Samsung Galaxy A7 (2016) Review: cel mai bun telefon midrange, inspirat de Galaxy S6, cu preţ supraapreciat (Video) (Introducere, Note)

16.129 ori
<b>Samsung Galaxy A7 (2016) Review: cel mai bun telefon midrange, inspirat de Galaxy S6, cu preţ supraapreciat (Video)</b>Seria Galaxy A de la Samsung a fost foarte bine primită anul trecut, &icirc;n special modelul A5, care a făcut o impresie excelentă la Mobilissimo.ro. &Icirc;n ultima perioadă am avut ocazia să testăm modelul Samsung Galaxy A7 (2016), care face...

Introducere

Seria Galaxy A de la Samsung a fost foarte bine primită anul trecut, în special modelul A5, care a făcut o impresie excelentă la Mobilissimo.ro. În ultima perioadă am avut ocazia să testăm modelul Samsung Galaxy A7 (2016), care face parte din nouă gama Galaxy A, ce a debutat în decembrie 2015. Handsetul împrumuta elemente de la Galaxy S6 şi urmaşul lui Samsung Galaxy A7, un model midrange apreciat anul trecut. Preţul său este de 2.057 lei la Quickmobile.ro.

- Design -

Se remarcă din start la acest phablet faptul că el adoptă sticlă şi metal, faţă de abordarea complet metalică a predecesorului. Aici avem parte de un panou 2.5D Gorilla Glass 4 în spate şi unul în faţă, iar între ele se află o ramă metalică, cu finisaj puţin cam brut faţă de standardele actuale. Zona inferioară a handsetului aduce mult cu cea a lui Galaxy S6, iar grosimea acestui model este de 7.3 mm, adică cu un milimetru mai mult decât Galaxy A7.

Samsung Galaxy A7 (2016), designul

Samsung Galaxy A7 (2016) privit din spate

Greutatea a crescut în mod semnificativ, cu 31 de grame faţă de predecesor, iar acest phablet este mai subţire, decât mai greu decât Samsung Galax Note 5. În acelaşi timp panourile din sticlă îl fac mai alunecos. Construcţia este solidă şi premium, butoanele sunt comode, iar device-ul vine pe alb, auriu sau roz. Un avantaj e faptul că acest telefon e mai compact decât iPhone 6S Plus, iar lookul sau e plăcut privirii.

- Display -

Samsung Galaxy A7 (2016) adoptă un ecran de 5.5 inch cu panou 2.5D Super AMOLED şi cu rezoluţie Full HD. Folosim aplicaţia Video pentru playback, cu suport pentru  Pop Up Play şi pinch to zoom. Experienţa de vizualizare ne-a adus culori foarte vii, luminozitate ridicată şi negru adânc. Contrastul este bun, iar ecranul se comportă OK în bătaia soarelui.

Samsung Galaxy A7 (2016), luminozitate ecran

Unghiurile de vizualizare sunt largi şi display-ul nu e foarte reflectiv. Pixelii sunt în aranjament Pentile Matrix Diamond Shapes, iar la testul de luminozitate am atins 504 unităţi LUX, excelent pentru un model midrange şi nu numai. Astfel, am depăşit Samsung Galaxy S5 de exemplu, sau pe Galaxy S6 la testul la interior.

Samsung Galaxy A7 (2016), luminozitate ecran comparata

Rămânem totuşi sub modelele iPhone 6, 6S şi Galaxy S6 Edge+, cu rezultatele lor mari. În zona de Setări avem opţiuni pentru utilizarea cu o singură mână şi micşorarea elementelor de UI afişate pe ecran, dar şi moduri de funcţionare ale ecranului. Acestea includ Adaptive, Cinema, Photo şi Basic, al doilea având culori foarte vii şi suprasaturate, iar ultimele 2 având o abordare mai pragmatică şi plată.

- Hardware -

Samsung Galaxy A7 (2016), pe partea hardware

Acest terminal păstrează aceeaşi diagonală şi rezoluţie ca şi predecesorul, ceea ce era de aşteptat, dar calitatea ecranului e indiscutabilă. Deşi rezoluţia camerei a rămas şi ea la fel acum primim şi stabilizare optică. Faptul că procesorul a rămas acelaşi nu e un lucru de apreciat, mai ales că chipset-ul datează din februarie 2014 (Qualcomm Snapdragon 615), dar măcar primim 1 GB în RAM în plus faţă de Galaxy A7, ajungând la 3 GB.

