsetul vine la pachet cu o carcasă roșie, cu una neagră și albastră, dar din păcate pachetul pare a nu fi inclus și un card microSD. Terminalul măsoară 14.1 mm grosime, deci aproape dublu față de Motorola Droid RAZR, cel mai subțire smartphone din Europa. Dacă handsetul e destul de gros, el se revanșează la greutate, cântărind doar 93 de grame, deci e foarte ușor. Nokia 500 rulează inițial Symbian Anna, dar îi puteți face actualizarea la Nokia Belle, după cum am spus.

Nokia 500 spate

Terminalul pune la dispoziție utilizatorului un display TFT de 3.2 inch, cu rezoluție de 360 x 640 pixeli și mai vine cu 256 MB RAM, 512 MB ROM și un procesor ARM 11 de 1 GHz. Din start vă recomand cu multă căldură să aveți grijă cum administrați resursele pe acest device. Nu vă bucurați prea mult de meniurile Home și faptul că se pot personaliza, deoarece vă mărturisesc că am dat și 8 reseturi, doar pentru a scoate telefonul din blocaj, din cauza widgeturilor live. Din păcate se pare că Nokia 500 nu face față la widgeturi live și nu se descurcă nici cu funcția de socializare Nokia Social. De fiecare dată când accesam Twitter sau Facebook, telefonul se bloca, dar poate a fost doar cazul meu. Am preferat varianta sigură, aceea de a nu suprasolicita terminalul și a închide aplicații din când în când.

Nokia 500

Vă reamintesc că puteți accesa zona de multitasking ținând apăsat butonul de menu dintre call și cel end call. Apăsând apoi pe X-ul din colțul fiecărui thumbnail de aplicație o veți închide. Revenind la dotările acestui device, el suporta conectivitate HSDPA de până la 14.4 Mbps la download, WiFi, Bluetooth 2.1 și microUSB. Terminalul este unul quad band GSM/GPRS/EDGE și pentaband 3G, iar el vine și cu GPS și ghidare vocală la navigare și asta gratuit și pe viață. Telefonul mai vine și cu o busolă digitală, suport video DivX și Xvid, accelerometru, senzor de proximitate și radio FM stereo.

Nokia 500, camera de 5 megapixeli

în partea din spate avem o cameră de 5 megapixeli, cu geotagging, captura video VGA la 15 fps și focus fix. Observați că această cameră vine și fără bliț și deși la prima vedere nu ar trebui să avem așteptări prea mari, pot spune că am fost plăcut surprins de această cameră. Iată cum arată niște mostre foto și video făcute într-o zi de iarnă cu multă zăpadă și ceva nori:

Mostre foto si video Nokia 500

Nokia 500 dispune de o baterie Li-Ion de 1100 mAh, care oferă 7-8 ore de convorbire și cam 2-3 zile de funcționare, poate chiar 4 dacă vă axați pe vorbit, SMS-uri și alte funcții de acest gen. Telefonul stă bine în mână, dar ecranul său nu se comportă prea bine în bătaia soarelui. Calitatea convorbirilor este bună, iar telefonul dispune și de acea funcție "turn to mute", care va permite să treceți handsetul pe mut pur și simplu dacă îl întoarceți cu fața în jos atunci când sună.

Baterie Nokia 500

în ce privește software-ul, avem la dispoziție Nokia Belle, cu 6 meniuri Home cu wallpaper separat și posibilitatea de a adăuga widgeturi de dimensiuni diferite. în partea inferioară avem o zonă tip dock, cu funcția de apelare, zona de aplicații și câteva opțiuni legate de interfață. în partea superioară putem face drag la acea bară de notificări pe care o știm și de la iOS 5 și Android. Widgeturi precum cel al ceasului, mail-ului, music playerul, contactele favorite și calendarul au acum un design nou față de cele din Symbian Anna. în Belle avem 5 dimensiuni diferite de widgeturi și numeroase tipuri de aranjamente, pentru ecrane personalizate.

Recenzie Nokia 500

Avem și o serie de widgeturi "buton", care sunt pur și simplu folosite pentru a activa sau dezactiva o funcție, cum ar fi pe cea Bluetooth. Bară de notificări dropdown include o zonă în care vi se prezintă SMS-uri primite recent, apeluri ratate și alte activități, plus câteva setări comune de conectivitate și profil. Observați că interfața se întoarce și în landscape pentru o utilizare mai bună. Tastatura este destul de strâmtă, mai ales pentru o persoană cu degete mari, dar în landscape vă veți descurca destul de OK.

Ecranul de blocare al handsetului afișează o serie de informații utile, de la apeluri ratate, la mesaje sau emailuri în inbox și multe altele, astfel încât aflăm ce s-a mai petrecut pe device fără să îl deblocăm. în ce privește playback-ul audio și video, am fost mulțumit de Nokia 500 și de volumul sau audio și calitatea video, în ciuda dimensiunilor reduse ale ecranului. Am testat și zona Maps, care s-a comportat rezonabil și ne-a localizat destul de rapid și am avut și opțiunea să descarc harta pentru România pentru utilizare offline.

Prezentare Nokia 500 - specificatii telefon

Nokia Store mi-a pus la dispoziție și câteva jocuri interesante, e drept cu o grafică modestă, dar asta e nivelul lui Nokia 500. Am testat și browserul care nu m-a impresionat în mod deosebit, mai ales când vine vorba de pinch to zoom sau de zoom normal, unde se simte destul de mult delay/lag, după cum vedeți și în review. Din fericire avem Opera Mini la îndemână care ne salvează de browserul stock. și acum a venit momentul concluziilor, în care aflăm că la acest device mi-au plăcut aceste aspecte:

Aspecte pro Nokia 500:

  • preț rezonabil
  • camera destul de bună
  • cel mai nou OS Nokia în acest moment
  • experiența audio/video bună
  • design plăcut și greutate scăzută
  • calitate bună a convorbirilor

Aspecte contra Nokia 500:

  • probleme serioase cu lagul
  • imposibilitatea de a utiliza la maxim unele funcții, precum cea de socializare, widgeturi live
  • nu avem prea multe aplicații interesante compatibile cu acest device
  • probleme cu vizibilitatea în bătaia soarelui

Per total, având în vedere publicul tineresc țintit de acest telefon, sunt de părere că terminalul își atinge perfect ținta și livrează un pachet accesibil, la prețul de 749 de lei. Din păcate problemele cu lagul și faptul că widgeturile live nu funcționează mi se par serioase și pe mine m-ar face să optez pentru un telefon Android mid end. Câtă vreme sunteți dispuși să vă adaptați la limitările lui Symbian și să vă administrați resursele e OK, dar rețineți că nici Android nu e perfect și acolo veți sta cu Task Killer-ul "sub pernă" pentru un handset la același preț.

Video Review Nokia 500:

Nokia 500
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×