Review Nokia 700 - cel mai mic smartphone din lume ne oferă Symbian Belle, experiență smarpthone În miniatură și... death grip (Video)

10.103 ori
<b>Review Nokia 700 - cel mai mic smartphone din lume ne oferă Symbian Belle, experiență smarpthone În miniatură și... death grip (Video)</b>Nokia 700 a avut parte de o promovare de zile mari la TV și sub formă de postere Vodafone în tot orașul, astfel că acest telefon ne este deja cunoscut și familiar. De aceea atunci când l-am primit la teste era ca și cum am fi știut deja totul...

Nokia 700 a avut parte de o promovare de zile mari la TV și sub formă de postere Vodafone în tot orașul, astfel că acest telefon ne este deja cunoscut și familiar. De aceea atunci când l-am primit la teste era ca și cum am fi știut deja totul despre el.. Asta nu înseamnă că nu am avut și câteva surprize din partea device-ului promovat drept "cel mai mic smartphone din lume" de către Nokia. Finlandezii se referă aici probabil la greutate, volum și mărime per total, nu neapărat la ecran sau grosime.

Telefonul ne-a fost oferit în teste de către evoMAG.ro, care vine terminalul la prețul de aproximativ 1200 de lei. Acest model cu Symbian Belle la bord măsoară 9.7 mm în grosime și cântărește 96 de grame, iar ecranul său este un AMOLED ClearBlack de 3.2 inch, cu rezoluție de 360 x 640 pixeli, protejat de tehnologia Gorilla Glass. Smartphone-ul vine cu 2 GB memorie internă, 1 GB ROM, 512 MB RAM și un slot pentru carduri microSD. La capitolul conectivitate beneficiem de HSDPA de 14.4 Mbps, WiFi și Bluetooth 3.0, iar după cum spune și țâțul acest telefon suferă de faimosul deja "death grip".

Baterie Nokia 700

Această problemă, care a intrat în atenția specialiștilor odată cu sosirea lui iPhone 4 implica scăderea semnalului telefonului, uneori chiar până la punctul mort și asta când utilizatorul tine handsetul strâns în mână. în recenzia video de mai jos ați observat că am ținut telefonul într-un mod destul de normal și el tot a pierdut semnal, deci o bilă neagră la acest capitol. Revenind la dotările acestui nou venit cu Symbian Belle, el încorporează un procesor ARM11 de 1 GHz, o cameră de 5 megapixeli, radio FM streo, GPS, NFC, busola digitală și o baterie Li-Ion de 1080 mAh, care oferă cam 7 ore de convorbire.

Acest terminal menit să opereze în rețele quad bând GSM/GPRS/EDGE oferă funcția TV out prin intermediul portului audio de 3.5 mm, iar în ce privește designul sau, în partea inferioară observăm prezența unui difuzor care ar fi trebuit să fie puternic și impresionant, dar nu este chiar așa. între acest difuzor și ecran se afla clasicele butoane fizice, cele pentru apelare, respingerea apelului și declanșarea meniului de aplicații și setări. în partea laterală a handsetului descoperim butonul de volum și cel pentru cameră, plus cel de blocare a ecranului, toate metalizate, dar prea mici și subțiri pentru a fi ușor de apăsat, mai ales butonul pentru cameră.

Difuzor Nokia 700

Trecând la experiența Symbian Belle, descoperim aici cea mai nouă varianta de Symbian disponibilă pe piață și care aduce o bară de notificări în stil Android și 6 meniuri Home personalizabile. Avem și widgeturi noi, cu până la 5 mărimi diferite și pe care le putem plasa oriunde dorim pe ecran. Suportul NFC este mai bine integrat în acest OS, multitasking-ul a fost îmbunătățit, iar browserul web arata și se mișcă mai bine, deși nu este încă la nivelul celui stock din Android.

Browser Nokia 700

în ce privește experiența de scriere, tastatura virtuală este cam incomoda mai ales dacă aveți degetele groase, dar am văzut și domnișoare având probleme cu acest mod de input înghesuit, deci nu este cea mai bună idee. în mod landscape lucrurile se schimbă puțin în bine și fiind tot am menționat landscape, observați că interfața lui Symbian Belle suporta utilizare și în acest mod și meniurile Home și iconurile vor putea fi afișate și în landscape, oferind mai mult loc de desfășurare widgeturilor.