Specificatii Samsung Galaxy A7 (2016)

Probabil cel mai mare salt e cel al bateriei, de la 2.600 mAh pe A7 la 3.300 mAh la modelul cel nou. Deschiderea ambelor camere e mai bună şi cantitatea de memorie internă e tot de 16 GB, deşi nu strică un upgrade la 32 GB aici. Scannerul de amprente e o altă îmbunătăţire. Saltul de hardware nu e semnificativ, la capitolul performanta cel puţin, dar bateria rămâne probabil punctul cel mai apreciat că upgrade.

- Baterie -

Bateria lui Samsung Galaxy A7 (2016)

Deja am făcut un mic spoiler bateriei în secţiunea de mai sus, aşa că hai să vorbim despre ea. Samsung Galaxy A7 (2016) se bazează pe o unitate de 3300 mAh, cu suport pentru încărcare rapidă. Ea impresionează foarte plăcut la toate testele noastre, începând cu cel de playback video HD în bucla, unde am atins 12 ore şi 40 de minute, ceea ce e fantastic şi e peste Galaxy Note 5 sau iPhone 6 Plus.

Samsung Galaxy A7 (2016), test baterie video playback

Samsung Galaxy A7 (2016), test baterie PCMark

Samsung Galaxy A7 (2016), test baterie, durata de incarcare

Nici în PCMark nu am stat rău deloc, cu 8 ore şi 19 minute, în acest test de utilizare continuă depăşind Samsung Galaxy S6 Edge+, Galaxy Note 5 şi Lenovo Vibe X3 de exemplu. Încărcarea e rezonabilă, la 2 ore şi 14 minute şi avem ca bonus şi funcţiile Power Save şi Ultra Power Save, aşa cum le-am lăsat în ultimii ani, inclusiv cu acea interfaţă monocromă şi ultra economisire a bateriei de la Ultra Power Save.

O baterie excelentă, căreia nu îi putem reproşa nimic şi un salt clar faţă de predecesor.

- Conectivitate -

Samsung Galaxy A7 (2016) Review

Acest phablet este un model dual SIM, cu slot-uri nano SIM şi suport pentru LTE Categoria 4, dar şi cu GPS şi Glonass. Primim şi NFC şi Bluetooth 4.1, dar şi microUSB, plus WiFi Direct şi WiFi 802.11 a/b/g/n dual bând. Apelurile au un volum mediu aş spune şi nu prea impresionează. Claritatea e bună, semnalul celular e OK pe ambele SIM-uri, iar o surpriză am avut la testul de conectivitate WiFi.

Samsung Galaxy A7 (2016) speedtest

Folosind aplicaţia Speedtest, în tandem cu un router Telekom cu abonament de 100 Mbps, am ajuns la 31 Mbps download şi la 23 Mbps upload, ceea ce e excelent, depăşind mai toate telefoanele testate în ultimul an.

- Multimedia -

Castile lui Samsung Galaxy A7 (2016)

Playerul audio al acestui telefon e neschimbat de ceva vreme, de la Galaxy Note 4 practic, cu un fundal alb, opţiuni extra pentru treble, instrumente, voce sau bas, dar şi 7 canale cu slidere pentru frecvente. Primim şi opţiuni 3D, Bass, Clarity, Surround şi opţiuni pentru genuri muzicale, dar şi Tube Amp şi Adapt Sound.

Difuzorul lui Samsung Galaxy A7 (2016)

Atunci când am ascultat muzică la difuzorul plasat în zona inferioară a telefonului am avut parte de volum ridicat, sunet clar şi bas de calitate, iar în special clapele şi sintetizatoarele s-au auzit bine, deci nimic de obiectat aici. Căştile sunt cele stas, ce veneau şi cu modelele Galaxy A de anul trecut şi posibil şi cu Galaxy S5 să zicem.

Putere volum Samsung Galaxy A7 (2016)

Samsung Galaxy A7 (2016), putere volum comparata

Ele au volum foarte, foarte ridicat, asurzitor chiar, bas excelent şi izolează perfect mediul din jur. Sunt şi comode şi permit recepţia de radio FM. La testul cu decibelmetrul am atins 84.5 dBA, depăşind deci iPhone 6S Plus şi Huawei Mate 8, ambele cu pretenţii de flagship ultra high end, deci volumul e excelent.

- Camera -

Modelul Samsung de faţă se bazează pe o cameră de 13 MP, deci aceeaşi rezoluţie ca şi predecesorul, doar că plusează cu stabilizare optică a imaginii şi deschidere F/1.9. Avem parte şi de blitz LED, iar aceeaşi deschidere o are şi camera selfie de 5 MP. Putem activa cameră foarte rapid prin dublă apăsare pe butonul Home.

