Samsung Galaxy A55 review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo) (Introducere, Design, Display)

3.895 ori
<b>Samsung Galaxy A55 review detaliat în limba română (Evaluare Mobilissimo)</b>În portofoliul Samsung înfloresc în fiecare primăvară ghioceii, pardon, telefoanele din seria Galaxy. Iar cel mai mare și frumos dintre acestea în 2024 a fost Samsung Galaxy A55 care calcă pe urmele predecesorului din punct de vedere vizual

Introducere

În portofoliul Samsung înfloresc în fiecare primăvară ghioceii, pardon, telefoanele din seria Galaxy. Iar cel mai mare și frumos dintre acestea în 2024 a fost Samsung Galaxy A55 care calcă pe urmele predecesorului din punct de vedere vizual, oferind desigur upgrade-uri la nivel de hardware. La noi a sosit pe o nuanță de galben/verzui tipică primăverii și la debut venea alături de o brățară fitness Galaxy Fit3 cadou.

Cu un eveniment de lansare local organizat pe final de lună martie, Galaxy A55 a sosit imediat pe masa mea de teste și la prima atingere sentimentul a fost unul familiar, pentru că și A54 arăta la fel. Sunt totuși schimbări în bine, începând cu ecranul mai mare, muchiile mai reduse ale panoului frontal și noutăți și pe partea de procesor, cu o soluție de 4nm de această dată.

La cameră lucrurile nu par să se fi schimbat, cel puțin privind lista de specificații, dar de asta o să mă conving la testul dedicat foto/video care urmează mai târziu în recenzie. Se păstrează aici și camera frontală, difuzoarele stereo, scanner-ul de amprente de sub ecran, cât și bateria de 5000 mAh cu încărcare la 25W de la interior.

Sunt adăugate culori noi în portofoliu și mă bucur să văd că avem și configurații cu 12 GB RAM, slotul microSD fiind păstrat. Cu un vibe de primăvară, Galaxy A55 se anunță un telefon mid-range promițător iar testele sale încep chiar acum! 

Design Samsung Galaxy A55

Premium de această dată, la capitolul materiale

Samsung Galaxy A55 calcă pe urmele predecesorului la capitolul design și asta înseamnă că lucrurile nu se schimbă semnificativ, look-ul general fiind păstrat aici din orice unghi ai privi telefonul. Ce se schimbă cu puțin sunt dimensiunile pentru că avem une cran cu 0.2 inch mai mare, astfel că ajungem la 161.1 x 77.4 x 8.2 mm și greutate de 213 grame, de la 158.2 x 76.7 x 8.2 mm și greutate de 202 grame pe Galaxy A54. 

Video-review Samsung Galaxy A55, secțiunea Design

Telefonul se simte clar mai greu decât predecesorul său și este o greutate bine distribuită atunci când îl ții în palmă, iar această creștere nu vine doar de la creșterea de diagonală, ci și din cauza materialelor folosite. Galaxy A55 poate fi numit de acum un telefon premium, asta pentru că are sticlă în spate (protecție Gorilla Glass), cât și ramă metalică de această dată, aluminiu mai precis, acolo unde A54 avea ramă din plastic).

Ecranul este protejat de Gorilla Glass Victus+ iar legat de ramă îmi place acea abordare din zona butoanelor fizice cu o pantă care îmi amintește cumva de seria Galaxy Alpha. Telefonul este unul cu adevărat solid și asta se simte și pentru că tot am adus în discuție durabilitatea, certificarea IP67 se păstrează aici, cu rezistență la praf și la scufundarea în apa de până la 1 metru adâncime timp de 30 de minute.

Privit din spate telefonul se poate confunda ușor cu un Samsung Galaxy S24, ceea ce e un punct forte ținând cont de prețul mai mic plătit aici. Dispunerea camerelor este identică, la fel și cea a bliț-ului LED. Diferența vizuală principală este reprezentată de către culori, cu nuanțe vibrante și finisaj glossy pe Galaxy A55.

