Review Zidoo X1 - Un TV Box cu Android care nu reușește să impresioneze

3.058 ori
<b>Review Zidoo X1 - Un TV Box cu Android care nu reușește să impresioneze</b>TV Box-urile cu Android au devenit foarte la modă &icirc;n ultimul timp. Dacă &icirc;n urmă cu un an existau numai c&acirc;teva modele pe piață, &icirc;n prezent găsești c&acirc;teva zeci cam pe orice website care vinde produse din China. Cu o...

TV Box-urile cu Android au devenit foarte la modă în ultimul timp. Dacă în urmă cu un an existau numai câteva modele pe piață, în prezent găsești câteva zeci cam pe orice website care vinde produse din China. Cu o gamă atât de largă, este foarte greu să alegi unul. Mai mult, producătorii vin cu specificații hardware care pe hârtie arată foarte bine și un preț atractiv. Din păcate, după cum urmează să descoperiți și voi, socoteala de pe site nu coincide cu cea de la sosirea coletului. 

În teste am avut Zidoo X1, un tv box cu Android 4.4.2 care poate fi cumpărat pentru 60$. Deși prețul pare bun, după câteva zile de folosință consider că este piperat pentru ce oferă. Nu este în totalitate vina producătorului, însă combinația de hardware mediocru și software neadaptat pentru utilizarea cu telecomandă fac din Zidoo X1 un moft, nu un dispozitiv care trebuie avut.

Hardware 

Pe hârtie, Zidoo X1 pare atractiv. Are un CPU quad-core AllWinner H3 tactat la 1.5GHz, GPU Mali-400 MP2 și 1GB memorie RAM. Spațiul de stocare marketat de către producător este de 8GB. La capitolul conectivitate vine cu WiFi b/g/n, ethernet, un port USB și o telecomandă cu IR (inclusă în pachet). De remarcat lipsa Bluetooth-ului. Ca aspect exterior, dispozitivul arată bine și pare bine construit (îmbinări bine realizate, fără găuri), deși este realizat din plastic destul de ieftin. La o vizionare mai de aproape se poate vedea prin plasticul transparent led-ul frontal și piciorușele înfipte în PCB, însă nu e o problemă majoră deoarece în majoritatea cazurilor te afli la cel puțin 2 metri distanță. 

Zidoo X1

Din păcate, spațiul real de stocare este de nici 5GB, din care aproape jumate este ocupat de către OS și aplicațiile preinstalate. Am rămas foarte rapid fără spațiu și am fost nevoit să dezinstalez jocurile descărcate din Play Store pentru teste. Nu că ar fi fost o pierdere prea mare. GPU-ul cu care vine echipat nu face față la jocurile mai solicitante. Asphalt 8 nu era redat cum trebuie (vezi imaginea de mai jos), iar Real Racing, Modern Combat 5 și NOVA3 aveau lag. Chiar dacă am presupune că lag-ul ar fi inexistent, jocurile tot nu ar fi putut fi jucate datorită lipsei touch-ului. Am încercat diferite aplicații care să îmi transforme telefonul în controller, dar nici una nu a dat rezultate, nici măcar cea oferită de către Zidoo.

TV Box

Zidoo X1 pare de asemenea să ruleze în mod 720p. Deși din setări l-am pus pe 1080p@60Hz, toate aplicațiile de diagnostic raportau că are un ecran 720p atașat, inclusiv Kodi (fostul XBMC). Tind să cred că setările nu au niciun rost, fiind acolo doar că să impresioneze.

Pe telecomandă există și un buton “€œmouse” care face să apăra un cursor pe ecran. Acesta poate fi mișcat sus/jos și stânga/dreaptă folosind telecomanda, însă nu poți să faci drag sau slide, ci doar click.

Zidoo X1

Software 

Zidoo X1 vine cu Android 4.4.2 aproape nativ. Cu excepția launcher-ului de aplicații, care a fost înlocuit cu unul care să suporte navigarea cu ajutorul telecomenzii și a câtorva aplicații, Android-ul pare stock. Printre aplicațiile preinstalate se mai număra Kodi, Aptoid, Easy Cast, un File Explorer, o aplicație Weather și Zidoo RC. Ultima aplicație merită câteva cuvinte în plus. Cu ajutorul ei și a unei aplicații companion ce o instalezi pe telefon poți controla TV box-ul cu telefonul. Funcționalitatea este simplă, neavând multe opțiuni în plus față de telecomanda din pachet. Este însă utilă ca un înlocuitor pentru tastatură deoarece poți să scrii pe telefon și să trimiți textul la TV box. De asemenea, are și modul “€œmouse” în care apare un cursor pe ecran. Din păcate acesta are o acuratețe mică (nu este mereu click-ul acolo unde se află efectiv cursorul pe ecran) și nu are opțiunea de “€œtouch&drag”. Ori miști cursorul pe ecran, ori dai click. Mai există și un mod “€œcontroller”, care oferă o interfață asemănătoare manetelor Nintendo de mai de mult, însă niciun joc nu a recunosc inputul. 