Camera lui Samsung Galaxy A7 (2016)

Totuşi aplicaţia Camera nu se deschide la fel de rapid prin apăsare de icon. Am remarcat şi un bug al touch-ului în interfaţa camerei, care uneori pur şi simplu refuza să mai răspundă la comenzi/atingeri. Interfaţa e tipică Samsung, cu iconuri albe şi abordare minimalista. Primim şi un mod Pro, care nu include decât balans de alb, ISO şi expunere, fără opţiuni de focalizarea sau Shutter Speed.

Samsung Galaxy A7 (2016)

O noutate este modul Anti Fog, pe care sincer nu l-am mai văzut până acum. Putem regla şi metering-ul şi filmă până la Full HD. Captură foto şi focalizarea au o viteză medie, nici prea lente şi nici prea rapide şi primim şi un slider pentru expunere. Trecând la galeria foto realizată cu acest model, o parte din ea provine de la lansarea lui Samsung Galaxy S7, în clubul Fratelli din Bucureşti, unde iluminarea albastră de fundal ar pune probleme oricărui telefon.

Mostra foto Samsung Galaxy A7 (2016)

Mostra foto Samsung Galaxy A7 (2016)

Totuşi, cu puţină răbdare la focalizare şi utilizarea inteligentă a blitzului, am prins şi câteva cadre bune low light. Între timp la lumina stradală, capturile nocturne nu au arătat atât de bine, fiind cam gălbui şi iluminarea artificială nefiind bine surprinsă (halouri mari). Selfie-urile au arătat OK, iar acele fotografii gourmet cu hamburgeri şi shake-uri au avut o textură excelentă, destul de bună încât să integrezi imaginile în meniuri dacă vrei.

Samsung Galaxy A7 (2016), mostra foto low light

Samsung Galaxy A7 (2016), mostra foto low light

Avem prim planuri reuşite deci, la interior şi apoi am trecut la exterior, unde am avut parte de o zi însorită. Panorama a arătat bine, deşi nu a avut o rezoluţie la nivel de flagship, dar a fost clară şi fără efecte artistice sau curburi. Am dat zoom în pe o pereche de rate şi nu am pierdut din calitate nici la nivel maxim şi am remarcat că în special nuanţele de albastru arată bine capturate cu acest handset.

Samsung Galaxy A7 (2016) mostra foto

Mostra foto Samsung Galaxy A7 (2016)

Culorile au fost vii, nu am avut capturi blurate prea multe şi focalizarea a fost excelentă. Pe timp de zi Galaxy A7 2016 se descurcă excelent la fotografiere, atât de aproape, cât şi în landscape. L-aş plasa în aceeaşi ligă cu HTC One M8 şi Samsung Galaxy S5, dar şi puţin sub Huawei Honor 6 Plus. De asemenea, camera e peste modelele ASUS ZenFone din ultimul an şi cam la fel ca la Huawei P8.

Pe partea de captură video, am filmat în Full HD la 30 FPS şi cu bitrate de 17 Mbps. Microfonul a fost excelent, calitatea la zoom s-a păstrat fără probleme şi stabilizarea optică a fost medie, în ideea că deşi nu pierdem focalizarea la coborârea scărilor, hurducăturile se simt mai mult decât la un flagship. Claritatea filmării e bună ziua, culorile sunt realiste, dar în condiţii low light nu prea am fost impresionaţi.

Samsung Galaxy A5 2015 filma excelent pentru segmentul sau de preţ, de aceea nu simţim că Galaxy A7 2016 e un salt prea mare la acest capitol, evident excluzând stabilizarea şi culorile îmbunătăţite. Filmează mai slab decât modelele iPhone 6, dar e peste handset-uri ASUS ZenFone sau Huawei P8 şi P8 Lite.

- Benchmark-uri -

Telefonul dispune de un procesor octa core Snapdragon 615, lansat în februarie 2014, deci cam vechi şi însoţit de 3 GB RAM. Primim şi 16 GB stocare, din care 10.8 GB sunt disponibili pentru utilizator, plus slot microSD. Acest model nu are lag, are o interfaţă fluidă şi performanţă bună la utilizarea de zi cu zi. Rulează jocuri că Riptide GP2 sau NBA Live Mobile fără probleme, plus alte hituri că Asphalt 8 sau Dead Trigger 2.