La mine a ajuns varianta pe galben Lemon, care are și o ramă în tonalitate cu această nuanță și cu acel efect de tip "brushed aluminium". Nu sunt fan al sticlei glossy din spate și nici efectul curcubeu pe care spatele îl prinde în unele scenarii de lumină nu mi se pare atât de fascinat, dând cumva impresia unui model ieftin, din plastic precum era A50 în 2019.

Per total însă, trebuie apreciată alura premium cu ramă metalică, spate din sticlă, protecție actualizată pentru ecran și culorile tinerești. Unde mai pierde puncte A55 la design este frontal, cu muchii cam mari în jurul ecranului pentru trendurile actuale, chiar dacă situația s-a mai îmbunătățit de la A54 cu raport corp-ecran de 82.9%, acum ajungem la 85.8%. 

Display Samsung Galaxy A55

Creșteri de diagonală, luminozitate și muchii.. tot groase

Samsung Galaxy A55 aduce upgrade-uri și la capitolul ecran, de departe cel mai mare fiind boost-ul de diagonală, astfel că de la 6.4 inch urcăm la 6.6 inch. Tehnologia se păstrează aici și lucrăm cu un panou Super AMOLED ce oferă rezoluție FHD+ de 2340 x 1080 pixeli, 390 ppi densitate, HDR10+ și rată de refresh de 120Hz, din păcate nu și LTPO.

Video-review Samsung Galaxy A55, secțiunea Display

Avem promisiunea unei luminozități de 1000 nits (HMB) max pe hârtie, iar protecția a fost actualizată de la un Gorilla Glass 5 la Gorilla Glass Victus+. Cum s-a descurcat la testele noastre? Am scos luxmetrul din dulapul curiozităților și am atins 928 LUX, un scor ce îi aduce telefonului un loc 18 bine meritat.

Test Luminozitate ecran

  • 1.Huawei Pura 70 Pro1749 (LUX)
  • 2.Google Pixel 8 Pro1721 (LUX)
  • +
  • 22.Samsung Galaxy A55928 (LUX)
  • 23.Motorola Moto G84922 (LUX)
  • 24.Honor Magic Vs916 (LUX)
  • 25.OPPO Find N2 Flip915 (LUX)
  • 26.Vivo X90 Pro913 (LUX)
  • 27.Honor Magic V2911 (LUX)
  • 28.Xiaomi 13 Ultra910 (LUX)
  • 29.Motorola Edge 50 Pro910 (LUX)
  • 30.Redmi Note 12 Pro+ 5G907 (LUX)

Depășim multe flagship-uri inclusiv Magic V2, Xiaomi 13 Ultra, dar și rivali direcți precum Moto Edge 40 Neo. Peste îl avem cu doar 10 LUX în plus pe iPhone 15, urmat îndeaproape de iPhone 15 Pro iar mai sus în clasament la 1000 LUX apare Honor Magic6 Lite. Creșterea de luminozitate este de aproximativ 130 LUX față de A54, de apreciat. 

Fiind un Super AMOLED de la Samsung asta înseamnă culori vibrante și negru adânc, cu multe opțiuni de personalizare a experienței vizuale. În setări ai clasicul slider de luminozitate alături de un toggle pentru luminozitate adaptivă. Există și un buton ce activează un mod de confort pentru ochi, care face culorile mai calde.

Avem opțiuni Vivid sau Natural pentru culori plus un slider de balans alb și tot din setări poți umbla la mărime font, stil, iar tot aici mai găsești și Edge Panels, Touch Sensitivity, plus Screen Saver. La capitolul rată de refresh fie vei alege Adaptive (până la 120Hz) fie Standard la 60Hz.

Samsung mai oferă pe Galaxy A55 și Always on Display dar cu opțiuni limitate, on/off și posibilitatea de a vedea info ale player-ului audio, atât. 

-3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
-50 de lei din preț pe Flip.ro dacă folosești cuponul: MBL50
  • 1234
Samsung Galaxy A558,6710
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×