Zidoo X1

Cea mai utilă aplicație este Kodi. Pentru cei care nu știu, aceasta este o aplicație media disponibilă pentru mai multe platforme, în trecut fiind cunoscută sub numele de XBMC. Cu ajutorul ei poți reda aproape orice film din memoria dispozitivului sau de pe un hard atașat. Mai mult, poate fi folosit și pentru redarea unui film din rețea fără nicio problemă. Kodi este de asemenea extensibil, multe extensii adăugând funcționalități noi precum vizionarea de stream-uri Twitch, skin-uri noi sau chiar site-uri cu filme direct in aplicație. Nu voi intră prea mult în detalii deoarece nu vreau să transform acest review într-unul pentru Kodi, însă trebuie menționat că această aplicație transformă un TV Box cu Android mediocru într-un media player foarte bun. 

Zidoo X1 remote

Benchmark și utilizarea de zi cu zi 

Zidoo X1 nu a impresionat în testele de benchmark. În Antutu a scos puțin peste 17000 de puncte iar în 3DMark (Ice Storm Extreme) s-a descurcat execrabil, obținând doar 1452 de puncte și un framerate mediu de 5fps. 

Benchmark Zidoo X1

Când vine vorba de utilizarea de zi cu zi, dispozitivul de descurcă binișor. Nu are lag mare la navigarea între ecranele unei aplicații, însă unele app-uri de deschid cu întârziere. De asemenea, tinde să se blocheze dacă instalează o aplicație nouă din Play Store. Totuși, că un media player se descurcă foarte bine, poate cel mai mult datorită lui Kodi, care merge fără lag și oferă multe funcții.  

Review Zidoo X1

Din păcate nu toate aplicațiile sunt optimizate pentru telecomandă. La multe aplicații ești nevoit să apelezi la un mouse (fie el și virtual). Nici măcar Play Store nu poate fi folosit cum trebuie doar din telecomandă. Aici este o limitare a sistemului de operare care nu a fost gândit să fie utilizat fără touch. Desigur, Google a rezolvat problema prin Android TV, însă Zidoo rulează Android 4.4.2 stock. Launcherul de Android TV nu poate fi instalat pe acest dispozitiv și nici aplicațiile optimizate pentru Android TV nu merg. În consecință eşti forțat să folosești aplicații Android de telefon/tabletă și te rogi ca dezvoltatorul să fi inclus highlight la butoane când sunt selectate.

Redare Video

Aici Zidoo X1 excelează. Am rulat filme în diferite formate fără nicio problemă. Am încercat inclusiv video-uri la rezoluții 4K și format .mov și nu am întâmpinat lag, sacadări sau decalări la sunet. Mai mult, cu Kodi poți viziona filme cu subtitrări și poți reda fișiere aflate pe un alt dispozitiv din aceeași rețea locală. Culorile păreau a fi puțin prea stridente, însă te obișnuiești rapid și nu reprezintă o problemă. Poate într-un viitor update Zidoo va oferi chiar posibilitatea de a ajusta culorile.

video_full_hd.png

Concluzii 

Zidoo X1 nu este cea mai bună soluție pentru a transformă un televizor normal într-un smart TV. Are multe lipsuri, de multe ori e greu de folosit iar spațiul de stocare intern e mic. E foarte bun însă ca un media player, mai ales dacă ești o persoană cu o colecție mare de filme în format digital. Kodi va fi aplicația ce o vei folosi 80% din timp, și cam acesta este singurul avantaj a lui Zidoo X1. Prețul de 59.99$ la care este comercializat pe GeekBuing pare mic, însă sfatul meu este să te orientezi spre ceva mai bun (chiar dacă cu câțiva dolari în plus ) sau să aștepți o reducere. Mai mult de 39.99$ (cât era prețul la precomandă) nu merită. 

Review Zidoo X1 - Un TV Box cu Android care nu reușește să impresioneze

Pro: 

  • Design exterior plăcut 
  • Îmbinări bine realizate  
  • Kodi, Kodi și iarăși Kodi 

Contra: 

  • Rezoluție nativă doar 720p 
  • Hardware slab pentru jocuri 
  • Lipsă bluetooth 
  • Greu de utilizat fără mouse și tastatură 
  • Spațiu de stocare mic 
  • Lag sau blocări ale interfeței când o aplicație este instalată 
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×