Samsung Galaxy A7 (2016) in cazul gaming

Benchmark-urile sunt modeste şi deşi suntem la egalitate cu Samsung Galaxy S5, HTC One M8 sau ASUS ZenFone 2, în zona de GPU rezultatele sunt mai slabe decât la flagship-urile de acum 2 ani. În plus, acele modele au şi avantajul că sunt mai ieftine. Totuşi, repet, performanţă la utilizarea de zi cu zi nu are de suferit în ciuda acestor benchmark-uri.

Samsung Galaxy A7 (2016) benchmarks

Browserul are o viteză medie spre scăzută, iar rezultatele sale în BrowserMark, Sunspider şi Vellamo sunt slabe. Recomandăm Chrome, deşi nici el nu e foarte rapid.

- Temperatura -

Samsung Galaxy A7 (2016) nu se supraincalzeste

Am jucat titlul Riptide GP2 timp de 15 minute şi nu am remarcat o supraîncălzire, ajungând la temperatura de 37.5 grade Celsius, deşi la NBA Live Mobile a fost o uşoară tendinţa de a creşte temperatura, dar în cele din urma nimic serios, care să "frigă" degetele.

- OS, UI şi aplicaţii -

Samsung Galaxy A7 (2016) rulează Android 5.1.1 Lollipop, cu TouchWiz aplicat peşte într-o versiune similară cu cea de pe Galaxy S6 spre exemplu. Avem widgeturi arătoase, transparente şi cu nuanţe de verde, multitasking pe bază de carusel şi funcţia split screen, activabilă ţinând apăsat butonul Recents. Aici putem face şi drag and drop cu imagini şi text între cele două secţiuni în care e împărţit ecranul.

Samsung Galaxy A7 (2016) Review

Porţiunea dropdown e neschimbată faţă de cum o ştiam de vreo 2 ani, cu S Finder şi Quick Connect la pachet, plus Quick Settings. Flipboard primeşte în continuare un homescreen în stânga, iar în zona de Setări avem opţiunile preferate organizate sus, la îndemână. Scannerul de amprente are un setup cam lung, dar precizie bună când îl apăsam pentru a debloca ecranul său pentru autentificare în diferite servicii şi site-uri.

Scannerul de amprente de pe Samsung Galaxy A7 (2016)

Când vine vorba de aplicaţii, avem 37 preinstalate, dintre care 10 Google şi 5 Microsoft (Word, Excel, Powerpoint, Skype, One Note), plus softurile obişnuite şi apreciate că S Health, S Planner sau Smart Manager, deci nu prea avem bloatware.

Şi iată-ne ajunşi la verdict, cu aspectele Pro şi Contra.

Cele Pro sunt:

 • șasiu elegant, design premium
 • ecran luminos, culori vii
 • fără lag, performanță OK
 • acustică bună
 • fotografii arătoase, în special ziua
 • captură video bună
 • baterie excelentă

Şi cele Contra:

 • bug al touchscreen-ului în interfaţa camerei
 • captură low light slabă
 • benchmark-uri slabe, procesor vechi
 • pierdere de focalizare la captura video uneori
 • preţ ridicat faţă de alte modele similare

Samsung Galaxy A7 (2016), review Mobilissimo.ro

Nota finală este de 8.8 din 10 şi trebuie remarcat că Lenovo Vibe X3 este un model midrange clar mai performant şi mai ieftin decât acest terminal, deci mai atractiv. Preţul e probabil principala problemă a lui Galaxy A7 (2016), iar o valoare corectă ar fi de 1500-1600 lei la nivel realist. El e fix ce trebuie să fie un midranger, având un display, baterie şi acustică excelente, dar şi o cameră bună.

Imediat ce preţul va începe să scadă, el va deveni o ofertă şi mai atractivă, dar până atunci el preia fix ce trebuie de la Galaxy S6, dar creşte şi pretenţiile în zona midrange. Justificat sau nu, depinde de buzunarul fiecăruia! [FORUM]

Prețul actualizat al lui Samsung Galaxy A7 (2016) îl puteți afla de aici.

Samsung Galaxy A7 (2016) Video Review

Note Samsung Galaxy A7 (2016)

 • Design9/10
 • Display9,5/10
 • Hardware8,7/10
 • Baterie9,4/10
 • Connectivitate9/10
 • Multimedia9,5/10
 • Cameră8,7/10
 • Benchmark-uri8/10
 • Temperatură10/10
 • OS, UI & Apps9/10
 • Preț6/10
 • Total8,80/10
 • 1
Samsung Galaxy A7 (2016)8,8010
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×