Nokia 700 in mod landscape

Mai aflați și că browserul se folosește de Flash Lite și nu de Flash full și că telefonului îi lipsește o cameră pentru videoconvorbiri, dacă sunteți în căutarea acestei funcții. Un punct în plus pentru acest telefon este ecranul său ClearBlack AMOLED de 229 ppi, care arată bine și oferă culori vii, chiar și în plină bătaie a soarelui. Handsetul oferă 504 unități nit de luminozitate, depășindu-l la acest capitol pe iPhone 4, care avea 483 și pe Xperia Arc care avea 394. în schimb, Nokia 701 își respectă blazonul de telefon ultraluminos cu 1022 unități nit.

Ecran Nokia 700

Revenim puțin la Symbian Belle pentru a observa schimbările la nivel de design, în special la iconuri și widgeturi, care îmi amintesc mai degrabă de MeeGo decât de experiența îmbâcsită și veche a versiunilor Symbian precedente. Fiecare meniu Home are propriul wallpaper, iar navigarea între ele se realizează fluid. în partea inferioară a ecranului aveți la îndemână 3 butane virtuale: cel menu, dialer-ul și setările meniulor Home. în zona de notificări căreia îi veți face drag and drop de sus în jos (ca la Android și iOS 5) găsiți setări pentru starea telefonului Silențios/Mut/Volum tare, activarea sau dezactivarea traficului de date, a playerului audio și aceleași opțiuni pentru Bluetooth și WiFi.

Playerul muzical vine cu o interfață în stil Cover Flow, care va arăta fiecare fiecărui album pe care îl aveți în memorie. Nu s-au schimbate multe față de precedentul Symbian, ce-i drept... în ce privește playerul video, acesta oferă suport pentru fișiere MP4, AVI, WMV, chiar și MKV, dar nu vă așteptați să funcționeze și sunetul la unele clipuri mai pretențioase cu bitrate prea ridicat. Se pare că problema aici e cauzată de faptul că telefonul nu suporta codecurile audio AC3 și DTS, dar când vine vorba de playback al video-urilor 720p h.264 în 16:9, handsetul își face treabă perfect.

Nokia 700, camera de 5 megapixeli

Trecând la secțiunea cameră descoperim un senzor de 5 megapixeli cu focus fix și cu rezoluție maximă de 2592 x 1944 pixeli. Avem la dispoziție și un bliț LED și având în vedere toate aceste date ale problemei, fotografiile arată decent, ba chiar bine în anumite momente, după cum arăta și mostră de mai jos. Numeroase setări vă stau la dispoziție, de la cele de luminozitate, la tonul culorii, detectare facială, claritate și expunere.

Mostre foto si video Nokia 700

Telefonul dispune și geotagging, dar în zona ISO setările sunt dezamăgitoare (Auto, Low, Med, High), fiind parcă prea puține. în ce privește captura video, beneficiem de suport pentru înregistrare 720p la 30 fps cu captura audio stereo, datorită unui microfon dedicat secundar. Avem parte și de stabilizare video și de geotagging, dar aici se simte lipsa autofocus-ului și clipurile nu ies perfect, dar totuși sunt rezonabile, după cum se vede mai jos în mostra video:

Trecând mai departe, aflați că avem la dispoziție și un widget/funcție de socializare, care poate integra faimoasele Twitter și Facebook. Va fi greu să dați click pe elementele acestor servicii pe micuțul ecran, dar trecând peste acest aspect, experiența de socializare este OK pe acest model Symbian Belle. Twitter mi-a plăcut în mod deosebit, mai ales pentru că are o modalitate facilă de a scurta linkuri și de a atașa fotografii. în rest, la capitolul navigare avem la dispoziție faimosul deja Nokia Maps, care vine cu navigare cu ghidare vocală gratuită pe viață și oferă o hartă detaliată și localizare fără probleme. Ghidarea vocală este disponibilă în peste 70 de țări și în 40 de limbi diferite.

Recenzie Nokia 700

Per total pot spune că acesta este "telefonul tânărului om de afaceri" și asta datorită designului său atractiv și slim. Cei care nu se vor împiedica în ecranul mic și tastatura incomodă și vor știi să își organizeze widgeturile și informația de pe telefon, să își sincronizeze calendarele și contactele, vor avea parte de o experiență bună. Nu vă așteptați totuși la fotografii prea reușite sau la o experiență audio deosebită, deoarece la urma urmei telefonul este unul cu scop business și nu chiar de divertisment. Symbian Belle arata și se mișca bine și este cu siguranță o evoluție față de predecesorii săi. Rămâne de văzut cum vor arăta și cum se comportă handseturile cu Symbian Carla și Donna și dacă acest model va primi măcar primul OS că upgrade. Si nu uitati si de problema cu death grip…

  • Puteți cumpăra Nokia 700 de la evoMAG.ro la prețul de 1.209 lei.

Review Nokia 700:
 

Nokia 700
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×